Κόκκινος πυρετός προσβάλλει την Αίγινα!

Αγία Ειρήνη Αίγινας - Είμαι περίεργη ... κόκκινη!

Είμαι περίεργη ... κόκκινη!

Ο καταξιωμένος εικαστικός και μοναδικός γνώστης της ιστορικής φυσιογνωμίας των κτηρίων της Αίγινας Νεκτάριος Κοντοβράκης έστειλε χθες ανοικτή επιστολή στον ιστότοπο της Νέας Εποχής για το θέμα της ανακαίνισης του ναού της Αγίας Ειρήνης στο νεκροταφείο της Αίγινας, την οποία αναδημοσιεύουμε και προσυπογράφουμε:

Αίγινα, 24 Ιανουαρίου 2011

Ήμαρτον Θεέ μου!!!

Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στο Νεκροταφείο της Αίγινας χαίρει καινούργιας αισθητικής – ελέω της χρωματικής ικανότητας ιερέα!!!

Θεέ μου, προστάτευσέ μας απ’ τα εμπνευσμένα Άγια Τέκνα Σου και τις χρωματικές τους … ανησυχίες.

Δεν θα θέλαμε, ούτε είναι στις προσδοκίες μας, να δούμε τον Άγιο Νικόλαο στην είσοδο του λιμανιού κόκκινο!

Θεέ μου φώτισε τους Άγιους Ιερείς και αυτοί με τη σειρά τους να φωτίσουν κι εμάς τους λαϊκούς να μην πέφτουμε σε τέτοιου είδους αμαρτίες κι ασχήμιες… Δεν είναι ότι παραβαίνουν το θεϊκό νόμο, παραβαίνουν την παράδοση κι αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας. Εκφυλίζουν τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας!

Προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας

Σεβασμιότατε, στα περισσότερα ξωκλήσια της Αίγινας έχει «βιαστεί» η αρχιτεκτονική όψη από προεκτάσεις με ελενίτ, πέργκολες κ.ά., που είναι κι αυτά δημιουργήματα ιερέων και λαϊκών. Κάντε κάτι και γι’ αυτό.

Ήμαρτον και εγώ, ο ταπεινός Σου δούλος, αν είμαι λίγο σκληρός και αιχμηρός…

Με ειλικρινή σεβασμό,
Νεκτάριος Κοντοβράκης

Αγία Ειρήνη Αίγινας

Χονδρή νεο-παραδοσιακή στέγη που θα την ζήλευε κάθε αυθαίρετη «βιλίτσα».

Συμπληρωματικά στα όσα αναφέρει ο γνωστός Αιγινήτης ζωγράφος, σημειώνουμε ότι η μικρή, ταπεινή εκκλησία υπέστη εκ βάθρων ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό: πόρτες και παράθυρα από λουστραρισμένο ξύλο με πολύχρωμους υαλοπίνακες, πλάκες Καρύστου στα πεζούλια, νεο-παραδοσιακή στέγη με χονδρά τσιμεντένια γείσα, ραμποτέ λουστραρισμένο ταβάνι στο στέγαστρο κ.λπ. Τα γνώριμα αυτά στοιχεία φτηνιάρικης πολυτέλειας, σε συνδυασμό με το κατακόκκινο χρώμα, παραπέμπουν περισσότερο σε μεξικάνικο εστιατόριο στο Μπραχάμι, παρά σε κοιμητηριακό ναό. Δυστυχώς όμως η κόκκινη αυτή προσβολή δεν ξεκίνησε από την πολύπαθη Αγία Ειρήνη, ούτε η αισθητική αυτού του είδους είναι αποκλειστικό προνόμιο του ιερέα.

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας

«Στο κόκκινο» το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όταν ανακαινίσθηκε πρόσφατα η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εμφανίσθηκαν εκεί δύο τοίχοι ανάλογης απόχρωσης, συνεπικουρούμενοι μάλιστα και από τρεις κατακόκκινους ιστούς με σημαίες, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να αποκτήσει η αίθουσα το κύρος ενός γραφείου διοικητή μονάδας της καναδικής εθνοφυλακής. Έχοντας λοιπόν ξεκινήσει από δύο εσωτερικούς τοίχους, ο κόκκινος πυρετός έχει ήδη προσβάλει μία εκκλησία. Δικαίως αναρωτιέται λοιπόν κανείς ποιο θα είναι το επόμενο θύμα. Μήπως ο νέος δήμαρχος, που έχει θέσει την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Αίγινας ως πρώτη προτεραιότητα, πρέπει επιτέλους να παρέμβει;

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

164 Responses to Κόκκινος πυρετός προσβάλλει την Αίγινα!

  1. Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

    Δυστυχώς, το κακό με το συγκεκριμένο χρώμα έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, και δυο και τρεις και δέκα τρεις φορές, δυστυχώς, αγαπητέ Νεκτάριε, κανένας δεν αντέδρασε τότε.
    Θυμίζω:
    Το είδαμε κάποια μέρα στην είσοδο του «ιστορικού ναού» της Παναγίτσας, όπως αυτός αναφέρεται και από την αρχαιολογία στην πρόσφατη ιστορία για την Πύλη Βαρώτσου.
    Σε ερώτησή μου: «γιατί αυτό το φοβερό χρώμα;» (και «επιλήψιμο», το είπαν κάποιοι πιο αθυρόστομοι, συνοδεύοντάς το με την ανάλογη έκφραση), μου απάντησαν ότι είναι «χρώμα βυζαντινό»!!!
    Επίσης, το ιστορικό εκκλησάκι του Σωτήρα, μέσα στο Ορφανοτροφείο του Καποδίστρια, το «Τάμα του Έθνους».
    Κάτι ανάλογο παρ’ ολίγον να συμβεί και με το εκκλησάκι του Άϊ Βασίλη, στην Περιβόλα.
    Φοβάμαι ότι θα συμβούν πολύ περισσότερα ‘εικαστικά έκτροπα» από πλευράς της εκκλησίας και εννοώ βέβαια εκ μέρους κάποιων ιερωμένων, και όχι ευτυχώς όλων.
    Ο Μητροπολίτης, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί την τοπική του ιστορία και να επαναφέρει στην τάξη τους υφισταμένους του, που νομίζουν ότι «ελέω Θεού» και εκκλησίας, μπορούν να ενεργούν, απουσία ημών και… υμών.
    Σημείωση: Η σημερινή Παναγίτσα κτίστηκε στα 1905. Για την Αγ. Ειρήνη, στο νεκροταφείο, η μόνη μαρτυρία που έχω,για την ύπαρξη της, προέρχεται από δημοσίευμα στον «Κήρυκα της Αίγινας», της Ευτυχίας Εμμανουήλ-Κυριακίδου, όπου αναφέρεται σε επίσκεψη της στο νεκροταφείο στα 1929. (Τα νεκροταφεία συνήθως βρίσκονταν στα προαύλια των Εκκλησιών).

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ο Νεκτάριος πάντοτε αντιδρά για τα έκτροπα. Απλώς τότε δεν υπήρχαν μπλογκ. Στην Παναγίτσα το κακό δεν είναι μόνο ο κόκκινος τοίχος στην είσοδο. Είναι και η κόκκινη φάσα στη βάση του κτιρίου. Να θυμίσω πως το κόκκινο δεν είναι από μόνο του κακό. Υπάρχει το παραδοσιακό καφεκόκκινο χρώμα (χονδροκόκκινο) με το οποίο βάφανε πολλά σπίτια της Αίγινας (παράδειγμα το σπίτι της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ). Δεν έχει καμία σχέση με το καινούργιο κόκκινο του «κόκκινου πυρετού» που βγάζει μάτι.

  3. Ο/Η Ναυτίλος. λέει:

    Η υστερία που έχει καταβάλει πολλούς να αναβαθμίζουν κτίρια, εκκλησίες, σπίτια με σκοπό την αποκατάσταση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του προσήκοντος προς αυτό χρώματος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φτηνή γραφικότητα και ανελέητη απομίμηση κυκλαδίτικου τσιγκαναριού που συναντάμε σε πολλά ταβερνεία, ξενοδοχεία δ΄κατηγορίας και «rooms to let» στη Σαντορίνη και στην Ίο. Δείγμα αρχοντοχωριατισμού, άγνοιας αλλά και ξερολίτιδας συγχρόνως. Δεν είμαστε όλοι ειδικοί για όλα. Υπάρχουν και άνθρωποι τους οποίους οφείλουμε να ρωτάμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δυστυχώς οι αυτόκλητοι εκκλησιαστικοί ντεκορατέρ αγνοούν τα βασικά και δεν διακρίνονται από σεμνότητα. Είναι γενναιόδωροι στα υλικά τους αλλά δεν διαθέτουν τα κατάλληλα.
    Η συνήθης εκκλησιαστική τακτική και τάξη θέλει όταν γίνεται ένα έργο συντήρησης και ανακαίνισης να υποβάλλονται στην αρμόδια επιτροπή της Μητροπόλεως τα σχέδια και την έγκριση του έργου. Εδώ ακολουθήθηκε αυτή η οδός; Ποιός είναι τελικά ο υπεύθυνος; Ποιός εργάστηκε εκεί και από ποιόν πήρε εντολές; Πως χρηματοδοτήθηκε το όλο έργο και από ποιούς; Εν τέλει ποιός θα λογοδοτήσει; Πέρασε η εποχή που ο απλός λαός ήταν ανίδεος και δεν αντιδρούσε. Τώρα και γνωρίζει και αντιδρά και καταγγέλει και καταδικάζει.
    Μήπως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να ερωτηθούν οι κεκοιμημένοι; Γιατί σίγουρα εκ θέσεως έχουν δει πολλά τα μάτια τους.

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Μήπως όμως αυτό που ισχύει στην πράξη είναι η επιβεβαίωση του παλιού σοφού ρητού «δικιά μου είναι η γάτα και ό,τι θέλω την κάνω»; Φυσικά στην εποχή μας υπάρχουν ζωοφιλικές οργανώσεις…

  5. Ο/Η frank λέει:

    tairiazei kai me to kokkino hotel, tis perioxis!!

  6. Ο/Η sinatra λέει:

    Κόκκινο…κόκκινο …. κόκκινο θα γίνει η ΑΙΓΙΝΑ η κόκκινη πλατεία του Σαρωνικού.

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εντάξει, το θέμα έχει και την εύθυμη πλευρά του αλλά ας μη ξεχνάμε ότι το blog αυτό είναι μια όαση σοβαρότητας, απέναντι στη χυδαιότητα που κυριαρχεί.

  8. Ο/Η LBM λέει:

    Τι κρίμα που ευαισθησία εκείνων που κατήγγειλαν στην αρχαιολογία την Πύλη Βαρώτσου, σταμάτησε εκεί και μόνον εκεί!!! Και μη δηλώσουν άγνοια, γιατί την Κυριακή 23-1-2011, τουλάχιστον ένας από τους καταγγέλλοντες (την Πύλη Βαρώτσου), ήταν στο Νεκροταφείο της Αγίας Ειρήνης, (σε κάποια κηδεία).
    Εγώ θα περιμένω την αντίδρασή του, για να με πείσει με την ευκαιρία αυτή, ότι τότε την καταγγελία δεν την έκανε από αντιπολιτευτικό μένος.

  9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ‘Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό…» τραγουδούσε η μακαρίτισσα Μαρία Δημητριάδη.
    Λέτε να βάψουνε σιγά, σιγά κι άλλα εκκλησάκια; Βοήθειααααααααααα………….
    Έμαθα ότι ίδιο χρώμα έχει βάψει στον Ασώματο, εξωτερικά το σπίτι του και ο αδελφός του παπά. Μα ατέλειωτο είναι αυτό το χρώμα;
    Λέτε να έχει περισσέψει κι άλλο; Αλίμονο μας!!!!!!

  10. Αφήστε τα χρώματα να ξαναθίσουν …..

    «Το σπίτι της Αίγινας», έργο του Δημήτρη Πικιώνη

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=4962868#

    Αίγινα: Με χρώμα και ιστορία
    http://www.in2life.gr/escape/weekend/articles/109567/article.aspx

    Χρώματα της Αίγινας
    http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=17581

    • Ο/Η kfr λέει:

      Εκ μέρους του Πρώτα η Αίγινα ζητώ συγγνώμην στον Γρηγόρη Μαλτέζο για την καθυστέρηση στην εμφάνιση του σχολίου του, αλλά το φίλτρο του WordPress το είχε χαρακτηρίσει ως spam. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει σε σχόλια με πολλούς συνδέσμους.

      Στην ουσία του σχολίου τώρα: με εκπλήσσει πραγματικά το σχόλιό σου. Αμφισβητεί κανείς ότι τα σπίτια της Αίγινας ήταν πολύχρωμα; Περιμένει ο Νεκτάριος Κοντοβράκης να το μάθει αυτό από περιοδικά lifestyle ή το τουριστικό ρεπορτάζ του Αδέσμευτου Τύπου στο οποίο παραπέμπεις; Όποιος δει το έργο του Πικιώνη στο οποίο επίσης παραπέμπεις, μπορεί αμέσως να αντιληφθεί ότι τα παραδοσιακά χρώματα της Αίγινας καμία σχέση δεν έχουν με το φτηνιάρικο επιθετικό κόκκινο του «κόκκινου πυρετού» – ούτε το ταπεινό λευκό παρεκκλήσι με τα νεοκλασσικίζοντα σπίτια της Αίγινας. Αν μάλιστα έκανες τον κόπο να διαβάσεις το ανώνυμο σχόλιο της 25 Ιανουαρίου 2011 στις 1:38 μ.μ., πιο πάνω, θα είχες ίσως αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά από κόκκινο σε κόκκινο.

      Πραγματικά με εντυπωσιάζει η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεις ένα θέμα τόσο κρίσιμο για την ιστορική φυσιογνωμία της Αίγινας. Φαντάζομαι τουλάχιστον ότι δεν αντιμετωπίζεις με την ίδια ελαφρότητα και τα οικολογικά θέματα και ότι ενημερώνεσαι από πηγές πιο αξιόπιστες από τα τουριστικά ρεπορτάζ…

      • Αγαπητέ kfr (?) βάλτε ένα ονοματάκι να ξέρουμε με ποιον (-α) μιλάμε ….
        Η καθυστέρηση δεν ενοχλεί … η επιθετικότητά σας ίσως …

        Το «Λίνγκ» δεν αφορούσε βέβαια, τον φίλο Νεκτάριο*, που ξέρει καλύτερα απ΄όλους μας, τα παραδοσιακά χρώματα της Αίγινας, αλλά αφορμή για θετικές σκέψεις.

        Προσωπικά μ’ αρέσει πολύ, η παρέμβαση του παπά Νικόλα Γαρυφάλλου (αλλά περί ορέξεως … ) [Ο παππούς μου, ο Ευάγγελος Μαρίνης, θα έλεγε κάτι .. για το δρόμο προς την Αγία Ειρήνη (ξέρει η Λίνα **) …. αλλά … είναι άκαιρο.

        Όσο για τα οικολογικά θέματα … τώρα ξεκινάμε «γενική αναβάθμιση» Όσοι πιστοί προσέλθετε …

        Μ.Φ.Χ.
        Γ.Μ.
        _______________________
        * Νεκτάριε πάρε τα πινέλα σου και … αυτή την φορά, οι όμορφες ιδέες σου, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ !!!
        ** Έλεος Λίνα , δώσε την καλή σου ενέργεια δημιουργική φορά και όλοι μαζί «για την Αίγινα ρέ γαμώτο» 🙂 !

        …… ΦΙΛΑ ΜΑΤΕΡ ΑΙΓΙΝΑ ! eco-aegina.blogspot.com

      • Ο/Η kfr λέει:

        Δεν πρόκειται περί ορέξεως αγαπητέ αλλά περί γνώσεως – ή μάλλον περί έλλειψης γνώσεως…

  11. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Επειδή ο παπάς σε ιδιωτικές συζητήσεις προφασίζεται άγνοια για τις αντιδράσεις και επιμένει ότι είχε κάθε δικαίωμα να κακοποιήσει την εκκλησία της Αγ. Ειρήνης, πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος πιο δυναμικός τρόπος διαμαρτυρίας.

  12. Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

    Όποιοι βρέθηκαν στη σκηνή που έλαβε μέρος έξω από το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, αμέσως μετά την εκδήλωση για την επέτειο της ορκωμοσίας του Καποδίστρια, μόνο αυτοί μπορούν να μεταφέρουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις ερωτήσεις, αρκετών από μας,»για την χρωματική κακοποίηση της Αγ. Ειρήνης» ο ιερέας της Παναγίτσας. Δεν θύμωσε, δεν έβρισε και απαντούσε με αρκετά μειλίχιο αλλά άκρως ειρωνικό ύφος, σε όλα….
    «… είναι ένα χαρούμενο χρώμα… πες το πασχαλινό!»
    » … πρώτα κανείς δεν το έβλεπε… τώρα όμως ξεχωρίζει!»
    Στην παράκληση δε : «σε παρακαλώ, δες το με άλλο μάτι…»,
    κάνοντας λογοπαίγνιο είπε:
    » όχι δεν το δένω, το αφήνω λυτό να δω τί θα κάνετε!»
    Και να σκεφτείς ότι λίγα μέτρα πιο πάνω, η εκκλησία, είχε αντιδράσει, δημιουργώντας… κατάσταση, στο σπίτι του Τρικούπη, γιατί ο νέος ιδιοκτήτης, ΄κατά πληροφορίες τους, θα έφτιαχνε λουτρό στην εσοχή του πύργου, που άλλοτε, λέει, η καθολική λαίδη Έλγκεντρον, είχε, λέει, τοποθετήσει μια μαντόνα και άρα, λέει, ήταν τόπος προσευχής και η εκκλησία έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακόμα και μέσα στο σπίτι σου και… και… και…
    Λυπάμαι για μια ακόμα φορά, που αναγκάζομαι να κρίνω πράξεις ανθρώπων, που θα ‘πρεπε να ξεχωρίζουν για την ποιότητα της σκέψης τους πρώτα απ’ όλα, και μετά για το ήθος τους, ιδιαίτερα όταν αυτοί πέρα από την πανεπιστημιακή τους μόρφωση
    φέρουν και το σχήμα. Είναι πέρα για πέρα λυπηρό και απογοητευτικό συνάμα.
    Θέλω να ζητήσω συγνώμη, από τον ανώνυμο 5:38 της 25-1-2011, γιατί όταν διάβασα εκείνο το «δικιά μου είναι η γάτα και ό,τι θέλω την κάνω», ένιωσα πως ήταν μια απρεπής φράση. Έχει δίκιο και εγώ άδικο.
    Ο άντρας μου, μου θύμισε ότι παλιά θυμόταν τον πατέρα του, που έδινε και εκείνος όπως όλοι οι πιστοί της ενορίας μας, τον οβολό του, για τον ευπρεπισμό της Αγ. Ειρήνης,( άσπρισμα, καθάρισμα), παραμονές του Πάσχα, αλλά κανένας δεν είχε σκεφτεί μέχρι τότε να βάψει σαν το κόκκινο αβγό το όμορφο εκκλησάκι, ώστε να ταιριάζει με τις ημέρες. Μα ούτε και οι καμιά τριανταριά παπάδες που έχουν περάσει από την ενορία μας!
    Πιστεύω ότι οφείλουμε την αποκατάσταση από την «χρωματική κακοποίηση» και στο εκκλησάκι και στους δικούς μας νεκρούς που είναι θαμμένοι γύρω απ’ αυτό.
    Μιλώ πάντα για τη δική μας ενορία, ούτε καν για τον κοντινό Ασώματο… Εκεί θα μπορούν να αποφασίσουν δικαίως οι άλλοι, που έχουν εκεί τους δικούς τους … Ο νοών, νοείτο!

  13. Ο/Η φίστικος λέει:

    Ντροπή του. Οι εκκλησίες δεν είναι ιδιοκτησία του να τις κάνει ότι θέλει. Μόνο οι παπάδες σε αυτό τον τόπο δεν θα δίνουν λόγο σε κανένα; Ο Δήμος που το νεκροταφείο είναι δικό του τι λέει για όλα αυτά;

    • Ο/Η kfr λέει:

      Αγαπητέ Γρηγόρη δεν νομίζω ότι ο φιλος σου ο ιερέας θα ενέκρινε αυτές τις New Age ψευδοεπιστημονικές θεωρίες στις οποίες μας παραπέμπεις.

      • κάνε την δουλεία σου …. kfr (?)
        Έχουμε και … Μουσικοθεραπεία … Άν θές …
        http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_01/02/2004_1281084

        «… οποιος σκαβει τον λακο του αλλουνού πεφτει ο ιδιος μέσα ..»
        λένε … δυστυχώς …. 😦

      • Ο/Η kfr λέει:

        Δεν αισθάνομαι ότι έπεσα σε κανένα λάκκο. Μπορώ να σου βρω πολλά άρθρα, και καθηγητών πανεπιστημίου, για την ιστορία της αστρολογίας π.χ. αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η αστρολογία είναι επιστήμη ή ότι η εκκλησία την δέχεται. Όπως είπε και κάποιος άλλος σχολιαστής ο κάθε αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, και
        μάλιστα από το σύνολο των σχολίων σου.

  14. Για την “χρωματική κακοποίηση” της Παραλίας στο λιμάνι της Αίγινας ποιος θα μιλήσει ? ….

  15. Ο/Η άφοβος λέει:

    Απορεί κανείς με την εμμονή ορισμένων, την υστερία και την ύποπτα επιλλεκτική αποδοχή ή απόρριψη κάποιων εικαστικών έργων ή παρεμβάσεων.
    Επίσης αναρωτιέται κάποιος άλλος για τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν κάποιοι για να μπαίνουν στα μπλογκ, να διαβάζουν και να σχολιάζουν κάθε δέκα λεπτά.
    Περισσότερη ανησυχία προκαλεί η κατά καιρούς ενασχόληση άλλων με τα Αιγινήτικα κοινά. Όταν δουν μεζε ορμούν. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι μόνιμα κάτοικοι της Αίγινας δεν είναι χάπατα. Γνωρίζουν γράμματα έχουν βγάλει Γυμνάσιο! έχουν πάρει πτυχίο, επίσης ξέρουν κομπιούτερ, αγαπούν την τέχνη την ιστορία τη λαογραφία. Ταξιδεύουν βλέπουν, ακούνε, μαθαίνουν, έχουν κρίση μα κυρίως γούστο και αισθητική. Δεν περιμένουν κάποιους αυτόκλητους σωτήρες.
    Επίσης – παρά τρίχα να το ξέχναγα – γνωρίζουν και τα Εκκλησιαστικά, γιατί έχουν μεγαλώσει μέσα στην Εκκλησία. Γιατί η Εκκλησία είναι κύτταρο της ενορίας. Έχουν λοιπόν ζυμωθεί μέσα σε αυτήν και από αυτήν. Και ξέρουν πως σε κάθε ενορία «κουμάντο» δεν κάνει ο παπάς. Ο παπάς είναι πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Για κάθε έργο που πρόκειται να γίνει πρέπει να παρθεί απόφαση από το Εκκλ. Συμβούλιο. Ακόμα ο παπάς δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του γιατί όπως λέει και η λέξη (ετυμολογικά) η λειτουργία είναι έργο του λαού. Δεν έχει αυτονομία, δεν είναι ανεξέλεγκτος, ελέγχεται από τους πιστούς και από τον επίσκοπο του. Απολογείται, λογοδοτεί, δίνει εξηγήσεις, δεν φυγομαχεί δεν ειρωνεύεται, δεν λοιδορεί, δεν διχάζει, συνδιαλέγεται, συνομιλεί, συναποφασίζει.
    Δυστυχώς για κάποιους οι «αλησμόνητες» εποχές της επταετίας έχουν περάσει.
    Υπάρχουν φωτισμένοι ιερείς εδώ στην Αθήνα που είναι φάροι πνευματικότητας. Αλήθεια ο π. Γαβριήλ Τσάφος που λειτουργεί στον Αγ. Ανδρέα Πατησίων, ναό εικονογραφημένο από τον Κόντογλου τι θα έπρεπε να κάνει που οι τοιχογραφίες του δεν φαίνονται, έχουν φθαρεί από το χ΄ρονο και την καπνιά των κεριών, να τη βάψει λιλά;
    Ας επικρατήσει η λογική. Η αισθητική δεν έχει παρατάξεις, κόμματα, εφημερίδες, ομάδες.
    Αλλά επειδή έχω την εντύπωση ότι παίζουμε κρυφτούλι και διεξάγεται ένας πόλεμος στα παρασκήνια στα μετόπισθεν ας ανεβάσει κάποιος το θέμα ή ας το στείλει στα εκκλησιαστικά site όπως τη Ρομφαία ή το Αμήν ή της Μητροπόλεως για να δείτε και από αλλού αντιδράσεις.

  16. ..και για μην ξεχνιόμαστε

    Πρωτοβουλία για την αισθητική αναβάθμιση της Αίγινας.*

    Μία επιτυχημένη εκδήλωση, με τίτλο «Περί αισθητικής ο λόγος – μέρος δεύτερο», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του κινηματογράφου «Τιτίνα», με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων από διάφορους φορείς του νησιού, της Δημοτικής Αρχής, δημοτικών συμβούλων και συνδιοργανωτές των Πολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο Κυψέλης και το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας «Ο Καποδίστριας». Η εκδήλωση αποτέλεσε το δεύτερο μέρος μιας ομιλίας του εικαστικού Νεκτάριου Κοντοβράκη, που είχε γίνει πριν από λίγους μήνες στην Κυψέλη και πάλι με το ίδιο θέμα. Αυτή τη φορά όμως συγκέντρωσε πολύ περισσότερο κόσμο και όπως φάνηκε έχει ήδη δημιουργηθεί ο πυρήνας που θα μπορέσει να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις στο μέλλον. Μετά την ομιλία του προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας» κυρίου Βασίλη Μουσουλέα, ο κύριος Νεκτάριος Κοντοβράκης πήρε το λόγο, για να κάνει μια εισήγηση με σημείο αναφοράς τις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και τους τρόπους με τους οποίους διατήρησαν ή έχασαν την αισθητική τους, καταλήγοντας στην Ελλάδα και τη σύγχρονη Αίγινα. Δεκάδες φωτογραφίες, όσες και τα αρνητικά παραδείγματα, παρουσιάστηκαν στο κοινό, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος της αισθητικής υποβάθμισης πολλών σημείων και τοπίων της Αίγινας. Σημείων της καθημερινότητας και τοπίων της φυσικής ομορφιάς που δεν τυγχάνουν πάντα της προσοχής μας.
    Ίσως γιατί, όπως σημείωσε ο κύριος Κοντοβράκης η κακή αισθητική, η ασχήμια, γίνεται τελικά συνήθεια και κανένας δεν αντιδρά. Η παρουσίαση του κυρίου Κοντοβράκη πυροδότησε τη συζήτηση που ακολούθησε, μία συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Δημοτικών Παρατάξεων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν ενεργά στα κοινά του νησιού. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μία πρώτη ζύμωση, ανταλλαγή τοποθετήσεων, απόψεων, αλλά και κάποιων προτάσεων που θα οδηγήσουν τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας.
    * http://www.aeginaportal.gr/politismos/ekdiloseis/2761——-.html

  17. Ο/Η Ω-Ω λέει:

    Αποκαλύπτονται σιγά-σιγά οι ευρισκόμενοι σε θεραπεία λάτρεις του ανεξήγητου, που ταλαιπώρησαν την αιγηνίτικη μπλογκόσφαιρα τους τελευταίους μήνες. Θετικό κιαυτό κατά τη γνώμη μου. Άλλωστε όλα φαίνονται, αρκεί να μπορούμε να βλέπουμε.

  18. Ο/Η άφοβος λέει:

    Τα ξέρουμε αυτά κύριε Μαλτέζο. Στην Αίγινα ζούμε και παρακολουθούμε τα πάντα. Δεν περιμένουμε από εσάς. Που ήσασταν τόσα χρόνια; Τι έχετε προσφέρει εσείς στην Αίγινα πέρα από λόγια… λόγια… λόγια …λόγια. έργα να δούμε παρακαλώ. Δεν θα μας πείτε εσείς για τον Κοντοβράκη και το Μουσουλέα…. τα γνωρίζουμε αυτά.
    Που στήνετε ξώβεργες τώρα κύριε Μαλτέζο; Με τους προηγούμενους δεν σας βγήκαν τα κουκιά; Λέτε να σας βγουν με τους τωρινούς; Αφήστε τις ανέξοδες, άκοπες δημοσιεύσεις δεν ωφελούν. Θέλουμε έργα. Κατεβάστε προστάσεις. Δουλέψτε. Δουλέψτε. Δουλέψτε για την Αίγινα.
    Η Αίγινα δεςν χρειάζεται ούτε αλεξιπτωτιστές, ούτε τυχάρπαστους, ούτε αυτόκλητους σωτήρες.

    • Βρέ παίδες γιατί γράφετε ανώνυμα ;;;;;
      -Τι φοβάστε μεταξύ μας είμαστε. 🙂
      » Άφοβε» μόνο και μόνο επειδή λές ότι ξέρεις τον π. Γαβριήλ (και μάλλον δεν με ξέρεις) θα ήθελα να τα λέγαμε κατ’ ιδιαν και ίσως … αλλάξεις γνώμη ….
      – Τώρα για … «τις ξώβεργες και τα κουκιά» … τι να πώ ? … κρίμα .
      «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε ….»

  19. Ο/Η άφοβε λέει:

    Για εσάς να αλλάξω γνώμη; Δεν με ενδιαφέρει. Τον π. Γαβριήλ δεν περιμένω να μου τον γνωρίσουν άλλοι. Σας το ξανά είπα: Ο τόπος είναι μικρός και ο καθένας ξέρει τί καπνό φουμάρει ο άλλος και τί φούμαρα λέει.
    a pro po το ανεμιστηράκι στη φωτογραφία σας τί είναι;

  20. Ο/Η aeginafirst λέει:

    Παρακαλούμε κάποιους από τους σχολιαστές να προσπαθήσουν να κρατήσουν την συζήτηση εντός θέματος, για να μην αναγκασθούμε να παρέμβουμε με μετριασμό των σχολίων. Υπάρχουν άλλα μπλογκς που προσφέρονται περισσότερο για τέτοιου είδους συζητήσεις.

  21. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    Yparxoun stin aigina xiliades ekklisies ereipia KANEIS omos pote den tis eftia3e.!!A3IOS pou aytos o iereas ka8ete kai ftiaxnei toses ekklisies kai den tis afeinei na gkremistoun……….alla oi aiginites eimaste kakoi kai para3enoi….na afisoume kapoia stigmi tous morfomenous na kanoun koumanto stin aigina kai oxi tous asxetous…..8a eprepe na 3erete oti simasia den eixe to perituligma diladi to baψimo tis ekklisia alla i pistimas kai to esoteriko tis ekklisias……kaneis den koita3e ti forage o xristo alla tin agapi pou moiraze aploxera………oloi eseis oi parapano den kanete kalo stin ekklisia para stenaxorite ton 8eo me tin symperifora sas kai amartanetai katakrinontas ierea,,,………….SYNXARITIRIA ston ierea …………..eilikrina stenaxoriemai gia tous aiginites pouexoun ginei toso koutsompolides kai kakoproereti……………….

    • Ο/Η Μέρμιγκας λέει:

      !!!???
      Μη μπερδεύεις τους τόπους πίστης και λατρείας με αυτούς που έχουν τα κλειδιά της εξώπορτας τους.
      Από πότε οι Ιερωμένοι είναι πέραν κρίσεως; Για να μη θυμηθώ τις γελοιότητες του Πάπα περί αλαθήτου. Επιτέλους ξεχωρίστε την πίστη απ’ αυτούς που – επί χρήμασι – την λειτουργούν. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι και οι ιερωμένοι και επιβάλλεται να κρίνονται. Και για τα καλά και για τα κακά.

      • Ο/Η stella trimi λέει:

        Δυστυχώς θα πρέπει να συμφωνήσω με τον μέρμιγκα. Οι καιροί πλέον απαιτούν- και πολύ ορθά- παρακολούθηση και αμφισβήτηση των εκκλησιαστικών σχημάτων, ειδικά όταν θίγονται εθυαίσθητες κοινωνικές ομάδες (βλ. ρεπορτάζ «εμπόλεμης ζώνης» στις 27/02/11) και θέματα δημόσιας περιουσίας. Και αυτό γιατί οι ίδιοι φρόντισαν για την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης επιλέγοντας ένα ανάλγητο- ακόμα και απάνθρωπο μερικές φορές- κοινωνικό προφίλ. Να θυμίσω εδώ την αυτχή- ευτυχώς- προσπάθεια της εκκλησίας κάποια χρόνια πριν να εκποιήσει, με πλαστά έγγραφα, έκταση β. του ναού του Αγίου Σώζοντος στη Πέρδικα, έκταση η οποία ανήκει καθαρά στο χωριό και πουθενά αλλού. Οι προεκτάσεις του θέματος πολλές και δεν θα ήθελα να κουράσω, αν μη τι άλλο μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ένα θέμα. Κοντολογίς, με την εκκλησία πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνιση αντί να είμαστε σε γαλήνη (οξύμορο, ε?)

  22. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    den einai oloi oi idioi min ta bazoume me tin ekklisia………………..kai epipleon oi ierois se kamia periptosei den einai dimosioi upaliloi apla plironontai apo to kratos dioti i ekklisia
    se kairous diskolous gia tin ellada edose oloi tis tin perioysia gia na so8ei to krato kai na or8opodisi……MIN TA 3EXNAME ami8itoi perioysia kai gia antalagma plironei simera tous iereis………..episis oi ekklisies einai gia olo ton kosmo alla kaneis den exei dwsei lefta gia na tis ftiaxtoun oloi stekomaste sta logia mono………….oi iereis omos ftiaxnoun eklisies kai den tis ftiaxnoun gia autous alla gia olous tous pistous…..

  23. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    fysika oloi prepei na kri8oume alla oxi otan exoume epitelesei leitourgima kai otan exoume pragmatika prosferei………….oi megaliteroi agioi ev zwi exoun kri8ei kai exouv tapeino8ei polu asxima omos meta tin koimisi tous polu katalaba oti eixan kanei la8os,………megalo paradeigma o agios Nektarios diabaste ton biotou kai 8a deite…………………..

    • Ο/Η άφοβος λέει:

      χρυσό μου δεν βοηθάς καθόλου με αυτά που γράφεις. Πρώτον θυμίζεις τις υστερίες της κυρίας Λουκά και δεύτερον μάθε Ελληνικά γιανα γράφεις σωστά. Αν είσαι πραγματικά μαθητής άσε τους ιερείς να απαντήσουν ή ακόμα και το Δεσπότη που γιορτάζει σήμερα, και εσύ κοίτα τα μαθήματά σου.

  24. Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

    Παρακολουθώ με προσοχή όσα γράφεις ανώνυμε με το ψευδώνυμο»μαθητής λυκείου». Είμαι χίλια τα εκατό σίγουρη, ότι όχι μόνον δεν είσαι μαθητής, αλλά και αρκετά μεγάλος και πολύ φοβάμαι, ότι μπορεί να είσαι ακόμα και… ρασοφόρος! Δεν είναι κρίμα να κρύβεσαι πίσω από ένα τέτοιο ψευδώνυμο, τη στιγμή που θα ‘πρεπε να υποστηρίζεις τα όσα λες, επώνυμα;
    Ο Χριστός της αγάπης, της θυσίας και της αλήθειας, δεν θα επικροτούσε σίγουρα και αυτά που λες, αλλά και τον σκοταδισμό που εκπέμπεις. Και, αγαπητέ μου, μη μπερδεύεις τη λειτουργία με το λειτούργημα, αλλά και μη τολμάς να κρύψεις τα της ιστορίας, που αναφέρονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σου θυμίζω ότι μέσα στα «προνόμια» που είχαν αποδεχτεί οι τούρκοι, την εποχή της σκλαβιάς και αφορούσε τις περιουσίες των Ελλήνων, βολεύτηκαν πολλοί που κρύψανε την αλήθεια στους απογόνους. Για προσπάθησε να μάθεις, για να το πεις και σε μας, πόσα από όσα εμπιστεύτηκαν στα μοναστήρια οι πιστοί, τα ξαναπήρανε όταν τέλειωσε…η σκλαβιά, (όρος που εκείνοι οι φουκαράδες πίστεψαν). Όπως επίσης ας μάθουμε κάποια φορά πως αποκτήθηκε από εκείνα τα χρόνια τα παλιά αυτή η περιουσία, έτσι για την ιστορία!
    Όσο δε για τα greekliss, δεν καταλαβαίνω το λόγο που τα χρησιμοποιείς, μαθητής λυκείου εσύ, άρα γνώστης της ελληνικής! Δεν χρειάζεται να θολώνεις τα νερά!!!
    Εις το επανιδείν και αλήθεια (με όσα στοιχεία χρειαστούν), λέγω υμίν…

  25. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    den 8a mas peis esu ti 8a kanoume……………….gia ti an isoun a3ios 8a eixes alla3ei tin koinwnia pou 8a zeisoume emeis simera …..mia koinonia adiki κ
    ψeytiki…….gia ayto ase oi neoi na milisoun ……………..giati oloi oi megaloi mas exete apogoiteysei………….KANENA PARADEIGMA PROS mimisi den uparxi……..

  26. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    i
    apantisi mou einai gia ton afobo………..oso gia sas kuria lina ma8itis eimai alla ma8itis apogoiteymenos apo tin simerini koinwnia……………………

  27. opoos exei apories as dei gia na ma8ei…………….

  28. και ακομα αυτο……..οι νεοι εχουν δυναμη δειτε το βιντεο…………………

  29. Ο/Η Αιγινήτης λέει:

    καλά κρασά και τα κουκιά μπαγκλάν

  30. Ο/Η σοράγια λέει:

    Καλά δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω με μπενταντίν το πέρασε ο παπάς το εκκλησάκι. Και που το βρήκε με την απεργία των φαρμακείων;

  31. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    se euxaristw polu file mou kai na 3ereis oti i xwra den 8a paei mprosta pote an den stamatisoume na koitame pisw kai na katigoroume………….MPROSTA 8a pame mono me pra3eis kai diorfonontas ton diko mas eayto prwta……………………..alla exoume egoismo kai koitame mono ta la8i ton allon gia auto exoume katantisei etsi
    kai i xora odigite se ftoxeusi……………..giati tosa xronia kala ta perasan oi goneis mas alla aloimono se emas…………………..

  32. Ο/Η Εκπαιδευτικός λέει:

    Με λύπη διαπιστώνω ότι η «νόσος της βιτρίνας», μάστιγα στη σκέψη και στις πρακτικές της εποχής, μας έχει διαβρώσει βαθειά και έχει την τάση και την απαίτηση να επιβάλλεται. Δεν αποδέχομαι εκ προοιμίου κανέναν ως «ειδικό» για να εκφέρει λόγο για την αισθητική στην εκκλησία, ακόμα και αν δηλώνει «αναγνωρισμένος ζωγράφος» ή «ενεργός πολίτης» ή από οποιαδήποτε σύγχρονη κοινωνική θέση κύρους -ναι, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καθένας αμφισβητείται. Ποιοί είναι λοιπόν οι παντογνώστες στα περί ωραίου θέματα; Και μάλιστα στην εκκλησία; Ας κατέβουμε λίγο από το θρόνο της «γνώσης» που υποστηρίζουμε ότι κατέχουμε και τελικά, κάνουμε αυτό που υποτίθεται ότι κατακρίνουμε, διεκδικούμε δηλαδή για τον εαυτό μας το «αλάθητο».
    Η «νόσος της βιτρίνας» λοιπόν μας ωριμάζει στη βαρύγδουπη κριτική -που δυστυχώς στην παρούσα συζήτηση έχει υποβαθμιστεί σε υβρεολόγιο που απαξιώνει όσους περιορίζουν τη σκέψη τους και την έκφρασή τους σε τέτοιους τρόπους-με το ενδιαφέρον εστιασμένο πάντα στο φαίνεσθαι. Αγαπητέ μαθητή, έχεις δίκιο, οι επιλογές της δικής μου γενιάς έχουν αποτύχει, πίσω από κάθε κρίση κοινωνική δηλαδή πολιτική, οικονομική κλπ βρίσκεις το άδειασμα από τις αξίες, κατά τα άλλα η βιτρίνα της καταναλωτικής μας ζωής μας δείχνει όμορφους, πολιτισμένους, «εξελιγμένους».
    Κρίμα για την αιγινίτικη κοινωνία -εν προκειμένω- που θέλει να αγνοεί το θησαυρό που είναι οι αξίες της χριστιανικής διδασκαλίας: θυμόμαστε τί σημαίνει ανάσταση, ποιό είναι το πρόσωπο που υποτίθεται ότι λατρεύουμε; Το κατεξοχήν μήνυμα του χριστιανισμού είναι η κατάλυση του θανάτου, ως ιστορικό γεγονός και ως οντολογία για τον καθένα από εμάς. Εάν το κόκκινο χρώμα στην παράδοσή μας είναι αναφορά στην Ανάσταση -ρητορικό το ερώτημα, σαφώς είναι- τότε η επιλογή στην Αγία Ειρήνη δεν είναι ενάντια στην παράδοση και ακόμα καλύτερα, γίνεται αφορμή να προβληματιστούμε για το νόημα μιας τέοιας εικαστικής αναφοράς, σε ένα χώρο που βιώνουμε τον πόνο του θανάτου. (Ο «τύπος» μέσα στην εκκλησία, όπως είναι η ζωγραφική, στοχεύει στο να βοηθήσει τον άνθρωπο να κατανοήσει, να «ανοίξει» το νου και την καρδιά του στα νοήματα της χριστιανικής διδασκαλίας).
    Ποιά είναι τα νοήματα της χριστιανικής πίστης; Κρίμα που τα αγνοούμε και επιμένουμε να ασχολούμαστε με την εκκλησιαστική ζωή μόνο ως ψυχροί και δυστυχώς άσχετοι «διακοσμητές», εξωτερικοί -και δυστυχώς συνήθως κακοπροαίρετοι- παρατηρητές, δίχως στο ελάχιστο να αναρωτιόμαστε για τη «σημειολογία» στην εκκλησία, όπως αυτή παραπέμπει στην ΟΥΣΙΑ της ζωής μας, στα μεγάλα ερωτήματα. Ας πάψουμε να ασχολούμαστε λοιπόν μόνο με το «τσόφλι», αν θέλουμε να μην μοιάζει η ζωή μας με βιτρίνα σαν αυτές που σπάνε οι πιτσιρικάδες στην Αθήνα.

  33. Ο/Η kapoios.... kapoia..... kapou..... kapote...... λέει:

    bravo stn ma8hth apo to lukeio!!!!! ante mpas k paei h koinwnia mprosta epitelous!!!!

  34. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    den exw logia ….den 3ero poios ekpaideytikos eiste kai an sas exw gnorizw ……….sas a3izoun polla synxaritiria dioti milisate para polu wraia …………eilikrina sebomai kai symfono apoluta me tin gnomi sas …………..MPRABO…………yperoxa logia ,,,,,,,ir8e o kairos polloi na mpoun stin 8esi tous kai na kateboun apo to kalami tous…………….eyxaristw makari na itan oloi etsi oxi tipota allo alla gia na paei i ellada mprosta ……………….

  35. Ο/Η τσίμπλα λέει:

    μαθητής και καθηγήτρια σημειώσατε 1-1

  36. Ο/Η φίστικος λέει:

    Επειδή βλέπω ότι κάποιοι υποστηριχτές του ακαλαίσθητου, καινοτομούντος και αυθαιρετούντος παπά δηλώνετε πως σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο και αδιαφορείτε για το περίβλημα, τότε επιτρέψτε σε μας τους υπόλοιπους να έχουμε την εκκλησία μας όπως την ξέρουμε από τότε που γεννηθήκαμε, όπως την είχανε γνωρίσει οι δικοί μας άνθρωποι που αναπαύονται εκεί. Για τις ιδέες που υποστηρίζει ο αλλοπρόσαλλος εκπαιδευτικός έχω να πω αλίμονο στα παιδιά μας…

  37. Ο/Η Βέφα Άβαφη λέει:

    Κάποια… Κάπου… κάποτε…,
    χορεύοντας ως άλλη «κυρία στα μπουζούκια», διόλου δεν σταμάτησε, ακόμα κι όταν η γόβα της εκσφενδονίστηκε στον αέρα, παρ’ όλο ότι τα σεπτά ήθη της εποχής και τα νάματα της παράδοσης, με τα οποία ήταν εμποτισμένη, το απαγόρευαν…
    Σήμερα από άλλη θέση εκμεταλλευόμενη το γεγονός (της θέσης), χρησιμοποιεί τον μαθητή στις αναρτήσεις… Μέγα ατόπημα… Φαρισαϊσμός από τη μια, αλλά και αχρωματοψία από την άλλη, καθώς το χρώμα της αθώας ντομάτας, όταν μαγειρευτεί με το γνωστό μας παστό ψάρι, αλλάζει και από κατακόκκινο… πασχαλινό, βγαίνει κάτι σαν και εκείνο, της πολύπαθης εκκλησούλας του Δημοτικού κοιμητηρίου της πόλης της Αίγινας!

    • Ο/Η o kathenas oti thelei leei λέει:

      Τι να πω? Ότι το το χρώμα μίας εκκλησίας κ η επιλογή του δίνει βήμα στον κάθε κακεντρεχή να βγάλει τα απωθημένα του κ τις κατινιές του είναι πράγματι αξιοπερίεργο.Όσον αφορά την “κυρία”??? Βέφα Άβαφη που αντί να μας πει την άποψή της για το θέμα η έστω μια άποψη μας ζαλίζει με ανόητες κακίες, προφανώς γιατί δεν έχει να πει τίποτα …. Καλύτερα θα ήταν “αγαπητή κύρια” να προσφέρετε τίποτα το ουσιώδες στον τόπο σας , κ να αφήνατε τις ανούσιες παρατηρήσεις σας ,που πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει να ακούσει…
      Απάντηση

      • Ο/Η Βέφα Άβαφη λέει:

        Τί σε πείραξε απ’ όλα αγαπητέ; Ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα; Τσούζει και πονάει η αλήθεια, ε;
        Και ποιο δεν είναι ουσιώδες; Ο Φαρισαϊσμός και η αχρωματοψία; Μόνον αυτοί που τα ξέρουν αντιδρούν όπως εσύ και εκείνη ξέρει σε ποιους απευθύνεται. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

  38. Ο/Η Εκπαιδευτικός λέει:

    Όταν ο διάλογος ευτελίζεται σε πόλεμο της ατάκας και ρηχή ειρωνίαμ καλό είναι να σταματάει. Όταν ένας δε σέβεται τους συνομιλητές του -και ας είναι και …ηλεκτρονικοί- τί να περιμένει κανείς; Καθρέφτης κι αυτό της κατάντειας μας. Κατά τα άλλα μας πειράζουν τα χρώματα.

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Εσείς κυρία μου ή κύριέ μου αυτο-ευτελίζεστε με το παραλήρημα σας. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Να πάτε στην ευχή του Θεού μαζί με τα χρώματά και καθρεφτάκια σας ή μάλλον στο πόρταλ να γράψετε και σεις επιστολή και να μας αφήσετε ήσυχους.

  39. Ο/Η LBM λέει:

    Μα δεν χρειαζόταν για όσους γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα το επάγγελμα να μπει ως ψευδώνυμο, μα ούτε και την ή τον με ψευδώνυμο Βέφα Άβαφη, για να λύσουμε το… κουΐζ με τον … μπακαλιάρο πλακί!
    Όσο κι αν η καθηγήτρια σύζυγος δασκαλεύει το μαθητή και τον… «μεσαιονίζει», (όρος αδόκιμος, το γνωρίζω), πετυχαίνει τα αντίθετα!
    Ας πάρουν τον ασβέστη και τις βούρτσες, και γρήγορα, το ζεύγος των δημοσίων υπαλλήλων, να αποκαταστήσουν το δύσμοιρο εκκλησάκι, πριν η χιονοστιβάδα που ξεκίνησε γίνει μεγαλύτερη! Ήδη το θέμα μπήκε στα προ ημερήσιας διάταξης, στο Δ.Σ. της δευτέρας και συζητιέται η συγκέντρωση υπογραφών!

  40. Ο/Η άφοβος λέει:

    Επιτέλους ένας εκπαιδευτικός! Επιτέλους κάποιος εκπαιδευτικός της Αίγινας βγήκε από τη χειμερία νάρκη των ουζερί, των μπαρ και της επαρχιακής μιζέριας και ενδιαφέρθηκε ακόμα και για…τέχνη!Καταπληκτικό! Θαύμα! Γιατί μέχρι τώρα βλέπαμε μόνο καμιά δεκαριά, τους γνώστους άγνωστους σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, θέατρο. Οι υπόλοιποι που; Μόνο στην εκδήλωση της Μητροπόλεως για τους 3 Ιεράρχες πλακώνουν όλοι. Ο λόγος; Το πλούσιο φαγητό. Που είναι τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευτικών της Αίγινας; Που είναι η πνευματική κίνηση που έπρεπε να κρατούν τη σημαία; Που είναι οι αγώνες τους; Οι δημοσιες παρεμβάσεις τους; Οι καινοτόμες δράσεις τους;
    Τώρα όμως που ενοχλήθηκαν τα «χρηστά ήθη» και τέθησαν εν αμφιβόλω οι ενέργειες ενός ξεροκέφαλου παπά, φάνηκε και ένας εκπαιδευτικός. Ας είναι κάτι είναι και αυτό. Μόνο που είναι λυπηρό το πόσο μπερδεύει τα πράγματα. Όχι δεν πρόκειται για τρικυμία εν κρανίω. Αντιθέτως. Όταν αμφισβητείται η νομιμότητα των ενεργειών και ο πιστός λαός αποκτά φωνή, αυτός ό λαός που είναι βαφτισμένος και αποτελεί την Εκκλησία, τότε επιστρατεύουμε την υπακοή, την τυφλή υποταγή στις χριστιανικές αλήθειες προκειμένου να δείξουμε πως όταν διαφωνείς με τον παπά έστω και για το χρώμα, τότε είσαι άπιστος, δεν έχεις «φόβο» Θεού, δεν αγαπάς το Θεό, δεν τηρείς τις εντολές του, παραποιείς τη διδασκαλία του Κυρίου, διαστρέφεις το καλό, είσαι ανήθικος, άτακτος, ανυπάκουος. Έχεις πάρει το στραβό δρόμμο, δεν θα σωθείς, πολεμάς την Εκκλησία.
    Αγαπητέ / ή είστε σε πλάνη.
    Υιοθετείται παλιές ξεπερασμένες, δοκιμασμένες αλλά αποτυχημένες φόρμες. Στερεότυπα της χούντας, των ομάδων του Μεταξά, των παραχριστιανικών οργανώσεων, των θλιβερών προσώπων εκείνων που δίδαξαν γενιές παιδιών πως η χαρά το γέλιο απαγορεύεται, πως πρέπει να φοβόμαστε σε κάθε βήμα τον Θεό. Έναν Θεό τιμωρό, εκδικητή που κρατά τεφτέρι και σημειώνει μόνο αμαρτίες. Έναν Θεό που ελέγχει τα παιδιά του και τα παρακολουθεί.
    Μην επικαλείστε την Ανάσταση. Η Ανάσταση δεν έχει χρώμα μόνο. Είναι μια εσωτερική κατάσταση ευωχίας, χαράς, αγάπης, ελπίδας. Το κόκκινο διαδέχεται το μωβ της σαρακοστής που προέρχεται από την ανάμιξη του μαύρου (θάνατος) και του κόκκινου(Ανάσταση). Αυτή είναι η παράδοση. Το πορτοκαλί που συναντάται; Έχετε δει πολλές εκκλησίες βαμμένες έτσι; Ούτε στην Άπω Ανατολή ούτε στην Αφρική. Ο ναός του κοιμητηρίου (εφόσον μιλάτε για Ανάσταση νεκρών) και όχι νεκροταφείου πρέπει να είναι λιτός, σεμνός, απλός, ταπεινός και να συνάδει με τον πόνο και την θλίψη των ανθρώπων και όχι να προκαλεί θρασύτατα, να αυθαδιάζει αισθητικά, να αστράφτει κακόγουστα και να διχάζει. Δεν είναι αυτό παράδοση. Για το ναό έχουν άποψη όλοι οι χριστιανοί. Παραδοσιακά αυτοί τον έκτιζαν, αυτοί τον συντηρούσαν. Και όχι ο παπάς από μόνος του. Ο οποίος ήταν κοντά στους ενορίτες του. Δεν καθόταν σε θρόνο. Ούτε μονοπωλούσε την αλήθεια. Συνεργαζόταν, άκουε, χαμογελούσε και δεν ειρωνευόταν τους πιστούς του όταν διαφωνούσαν μαζί του.
    Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο παπάς δεν έχει το αλάθητο. Ή μήπως νομίζετε – μια που επικαλείστε τη χριστιανική διδασκαλία – ότι τα όσα πράττει ή διδάσκει ένας παπάς είναι σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού.
    Μην τρελαθούμε.
    Που ακούστηκε ο παπάς της Μητροπόλεως να επαιτεί από τον Αβραμόπουλο ευλογώντας την πίτα, λεφτά για το ναό του; Αυτή είναι η αποστολή του;
    Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Ο ναός της Μητροπόλεως είναι το πιό μεγάλο δείγμα της αδιαφορίας της Εκκλησίας των παπάδων για τους ναούς. Η Μητρόπολη είναι σε κακό χάλι. Βρώμικη και εγκαταλελειμμένη. Μια επίσκεψη αρκεί. Ο παπάς ενδιαφέρεται και κάνει έργο μόνο όταν μυρίσει χρήμα, δωρητές, χορηγούς, συντάξεις, αφιερώματα.
    Και στον πορτοκαλή ναό, αυτό συνέβη.Μην τρέφουμε αυταπάτες. Βρέθηκαν λεφτά. Γι’ αυτό και η «ανακαίνιση». Όμως το χρώμα που περίσσεψε ο Θεός να μας φυλάει που θα το δούμε!

  41. Ο/Η ANONIMOS λέει:

    Ερώτηση:
    Ποία ήταν η κυρία papadomitor που παράγγειλε σε μαγαζί το βράδυ των αποτελεσμάτων της δεύτερης Κυριακής να πάνε εκ μέρους της 30, ναι τριάντα σαμπάνιες, στο εκλογικό κέντρο του νικητή;
    Το βρήκα μόνος μου! Την έχει στο βίντεο το Πορταλ που τον αγκαλιάζει και κλαίει!!!

  42. Ο/Η LBM λέει:

    Τώρα κατάλαβα γιατί δεν «χαμπαρίζει» ο παπάς. Πιστεύει πως όσα κάνει δεν θα τύχουν …τιμωρίας! Βλέπεις το κοιμητήριο είναι δημοτικό και δικός μας ο Δήμαρχος!!!
    Νάτανε 1 ή 2 τα μπουκάλια το καταλαβαίνω, αλλά τα τριάντα, όπως και να το κάνεις, δημιουργούν υποχρεώσεις!!!

  43. Ο/Η άφοβος λέει:

    Ο Νίκος Γαρυφάλλου ξέρει τι απάντησε ο Δεσπότης Εφραίμ στον κ. Κοντοβράκη όταν ο τελευταίος του τηλεφώνησε και του παραπονέθηκε αλλά και σε άλλους που του παραπονέθηκαν;
    Ο Νίκος Γαρυφάλλου ξέρει σε ποιό πόρταλ απάντησε ; Μήπως τα μπέρδεψε λίγο;
    Ο Νίκος Γαρυφάλλου μήπως έχει αχρωματοψία; Έχει μπερδέψει το βαθύ μπορντώ των Εκκλησιών του Αγ. Όρους με το πορτοκαλί;
    έχει μπερδέψει τους μοναστηριακούς ναούς με τους κοιμητηριακούς; Και τι δουλειά έχουν οι ναοί της Αφρικής με την Αίγινα; Μήπως τότε να βάλουμε και στους δικούς μας μπαμπού; Συνέλθετε Νίκο μου. Μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Πάρτε γρήγορα τη βούρτσα και βάψτε πριν σας βάψουν το ναό και σας ξηλώσουν το ραμποτέ.
    Η ενίσχυση του ενοριακού έργου δεν είναι μόνο τα χρήματα των συντάξεων της κάθε γιαγιάς. Κι αφήστε ήσυχα τα εκκλησάκια της Αίγινας. Ομοίως και το σπίτι της Πωπ. Διότι η δράση σας στην περιοχή της Περιβόλας και ευρύτερα σε κτήματα επωνύμων είναι γνωστή.

  44. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ο καημένος ο παπάς μπέρδεψε τα αυγά με τα «πασχάλια»… ήθελε να κάνει την Αγ. Ειρήνη σαν καθολικό του Αγίου Όρους και του βγήκε σαν πασχαλινό αυγό και μάλιστα φλουο. Εμάς βέβαια κανένας δε μας ρώτησε.

  45. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

    Γιατί να σας ρωτήσει; Ούτε ο παπάς ρωτήθηκε από το προϊστάμενό του γι’ αυτό. Ούτε είδαμε ακόμα κάποια απάντηση από το Δεσπότη Εφραίμ.΄Κανονικά θα έπρεπε να του τραβήξει το αυτί, εκτός κι αν ο παπάς ετοιμάζεται γαι τις απόκριες. Άλλωστε είναι ο μόνος χριστιανικός ναός η Παναγίτσα στην οποία μέσα στόλιζε χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αντί για μπάλες έβαζε επάνω χάρτινες εικόνες Αγίων. Αυτό βέβαια δεν το ξέρετε. Έχει παρελθόν στην αισθητική ο Νικόλας!!!!!!!!!

  46. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    ntropi sas….megaloi sou lene meta kanete sas kotes gia ena xrwma amuali etsi dev pame mprosta……..oloi oi apo pano sxoliazoun oti 8eloun kai oti nomizoun pos 3eroun ayto simenei eleiψi gnosis……..kai meta sou leei i aiginites den einai koutsompolides ego blepo to anti8eto oxi mono rixnete to epipedo alla sxoliazete asxeta pragmata mono epeidi ta gnorizete aisxos kai ntropi sas takounia kai sampanies.mikroprepeies…..den stirizo kanenan alla den mou aresei 10 aneggefali aiginites na lene oti tous er8eis…..kai o apostolos Krispos stous agious einai portokali ti simenei oti prepei kai ekei na arxizoume na krinoume kai na leme oti mas fanei………..8umomaste tin ekklisia kai exoume logo mono an kati den mas aresei…………oi papoudes aytoi pou lete pou dinoun stin ekklisia autoi dinoun kai se esas pou eiste anergoi kai eseis zitoules eiste ,poianaste apo to paramukro gia na koutsompoleψεte kai na di3ete poso amorfotoi einai oi aiginites pou exoun kanei tosa sxolia gia ena xrwma……….pige kaneis sas na fona3ei stous politikous pou mas piran ta lefta pigente an sas bastaei;;;;ekei giati den pate……….;;;;;;;eimai ena paidi 17 etwn kai 8elw na alla3w ton topo mou na ton paw mprosta kati pou eseis den to kanate…..den milaw exontas proetimasei kati alla maxomai gia to mellon mou.to na xaneis to mellon sou den einai san na allazeis ena xrwma se ena toixo…eisai oti kaneis oxi oti les……baψτε oles tis ekklisies aspres ti 8a katalabete;;;;;;tipota …..i pisti idia 8a meinei ..omos tetoioi ekpaideytikoi san ton para pano 8a pane ta paidia sas mprosta kai den 8a ta afisoun stin mizeria pou zite………pantos pisteuo oti sxoliazete oxi gia to xrwma alla gia na koutsompoleψete allios den 8a milousate gia asxeta takounia kai sampalnies den mas endiaferoun ta prosopika an einai etsi na milame gia ta prosopika sas………eiste a3ioi tis moiras sas kai ka8odigoumenoi milate mono gia na dimiourgisete ntoro se oti sas bolebei…………………..8a sas boleue na einai periorismeni i ekklisia mesa stous toixous ton nawn ……….i ekklisia den kindineuei apo tipota para mono apo emas tous idious…skefteite pou exoume ftasei .se poio katantima exei ftasei simera i an8ropotita ,i opoia ayto pou eivai amartia bowsa kai krazousa 8elei na to kaluψei.na mh leme,na min milame,giati enoxlountai autoi pou exoun to kousouri, giati den 8eloun na to paradextoun os mia fusiologiki katastasi…a3ios ierea pou ftiaxneis ekklisies kai ase tous kouto aiginites na menoun sto xrwma kai oxi stin ousia giati exoun sivi8isei na blepoun aspres ekklisies……….

    • Ο/Η ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ λέει:

      Θα ήθελα να παρακαλέσω τον διαχειριστή της ιστοσελίδας, να μη φιλοξενήσει άλλη φορά τον bloger με το ψευδώνυμο «μαθητής λυκείου», γιατί έχει δημιουργήσει την πιο αρρωστημένη κατάσταση που θα μπορούσε ποτέ ένα νεαρό , όπως ο ίδιος υποστηρίζει, άτομο. Αυτό το παραλήρημα με τα ακαταλαβίστικα greekliss που σε παραπέμπουν σε άτομο που όχι μόνο δεν γνωρίζει να τα χρησιμοποιεί (ακόμα κι αυτά), αλλά σίγουρα δεν γνωρίζει και την ελληνική ορθογραφία, για να γράψει στη γλώσσα μας, μας έχει κάνει να τον προσπερνάμε χωρίς καν να του δίνουμε σημασία, αλλά και να λυπόμαστε για το σκοταδισμό που… αποπνέει!
      Μπορεί πάλι να καμουφλάρεται πίσω από το υποτιθέμενο νεαρόν της ηλικίας του και να είναι κάποιος άλλος που θέλει να θολώσει τα νερά.
      Ότι κι αν είναι, φτάνει μέχρι εδώ. Υπάρχουν άλλοι χώροι για να κάνει τα άρρωστα τσαλιμάκια του. Όχι ανάμεσα σε σοβαρά σκεπτόμενα άτομα. Δεν έχουμε ούτε χρόνο , ούτε και την επιθυμία να ασχοληθούμε με «παιδάκια» ή «κυράτσες», που ξεσκεπάστηκαν, και μας αποκαλούν, «κουτοαιγινήτες»! Ποιοί, οι σκοταδιστές του Μεσαίωνα! Έλεος!

      • Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

        θελεις να γραφω κανονικα οριστε ,μαθε ομως πρωτα τι σημενει η λεξη σκοταδισμος και μετα ελα μιλα μου γιατι θα επρεπε να ξερεισ οτι η αληθεια ποναει και αν οπως λες με προσπερνας αρα πως ξερεισ τι γραφω και απαντας . Εγω δεν κατηγορω κανεναν μετα λογια μου θελω να ξυπνισω μερικους και αφησουν τιν Αιγινα παει μπροστα χωρισ τοσα σχολια μονο για ενα χρωμα ….Λυπαμαι πραγματικα … οταν συζηταμε και μοθ λετε για τακουνακια και σαμπανιες αρα δικαια σας αποκαλω gossip .μας εχετε απογοητευσει ……….οριστε αν μπορειτε δωςτε μας το καλο παραδειγμα…………..ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!!

    • Ντροπή σας….μεγάλοι σου λένε μετά κάνετε σας κότες για ένα χρώμα άμυαλοι έτσι δεν πάμε μπροστά……..όλοι οι από πάνω σχολιάζουν ότι θέλουν και ότι νομίζουν πως ξέρουν αυτό σημαίνει έλλειψη γνώσης……..και μετά σου λέει οι Αιγινήτες δεν είναι κουτσομπόληδες εγώ βλέπω το αντίθετο όχι μόνο ρίχνετε το επίπεδο αλλά σχολιάζετε άσχετα πράγματα μόνο επειδή τα γνωρίζετε αίσχος και ντροπή σας τακούνια και σαμπάνιες.μικροπρέπειες…..δεν στηρίζω κανέναν αλλά δεν μου αρέσει 10 ανεγκέφαλοι αιγινήτες να λένε ότι τους έρθεις…..και ο απόστολος Κρίσπος στους αγίους είναι πορτοκαλί τι σημαίνει ότι πρέπει και εκεί να αρχίζουμε να κρίνουμε και να λέμε ότι μας φανεί………..θυμόμαστε την εκκλησία και έχουμε λόγο μόνο αν κάτι δεν μας αρέσει…………οι παππούδες αυτοί που λέτε που δίνουν στην εκκλησία αυτοί δίνουν και σε εσάς που είστε άνεργοι και εσείς ζήτουλες είστε ,πιανεστε από το παραμικρό για να koutsompoleψεte και να δείξετε πόσο αμόρφωτοι είναι οι αιγινήτες που έχουν κάνει τόσα σχόλια για ένα χρώμα……….πήγε κανείς σας να φωνάξει στους πολιτικούς που μας πήραν τα λεφτά πηγαίνετε αν σας βαστάει;;εκεί γιατί δεν πάτε……….;;;;;;είμαι ένα παιδί 17 ετών και θέλω να αλλάξω τον τόπο μου να τον πάω μπροστά κάτι που εσείς δεν το κάνατε…..δεν μιλάω έχοντας προετοιμάσει κάτι αλλά μάχομαι για το μέλλον mou.to να χάνεις το μέλλον σου δεν είναι σαν να αλλάζεις ένα χρώμα σε ένα τοίχο…είσαι ότι κανείς όχι ότι λες……
      Βάψτε όλες τις εκκλησίες άσπρες τι θα καταλάβετε;;;;;τίποτα …..η πιστη ίδια θα μείνει ..όμως τέτοιοι εκπαιδευτικοί σαν τον πάρα πάνω θα πάνε τα παιδιά σας μπροστά και δεν θα τα αφήσουν στην μιζέρια που ζείτε………πάντως πιστεύω ότι σχολιάζετε όχι για το χρώμα αλλά για να koutsompoleψετε αλλιώς δεν θα μιλούσατε για άσχετα τακούνια και sampalnies δεν μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά αν είναι έτσι να μιλάμε για τα προσωπικά σας………είστε άξιοι τις μοίρας σας και καθοδηγούμενοι μιλάτε μόνο για να δημιουργήσετε ντόρο σε ότι σας βολεύει…………………..θα σας βόλευε να είναι περιορισμένη η εκκλησία μέσα στους τοίχους τον ναών ……….η εκκλησιά δεν κινδυνεύει από τίποτα παρα μόνο από εμάς τους ιδιους…σκεφτείτε που έχουμε φτάσει .σε ποιο κατάντημα έχει φτάσει σήμερα η ανθρωπότητα ,η οποια αυτό που είναι αμαρτία βοώσα και κράζουσα θέλει να το καλυψει.Να μη λέμε,να μην μιλάμε,γιατί ενοχλούνται αυτοί που έχουν το κουσούρι, γιατί δεν θέλουν να το παραδεχτούν ως μια φυσιολογική κατάσταση…άξιος ιερέα που φτιάχνεις εκκλησίες και άσε τους κουτό αιγινήτες να μένουν στο χρώμα και όχι στην ουσία γιατί έχουν συνηθίσει να βλέπουν άσπρες εκκλησιες……….

      Υπηρεσία Greeklish to Greek!

      • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

        Ασθάνομαι οτιτο σχόλιο αυτό με προσβάλλει. Και σαν Αιγινήτη και σαν πιστό Χριστιανό. Δεν μπορούμε να βρίζουμε έτσι συλλήβδην τους Αιγινήτες. Ούτε να διεκδικούμε τα «σκήπτρα της ευσεβειας» κατακεραυνώνοντας όποιον κάνει κριτική για ένα χρώμα ή για ποιο μανουάλι θα μπει στο Ναό. Ακόμη και οι ιερείς κρίνονται. Ας μαζέψει ο παπα Νικόλας τους θερμόαιμους »οπαδούς» του γιατί κάνουν κακό. Και στον ίδιο και στην Εκκλησία μας. Αυτά μαθαίνετε στα παιδιά μας? Αυτά τα παιδιά θα επανδρώσουν αύριο τις Εκκλησίες μας?Τόσος σκοταδισμός? Πρέπει να επέμβει οπωσδήποτε ο Σεβασμιώτατος γιατί υπάρχουν πολλοί πιστοί που υποφέρουμε με αυτή την κόκκινη Εκκλησία στο κοιμητήριοό μας και δεν μιλάμε αλλά με αυτά τα δείγματα μισαλλοδοξίας θα μιλήσουμε!!! Σεβασμιώτατε προστατεύστε μας!!!!! Είσασταν και εσείς ιερεύς στην ενορία μας και ξέρουμε ότι την πονάτε!!!!

  47. Ο/Η Εκπαιδευτικός λέει:

    Πού διαβάσατε ότι γράφω περί «θεού-τιμωρού», για «τυφλή υποταγή» και τις λοιπές κατάρες που αραδιάζετε; Τον κόσμο αυτόν των τεράτων τον χρησιμοποιείτε με αυθαίρετο τρόπο στη συζήτηση. Δεν υπάρχουν όλα αυτά ούτε στα λόγια μου, ούτε στη διάθεσή μου. Σκέφτομαι ότι είναι μια καλή συνταγή αυτή -λίγο από ιερά εξέταση, λίγο από Μεταξά και λίγο από εκκλησιαστικά σκάνδαλα- για να «δικαιώσουμε» τις όποιες απόψεις μας, να θεωρήσουμε δηλαδή ότι αποδεικνύεται έτσι ότι η άποψή μας είναι αδιαμφισβήτητα η σωστή. Και επειδή διαπιστώνω ότι η αρνητική σας διάθεση μπορεί να με παρερμηνεύσει πάλι, να τονίσω ότι δεν είμαι οπαδός ούτε του μεσαίωνα ούτε καμμιάς χούντας. Και επί τη ευκαιρία, λυπάμαι αλλά δεν μοιάζουν δημοκρατικές οι δικές σας προτάσεις του τύπου «Πάρτε γρήγορα τη βούρτσα και βάψτε πριν σας βάψουν το ναό και σας ξηλώσουν το ραμποτέ». Για να κλείσω λοιπόν την παρέμβασή μου, εγώ, ένας από τους αργόσχολους εκπαιδευτικούς που γυρίζουν στα μπαρ και στις ταβέρνες της Αίγινας και αφήνουν εκεί τα χρήματά τους, να πω μόνο ότι πιστεύω φυσικά πως μπορούν όλοι να πουν την άποψή τους αν τους ενδιαφέρει η εκκλησία, η εκκλήσία είναι ένας χώρος ελευθερίας. Είναι ο τρόπος που γίνεται -η επιθετικότητα, οι προσβολές και η «πολεμική διάθεση»-που στη συγκεκριμένη περίπτωση προσωπικά με ενοχλεί. Αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας; Καλή συνέχεια σε όλους, μακάρι να μπορούμε να βγαίνουμε από το καβούκι μας και να διαφωνούμε με σεβασμό ο ένας με τον άλλον.

    • Ο/Η φίστικος λέει:

      Ας πάψει λοιπόν ο ιερέας να σκανδαλίζει την κοινωνία της Αίγινας με τις καινοτομίες του. Ας ξεκινήσει ξαναβάφοντας την εκκλησία στο κανονικό της χρώμα και αφαιρώντας την κόκκινη φάσα στη βάση της Παναγίτσας. Αλλά έχει το θράσος να ζητάει και λεφτά για να κακοποιήσει και άλλα εκκλησάκια. Οι εκκλησίες δεν του ανήκουν για να τις κάνει ό,τι θέλει. Ζούμε σε μια κοινωνία με κανόνες, που πρώτοι απ’ όλους πρέπει οι ιερείς και οι εκπαιδευτικοί να τους σέβονται. Αυτά μαθαίνετε εσείς στα παιδιά μας; να περιφρονούν τους νόμους και να αυθαιρετούν; Να αμφισβητούν την πείρα και τη γνώση ανθρώπων ειδικών που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο νησί μας; Ανθρώπων σαν το Φραγκίσκο Κάππο και το Νεκτάριο Κοντοβράκη. Από ποια υπηρεσία και με ποια διαδικασία πήρε ο ιερέας άδεια επισκευής;

  48. Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

    Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τις αντιδράσεις λαϊκών αλλά και ιερωμένων, με το θέμα της «κακοποίησης της Αγ. Ειρήνης», της μικρής εκκλησίας του κοιμητηρίου, που προέκυψε, τις τελευταίες ημέρες.
    Στην πρόσφατη επισκευή που κάναμε, στο κτήριο μας, κτίσμα του 1818 έως και 1840, (χρόνος αποπεράτωσης του), η πολεοδομία και η αρχαιολογία, παρακολουθούσαν βήμα, βήμα, σχεδόν, το κάθε στάδιο των εργασιών, παρ’ όλο που δεν έχει κριθεί διατηρητέο. Ιδιαίτερα για το χρώμα της ώχρας -το γαιώδες-, των τοίχων, και της «γαλανής» φάσας στο γείσο. «Ως έχει
    Για τις εκκλησίες, ποια πολεοδομία- ναοδομία, ποια αρχαιολογία, ποια εκκλησιαστικά συμβούλια, ποιος δήμος και ποιος Μητροπολίτης είναι υπεύθυνος;
    Τα σπίτια, και οι εκκλησίες, δεν στεγάζουν, δεν δέχονται, τα παιδιά του ίδιου Θεού;
    Γιατί αυτή η «ιδιαίτερη» συμπεριφορά, από τις Δημόσιες Υπηρεσίες σε μας; Είμαστε τα «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», και οι ιερωμένοι του άλλου, του Ανώτερου;
    Αν είναι έτσι, τότε τι πρέπει να κάνουμε; Να φορέσουμε όλοι ράσα για να μη μας ενοχλεί η όποια υπηρεσία;
    Αν όχι, τότε πρέπει να ειδοποιήσουμε τις πιο πάνω υπηρεσίες να δώσουν τις εντολές τους, για την αποκατάσταση του ναού και να αποδώσουν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση… Μητροπολίτη μας, μας ακούς;

    • Ο/Η o kathenas oti thelei leei λέει:

      το αυθαίρετο σας στη Λεύκη τι χρώμα έχει κα Πανδώρα? Ισως αλλάζει λίγο στον τόνο. Αλλά όταν είναι για λόγια όλοι έχετε δυνατές φωνές.
      \

      • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

        Διευκρίνηση:
        Μη τολμήσεις να διανοηθείς ότι κάτι φοβάμαι και σου απαντώ. Απλά για να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους σου προτείνω να ανατρέξεις στο γραφείο που δουλεύεις και εκεί θα δεις ποιο είναι το αυθαίρετο με τα συμβόλαια του 1875! Θα μπορούσες να τα έβλεπες και τώρα με τις γονικές παροχές, αλλά ευτυχώς με αυτή την ανάρτηση θα «φάει ψωμί»- όπως θα έλεγε ο πατέρας μου- κι άλλος, αφού προηγούμενα ενημερώσω τη Μαρία. «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα», Ελενίτσα. Πες σε όλη την οικογένεια ότι αυτά δεν με σταματάνε εμένα. Πάντα θα χτυπώ τα κακώς κείμενα, και πάντα θα γράφω επώνυμα, κάτι που εσείς όλοι το τρέμετε και στρουθοκαμηλίζεται κάτω από διαφορετικά ψευδώνυμα, οι δυο τρεις από σας. Όσο για το χρώμα στο μόνο που έχεις δίκιο, ήταν η αιτία που σταματήσαμε τον μπογιατζή, επειδή τα έκανε»τρικολόρο». Ο μπαμπάς σου που έριξε την πλάκα στο μικρό κουζινάκι πίσω, όταν έσπασε το λιακό μετά την πλυμήρα το 1962, θυμάται σίγουρα πως ήτανε το κανονικό χοντροκόκκινο.
        Ενημέρωσε δε την οικογένεια άν επιθυμούν σε άλλη ανάρτηση να τεθούν επί τάπητος και άλλα… Αν δεν θέλεις να τα γράψεις , κοντά είσαι, πετιέσαι και μου τα λες…

      • Ο/Η Μια μητερα! λέει:

        lete gia mas alla kai eseis anonuma grafete………….peftoun oi maskes kuria mou……………

  49. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

    Εάν είστε όντως μαθητής, άρα νέος, δεν έχετε προλάβει να ενημερωθείτε για τις αντιδράσεις που υπήρξαν και όταν βάφτηκε ο Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσινός ΜΠΛΕ στους δύο του τρούλλους, και όταν βάφτηκε ο Άγιος Κρίσπος σομόν – πορτοκαλί. Ο δημοσιογράφος της «ΜΑΧΗΣ» κ. Κούλης Μοίρας είχε δώσει αγώνες από την εφημερίδα του, αλλά δεν έγινε τίποτε. Οι παπάδες στην Ελλάδα είναι όχι κράτος εν κράτει αλλά υπερκράτος εν κράτει. Και από τότε που ο κ. Σημίτης τους ευεργέτησε καταργώντας το 35% που πλήρωναν οι ναοί στην εφορία, ποιός τους πιάνει.

  50. Ο/Η κυρία Ντορεμί, διδασκάλισσα λέει:

    [Το σχόλιο αφαιρέθηκε από τους διαχειριστές λόγω απρεπούς περιεχομένου]

  51. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    oi ekpaideytoi kai oi ierois na exoun kanones na sebontai ,,,emeis san aploi polites exoume arage kanones kai ean nai tous tiroume;;;;opote as min leme logia pou iidoi den tiroumai…….den nomizo oti zitise lefta kai ean zitise o ka8e an8ropos exei mualo an den i8ele den 8a ta edine ara kai ayto o politis pou apo to isterima tou edose i8ele kai ta edose kai as min eimaste axaristoi afou dinoume kai ftiaxnoun na eyxaristoume kai oxi na fonazoume giati an diname kai ta ebazan stin tsepi pali 8a fonazame,,…ara 3eroume telika ti 8eloume;;;;;;;;;;;;oxi kuria lina na min foresete rasa alla na ma8ete oti oloi se aytoi tin gi ir8ame gia na fugoume tipota den anikoi stin ktisi mas tipota oute kana ton spiti pou zoume exoun perasei polles genees kamia omos den pire pote tipote mazi tis……….kai akoma kati ta ekklisakia stin paliaxora gremizonte ena apo esas pige na ta ftia3ei oxi oxi apo 365 exoun meinei 30 kai ayta etoima na pesoun , ekei den sas enoxlei o politismos pou xanetai , para koita xwris pra3eis kai mono me logia na bgalete to mati kapoiou pou endiaferete pragmatika gia tin aigina kai ftiaxnei ta ekklisakia pou gremizonte …polu oraioi eiste mprabo sas…oi ekpaideytikoi tis aiginas kanoun sosta tin douleia tous alla ta paidia 3erete megalonoun mesa sto spiti otan oi idia i oikogeneia den ta morfonei kai den tous ma8enei kanones ti na protokanei kai to sxoleio..kai min sxoliaso to peristatiko opou oi ka8igites timoroun ta paidia me apousia kai oi goneis erxontai kai klaine kai e3eftelizoun to paidi……EIMAI MA8ITIS gia osous den me pisteuoun as er8oun sto lukeio na me broun , KAI PLIGONOMAI ME TIN APOTROPEH SUMPERIFORASAS ,den nomizo oti eiste a3ioi na megalosete paidia, den katalabenete tous neoys ara exete apotuxei ,boi8iste omos ta paidia sas na min koloun se prokataliψeis kai suni8eies eonon i epoxes allazoun 3UPNISTEEEEE……………diabazontas kaneis tin istoria ,nio8ei deos kaneis mprosta sto 8arros kai stin apofasistikotita ayton ton megalon anastimatwn , pou kator8osan na anatrεψouv STEREOTIPA & KATESTIMENA ANTILIΨEIS EONON .palaiψαv me pisti , paleψan me s8enos palaiψανenantion tou reumatos ………………..otan 3upname to proi den exoume ore3i na poume oute kalimera . bgainoume apo to spiti mas kai eimaste skountouflides . ta problimata pou exoume den mas afinoun na exoume xara ..OLA 3EKINOUN APO TON EAYTO MAS!!!o 8eos den einai timoros mas agapa .eimeis omos ti kanoume gia ayto ton agapame oi ton pligonoume………………..kalinuxta aigina meinei sto skotadi pou diale3an orismenoi katoikoi sou zise opos palia xoris eksyxronismo….

    • Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

      Καλό μου παιδί, άν είσαι παιδί, έχω να σου πω ότι όσες φορές έχεις ασχοληθεί με το θέμα, έχεις καταλάβει λάθος, πολλά απ’ αυτά που έχουμε γράψει οι περισσότεροι εδώ μέσα. Κάνω την υπέρβασή μου απαντώντας σου, μόνο και μόνο γιατί αναφέρεσαι συχνά στο όνομά μου.
      Σαν πολύ μεγαλύτερή σου λοιπόν, και μάνα με τέσσερα παιδιά, έχω να σε συμβουλέψω, όπως το έκανα και στα παιδιά μου, που δόξα τω Θεώ και με ακούσανε και χαίρουν της εκτίμησης της κοινωνίας:
      1) Να έχεις την παρρησία και να μη κρύβεσαι πίσω από ψευδώνυμα στα δύσκολα, όταν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι όσα λες είναι και σωστά και πέρα για πέρα αληθινά. Έτσι θα μπορείς να αντιμετωπίζεις με σθένος ότι δήποτε στη ζωή σου και να το υποστηρίζεις. Αν πηγαίνεις στην εκκλησία θα έχεις ακούσει για το παράπονο του Θεανθρώπου προς τον Πέτρο: » …πριν αλέκτωρα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»!
      Η κυρία Λίνα, στην οποία προτιμάς να απευθύνεσαι,έχει δώσει τους αγώνες της, και συνεχίζει, για το σύνολο, για τα σχολειά, για τον τόπο της, για το δίκιο, την αλήθεια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία, το δικαίωμα στη δουλειά, την ισότητητα, χωρίς ποτέ να ζητήσει τίποτα για κείνη και την οικογένεια της!
      Δεν δέχεται όμως να την κοροϊδέψει κανένας και να διαστρεβλώσει την αλήθεια, αυτήν, που οι κανόνες της πολιτείας και της εκκλησίας, πρεσβεύουν.
      2) Για την Παλιαχώρα, έχει δώσει τέτοιους αγώνες, με την αείμνηστη Γεωργία Κουλικούρδη, που δυστυχώς κάποιοι από τους ρασοφόρους ούτε καν είχαν τότε ακόμα ασχοληθεί.
      Και 3) για να το κλείσουμε, πάντα θα καταγγέλλω τα κακώς κείμενα, είτε προέρχονται από Κυβερνώντες, είτε από ιερωμένους, ιδιαίτερα όταν πιστεύουν ότι το ράσο τους δίνει το δικαίωμα να αυτενεργούν και να μην υπολογίζουν, ιστορία, τοπική παράδοση, πολιτισμό και ανθρώπους, γράφοντας στα παλαιά τους υποδήματα όλα τα προηγούμενα. Και ναι, αγαπητέ μου, είναι κατάφορη αδικία στις μέρες μας να έχει άλλη μεταχείριση, η εκκλησία και άλλη εμείς οι άνθρωποι!!! Θα ήθελα να παρουσιαστείς, και να πεις και στον δήθεν εκπαιδευτικό να πει κι αυτός το όνομά του, μια και ταυτίζεστε, ώστε ενώπιος ενωπίω, να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, και που ξέρεις… μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή και συ να δεις τα πράγματα χωρίς παρωπίδες!!! Θα κάνει καλό και στους δυο σας!!!

      • Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

        Νομιζω οτι και εσεις εκτος θεματος ειστε αφηστε τα χαρτια της Γεωργια Κουλικουρδη και απαντιστε με δικα σας κειμενα ……..δεν μας ενδιαφερει τι κανετε στην προσωπικη σας ζωη
        αν και απο μικρος ζω στην Αιγινα και ξερω την δραση σας αλλα ξερω και αλλα που εσεις κρυβετε για αυτο ας μην μιλαμε προσωπικα αλλα για το θεμα…απαντοτας στο ερωτημα σας γιατι δεν γραφω με το ονομα μου,σας απαντω ,προσπαθω να απο φυγω ολους τους παραπανω που γραφουν σε γνωστη εφημεριδα της Αιγινας[αλλα εδω ειναι με ψευδονιμο] που επειδη δεν εχουν κατηγοριες μιλουν μονο για το τι κανει κανεις στην προσωπικη του ζωη με συκοφαντιες & ψευδη [τακουνια,σαμπανιες,ντοματες κ.τ.λ.].Ο καθε ανθρωπος εχει δικαιομα στην ζωη του να κανει οτι θελει σε κανεναν δεν πεφτει λογος……..

  52. Ο/Η ανώνυμος λέει:

    λυπηθείτε μας πιά θα αλλάξουμε μπλογκ. Τι σαχλαμάρες γράφει αυτός ο μαθητής. Πάντως αν είναι μαθητής και γράφει έτσι στα ελληνικά, μάλλον θα πρόκειται για περίπτωση. Τι αγραμματοσύνη!
    Για τον φανατισμό τι να πεις; Του έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και δεν το έχει καταλάβει. Είναι αξιολύπητος.

    • Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

      Eγω ξερω και τι γραφω και τι λεω………αλλα το θεμα μας ειναι το χρωμα τις εκκλησιας και οχι τι πιστευω εγω………..δεν νομιζω οτι επειδη αγωνιζομαι να αλλαξω την κοινωνια λεω σαχλαμαρες……Ας ξανα ερθουμε στο θεμα που μας απασχολει………

      • Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

        Θαύμα! Θαύμα! Το παιντί μίληθε! Γράφει θτα ελληνικά.
        Τα πρώτα με ανορθογραφίεθ και τα επόμενα είναι θκέτα αριθτουργήματα!!!
        Καθ’ υπαγόρευσιν σίγουρα!
        Ατιμούληδες, καλά το έλεγα ότι άλλοι κρύβονται πίσω από τα ψευδώνυμα: εκπαιδευτικός, μαθητής λυκείου, και τα τοιαύτα…
        Βρε σεις, βρε μασάει η κατσίκα ταραμά;

      • Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

        Λυπαμαι αν δεν με πιστευεις δεν μπορω να κανω κατι για αυτο….. αλλα εαν θες ελα στο λυκειο να με γνωρισεις………να δεις οτι πραγματι ειμαι μαθητης ………..

  53. Ο/Η Εκπαιδευτικός λέει:

    Από ό,τι καταλαβαίνω το blog χωράει μόνο όσους συμφωνούν μαζί σας κυρία μου, οι υπόλοιποι είναι ανύπαρκτοι, ψεύτικοι και σκοταδιστές -αντιγράφω τις προσφωνήσεις από όσους «δημοκράτες» σε αυτήν τη συζήτηση απαιτούν να ακούγεται μόνο η δική τους άποψη, γνήσια δημοκρατικό αυτό! Αρνούμαι να συνεχίσω οπουδήποτε αυτήν την παρωδία διαλόγου, η εξέλιξη τούτης της ηλεκτρονικής «συζήτησης» με έχει σοκάρει. Χαίρομαι τελικά που δεν έγραψα επώνυμα, πράγμα που έπραξα χωρίς να το πολυσκεφτώ γιατί το κίνητρό μου ήταν απλά να εκφράσω κι εγώ τη γνώμη μου. Πού να φανταστώ ότι θα αντιμετώπιζα τέτοια επιθετικότητα και απαξίωση, χωρίς την ελάχιστη διάθεση από την πλευρά των περισσοτέρων για «συνάντηση» και ουσιαστικό διάλογο ή πρόθεση να διαχειριστείτε το ζήτημα που σας καίει τόσο πολύ με νηφαλιότητα και θετικό λόγο. Έτσι λοιπόν με το σπαθί σας κερδίσατε στη συνείδηση και στη διάθεσή μου έλλειψη εμπιστοσύνης (δεν απευθύνομαι αποκλειστικά σε εσάς κυρία μου αν έγινα σαφής) και βαθειά απογοήτευση. Οπότε κάθε πρόθεση και προσδοκία για αξιοπρεπή και ουσιαστικό διάλογο, έχει από την πλευρά μου χαθεί.
    Όσοι λοιπόν το επιθυμούν, μπορούν ανενόχλητοι να «επιβάλλουν» στο εξής το δημοκρατικό, προοδευτικό, καθόλου σκοταδιστικό μονόλογό τους.
    Επίσης να σημειώσω ότι μάλλον με έχετε μπερδέψει κάποιο με άλλο πρόσωπο, πολλά από τα -κρίμα-καννιβαλίστικου χαρακτήρα σχόλια δεν τα καταλαβαίνω. (Η επιθετικότητα που αποπνέουν τα σχόλια είναι εμφανής, παρόλο που δεν είμαι σε θέση να τα ερμηνεύσω).
    Λυπάμαι που ζούμε τέτοια αυτιστική σκληρότητα και αντίσταση στην ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία. Αφού αλλάξουμε όλα τα χρώματα στο νησί, αυτό αναρωτιέμαι πώς θα το αλλάξουμε.

  54. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Διαμάχες περί όνου σκιάς! Ύστατο καταφύγιο ο πατριωτισμός και η θρησκεία. Το θέμα ήταν καθαρά εικαστικό -αρχιτεκτονικό. Από τη στιγμή που ανακατεύτηκε ή θρησκεία, ήταν φυσική η κατάληξή του. Οι άνθρωποι δυστυχώς δεν διδάσκονται τίποτε. Χιλιάδες χρόνια πόλεμοι για τη θρησκεία ή με όπλο τη θρησκεία.
    Όταν τσακώνονται, η απάντηση στο ερώτημα «ποιός φταίει;» είναι η εξής: «Φταίει ο πιο έξυπνος»! Δυστυχώς κανείς δεν διεκδικεί αυτό τον τίτλο…

  55. Ο/Η E λέει:

    Λέτε ότι μπήκε η θρησκεία στη μέση αλλά η «είδηση» για το εκκλησάκι σε αυτό το μπλογκ από την αρχή βρίζει τον παπά και κάθε τρεις και λίγο όλοι βρίζουν το ράσο και την εκκλησία, ποιός δηλαδή βάζει τη θρησκεία στη συζήτηση; Βρίζοντας βέβαια. Τουλάχιστον ο παπάς αυτός την πονάει την εκκλησία και τα κίνητρά του σίγουρα δεν είναι εις βάρος κάποιου, όπως αυτών που τσακώνονται εδώ πέρα και βρίζουν τόσο εύκολα-αυτό είναι το εύκολο πάντα. Ας ήταν πιο πολιτισμένη η αντίρρηση αυτών που διαφωνούν!

  56. Ο/Η απόστολος π. λέει:

    δεν έχω σχολιάσει για καιρό αλλά επειδή βλέπω να συκοφαντείται το αγαπημένο μου blog αισθάνομαι ότι πρέπει να σας απαντήσω αγαπητέ/-ή «ε»: έχω διαβάσει με περισσή προσοχή τις σχετικές αναρτήσεις του aeginafirst και δε βλέπω πουθενά να υβρίζεται ο παπάς. το θέμα πάντως δεν είναι προσωπικό και ο παπάς μπορεί να είναι συμπαθέστατος. είναι μάλιστα και πολύ φίλος του φίλου μου του γιώργου. είναι όμως και ιερέας και παίρνει το μισθό του από το κράτος. πρέπει λοιπόν να σέβεται τους νόμους και να μην αυθαιρετεί. σαν ιερέας συνάμα πρέπει να προσέχει στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, να μην δίνει δικαιώματα για κριτική στην εκκλησία μας. αυτό είναι κάτι που οι ιερείς μας δεν το έχουν μάθει ως τα τώρα, αλλά η κοινωνία δεν ανέχεται πια την υπεροπτική τους συμπεριφορά. και αν ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει πρέπει να του το υποδείξει ο πνευματικός του πατέρας και διοικητικός του προϊστάμενος. ένας ιερωμένος δεν πρέπει να πεισμώνει: όταν κάνει λάθος πρέπει να ξέρει να υποχωρεί.

  57. Ο/Η ανώριμος λέει:

    Αφού τα έκανε θάλασσα στα μπλογκ τώρα θα μας μιλήσει και για τη θάλασσα στις 13 Φεβρουαρίου στο ΤΙΤΙΝΑ. Ποιός είναι; Γιατί δεν μας ενημερώνεις βρε;

  58. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    Ο αναμαρτητος πρωτος τον λιθον βαλλετω!!!

    • Ο/Η ''Μ'' λέει:

      Εύγε παιδί μου !!!!!!! Καλά τα λες, αλλά ποιος σε ακούει !!!! Όλοι έχουν πέσει να σε φανέ σαν τους λύκους πάνω στο θήραμα!!! Για να δούμε πότε θα ξυπνήσουν !!!!!

      • Ο/Η !E! λέει:

        Έτσι είναι παιδιά!!!Αλλά δεν πειράζει…..Ας είμαστε εμείς αυτοί που διαφοροποιούνται!!!!Εμείς τουλάχιστον, αποδεικνύουμε ότι είμαστε κοντά στην εκκλησία και όχι «αντικομφορμιστές», όπως πολλοί μας χαρακτηρίζουν!!!!!

  59. Ο/Η ma8itis lukeiou AIGINAS............. λέει:

    [Το σχόλιο αυτό έχει αφαιρεθεί διότι ήταν εκτός θέματος]

  60. Ο/Η ''Μ'' λέει:

    Παρακολουθώ με προσήλωση αυτές τις μέρες τα σχόλια σας περί αυτού του θέματος. Εγώ προσωπικά θα συμφωνήσω με τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό !!Μια χαρά τα λένε !!!!Είναι μεγάλη ντροπή από όλους σας να ασχολείστε με τέτοιες μικροπρέπειες !Δεν νομίζω ότι σας ρώτησε κανείς για τα προσωπικά των άλλων!!! Πρώτον μερικοί από εσάς έχετε βγει εκτός θέματος !!! Το θέμα σας νομίζω πως είναι για το έντονο βάψιμο της εκκλησιάς, όχι για το τι κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή και στο κάτω κάτω δικαίωμα τους και να χορέψουν και να τα σπάσουν και να ανοίξουν όχι μόνο 30 αλλά 100 σαμπάνιες !!!! Δεν νομίζω χρυσά μου να θυμώσατε που δεν σας φώναξαν για βοήθεια ?? Οι αιγινήτες όμως τηρούν από τι φαίνεται παραδόσεις τους !!!! Το κουτσομπολιό θα μένει και θα παραμένει για πάντα στις δόξες του!!!! Αλλά να ξέρετε πως με μυαλά του μεσαίωνα το νησί δεν πάει μπροστά , πίσω σίγουρα!!!! Πρέπει να αποδεχόμαστε τις αλλαγές στο νησί μας !!!! Το χρώμα της εκκλησίας μια χαρά είναι, πιο καλύτερο δεν θα μπορούσε να ήταν!!!!!!!!! ΕΛΕΟΣ αφήστε τους μορφωμένους να αλλάξουν την Αίγινα προς το καλύτερο!!!!!!!!!!!!!!! Πίστεψε σε αυτούς μπορούν !!!!!!!!!!!!!!!!

  61. Ο/Η !E! λέει:

    Καταρχήν, ντροπή σε όλους εσάς που ασχολείστε με μικροπρέπειες και μοναδικός σας στόχος είναι να μειώνετε τους άλλους μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να έχουν διαφορετική άποψη!!!!!!!Πού είναι, αλήθεια, όλοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο τόπος μας μπορεί μόνο να προοδεύσει, αν αναλάβει τα ινία της αλλαγής και της μεταμόρφωσης Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ;;;;Σταματήστε πια να ασχολείστε με το »φαίνεσθαι» και δώστε ,επιτέλους, σημασία στο »είναι»!!!!Το θέμα μας δεν είναι το πως εκφράζεται και γράφει ένας μαθητής του λυκείου, αλλά το οτι ΕΣΕΙΣ δεν είστε σε θέση να δεχτείτε τίποτα το διαφορετικό..Παραμένετε προσκωλλημένοι σε έναν κόσμο ομοιόμορφο, κομμένο και ραμμένο στα δικά σας μέτρα!!!!Εκτός αυτού,το θέμα αυτού του blog είναι το χρώμα της εκκλησίας και όχι η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ που υφίστανται ο συμμαθητής μου και ο εκπαιδευτικός!Είναι, αν μη τι άλλο, ντροπή και ασέβεια, να κατακρίνονται οι απόψεις των συνανθρώπων μας, σε μια χώρα που πρεσβεύει τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!!Ναι, σας φαίνεται περίεργο, που εμείς οι νέοι μιλάμε και έχουμε άποψη για τέτοιου είδους θέματα και στεκόμαστε στο πλάι αυτών που προσπαθούν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν την κατάσταση!!!Κρίμα…Αν θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ελεύθερη βούληση, σχολιαστές σαν τους παραπάνω, που μοναδικό στόχο εχουν να κριτικάρουν το διαφορετικό, δεν αρμόζει να εκφράζοναι έτσι!!!!Και ναι!!!!Είμαστε μαθητές λυκείου και θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να προοδεύει…Αλλά αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τους ίδιους τους ανθρώπους και κατ’ επέκταση θα προχωρήσει και στην κοινωνία…Αυτά τα λίγα, από μια γενιά απογοητευμένη από τα πρότυπά της!!!

    • Ο/Η Γ.Δ. λέει:

      δεν έχω λόγο να μη πιστέψω ότι ανήκεις στη νέα γενιά, όπως λες, αλλά για προβληματισμούς τέτοιου τύπου υπάρχουν άλλα πιο κατάλληλα μέρη, όπως η βουλή των εφήβων ή το κατηχητικό. παρακαλώ τους διαχειριστές να μας απαλλάξουν από όλες αυτές τις κοινοτοπίες.

  62. Ο/Η ΛΙΑ λέει:

    ειναι κριμα να ασχολουμαστε με τετοια θεματα τα οποια στην ουσια δεν βλαπτουν
    κανεναν, το χρωμα της εκκλησιας, την στιγμη που γυρω ο κοσμος ειναι τοσο ταραγμενος. Αλλωστε δεν μπορει ολοι να συμφωνουμε με ολους ,αλλα θα πρεπει να μπορουμε να ανεχτουμε το διαφορετικο και κυριως να δεχομαστε τις αποψεις των αλλων.

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Δεν εμποδίζει κανένας την Λία να έχει την άποψή της. Αλλά να διευκρινίσω ότι δεν ενοχλεί η διαφορετικότητα αλλά η αυθαιρεσία, ιδίως όταν προέρχεται από έναν άνθρωπο με θεσμική θέση και εξουσία. Αφού όμως βρίσκει επουσιώδες το θέμα του χρώματος γιατί δεν συμβουλεύει τον παπά να το αλλάξει;

  63. Ο/Η !E! λέει:

    Μπράβο σου Λία…!!!!Πραγματικά ειναι ανούσιο να μετατρέπουν μια συζήτηση με διαφορετικές απόψεις, σε λογοκρισία!!!Όσο για τους χώρους έκφρασης της άποψής μας, ποτέ δεν περιοριζόμαστε….Γι’αυτό υπάρχουν τα blogs!!!Τουλάχιστον εδώ, ακούγεται η γνώμη όλων και φαίνονται όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το πρόβλημα και όχι για άλλες παραμέτρους!!!!

  64. Ο/Η Υ λέει:

    Μπράβο παιδιά, μη μασάτε, ο σκοταδισμός δε θα περάσει.Δε θα προδόσουμε ποτέ τον παπα Νικόλα!!!!!!!!!! Δε μας τρομάζει καμιά ΛΟΓΟΚΡΙΣΕΙΑ….. να βάψουμε κόκκινα όλα τα ξωκλήσια του νησιού για να γιορτάσουμαι τη κατάλλυση του θανατου!!!!!!!!!!!!!!

    • Ο/Η ΑΔΑΗΣ λέει:

      ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
      ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
      ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ
      ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΙΚΟΛΟΣ… (ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΑΥΘΕΡΑΙΣΙΑ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΗΛΑΗΔΟΝΙΟ ΑΣΜΑ)
      ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ:
      ΓΙΑ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
      ΜΕ ΠΙΝΕΛΑ, ΑΣΒΕΣΤΗ ΚΑΙ ΒΟΥΡΤΣΕΣ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ…

      • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

        Τελικά είσαι με το χρώμα… το τελευταίο δίστιχο κρύβει κάτι, ή απλά είσαι ένας μικρός επαναστάτης, που βρήκες βήμα;

  65. Ο/Η Asxetos λέει:

    Mάθατε πότε θα μπογιατίσουνε τους Αγίους Αναργύρους στη Λεύκη; Εκεί δεν είναι και το νεκροταφείο; Άσχετο…
    Κάποιοι όμως είπανε ότι θα κάνουνε περιφρούρηση και στο Παγώνη, γιατί είναι κοντά και θα περισσέψει η μπογιά, που θα φτάσει και για τις δύο εκκλησούλες. Άσχετο…
    Κάτι… «αξεσουάρ», από κατεδαφισμένο εκκλησάκι είναι ακόμα στο σπίτι εκείνου που τα μετέφερε; Σχετικό…
    Για την Παχιοράχη, υπάρχει πρόγραμμα; Το νούμερο είναι απάνω στο κουτί, ή είναι μείξη;
    Πρόταση:Το εκκλησσάκι στο φανάρι του Μπούζα, μήπως πρέπει να είναι περισσότερο φωσφοριζέ να ταιριάζει με το φανάρι; Άσχετο…
    Για να μη τα γράψουμε όλα προτείνω «σφραγιστές προτάσεις» σε μπεζ ή και κίτρινους
    φακέλους, διαστάσεων 17 χ 25. Άσχετο…

  66. Ο/Η Ανώνυμος (εντελώς νέος) λέει:

    Προς τον Άσχετο…
    Ταπεινά θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου, (ταπεινή κι αυτή σαν και μένα), για άλλα εκκλησάκια όπου τελούνται γάμοι και βαπτίσεις. Κι αυτό το κάνω, γιατί έμαθα τι ακούγεται τις τελευταίες ημέρες. Εγώ ήξερα τα άλλα sites, αλλά μια φίλη, μου είπε ότι σε αυτό μπορώ να πω την ιδέα μου: Περισσότερο γι’ αυτά που φαίνονται από το καράβι και θα είναι όχι μόνο ζωντανή διαφήμιση αλλά θα φαίνονται, βρε αδερφέ, γιατί ποιος νομίζεται ότι τα διακρίνει με τέτοιο συνηθισμένο και μίζερο χρώμα, το άσπρο, όπως το βλέπουμε παντού. Προτείνω να βαφτούνε εναλλάξ ένα ροζ, ένα γαλάζιο και να ορίσουμε ανάλογα, γάμους και βαπτίσια…

  67. Ο/Η Βυσνί θύελλα λέει:

    Υπερβολές, υπερβολές, υπερβολές!
    «Ένα είνι του χρώμα», όπως έλεγε ο μπάρμπα Κώστας ο Βότσης.

  68. Ο/Η Τερέζα Καραβοκύρη λέει:

    Είσαι βλαχάρα αγάπη μου

  69. Ο/Η Εκπαιδευτικός λέει:

    Πνιγήκαμε σήμερα…οι δρόμοι σπασμένοι από καιρό… Το όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης παρηγοριά μέσα στο γκρίζο της βροχής και των αδιέξοδων προθέσεων. Ευχαριστούμε!

  70. Ο/Η ΛΙΑ λέει:

    Εχει σκεφτει κανεις οτι το κοκκινο χρωμα μπορει να ηταν τελικα μια προσπαθεια αποτυχημενη, οτι δηλαδη ο ιερεας να προσπαθησε να κανει ενα αλλο χρωμα;; αλλα να βγηκε αυτο;;

    ετσι σε αυτην την περιπτωση μετραει η προσπαθεια,και οπως ελεγε ενας εκπαιδευτικος παλια ‘ολα τα αλλα ειναι απλα οδοντοκρεμες΄΄

  71. Ο/Η Τερέζα Καραβοκύρη λέει:

    με αυτά που γράφετε ούτε στην Ώρα των Σπορ δεν θα σας έβαζαν

  72. Ο/Η Τερέζα Καραβοκύρη λέει:

    Κούκλα μου σε ποιό σχολείο διδάσκετε αυτή τη σεζόν για να έρθω να μου βάλετε βαθμό;

  73. Ο/Η !E! λέει:

    Ελεοοοος!!!!Απορώ πώς γίνεται να αφαιρούνται άλλα σχόλια, ενώ υπάρχουν άλλα, σαν τα παραπάνω, που υποδηλώνουν έλλειψη ανθρωπισμού και πάνω απ’ όλα αξιοπρέπειας!!Προφανώς, είναι λέξεις αγνώστες σ’αυτούς που απευθύνονται έτσι σε έναν εκπαιδευτικό!!!Τί να πω??Απλά ντροπή!!!Χάσιμο χρόνου να ασχολούμαστε με ισχυρογνώμονες ανθρώπους….Κρίμα…Ευχαριστούμε που συνεχίζεται να απογοητεύετε, εμάς τη νέα γενιά, αλλά και να ρίχνετε το επίπεδο,χωρίς καν να εκφράζετε μια επαρκώς τεκμηριωμένη αποψη……

  74. Ο/Η Νικηφόρος λέει:

    Αγαπητή !Ε!, το χιούμορ της «Τερέζας Καραβοκύρη» είναι λίγο ακραίο, αλλά έχω διαβάσει πιο πάνω, δυστυχώς, πολύ πιο ακραίους χαρακτηρισμούς και μάλιστα από κάποιον που εμφανίζεται ως μαθητής. Υπάρχουν και από τις δύο πλευρές κάποια σχόλια τα οποία ξεπερνούν τα όρια, και που καλό θα ήταν να μην είχαν γίνει. Αν νομίζεις, όμως, πως η άποψη την οποία αντιμάχεσαι δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, τί να σου πω. Διάβασε καλύτερα τις δύο αναρτήσεις του μπλογκ και ορισμένα από τα πρώτα σχόλια όπου η επιχειρηματολογία αναπτύσσεται εξαντλητικά. Από εκεί και πέρα αρχίζει μια στείρα και ατέρμονη συζήτηση με διαρκή επανάληψη των ίδιων και των ίδιων επιχειρημάτων που μοιραία οδηγεί στον εκτροχιασμό της.
    Πάντως συμβάλατε και σεις σε αυτό. Με το να αμφισβητεί η κυρία ή ο κύριος που εμφανίζεται ως εκπαιδευτικός την γνώση, την ειδικότητα και την ευαισθησία ανθρώπων που έχουν αφιερώσει μια ζωή στη σωτηρία της ιστορικής φυσιογνωμίας της Αίγινας και που αντέδρασαν στις ατυχείς αισθητικές επιλογές του ιερέα, είναι σαν να αμφισβητεί κάποιος την καταλληλότητα του ιερέα να τελεί τα πνευματικό του λειτούργημα, και αυτό δεν έγινε από κανέναν. Ας αφοσιωθεί σε αυτά -ας αναγνωρίσει πως μπορεί και να έσφαλε- και ας αφήσει τους εξωραϊσμούς σε αυτούς που είναι πιο ειδικοί από αυτόν, ή έστω να τους συμβουλεύεται. Κανείς δεν φταίει αν δεν ξέρει να τα κάνει όλα τέλεια, φταίει, όμως, αν δεν αναγνωρίζει τα όρια των δυνατοτήτων του. Επίσης ένας πνευματικός άνθρωπος και δημόσιος λειτουργός πρέπει να σέβεται τις διαδικασίες και να μην ενεργεί αυθαίρετα. Όσο για εσάς -«εκπαιδευτικούς», «μαθητές» και «νέους ανθρώπους»- που μονότονα τον υπερασπίζεστε επαναλαμβάνοντας πάντα τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα, εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο ίδιος σας επιστράτευσε. Σας διαβεβαιώ πάντως ότι αυτήν την εντύπωση δίνετε. Ότι με τα ακραία επιχειρήματα κάποιων από σας που ανάγουν το φθηνό φανταχτερό συνθετικό χρώμα σε θεολογική αξία, ότι με την απαξίωση και την περιφρόνηση προς αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν, ότι με τον φανατισμό με τον οποίο τον υπερασπίζεστε, δεν κάνετε καλό, ούτε σε αυτόν τον ίδιο, ούτε στην εκκλησία μας που δεν θέλει πια να δείχνει αυτό το πρόσωπο. Βλέπω πως η Λία, πιο πάνω, γράφει πως το κόκκινο χρώμα μπορεί να ήταν μια προσπάθεια αποτυχημένη. Μα αν από την αρχή ο ιερέας αναγνώριζε το λάθος του και ξαναέβαφε την εκκλησία με λευκό ασβέστη δεν θα είχε υπάρξει όλο αυτό το σκάνδαλο (και λέω σκάνδαλο με την εκκλησιαστική έννοια). Υπάρχει πάντα καιρός…

    • Ο/Η !E! λέει:

      Μάλλον έχει παρανοηθεί ο σκοπός μας!!!Δεν γράφουμε ούτε δογματικά ούτε για φανατισμό, οπως λέτε…Κι όταν αναφερόμουν σε σχόλια που θα έπρεπε να διαγραφούν, δεν εννοούσα αυτά που έχουν αιτιολογηθεί, έστω και με αφθονο ειρωνικό στοιχείο, αλλά αναφερόμουν σ αυτούς που υπεκφεύγουν του θέματος με στόχο να ειρωνευτούν και να χλευάσουν…Σέβομαι την άποψη σου γιατί δεν ειναι δογματική και μπράβο σου γι αυτο!!!Άλλα όπως θα παρατήρησες και ο ίδιος, από ένα σημείο και μετά ξεκινά μια κατά μέτωπο επίθεση προς το συμμαθητή και φίλο μου, με ποιό σκοπο άραγε?Ούτε αυτοί δεν ξέρουν!!!Έχει χαθεί τελείως η ουσία του πράγματος, αν καταλαωαίνεις τί εννοώ…Και όχι!!Δεν μας έβαλε κανείς να γράψουμε!Ο,τι βλέπεις ειπώθηκε οικειοθελώς!!!

  75. Ο/Η ΛΙΑ λέει:

    πιστευω οτι πιο επικινδυνη ειναι η ΄επιθεση΄ η οποια εχει δεχθει ομαθητης , απο ο,τι αλλο εχει γραφτει. εμεις οι ενηλικες κατηγορουμε τη νεα γενια για αδιαφορια ,αλλα οταν καποιος νεος τολμα να πει την αποψη του δεν εχουμε την αντοχη να την ανεκτουμε,χωρις απαραιτητα να συμφωνησουμε μαζι του και κυριως να μην προσδιδουμε χαρακτηρισμους.

    • Ο/Η !E! λέει:

      Ευχαριστουμε!!!!:)

    • Ο/Η Εκπαιδευτικός λέει:

      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Δε βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας, δυστυχώς. Κεραυνοβολούν τα νέα παιδιά που σε λίγους μήνες ψηφίζουν, με αφορισμούς και απαξίωση και δε βλέπουν πόσο απαράδεκτη είναι η στάση τους, πόσο ενσαρκώνουν έτσι αυτό που κατακρίνουν, στη χειρότερη έκφρασή του.

      Πάντως αιγινήτες εκτός blog που ρωτώ για το θέμα της αγίας Ειρήνης και μάλιστα από την περιοχή του Φάρου εκπλήσσονται και απορούν που ασχολούνται κάποιοι με το ζήτημα.
      Και ο λόγος για τις δημοκρατικές διαδικασίες που γίνεται εδώ ΕΧΕΙ νόημα αφού, ενώ το κύριο επιχείρημα όσων θέτουν το ζήτημα είναι ότι το «δημοκρατικό» τους «αίσθημα» πληγώθηκε από την επιλογή ενός χρώματος (δεν τους ρώτησε κανείς, ο παπάς κάνει ό,τι θέλει κλπ), ταυτόχρονα οι ίδιοι απαξιώνουν με χυδαίο τρόπο όποιον θέλει να διαφωνήσει! Αυτό λέγεται επιλεκτική δημοκρατία και ΕΙΝΑΙ ουσιαστική αυτή η χονδροειδής και υποκριτκή αντίφαση.
      Αφού λοιπόν το βασικό επιχείρημα δεν έχει συνέπεια…με τον εαυτό του (το ζητούμενο δηλαδή όσων διαμαρτύρονται είναι περισσότερη δημοκρατία αλλά…μόνο για όσους συμφωνούν μαζί τους, κατά το Οργουελικό «όλοι είναι ίσοι αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους»), τότε τα κίνητρα είναι άλλα και όχι η «τήρηση των νόμων» και η «αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών»!

      Επίσης θέλω να πω ότι στο μιντιακό μας φαντασιακό έχουμε χάσει τα όρια μεταξύ σημαντικού και ασήμαντου, δεν υπάρχουν προτεραιότητες, το ζούμε καθε μέρα, οι αξίες γίνονται απαξίες. Δηλαδή αν δει κανείς τη ζωή στην Αίγινα σήμερα με νηφάλια διάθεση, πέρα δηλαδή από εμπάθειες (δύσκολο;), από τα όχι λίγα αισθητικά, πολιτικά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που θα αντικρίσει και θα καταγράψει, θα σταθεί στο χρώμα στο ναό της αγίας Ειρήνης;! Αυτή είναι η «κακοποίηση» που θα τον συγκλονίσει;!

      Τέλος θέλω να διαμαρτυρηθώ για τις φορτισμένες αναφορές στο υποστηρικτικό κείμενο που έχει αναρτηθεί από το Πρώτα η Αίγινα στην αρχική του σελίδα, για να παρουσιάσει το θέμα. Εκφράσεις όπως «η αυθαίρετη πράξη του πατρός Νικολάου Γαρυφάλλου έχει σκανδαλίσει βαθειά ένα μεγάλο κομμάτι της αιγινήτικης κοινωνίας» θεωρώ ότι έιναι ανακριβείς. Όσοι γράφουμε στο μπλογκ σας δεν αντιπροσωπεύουμε την αιγινίτικη κοινωνία και ευτυχώς γιατί οι περισσότεροι στο συγκεκριμένο θέμα κάνουν (δυστυχώς) μόνο κουτσομπολιό.
      Ένα μπλογκ είναι μόνο ένας εφήμερος εικονικός μικρόκοσμος, δεν είναι η πραγματική κοινωνία. Η άποψή μου είναι ότι ένα μπλογκ διατηρεί το κύρος του ως βήμα λόγου όταν οι υπεύθυνοι προσέχουν τους χαρακτηρισμούς τους, όταν προσπαθούν να είναι αντικειμενικοί στην πληροφόρηση που θεωρούν σημαντική για την πρόοδο του τόπου τους.
      Να μην ξεχνιόμαστε, έξω από τα όρια της μιντιακής ψευδαίσθησης και των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων υπάρχει η αληθινή καθημερινότητα των ανθρώπων, με τις αγωνίες και τις ελπίδες της. Μήπως να πάψουμε να αναλωνόμαστε σε εικονικούς θορύβους και να ασχοληθούμε με την πραγματική ζωή; Πήγαν όσοι έχουν αντίρρηση με το χρώμα του ναού να συζητήσουν την ένστασή τους με τον ίδιο τον ιερέα, πρόσωπο με πρόσωπο; (Με σεβασμό εννοείται και χωρίς…παρωπίδες). Ή το θάρρος-θράσος περισσεύει στα εικονικά γήπεδα μόνο;
      Απορίες ενός ασήμαντου εκπαιδευτικού.

      • Ο/Η kfr λέει:

        Ποιος κυρία μου ή κύριέ μου αποδεικνύεται τελείως ανενημέρωτος και ανακριβής σε αυτά που γράφει; Εσείς! Το εισαγωγικό κείμενο είναι ακριβέστατο.

  76. Ο/Η ΛΙΑ λέει:

    ελπιζω να επικρατησει λογικη και να ηρεμησουμε ολοι.

  77. Ο/Η άφοβος λέει:

    Κυρία εκπαιδευτικός…. η δουλειά σας δεν είναι να υποστηρίζεται τον παπά. Αλλά να κάνετε τη δουλειά σας και μόνον αυτή. Γι’ αυτό σας πληρώνει το κράτος και κατ’ επέκταση οι γονείς των μαθητών σας. Ποιός λόγος σας πέφτει εσάς για την Αίγινα. Πείτε μας είστε Αιγινήτισσα; Και τότε το συζητάμε, αλλιώς να πάτε στο χωριό σας να βάψετε ότι χρώμα θέλετε. Αν δεν σας αρέσει το μπλογκ αυτό που φιλοξενεί τα παραληρήματά σας να φτιάξετε δικό σας. Έχετε μονόπλευρη ενημέρωση. Στις 26 Ιανουαρίου το απόγευμα όταν έγινε η εκδήλωση του ΔΗΜΟΥ για τον Ι. Καποδίστρια στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, παρουσία εκατοντάδων Αιγινητών και απουσία των εκπαιδευτικών ή τουλάχιστον όσων διδάσκουν ιστορία, εκεί ρωτήσαμε μετά το τέλος της εκδήλωσης τον π. Νικόλαο ….. υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες …. και εκείνος με περισσή ειρωνία απάντησε ότι έτσι του άρεσε έτσι έκανε.
    Επίσης εάν ενδιαφέρεστε τόσο να τον υποστηρίξετε μαζέψτε υπογραφές συμπαράστασης, πηγαίνετε στο Δεσπότη. Φαντάζομαι ξέρετε ποιός είναι. Πάρτε τον τηλέφωνο. Αλήθεια ξέρετε ποιά είναι η γνώμη του για αυτό το θέμα;
    Αφήστε εμάς τους Αιγινήτες να διαφωνούμε, διότι ως ντόπιοι γνωρίζουμε τα χρώματα των σπιτιών μας από τους προγόνους, τους παππούδες, τους πατεράδες μας. Γνωρίζουμε τα ξωκκλήσια μας.
    Εσείς απλά χρησιμοποιείτε το θέμα για να κάνετε κήρυγμα. Κι εσείς κι ο μαθητής βρίσκεστε σε πλάνη. Όποιος διαφωνεί δεν είναι ούτε άθεος ούτε εχθρός της Εκκλησίας, ούτε φασίστας, ούτε ανθέλληνας. Σας έχουν παρασύρει.
    Και τέλος να σας γνωρίσω και κάτι που αναφέρει ο Κάρολος Μάρξ ( δεν πιστεύω να σοκάρεστε με το γέρο – Κάρολο): «Τα σχολεία θα έπρεπε να διδάσκουν την αγάπη και το σεβασμό προς το συνάνθρωπο» .
    όχι τη μισσαλοδοξία, το φονταμενταλισμό, τη θρησκευτική προπαγάνδα και την προκατάληψη. Το φανατισμό και τους ιδεολογικούς αποκλεισμούς.
    όσοι διαφωνούμε μαζί σας δεν είμαστε κατ’ ανάγκη κουτσομπόληδες. Στο μπλογκ γράφουν πολλοί. Ασφαλώς και καταδικάζουμε τα όσα έχουν γραφεί και αναφέρονται σε προσωπικά με ύβρεις και κατηγόριες. Μη μας τσουβαλιάζεται όλους. Καταλάβετε ότι υπάρχουν σε αυτή τη γη και κάποιοι που σκέπτονται διαφορετικά και πιστεύουν διαφορετικά προς το Θεό.

    • Ο/Η Εκπαιδευτικός λέει:

      Το σχολείο μας μαθαίνει και να σκεπτόμαστε.
      Λυπάμαι που δεν με διαψεύδετε με όσα λέτε.

      • Ο/Η άφοβος λέει:

        Το θέμα δεν είναι ποιός διαψεύδει ποιόν ούτε ποιός κερδίζει τις εντυπώσεις. Έχετε καταλάβει ότι σας χρησιμοποιούν; Ότι αφήνουν εσάς να φωνάζετε ενώ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι λουφάζουν ή φυγομαχούν; Γιατί δεν βγαίνει να απαντήσει ο παπάς; Τι φοβάται; Έχει χρίσει κάποιους εκπροσώπους τύπου; Γιατί έχετε αναλάβει αυτόν τον αγώνα; Αφήστε κατά μέρος «τα επιχειρήματα για τα παιδιά που πρέπει να εκφραστούν και δεν τα αφήνουμε». Μάθετέ τους γράμματα πρώτα γιατί από ότι βλέπω έχουν μπερδέψει τα ελληνικά και τα αγγλικά.
        Σας ενημερώνω ότι το προαύλιο του σχολείου βοά για τη δράση σας στα μπλογκ. Το όνομά σας είναι γνωστό ήδη. Μην επιμένετε να κυνηγάτε ανεμόμυλους ως άλλη ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΙΣΣΑ

  78. Ο/Η Μαι μητερα! λέει:

    [Το σχόλιο διαγράφηκε λόγω του εριστικού του τόνου]

  79. Ο/Η Μια μητερα! λέει:

    Ειναι θεμα παιδειας και η απαντησης σας αλλα και η απαντηση μου…………. Μαρινελλα……………..οποτε η σιωπη μου προς απαντηση σας…………..

  80. Ο/Η άφοβος λέει:

    πλάκωσαν και οι τραγουδίστριες. Ε ρε γλέντια

  81. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Τί κρίμα, έμαθα και εγώ ποια είναι. Δεν ξέρει την παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια»; Πίστεψε ίσως, ότι αν βοηθήσει με αναρτήσεις την… κατάσταση, θα κρατούσαν την ανωνυμία της! Δεν τη γνωρίζω προσωπικά, το παιδί μου ευτυχώς είναι ακόμα στο Δημοτικό, αλλά χάρηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα από χτες ότι είναι από άλλο… χωριό! Προστατέψτε την, εσείς η άλλη κυρία της Μαυρολεύκης, γιατί κυρία μου, πες, πες, θυμηθείτε: «τα εν οίκω, ου εν δήμω». Φεύγοντας η κυρία από την Αίγινα, νομίζετε ότι δεν θα σας βρει κανένα ψεγάδι, που να το λέει και παραπέρα! Έχουμε ιστορίες τέτοιες, ου και ολίγες!!!…

    • Ο/Η Εκπαιδευτικός λέει:

      Λυπάμαι που σας αρέσει μόνο να κάνετε θόρυβο και θέλετε να σας …φοβούνται (!). Μετατρέπετε την όλη «συζήτηση» σε ένα βαρετό αυτιστικό καβγά και τίποτα περισσότερο. Όσοι διαβάζουν, κρίνουν. Προσωπικά εξέφρασα την άποψή μου. Όσο για το ποιά είναι η Αίγινα, μην υπερτιμάτε τον εαυτό σας και αυτό το αρρωστημένο πράγμα που γίνεται εδώ, χάρη στις παρεμβάσεις μερικών που θέλουν να αυτοπαρουσιάζονται ως «κοινωνία της Αίγινας». Δεν πρόκειται παρά ΜΟΝΟ ένα μπλογκ. Καλή συνέχεια και υπομονή σε όσους με σοβαρότητα επισκέπτονται αυτό το blog και σε όσους υφίστανται τόση κακεντρέχεια.

  82. Ο/Η o kathenas oti thelei leei λέει:

    Τι να πω? Ότι το το χρώμα μίας εκκλησίας κ η επιλογή του δίνει βήμα στον κάθε κακεντρεχή να βγάλει τα απωθημένα του κ τις κατινιές του είναι πράγματι αξιοπερίεργο.Όσον αφορά την «κυρία»??? Βέφα Άβαφη που αντί να μας πει την άποψή της για το θέμα η έστω μια άποψη μας ζαλίζει με ανόητες κακίες, προφανώς γιατί δεν έχει να πει τίποτα …. Καλύτερα θα ήταν «αγαπητή κύρια» να προσφέρετε τίποτα το ουσιώδες στον τόπο σας , κ να αφήνατε τις ανούσιες παρατηρήσεις σας ,που πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει να ακούσει…

    • Ο/Η Βέφα Άβαφη λέει:

      Σου απάντησα πιο πάνω που το ξαναέγραψες. Συμβουλή: Μη με τσιγκλάς πολύ, γιατί δεν θα σε συμφέρει αργότερα…. Άσε να πετάω σπόντες που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουνε ακόμα τις… λεπτομέρειες!

      • Ο/Η o kathenas oti thelei leei λέει:

        σας επαναλαμβάνω λοιπόν γιατί μάλλον δεν με καταλάβατε, ότι τα κακεντρεχή σχόλια καμιά σχέση δεν έχουν με το χρώμα της εκκλησίας.Αν θέλατε να προσφέρετε κάτι σε αυτήν την συζήτηση καλό θα ήταν να λέγατε την γνώμη σας κ να αφήνατε τις άσχετες σπόντες. Το μόνο που δείξατε κ προσφέρατε ήταν κουτσομπολίστικες άσχετες σπόντες . Κ τι σημαίνει αυτό το» δεν θα σε συμφέρει αργότερα»???

  83. Ο/Η Μια μητερα! λέει:

    min upotimate tin noimosuni mas exoume katalabei oti grafoun 3 atoma kai allazoun ψeudonima…………….ntropi sas………

    • Ο/Η o kathenas oti thelei leei λέει:

      τρεις αυτοί , ένας εγώ κ μία εσείς μας κάνει πέντε,μήπως θα ήταν ωραίο να συναντηθούμε να παίξουμε καμιά μπιρίμπα? Αν είμαστε πάνω απο πέντε μπορούμε να κατεβάσουμε συνδυασμό. Η να φτιάξουμε ορχήστρα…. «των χρωμάτων» να την πούμε……

  84. Ο/Η άφοβος λέει:

    δεν πειράζει εσείς είστε πολλές.

  85. Ο/Η Μια μητερα! λέει:

    ara to paradexeste marinela……………

  86. Ο/Η Λίτσα Διαμάντη λέει:

    Ε’ισαι μια συνήθεια που χει πια΄περάσει
    είσαι ένα λάθος τόσο μακρινό
    σου το ξαναλέω μ’ έχεις πιά κουράσεις
    πάρε την καρδιά σου και άντε στο καλό

    (μεγάλη επιτυχία)
    φιλάκια

  87. Ο/Η Μια μητερα! λέει:

    ama balo to epi8eto 8a breite tragoudi na graψete;;;;;;;;;;;;;;

  88. Ο/Η Η κραυγή της απελπισμένης συννυφάδας λέει:

    Δεν είσαι μάνα εσύ…

  89. Ο/Η Η κραυγή της απελπισμένης συννυφάδας λέει:

    Αυτά σε διδάσκει ο πνευματικός σου;

  90. Ο/Η Νεράιδα λέει:

    Τώρα τι τρέμεις, γιατί λυπάσαι
    εγώ ευθύνες δεν σου ζητώ
    αυτή η φωνή που την φοβάσαι
    δεν είμαι εγώ, δεν είμαι εγώ!

  91. Ο/Η Μια μητερα! λέει:

    ntropi sou se eixa kai gia sobari gunaika……………..

  92. Ο/Η aeginafirst λέει:

    Η ομάδα διαχείρισης του Πρώτα η Αίγινα θεωρεί ότι η συζήτηση αυτή έχει εκφυλισθεί σε ανταλλαγή εξυπνακίστικων σχολίων και επιθετικών αποστροφών. Δεν προσθέτει τίποτε στο θέμα και δεν ανήκει σε αυτό το μπλογκ. Έχουμε ήδη παρέμβει διαγράφοντας σχόλια που θεωρήσαμε εμπρηστικά ή απλώς άσχετα με το θέμα. Διατηρούμε το δικαίωμα να το πράξουμε ξανά ανά πάσα στιγμή. Σε όσους αυτό δεν αρέσει δηλώνουμε ότι υπάρχουν και άλλα μπλογκ στην Αίγινα με πολύ πιο ανεκτική πολιτική στα θέματα αυτά.

  93. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Eπιτέλους κάντε το!!

  94. Ο/Η o kathenas oti thelei leei λέει:

    Τελικά αρέσει η δεν αρέσει το χρώμα? Εκτός από εριστικά σχόλια κ ανταλλαγή χαρακτηρισμών ελάχιστοι ασχολούνται πλέον με το εκκλησάκι. Πράγμα που δείχνει ότι τους περισσότερους δεν τούς απασχολεί καθόλου το θέμα ,βήμα ήθελαν για να βγάλουν τα εσώψυχα τους, τις κακίες τους κ ότι άλλο κουβαλούν. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει το κόκκινο γενικά σαν χρώμα σε κτίρια. Αλλά καμιά φορά ταιριάζει. Φαντάζομαι ότι ο παππάς κάτι θα σκέφτηκε βάφοντας το έτσι. Ίσως η εκκλησία να έχει τους λόγους της δεν είμαι ειδικός στα θέματα αυτά. Αλλά ούτε κ κάποιοι άλλοι που βρέθηκαν τιμητές των πάντων. Προτείνω όταν μας σωθούν οι κακίες να κ οι μικροπολιτικές να αρχίσουμε την κατά μέτωπον επίθεση. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. ,τι χρώμα έβαψε το μαλλί η τάδε αν βάφει τα μαλλιά του ο δείνα κλπ.

    • Ο/Η kfr λέει:

      Μην νομίζεις 3:05 μ.μ. ότι έχει πετύχει η αφελής προσπάθειά της ομάδας των «υποστηρικτών» του ιερέα να αποπροσανατολίσετε την συζήτηση. Το θέμα έχει καλυφθεί εξαντλητικά σε δύο αναρτήσεις και άλλωστε υπάρχει πάντοτε και η ίδια η εκκλησία που παραμένει δυστυχώς ακόμη κόκκινη και αποτελεί έτσι τεκμήριο αδιάψευστο της αυθαιρεσίας που έχει γίνει.

      Τώρα στην ουσία των όσον λες: ο παπάς σίγουρα κάτι σκέφτηκε. Οι απαντήσεις, για το αν αυτό που σκέφτηκε ήταν σωστό ή όχι, έχουν δοθεί από ανθρώπους με εμπειρία και γνώση στα θέματα των χρωμάτων και των παραδοσιακών κτηρίων. Επί πλέον το κοινό αίσθημα είναι αρνητικό στην καινοτομία αυτή.

      Από την άλλη οι αντιδράσεις κάποιων ανθρώπων που θεωρούν ότι ο ιερέας θίγεται από την κριτική αυτή και προσπάθησαν να δώσουν έναν προσωπικό τόνο στην συζήτηση, δεν προσέθεσαν τίποτε περισσότερο επί της ουσίας, πέρα από την διαρκή επανάληψη των επιχειρημάτων του ιδίου τα οποία έχουν απαντηθεί και αυτά από την δεύτερη επιστολή του Νεκτάριου Κοντοβράκη με τρόπο καταλυτικό.

      Όσο και αν μας είναι συμπαθής ένας άνθρωπος, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι το μαύρο είναι άσπρο ή –στην περίπτωση που εξετάζουμε– ότι το φωσφορίζων ντοματί της Αγίας Ειρήνης είναι το παραδοσιακό κόκκινο των σπιτιών της Αίγινας ή το βαθυκόκκινο του Αγ. Όρους! Αλλά ακόμη και να ήταν, και πάλι θα ήταν λάθος η χρήση του στον συγκεκριμένο ναό, για τους λόγους που έχουν αναπτυχθεί εξαντλητικά στις δύο αναρτήσεις του μπλογκ και σε ορισμένα σχόλια.

      Αυτό που ίσως ορισμένοι σχολιαστές δεν κατάλαβαν είναι ότι η κριτική γίνεται από πραγματικό ενδιαφέρον για το εκκλησάκι και όχι για να υποστεί κάποιου είδους βλάβη ο ιερέας, ο οποίος όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη των πράξεών του και θα έπρεπε ίσως να περισσότερο προσεκτικός, αν όντως τον ενοχλούν οι αντιδράσεις.

      Θεωρώ ότι το θέμα έχει αναπτυχθεί πλήρως στο μπλογκ μας και για αυτό παρακαλώ να μην υπάρξει άλλο σχόλιο, αν δεν έχει να προσθέσει κάποιο νεότερο στοιχείο ή νεότερη άποψη για το όλο ζήτημα. Άλλωστε δεν αποφασίζεται εδώ η συνέχεια που θα πάρει το θέμα. Υπάρχουν πολλά μέσα να αντιμετωπισθεί η αυθαιρεσία αυτή, και φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι που διαφωνούν με τις ενέργειες του ιερέως δεν θα παραμείνουν αδρανείς ούτε θα περιορισθούν στο να σχολιάζουν σε μπλογκς.

  95. Ο/Η παρατηρητής λέει:

    Μακάρι να αντιμετώπιζαν έτσι και άλλοι διαχειριστές «ποιοτικών» blogs έκρυθμες καταστάσεις σαν αυτή εδώ. Δυστυχώς ο Αιγινήτικος μικρόκοσμος αυτού του επιπέδου είναι. Το εγχείρημα αυτού του blog είναι πολύ δύσκολο, καθώς υπάρχει το κάκιστο προηγούμενο των άλλων «ποιοτικών» τοπικών blogs. Πιστεύω όμως πως -όσο περνάει ο καιρός- τόσο η θεματική των αναρτήσεων, όσο και τα σοβαρά σχόλια θα ανεβαίνουν, διαπαιδαγωγώντας έτσι και τους επίδοξους σχολιαστές, ιδίως τους «μαθητές Λυκείου».
    Επαναλαμβάνω κάτι που ίσως έχει ξαναειπωθεί: Δύο άνθρωποι τσακώνονταν. Περαστικός ρώτησε ένα τρίτο: ¨Ποιός φταίει;» Κι’ αυτός του απάντησε: «Ο πιο έξυπνος»! Αποδείξτε το (με επιχειρήματα και όχι με εριστική διάθεση και χαρακτηρισμούς)!

  96. Παράθεμα: σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας » Blog Archive » Περί αισθητικής και περιεχομένου, στην Αίγινα των αγίων

  97. Παράθεμα: Περί αισθητικής και περιεχομένου, στην Αίγινα των αγίων | σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας (αρχείο)

  98. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε