Αποδοκιμασίες και επευφημίες στην «Γιορτή του Φιστικιού»

Η θλιβερή «Γιορτή» της Συγκομιδής

Μετά από τρεις επαναλήψεις της πολύ πετυχημένης ομολογουμένως Γιορτής της Συγκομιδής του Ζαν Ζακ Τεσόν στα τρία προηγούμενα Φιστίκι Φεστ, είναι αλήθεια πως το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για κάποια αλλαγή. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Λούκο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Ζαν Ζακ Τεσόν δεν έβαλε τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για την παραμονή του. Με μεγάλη προθυμία –ίσως και με κάποια ανακούφιση– παρέδωσε την σκυτάλη στον Βασίλη Βασιλάκη, του οποίου το όνομα άλλωστε αποτελούσε εγγύηση για το αποτέλεσμα – ή τουλάχιστον έτσι είχαμε θεωρήσει όλοι.

Τι έφταιξε τελικά; Κανείς δεν το ξέρει. Η κατάρα της παλαιάς προέδρου; Κάποια άλλη κατάρα διευθύντριας νεοπαγούς τοπικού θεατρικού θεσμού; Άγνωστο! Όποιος πάντως είδε την θλιβερή, στατική και αλλοπρόσαλλη φετινή «Γιορτή» της Συγκομιδής, δεν μπόρεσε να μην κυριευθεί από έντονη νοσταλγία για την παλιά, καλή και σίγουρη εκδοχή των τριών πρώτων φεστιβάλ. Να λοιπόν που ακόμη και ένας γνήσιος θεατράνθρωπος με την ποιότητα του Βασίλη Βασιλάκη έχει και τις κακές του στιγμές. Έχει όμως κάθε δικαίωμα να τις έχει. Μια αποτυχημένη –έστω και παταγωδώς αποτυχημένη– τελετή έναρξης δεν μπορεί να αναιρέσει την μεγάλη του προσφορά στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας. Γι’ αυτό και η αποδοκιμασία δεν ήταν έντονη.

Αν λοιπόν οι ποιοτικοί και δημιουργικοί άνθρωποι έχουν σκαμπανεβάσματα, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που παραμένουν πάντοτε σταθεροί… Ένας τέτοιος είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Τζίτζης. Ανάμεσα στους δεκάρικους λόγους των παραγόντων και παραγοντίσκων του μικρού μας νησιού, που ακούστηκαν για μια ακόμη φορά στην τελετή έναρξης της Παρασκευής, ο δικός του ήταν και πάλι εκτός συναγωνισμού. Χειρότερος και από του Δημάρχου μας, και αυτό, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και μικρό επίτευγμα! Σταθερή αξία ο «Παστελάρχης» μας! Αλλά και οι υπόλοιποι δεν πήγαν πίσω…

Ο αμίμητος «Παστελάρχης» εκφωνεί έναν από τους μνημειώδεις λόγους του.

Ο κόσμος όμως έχει πια αρχίσει να κουράζεται. Είτε με φραστικά λάθη, είτε χωρίς, οι κορώνες περί πολιτισμού και άλλων «προσφορών», από τα χείλη των τοπικών μας «επισήμων» (λέξη κι αυτή), γίνονται στις μέρες μας όλο και λιγότερο ανεκτές. Απόδειξη, οι έντονες αποδοκιμασίες –το πρωτοφανές γιουχάρισμα– που εισέπραξαν ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης, όταν είδαν την χθεσινή συναυλία σαν μια ακόμη ευκαιρία αυτοπροβολής.

Βέβαια την συναυλία αυτήν την έδινε κάποιος που υπήρξε στο παρελθόν πραγματικός επίσημος: Υπουργός Πολιτισμού την εποχή της παντοδυναμίας του διεφθαρμένου συστήματος που έφερε την χώρα στην σημερινή κρίση. Όμως αυτός, μαζί με πάμπολλους «συντρόφους» του της εποχής εκείνης, έσπευσε να εγκαταλείψει την κλυδωνιζόμενη παράταξη που τον ανέβασε στα ύψη της πολιτικής εξουσίας για να προσχωρήσει σε άλλη, ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη… Αυτός μπορεί ακόμη να μιλά για τα πολιτιστικά πράγματα στους βάρβαρους καιρούς που ζούμε, να επισημαίνει πως ό,τι γίνεται στον χώρο του πολιτισμού, δεν πρέπει να γίνεται «κατακερματισμένα, αυτοσχεδιαστικά και ευκαιριακά».

Προφανώς δεν θεωρεί κατά κανένα τρόπο ευκαιριακές τις 250 συναυλίες που, όπως μας είπε, έχει δώσει ό ίδιος στα χρόνια της κρίσης. Μία απ’ αυτές ήταν και η χθεσινή: μια προσφορά της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Αλλά αυτές προφανώς ανήκουν σε ένα απολύτως συγκροτημένο και άκρως απαραίτητο σχέδιο εμψύχωσής μας, έτσι ώστε να αντέξουμε τα χειρότερα που έρχονται… Οπότε εδώ αποδοκιμασία δεν υπάρχει. Μόνο επευφημίες για τον εμψυχωτή μας! Τουλάχιστον ακόμα…

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Αποδοκιμασίες και επευφημίες στην «Γιορτή του Φιστικιού»

 1. Ο/Η oliver tuist λέει:

  Αν χάσω στιγμιαία το »εμψυχωτικό»-ψυχωτικό μου χιούμορ βλέπω καθαρά την ανατριχιαστική όψη όλων αυτών που εκτυλισσονται γύρω μας…Μαυροι καιροί…πάρτε το παγουράκι σας μαζί…φαινεται πως θα δικαιωθει ο ποιητής που προφήτευσε μεγάλη ξηρασία!

 2. Ο/Η Αζώρ λέει:

  Σνιφ. Ως έχων υποχρέωση να προστατέψω το είδος μου, δεν μπορώ παρά να διαμαρτυρηθώ εντόνως για την προκλητική μεροληψία υπέρ του άλλου είδους κατοικιδίων (γάτες) που ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ επέδειξε κατά την ομιλία του κάνοντας επιλεκτική αναφορά μόνο στις δικές τους διατροφικές λιχουδιές – «σπάραχνα».

 3. Ο/Η Υδρολήπτης Ανώνυμος (καθόλα νόμιμος) λέει:

  Πάντως πρέπει να παραδεχτείτε ότι ο υπουργός-αδελφός του Ανδρέα Μικρούτσικου είναι μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με την περσινή επιλογή του γιουχαρισμένου Αντιπεριφερειάρχη μας , δηλαδή την κόρη του Μπιθικώτση …….

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ έχει βελτιωθεί . Αυτό το βλέπουμε με την ολιγόλεπτη ομιλία του στην έναρξη του F.F στην παλαιά προβλήτα ( δές τε την ομιλία και το περιεχόμενο της Προέδρου της Οργανωτικής επιτροπής). Τώρα αν έκανε το λεγόμενο γλωσσικό σφάλμα του μικροφώνου ε…… μην του πάρουμε και το κεφάλι του κατά τα άλλα συμπαθέστατου Προέδρου.

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μαθαίνει; Μήπως πρέπει να μάθει να διαβάζει; Τη διάβαζε την ομιλία του και είπε «σπάραχνα», αντί για «σπάργανα» που του είχαν γράψει. Πάντως ο ίδιος ονειρεύεται ότι θα την παραδώσει ενήλικη στην επόμενη γενιά…

 6. Ο/Η Spanio Sparahno λέει:

  [Το σχόλιο αφαιρέθηκε από την ομάδα διαχείρισης του μπλογκ.]

 7. Ο/Η Καταραμένο Αροξόλ λέει:

  Τελικά γλαρόσουπα δεν σερβίρανε !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s