Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου 2011

Από 1 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2011, στο Κτήμα Κολλάτου, στην Αίγινα.
Ώρα έναρξης προβολών: 10.30 μ.μ.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Δευτέρα 1-8
1922 του Νίκου Κούνδουρου, 1982 (135′)
Αυτοί που δεν κατάφεραν να επιβιβασθούν στα πλοία –πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι– αναγκάστηκαν να διασχίσουν τις άγονες πεδιάδες της Ανατολίας, για να υποκύψουν εκεί στην πείνα τη δίψα και το μαχαίρι του νικητή
.

Τρίτη 2-8
Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ του Διονύση Γρηγοράτου, 1987 (132′)
Θεσσαλονίκη, Μάιος 1948. Η δολοφονία του Αμερικάνου δημοσιογράφου George Polk πυροδοτεί ένα κλίμα υστερίας και τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Αθήνα, σήμερα. Τρομοκρατικές ενέργειες σε ελληνικό έδαφος προκαλούν ένα νέο, «ανάλογο» κλίμα υστερίας.

Τετάρτη 3-8
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ του Δήμου Αβδελιώτη, 1986 (75′)
Χίος, γύρω στο 1960, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η φιλία μεταξύ δυο αγοριών χαλάει, χωρίς να το θέλουν, εξαιτίας ενός άτυχου περιστατικού. Ξανασυναντιούνται στα μέσα του καλοκαιριού και περνούν μαζί ένα υπέροχο καλοκαίρι.

Πέμπτη 4-8
Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ του Λευτέρη Ξανθόπουλου, 1991 (105′)
Αθήνα, δεκαετία του 1950. Ο Αντώνης Μπάρκας, σπουδαίος καραγκιοζοπαίχτης της εποχής του, βλέπει την τέχνη του να σβήνει.

Παρασκευή 5-8
ΘΥΜΑΜΑΙ του Δημήτρη Κολλάτου, 2007 (104′)
Ο Δημήτρης Κολλάτος αυτοβιογραφείται. Εξήντα χρόνια συνειδητής ζωής από τα Δεκεμβριανά του πάτερα του μέχρι σήμερα.

Σάββατο 6-8
ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ του Φίλιππου Κουτσαφτή 2000 (87′)
Στην αγέλαστο πέτρα κάθισε η θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Στην Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων Μυστών. Μια ταινία χωρίς αγγεία, ανασκαφές, αρχαιολόγους, και βρώμικα επαρχιακά δρομάκια.

Κυριακή 7-8
ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, 1984 (90′)
Η Ελένη, αν και παντρεμένη, ερωτεύεται τον Γρηγόρη, έναν οικονομολόγο που έζησε στο Παρίσι και κουβαλά μέσα του τη νοσταλγία της Ελλάδας. Είναι ένας ξαφνικός έρωτας, που τους βγάζει από την εφησυχασμένη ζωή τους. Τους οδηγεί σε μια παράφορη ερωτική περιπέτεια στη Λισσαβόνα.

Δευτέρα 8-8
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ του Γιώργου Πανουσόπουλου, 2001 (112′)
Εννέα πρόσωπα, πλήθος παράλληλων επεισοδίων και ο τρόπος που αυτά διαπλέκονται στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής νύχτας.

Τρίτη 9-8
Η ΣΚΙΑΧΤΡΑ του Μανούσου Μανουσάκη, 1985 (98′)
Ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι φεύγει από το χωριό του για να βρει τη Σκιάχτρα, μια όμορφη νεράιδα που τη φοβούνται όλοι. Ταξιδεύει σε έναν μαγικό κόσμο που τον κατοικούν φαντάσματα, πνεύματα, δαιμόνια και νεράιδες.

Τετάρτη 10-8
ΠΑΝΔΩΡΑ του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, 2006 (97′)
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της απ’ τη φρίκη του πολέμου και η Ελλάδα βγαίνει ακρωτηριασμένη και διχασμένη ύστερα απ’ τον εμφύλιο, μια νέα «Πανδώρα» έρχεται απ’ την Αμερική με τη μορφή του Σχεδίου Μάρσαλ.

Πέμπτη 11-8
ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΟΛΗ του Τάκη Παπαγιαννίδη, 1987 (85′)
Η μοναξιά και το εσωτερικό κενό ενός σαραντάρη Έλληνα μεσοαστού και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει βλέποντας τη διαφθορά των πάντων γύρω και μέσα του.

Παρασκευή 12-8
ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ της Τώνιας Μαρκετάκη, 1973 (177′)
Μια όμορφη νεαρή κοπέλα δολοφονείται λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε κάποιο δρόμο της Αθήνας. Ο άγνωστος δράστης εξαφανίζεται.

Σάββατο 13-8
ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ του Τώνη Λυκουρέση, 2009 (128′)
Κέρκυρα, αρχή του 20ου αιώνα. Μέσα από την ένταση των ερωτικών σχέσεων και τα πάθη που αυτές προκαλούν, αναπτύσσεται η δραματική πτώση της αρχοντικής οικογένειας των Οφιομάχων και παράλληλα, η άνοδος της νέας αστικής τάξης του ελληνικού κράτους.

Κυριακή 14-8
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΪΣΕ του Δημήτρη Κολλάτου, 2001 (110′)
Μέσα από την τολμηρή ιστορία του Αλέξανδρου και της Αϊσέ δίνονται αποκαλυπτικές και ελεύθερες από κάθε λογοκρισία εικόνες. Ένα καυτό κομμάτι της ζωής μας και της ιστορίας μας, το Μουσουλμανικό πρόβλημα και η ύπουλη στάση της Τουρκίας στην Ελληνική Θράκη.

Δευτέρα 15-8
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Τρίτη 16-8
ΜΠΑΛΑΜΟΣ του Σταύρου Τορνέ, 1982 (80′)
Ήθελα να αγοράσω ένα άλογο που θα με πήγαινε σε μέρη που δεν φτάνει εύκολα άνθρωπος. Ήρθα σε επαφή με τους εμπόρους αλόγων και δεν αγόρασα άλογο.

Τετάρτη 17-8
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ του Τακη Καννελοπουλου, 1959 (110′)
Τέσσερις ιστορίες γραμμένες από τρεις εξαίρετους συγγραφείς, τον Αντώνη Σαμαράκη, τον Νότη Περγιάλη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον σκηνοθέτη.

Πέμπτη 18- 8
BAR της Αλίκης Δανέζη-Knutsen, 2003 (90′)
Δύο ιστορίες ξεδιπλώνονται παράλληλα, με κεντρικό πυρήνα τη Λέα: η μία, στο Μοντεβίδεο της Oυρουγουάης η άλλη στη Λευκωσία. O εξαφανισμένος εδώ και 12 χρόνια αδελφός της είναι καταλύτης και για τις δύο ιστορίες, H απάντηση είναι καλά κρυμμένη μέσα… στο Mπαρ.

Παρασκευή 19-8
ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑ ΠΟΝΤΟ ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ της Στέλλας Θεοδωράκη, 2002 (115′)
Ένας βαθύς ανέφικτος έρωτας μέσα σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Μια ιστορία εμπιστοσύνης που δεν κατακτιέται . Μια ιστορία στη σύγχρονη Αθήνα, που όλοι γινόμαστε σιγά-σιγά παρατηρητές των γεγονότων και διστάζουμε να επέμβουμε.

Σάββατο 20-8
ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΟΡΕΜΑ του Γιάννη Διαμαντόπουλου, 2009 (108′)
Δεκαετία του 1950. Mια χήρα μάνα μεγαλώνει τα τρία παιδιά της έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στο μοναχογιό της. Τα πρώτα σημάδια ιδιαιτερότητας του γιου εμφανίζονται νωρίς: κόντρα με την οικογένεια, ρήξη με τα κοινωνικά πρότυπα, φιλίες με το ίδιο φύλο.

Κυριακή 21-8
ΜΠΑΖ του Σπύρου Ταραβήρα, 2005 (120′)
Η ταινία αυτή μας ταξιδεύει σε μέρη όπου έζησε και έδρασε ο 97χρονος πλέον Μπαζ, μας αποκαλύπτει το Χόλλυγουντ του 1940, του 1950, και του 1960, καθώς και τις διαφωνίες του Μπαζ με παραγωγούς των στούντιο.

Δευτέρα 22-8
ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ του Γιάννη Σολδάτου, 2004 (74′)
Ο Θανάσης Βέγγος είναι μια κορυφαία φυσιογνωμία του συγχρόνου ελληνικού πολιτισμού, που ξεπέρασε τα όρια του θεάτρου και του κινηματογράφου και εξέφρασε μια εποχή.

Τρίτη 23-8
ΙΣΟΒΙΤΕΣ του Θόδωρου Μαραγκού, 2008 (107′)
Υπάρχει κι ένας στην κοινωνία που ζούμε, ο οποίος, έχει αγανακτήσει για το χάλι της και δεν αντέχει άλλο. Αποφασίζει να κλειστεί στις φυλακές ως εθελοντής ισοβίτης για να αποδείξει ότι είναι καλύτερα εκεί μέσα παρά έξω. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος, ο οποίος δεν μπορεί να μείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο φυλακισμένος κι επιχειρεί να δραπετεύσει.

Τετάρτη 24-8
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ JEAN MESLIER του Δημήτρη Κολλάτου, 2009 (100′)
Δεν υπάρχει κόλαση. Δεν υπάρχει καλό ή κακό για μας μετά το Θάνατο. Οι άνθρωποι χωρίς τους Θεούς κάνουν καλό και αποφεύγουν το κακό. Η ψυχή δεν είναι αθάνατη και πεθαίνει μαζί με το σώμα μας. Jean Meslier.

Πέμπτη 25-8
ΡΑΔΙΟ ΜΟΣΧΑ του Νίκου Τριανταφυλλίδη, 1995 (85′)
Η παράξενη ιστορία της Σόνιας, μιας Ρωσίδας χορεύτριας που άφησε πίσω της την πατρίδα για να βρεθεί να βολοδέρνει στα κάγκελα του στριπτίζ, του ψυχωτικού προαγωγού της που την ποθεί, του ξοφλημένου βιολιστή Blaine που χάνει τα πάντα στα χαρτιά και του δυστυχισμένου Άγγλου διπλωμάτη που τον ζηλεύει σε ένα αμφίδρομο, πλανητικό στριπτιζάδικο, τώρα που καταρρέουν τα σύνορα της Ευρώπης, τέλη του εικοστού αιώνα, κάπου στην Αθήνα, κάποτε στην Ελλάδα

Παρασκευή 26-8
ΕΡΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ του Νίκου Αλευρά, 2007 (94′)
Ο έρωτας, λοιπόν είναι η κινητήρια δύναμη, ο έρωτας βάζει νόημα στα πράγματα. Κι επειδή η ζωή, ο κινηματογράφος κι o έρωτας είναι κίνηση… παίρναμε τις ωραιότερες γυναίκες… και πηγαίναμε συνέχεια βόλτες… με τις παλιοπαρέες εκείνης της εποχής.

Σάββατο 27-8
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ… του Λάκη Παπαστάθη, 1981 (100′)
Η ιστορία ενός νεαρού μεσοαστού Έλληνα που τον απήγαγε μια συμμορία ληστών στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.

Κυριακή 28-8
ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΣΟΥ ΕΚΟΨΑ του Δημήτρη Κολλάτου, 1993 (85′)
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος δεν έχει ξεχάσει τη γυναίκα του, τη Γαλλίδα ηθοποιό Αρλέτ Μπωμάν που αυτοκτόνησε πριν από ένα χρόνο. Κλεισμένος στο σπίτι του, μαζί με τον αυτιστικό γιο τους Άλκη, βλέπουν και ξαναβλέπουν τις ταινίες που έκαναν μαζί.

Δευτέρα 29-8
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ του Μένιου Δίτσα, 1991 (96′)
Ο Νίκος γνωρίζει τη νεαρή επαρχιώτισσα Μαρία σ’ ένα σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και, μόλις μια εβδομάδα μετά, την παντρεύεται. Με κάποιο πρόσχημα φεύγει για δύο ήμερες και, πριν καλά-καλά επιστρέψει, την εγκαταλείπει πάλι χωρίς επίσημη δικαιολογία.

Τρίτη 30-8
Ο ΧΑΡΟΣ ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ του Αλέξανδρου Κολλάτου, 2003 (85′)
Η ζωή κυλά ανέμελα για τον ήρωα της ταινίας που περιπλανιέται στους δρόμους της καλοκαιρινής Αθήνας αγκαλιά με την κοπέλα του. Ένα τηλεφώνημα από τον κολλητό του φίλο τον οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα.

Τετάρτη 31-8
ΕΓΩ, Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ της Στέλλας Αρκέντη, 2010 (113′)
Η ταινία περιγράφει την μαρτυρική ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά στην προσπάθεια του να ανακαλύψει νέες μορφές έκφρασης και να αποδώσει με δικές του πλαστικές τεχνοτροπίες την νέα εποχή.

Πέμπτη 1-9
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΦΩΚΑ

1 Response to Βραδιές Ελληνικού Κινηματογράφου 2011

  1. Παράθεμα: Ποιότητα μέσα στην πολιτισμική σούπα του καλοκαιριού | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s