Μπορεί να σωθεί το σπίτι του Γιάννη Μόραλη;

Εργαστήριο Γιάννη Μόραλη - ΑίγιναΜεγάλη αναστάτωση επικρατεί για την επικείμενη πώληση του σπιτιού-εργαστηρίου του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα, γεγονός στο οποίο το Πρώτα η Αίγινα έχει ήδη αναφερθεί εκτενώς από τις 14 του μηνός. Πολλά τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν –έντυπα και ηλεκτρονικά– εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό για την τύχη του λιτού αρχιτεκτονήματος του Άρη Κωνσταντινίδη μετά την πώλησή του. Η απόφαση των κληρονόμων του Γιάννη Μόραλη αιφνιδίασε τους φίλους του που γνωρίζουν την αγάπη που είχε ο ίδιος για το νησί, αλλά και το πόσο επέδρασε η Αίγινα στο έργο του. Το ενδεχόμενο να μετατραπεί το ασκητικό εργαστήριο ενός από τους επιφανέστερους εικαστικούς δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε πολυτελή βίλλα ευκατάστατου ιδιώτη, τους γέμισε θλίψη, όπως άλλωστε και όλους τους φίλους και κατοίκους της Αίγινας, που βλέπουν να εκποιείται ένα πολύτιμο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμικού κεφαλαίου του νησιού. Φορείς, όπως οι Φίλοι της Αίγινας ή ο Σύλλογος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου, απέστειλαν επιστολές στον Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας την παρέμβασή του, ενώ ο δραστήριος τοπικός βουλευτής Δημήτρης Καρύδης θα φέρει το θέμα στην Βουλή, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Νίκος Νικολάου - Γιάννης ΜόραληςΠοια μορφή όμως θα μπορούσε να έχει η «σωτηρία» του σημαντικού αυτού κτιρίου; Αντί να επιδιώξει κανείς απλώς και μόνο την διατήρηση του εργαστηρίου του καλλιτέχνη ως μουσειακού χώρου (την ίδρυση δηλαδη ενός ακόμη μικρού μουσείου από τα πολλά που υπάρχουν), θα άξιζε να προτείνει την δημιουργία ενός πολιτισμικού φορέα, αφιερωμένου στην μελέτη και την ανάδειξη του έργου του Γιάννη Μόραλη αλλά και της ομάδας των στενών του φίλων – των πολύ σημαντικών εικαστικών και ανθρώπων του πνεύματος «της γενιάς του 1930», όπως ο Νίκος Νικολάου, ο Χρήστος Καπράλος, ο Οδυσσέας Ελύτης, που διάλεξαν την Αίγινα ως τόπο διαβίωσης και δημιουργίας, μετατρέποντάς την σε ένα κέντρο πολιτισμού με διεθνή απήχηση. Τόσο η λιτή αρχιτεκτονική του κτιρίου, όσο και το γεγονός ότι δημιουργήθηκε εξ αρχής ως εργαστήριο ενός εικαστικού καλλιτέχνη, κάνουν το κτίριο ιδανικό μια τέτοια χρήση, ενώ η εγγύτητα της Αίγινας στην Αθήνα, αλλά και η αυτοδύναμη πολιτισμική της οντότητα, συνηγορούν στην επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ο Γιάννης Μόραλης στο εργαστήριό του στην Αίγινα

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας δεν επιτρέπει να ελπίζει κανείς στην σωτήρια παρέμβαση του κράτους. Οι πόροι που απαιτούνται για τυχόν αγορά ή απαλλοτρίωση του ακινήτου δεν υπάρχουν, ενώ η εμπειρία δείχνει ότι η κήρυξη ενός κτιρίου ως διατηρητέου δεν επαρκεί από μόνη της: πολλές φορές μάλιστα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αλλά ακόμη και αν υπήρχαν τα χρήματα, κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα σκεπτόταν να εμπιστευθεί την λειτουργία του στο δημόσιο, όταν αυτό αδυνατεί να διαχειριστεί με τρόπο στοιχειωδώς ικανοποιητικό την πληθώρα των μουσείων και άλλων αντιστοίχων φορέων που έχει στην δικαιοδοσία του. Μοναδική λύση λοιπόν, πέρα από την προσδοκώμενη ηθική στήριξη του κράτους, είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου μη κερδοσκοπικού φορέα που θα στηριχθεί σε χορηγίες, και που βέβαια θα μπορέσει να συνεργαστεί με άλους φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς για την επίτευξη των στόχων του. Η μεγάλη ακτινοβολία του έργου του Γιάννη Μόραλη εγγυάται την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, και είναι βέβαιο ότι ένας τέτοιος φορέας θα προσήλκυε και μακροπρόθεσμους δανεισμούς ή και δωρεές, έργων ή άλλου αρχειακού υλικού.

Σχέδια τέτοιου είδους, όμως, απαιτούν χρόνο για την υλοποίησή τους και η συμφέρουσα τιμή πώλησης του σπιτιού είναι βέβαιο ότι έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών. Αυτή την στιγμή στην Αίγινα συζητείται να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου μια πίστωση χρόνου λίγων μηνών, ώστε τα σχέδια αυτά να μπορέσουν υλοποιηθούν, χωρίς βεβαίως να θιγούν στο παραμικρό τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών. Μεγάλος αριθμός φορέων, προσωπικοτήτων, κατοίκων ή φίλων του νησιού εκφράζουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία που μόνο καλό μπορεί να φέρει στην Αίγινα και την τέχνη αλλά και στους κληρονόμους του Γιάννη Μόραλη που αποφάσισαν να πωλήσουν το ακίνητο.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Μπορεί να σωθεί το σπίτι του Γιάννη Μόραλη;

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Μακάρι η προσπάθεια να πετύχει. Θα δεχτούν οι κληρονόμοι όμως να περιμένουν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s