Δεν παραιτείται ο Σάκης Σακκιώτης παρά τα όσα του καταλογίζουν αντιπολίτευση και μέλη της συμπολίτευσης

Νευρικότητα...

«Ο Δήμαρχος έχει εκλεγεί πανηγυρικότατα (!) και με συντριπτική πλειοψηφία, πρωτοφανή στα Αιγινήτικα χρονικά, και θα τον παραιτήσει μόνο ο λαός της Αίγινας!». Έτσι απάντησε, στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, τρέμοντας από οργή ο Δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης στον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Γρηγορόπουλο, που του είχε ζήτησε να παραιτηθεί για το καλό της Αίγινας. Δεν είναι τελείως σαφής η διαδικασία με την οποία θεωρεί ο Δήμαρχος ότι ο λαός θα τον παραιτήσει. Ίσως να εννοεί την λαϊκή εξέγερση, και, έτσι όπως τα πάει, δεν είναι καθόλου απίθανο, κάποια στιγμή, να την προκαλέσει και αυτήν, τελικά. Είναι πάντως εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός ότι ο Δήμαρχος κατόρθωσε να αναλώσει σε τόσο μικρό διάστημα την μεγάλη αποδοχή που είχε την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Προς το παρόν έχει επιτύχει ένα ακόμη επίτευγμα, πρωτοφανές και αυτό στα Αιγινήτικα χρονικά, και όχι μόνο: να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου, με ορατή, κατόπιν αυτού, την προοπτική της κατάρρευσης του. Ήταν σκληρή η κριτική λοιπόν που του ασκήθηκε, από όλες τις πλευρές, στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού. Η συντριπτική αυτή κριτική εστιάστηκε τόσο στους χειρισμούς που και την εν γένει πολιτεία του που τον οδήγησαν στην μεγάλη αυτήν αποτυχία, όσο και στην διαφαινόμενη ανικανότητά του να βρει κάποια λύση, έστω και αποδεχόμενος την προσφορά βοηθείας από την αντιπολίτευση.

Από πλευράς συμπολίτευσης ο μέχρι πριν λίγο καιρό αντιδήμαρχος Φίλιππος Τζίτζης εξεφώνησε έναν πρωτοφανούς δριμύτητας λόγο, με βαριές καταγγελίες εφ’ όλης της ύλης, που έμειναν στην ουσία τους αναπάντητες, ωσάν να μην ειπώθηκαν ποτέ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, στις επισημάνσεις του για τα τραγικά λάθη της δημοτικής αρχής και στην διαπίστωσή του ότι ο Δήμαρχος έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου εισέπραξε την απάντηση που καταγράφηκε στην αρχή της ανάρτησης αυτής, συνοδευμένη από μιαν έκκληση του Δημάρχου να του φέρεται ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης με τον απαιτούμενο σεβασμό!

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η παρέμβαση του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πρώην Δημάρχου Παναγιώτη Κουκούλη, ο οποίος ανέγνωσε ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο, στην οποία κατέγραψε τα όσα αντήλλαξαν σε συνάντησή τους, στην οποία ο Σάκης Σακκιώτης ζήτησε από τον πρώην Δήμαρχο την βοήθειά του για το θέμα του τιμολογίου ύδρευσης, το οποίο είχε επίσης καταψηφισθεί παλαιότερα. Όπως φαίνεται στην επιστολή ο Δήμαρχος αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση του Παναγιώτη Κουκούλη να υπάρξει συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων που το επιθυμούν για να βρεθεί λύση στο ακανθώδες πρόβλημα του προϋπολογισμού. Σημειωτέον ότι ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόταση αυτή. Φαίνεται λοιπόν ότι ενώ ο Δήμαρχος, ζητά την συνεργασία όλων, στην πραγματικότητα ζητά να επιβάλλει τους δικούς του όρους στην κατ’ όνομα συνεργασία αυτή που μόνο σκοπό έχει να υφαρπάξει την ψήφο των αντιπάλων του σε ψηφοφορίες στις οποίες δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ψήφο όλων των δικών του συμβούλων. Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής δήλωσε ότι δεν έχει απορρίψει την πρόταση Κουκούλη αλλά ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει… Το εύλογο ερώτημα βέβαια είναι τί περιμένει ο Δήμαρχος για να απαντήσει.

Ένα δεύτερο θέμα που αποκάλυψε η επιστολή είναι η πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε δικαστική δίωξη κατά των συμβούλων της συμπολίτευσης που δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό. Το αναφέρει καθαρά ο πρώην Δήμαρχος στην παράγραφο που περιγράφει τις άστοχες ενέργειες της διοίκησης μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, ενέργειες που δυσχεραίνουν την εξασφάλιση της απαιτούμενης συναίνεσης για την εξεύρεση μελλοντικής λύσης:

Τέτοιες ενέργειες είναι η αποστολή εγγράφου με το οποίο μας καλείτε να υποβάλουμε γραπτές τις παρατηρήσεις μας ενώ έχουμε διατυπώσει τις απόψεις μας με πλήρη τεκμηρίωση στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου, η πρόθεσή σας να προχωρήσετε σε νομικές μεθοδεύσεις κατά εκείνων των Δημοτικών Συμβούλων που καταψήφισαν το σχέδιο του Προϋπολογισμού, καθώς και οι δημόσιες δηλώσεις σας ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού είναι «πάρα πολύ καλό» και οι αντιρρήσεις που εκφράσαμε δεν έχουν δήθεν πολιτική και ουσιαστική τεκμηρίωση.

Στο κρίσιμο λοιπόν θέμα της ποινικοποίησης της τοπικής πολιτικής ζωής, ο Δήμαρχος περιορίσθηκε σε μιαν έμμεση και χλιαρή διάψευση, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις του δημοτικού συμβούλου Νίκου Οικονόμου επί του θέματος, απέφυγε να δώσει την οποιαδήποτε απάντηση.

Εκφράζω ακόμη μια φορά την ανησυχία μου ότι η πολιτική που ακολουθείτε οδηγεί σε αδιέξοδο και σε απρόβλεπτες συνέπειες, και σας καλώ να προσχωρήσετε στη λογική της συνεννόησης και της συναίνεσης για το καλό του Δήμου και των πολιτών.

Με την δυσοίωνη αυτή φράση κλείνει ο Παναγιώτης Κουκούλης την εξαιρετικά αποκαλυπτική επιστολή του, την οποία αξίζει κανείς να διαβάσει ολόκληρη. Θα την βρείτε εδώ.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Δεν παραιτείται ο Σάκης Σακκιώτης παρά τα όσα του καταλογίζουν αντιπολίτευση και μέλη της συμπολίτευσης

  1. Ο/Η Σπάρος λέει:

    avanti popolo…

  2. Ο/Η Άλλα λόγια λέει:

    Και βέβαια ενας δήμαρχος που είναι για τα πανηγύρια εκλέχθηκε »πανηγυρικότατα»…

  3. Ο/Η ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ λέει:

    Στην Ελλαδα δεν παραιτουντε Κυβερνησεις και υπουργοι που τα εκαναν μπαχαλο ,θελετε ο Σακης να αποχωριστει το τρελο του ονειρο που εγινε πραγματικοτητα ? TRAGIC

  4. Ο/Η Μιχάλης Μουτσάτσος λέει:

    «Η πρότασή σας δεν έχει πολιτική βάση», «αυτή η πρόταση δεν αξιολογείται πολιτικά», «αυτό είναι απολιτίκ» κλπ. είναι συνήθη επιχειρήματα της δημοτικής αρχής. Μου θυμίζουν το διάλογο γνωστού ήρωα του Μολιέρου με το δάσκαλό του στην ξιφασκία: «Μου επιτέθηκες με δευτέρα, προτού προλάβω να σου απαντήσω με πρώτη».

  5. Παράθεμα: Η ανάλγητη απεργία της Π.Ν.Ο. φέρνει απόγνωση στα νησιά | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε