Η ανάλγητη απεργία της Π.Ν.Ο. φέρνει απόγνωση στα νησιά

Δεμένο Πλοίο

Αποκλεισμένη η νησιωτική Ελλάδα, για δύο κρίσιμες μέρες, μέρες που περιμέναμε σαν μια κάποια λύση που θα τόνωνε κάπως τις εύθραυστες και δοκιμαζόμενες νησιώτικες οικονομίες μας, με τους πολύτιμους εκδρομείς του Πάσχα που –ούτως ή άλλως– θα είναι φέτος πολύ λιγότεροι, ιδίως στα πιο μακρινά νησιά. Η ομορφιά της Αίγινας –όπως και τόσων άλλων νησιωτικών παράδεισων της χώρας μας– παραμένει απρόσιτη στους τακτικούς και τους καινούργιους της επισκέπτες, που κι αυτοί περίμεναν ανυπόμονα να περάσουν λίγες ημέρες ανάπαυλας και κατάνυξης την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, μακριά από την μουντή πραγματικότητα της πόλης στις μέρες της κρίσης. Πολλές οι ακυρώσεις σε πανελλήνιο επίπεδο και για τις υπόλοιπες ημέρες των διακοπών, είτε από τον φόβο της επανάληψης της απεργίας, είτε από την στενότητα του χρόνου που υπολείπεται, είτε –σε άλλα νησιά– επειδή δεν υπάρχουν εισιτήρια για την Μεγάλη Πέμπτη ή την Μεγάλη Παρασκευή.

Πρόκειται για πράξη ανάλγητη και επιθετική, προγραμματισμένη να χτυπήσει ανθρώπους που δοκιμάζονται απ’ την κρίση το ίδιο –ή μάλλον περισσότερο– από τους απεργούς. Δεν στρέφεται τόσο εναντίον των ακτοπλοϊκών εταιρειών, αφού ορισμένες, για τους δικούς τους λόγους, την είδαν ακόμη και ευνοϊκά, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα. Δεν στρέφεται ούτε εναντίον της κυβέρνησης και του κράτους, αφού σπάνια δηλώσεις υπουργών, βουλευτών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτές που έγιναν εναντίον των απεργών της Μεγάλης Εβδομάδος, βρήκαν στις μνημονιακές μέρες μας τέτοια καθολική αποδοχή. Ανάμεσά τους και η έγκαιρη και καίρια δήλωση του δικού μας αντιπεριφεριάρχη νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, που δυστυχώς όμως έπεσε κι αυτή, όπως τόσες άλλες, στο κενό. Θα πρέπει όμως οι υπουργοί της κυβέρνησης να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για πολιτική επιστράτευση αμέσως, για να αποδείξουν πως νοιάζονται πραγματικά για τους κατοίκους των νησιών.

Σε μια εποχή που όλοι περνάμε σκληρές δοκιμασίες και σημαντικές μειώσεις των αποδοχών μας, σε μια εποχή που καταγγέλλουμε βουλευτές, υπουργούς και άλλους αιρετούς, επειδή δεν μειώνουν τις δικές τους αποδοχές, είναι παράλογο να δεχόμαστε συνδικαλιστικές διεκδικήσεις κλάδων που έχουν πετύχει, μέσα την κρίση, αυξήσεις των μισθών τους και που προβάλλουν απαιτήσεις διατήρησης προνομίων και δικαιωμάτων που θα κοστίσουν χρήματα κρατικά, τα οποία εμείς οι υπόλοιποι θα κληθούμε να τα καλύψουμε ή να τα στερηθούμε. Και, για να πετύχουν τα σκανδαλώδη αυτά αιτήματα, ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις που στρέφονται ενάντια στην επιβίωσή μας. Ούτε τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας δεν σεβάστηκαν, μέρες ιερές για την πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας.

Πέρα από το βαθιά διαβρωμένο κομματικό μας σύστημα, στο οποίο ανήκει το κυριότερο μέρος της ευθύνης για την κατάντια της χώρας μας, μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι διαπλεκόμενοι συνδικαλιστές όλων των κομμάτων που συνέβαλαν, με τις υπερβολικές και, συχνά, παράλογες διεκδικήσεις και τις διαρκείς κινητοποιήσεις, στην αποψίλωση της οικονομίας μας και την παραλυσία της κρατικής μας μηχανής. Το θράσος όμως της Π.Ν.Ο. και του «φιλολαϊκού» κόμματος που την υποκινεί και την υποστηρίζει έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο ανοχής. Δεδομένης της γενικότερης κατάστασης, η στάση αυτή είναι, μάλιστα, και εξαιρετικά ύποπτη.

Λαμπρό παράδειγμα το νησί μας, η Αίγινα, που πέρα από την γενικότερη οικονομική κρίση, δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα και από μια πρωτοφανή κρίση στα δημοτικά πράγματα. Οι άστοχοι και λανθασμένοι χειρισμοί του δημάρχου οδήγησαν στην καταψήφιση του φετινού προϋπολογισμού, με κίνδυνο το νησί να μείνει ακόμη και χωρίς νερό λόγω αδυναμίας πληρωμών. Μπροστά στις πρωτοφανείς και απειλητικές αυτές εξελίξεις, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύσσωμη η αντιπολίτευση καθώς και μέλη της συμπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στον δήμαρχο Σάκη Σακκιώτη. Μοναδική παραφωνία ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ Στέλιος Κοττάκης, ο οποίος, αντί να ασχοληθεί με το καίριο αυτό θέμα που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των συμπολιτών του, το μόνο που βρήκε να πει εναντίον του δημάρχου ήταν να τον κατακεραυνώσει δια μακρών, και μάλιστα για μια από τις ελάχιστες σωστές ενέργειές του: την δημόσια ανακοίνωση της διαφωνία του με την ολέθρια απεργία.

Είναι προφανές πλέον ότι υπάρχει μια στόχευση πίσω από τις ενέργειες αυτές, στόχευση που επιδιώκει την επιτάχυνση και την επιδείνωση της εξαθλίωσης που έφερε στην Ελλάδα η κρίση, κατάσταση που το κόμμα αυτό θεωρεί ότι θα του φέρει πολιτικά οφέλη. Οι προθέσεις όμως αυτές είναι διαφανέστατες και αν συνεχίσουν έτσι, τα θλιβερά σχέδιά τους θα γυρίσουν εναντίον τους. Η ανοχή έφτασε στο τέλος της.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Η ανάλγητη απεργία της Π.Ν.Ο. φέρνει απόγνωση στα νησιά

 1. Ο/Η Αζωρ λέει:

  Το σκυλίσιο αυτί μου άκουσε ότι η μία Σαλώμη θάναι υποψήφια για Ηρώδης.

 2. Ο/Η κατάδικός σας λέει:

  διεκδίκησε στο κόμμα τη θέση που χήρεψε ,ένεκα η φυλακή…..

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Δεν ντρέπεστε κύριε να σπιλώνετε αυτόν τον έντιμο νέο ; Πού θα φτάσετε πια ; Φτάνει ! ! !

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Κ.Κ.Ε. το κόμμα σου λαέ! Ζήτω ο Κολοζώφ της Αίγινας! Και μετά σου λέει η Παπαρήγα ότι δεν έχει καμιά σχέση με την απεργία της Π.Ν.Ο. Με ποιο κομμάτι του λαού τελικά; Για ποιο λαό αγωνίζεται το Κ.Κ.Ε.; Για ποια πλουτοκράτισσα Αίγινα μιλάει ο εκλεγμένος μας πατριώτης; Αχ, βρε Στέλιο, να ‘ξερες πόσο έχεις χρησιμοποιηθεί από όλους αυτούς!

 5. Ο/Η Σπάρος λέει:

  Λοιπόν έχουμε και λέμε: Υποψήφιος Βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Πετρίτης. Γουόναμπι Υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Θεοδόσιος Παντελάρος.
  Λέτε το νησί να αποκτήσει Βουλευτή, που έχει να το δει από την εποχή του Αλιπράντη; Ε ρε δόξες και τιμές!!!
  Βοήθεια μας ο Άγιος!

 6. Ο/Η Ο "ένα κι' ένα κάνουν δύο" λέει:

  Γιατί, ο Αλιπράντης Αιγινήτης ήταν;

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Όχι βέβαια. Απλώς είχε δικούς του κομματάρχες εδώ. Το σπουδαίο που έκανε ήταν η μετονομασία της Μαύρης σε Λεύκη!!! Νομίζω έτσι έλεγαν το δικό του χωριό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s