Αντίο Νεφέλη

Νεφέλη - Αναχώρηση

Το τελευταίο δρομολόγιο έκανε προχθές το Ε/Γ-Ο/Γ «Νεφέλη» κλείνοντας μια ιστορία δεκατριών χρόνων στην πάλαι ποτέ πολυσύχναστη γραμμή του Σαρωνικού. Η Νεφέλη αποχαιρέτησε το γνώριμό της λιμάνι της Αίγινας με μια σειρά παρατεταμένων σφυριγμάτων, στα οποία απάντησαν όλα τα πλοία που βρέθηκαν εκεί. Η συγκινητική στιγμή έχει αποτυπωθεί σε βίντεο από τον ενημερωτικό ιστότοπο Αίγινα Πόρταλ.

Ναυπηγημένη το 1990 στα Ναυπηγεία Shinhama, στο Anan της Ιαπωνίας, πέρασε τα πρώτα εννέα χρόνια της ζωής της εκεί, με το όνομα «Mukogawa» (βλ. φωτογραφία πιο κάτω). Το 1999 ήρθε στην Ελλάδα και υπέστη εκτεταμένη μετασκευή, για να πάρει το όμορφο όνομα και την γνώριμη όψη της. Δρομολογήθηκε αμέσως στην γραμμή του Σαρωνικού από την Saronikos Ferries, για να φέρει μια επανάσταση με το μέγεθος και τις ανέσεις της. Με μήκος 90 μέτρων, ταχύτητα 18,5 κόμβων και δυνατότητα μεταφοράς 110 οχημάτων και 1.300ων επιβατών. H κυλιόμενη σκάλα της, τα ευρύχωρα σαλόνια της, τα επενδεδυμένα με ξύλο ντεκ της, έφεραν στην γραμμή μια πρωτοφανή πολυτέλεια, η οποία δεν ξεπεράστηκε παρά μόνο όταν –πολύ αργότερα– ήρθαν τα όμορφα πλοία της Nova Ferries. Μοναδικό παρέμενε, μέχρι σήμερα, το ασυνήθιστα ψηλοτάβανο και ήσυχο πρωραίο σαλόνι της, με τα μεγάλα παράθυρα από τις τρεις πλευρές, που προσέφεραν μια μοναδική πανοραμική θέα του Σαρωνικού.

Mukogawa - Νεφέλη (1990)

Από το 2005 η Νεφέλη περιήλθε στην ιδιοκτησία της Hellas Flying Dolphins / Hellenic Seaways, παραμένοντας πάντοτε ένα από τα δημοφιλή πλοία της γραμμής, ακόμη και όταν –τα τελευταία χρόνια– οι ιδιοκτήτες της την άφησαν σκανδαλωδώς παραμελημένη. Η ξαφνική πώλησή της, κατά πάσαν πιθανότητα σε εταιρεία της μακρυνής Βενεζουέλας, από την δοκιμαζόμενη λόγω κρίσης εταιρεία της, αφήνει την γραμμή με τέσσερα μόνο συμβατικά πλοία, στερώντας από τους επιβάτες του Αργοσαρωνικού ένα από τα πιο αγαπημένα τους. Στις ελληνικές θάλασσες αφήνει τα αδελφά της πλοία «Μαρμάρι Εξπρές» και «Αχιλλέας».

Αντίο Νεφέλη, θα μας λείψεις! Όπου κι αν πας, ας είσαι πάντα καλοτάξειδη.

Δεν θα την ξαναδούμε την Νεφέλη στην Αίγινα...

*Οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται από το φόρουμ www.nautilia.gr.
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Αντίο Νεφέλη

  1. Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

    Ήταν πραγματικά συγκλονιστική η στιγμή του… αποχαιρετισμού! Εκείνο το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιουνίου, καθώς άφηνε το λιμάνι της Αίγινας για τελευταία φορά, και οι συριγμοί οι παρατεταμένοι μαζί με τις… ανταπαντήσεις των άλλων πλοίων γέμιζαν από ήχους το νησί για μέχρι που έκρυψε απ’ το φανάρι του Μπούζα, ένιωθες σα να ‘χανες κάτι δικό σου, κάτι που δεν θα ξανάβλεπες ποτέ πια. Όπως όταν έφευγε τότε, κάποιος για την ξενιτειά! Να είσαι πάντα καλοτάξιδη όπου κι αν πας, καλή μας Νεφέλη, και εύχομαι να σ’ αγαπήσουν κι εκεί, όπως εμείς

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ειναι κρειμας που εφειγε το πλοιο « ΝΕΦΕΛΗ« ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

    I AM 10 YEARS OLD

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s