Διπλό πλήγμα στον Σάκη Σακκιώτη από Κίνηση Ευθύνης και Αντιπεριφέρεια

Σάκης Σακκιώτης

Μετά την καταστροφή της περασμένης Παρασκευής που άφησε βαθειά τραύματα στην οικονομία του νησιού μας, οι μέρες αυτές σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες που έχει ζήσει ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης. Οι προσπάθειες του να μεταθέσει για μία ακόμη φορά τις ευθύνες του για τα θέματα του νερού και των σκουπιδιών δεν πείθουν πλέον κανένα, και είναι βέβαιο ότι ακόμη και η περίφημη «γιαγιά» της προεκλογικής του ομιλίας –εκείνη που τον θυμόταν με κοντά παντελονάκια να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες– θα έχει πλέον αρχίσει να συνειδητοποιεί πως η παλαιά του αυτή δραστηριότητά δεν αποτελεί εχέγγυο κάποιων –έστω– ικανοτήτων στην διοίκηση του Δήμου.

Με ένα υπεροπτικό –αλλά και υπερρεαλιστικό– «διάγγελμα», ο Σάκης Σακκιώτης επιχείρησε και πάλι να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Παναγιώτη Κουκούλη, παραβλέποντας το γεγονός ότι οποιαδήποτε σύγκριση με την περίοδο αυτή είναι μοιραίο να αποβαίνει εις βάρος του, αφού επί δημαρχίας Κουκούλη η Αίγινα και το νερό δεν στερήθηκε ούτε για μια μέρα, και καθόλου δεν θύμιζε την απέραντη χωματερή στην οποία έχει πλέον μετατραπεί.

Στις αιτιάσεις Σακκιώτη απάντησε με ένα σαφές και εύστοχο δελτίο τύπου η δημοτική παράταξη του Παναγιώτη Κουκούλη, Κίνηση Ευθύνης. Παράλληλα όμως ανάρτησε και στον ιστότοπό της μια λεπτομερή ανάλυση του σακκιωτικού διαγγέλματος όπου με καταλυτική λογική –και συχνά με οξύτατο χιούμορ– κονιορτοποιεί την θλιβερή επιχειρηματολογία του νυν δημάρχου. Πρόκειται για κείμενο εξαιρετικά διαφωτιστικό, και ενίοτε διασκεδαστικό, που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί. Ως δείγμα γραφής παραθέτω εδώ απόσπασμα που αναφέρεται στην συνωμοσιολογική ερμηνεία της πραγματικότητας που διέπει την σκέψη του Σάκη Σακκιώτη:

Η συνωμοσία της παλιάς ντουλάπας

Επανήλθε ο κ. Θ. Σακκιώτης σε όσα είχε αναφέρει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατήγγειλε ότι υπάρχει μια «οργανωμένη επιβάρυνση του νησιού μας» με μπάζα, σκουπίδια και άλλα παλαιά ογκώδη αντικείμενα, όπως κρεβάτια, ντουλάπες, κομοδίνα, πολυθρόνες κλπ. Διατείνεται, δηλαδή, ο δήμαρχος ότι έχει οργανωθεί μια συνωμοτική ομάδα αδίστακτων ανθρώπων που συλλέγουν μεθοδικά (από πού άραγε…) όλα αυτά τα άχρηστα και τα παρατάνε στους δρόμους για να εκθέσουν μ’ αυτό τον τρόπο τη δημοτική αρχή…

Η καταγγελία αυτή προκαλεί αναπόφευκτα θυμηδία, αλλά προκαλεί επίσης εντύπωση το τι μπορεί να επινοήσει κανείς όταν δεν θέλει να δει κατάματα την πραγματικότητα και τις ευθύνες του

Ισχυρό πλήγμα στην επιχειρηματολογία Σακκιώτη, έφερε όμως και η πρόσφατη γραπτή δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων. Ανάμεσα στα όσα αναφέρει ο Δημήτρης Κατσικάρης για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος της ύδρευσης του νησιού μας και για την συμβολή της Περιφέρειας και του ιδίου προσωπικά, διαβάζουμε μια φράση που αντικρούει τους ισχυρισμούς του δημάρχου περί περικοπής των κρατικών πόρων για την ύδρευση:

η επιχορήγηση του Δήμου Αίγινας από την Περιφέρεια Αττικής για την υδροδότηση με υδροφόρα πλοία τα δύο τελευταία (χρόνια) ήταν απρόσκοπτη και σημαντική: Το 2011, ανήλθε σε 1.550.000 ευρώ, και για το 2012 -μέχρι σήμερα- σε 1.500.000 ευρώ, ποσό που έχει καταβληθεί ολοσχερώς.

Υπάρχει επιπλέον και ένα αρκετά πιο σκληρό σημείο της δήλωσης του Αντιπεριφερειάρχη που δείχνει πως το πρόβλημα της ύδρευσης θα είναι δύσκολο να διευθετηθεί με τον τρόπο που επιθυμεί ο ελάχιστα αποτελεσματικός δήμαρχος του νησιού μας, με την ατέρμονη, δηλαδή, ροή κρατικών κονδυλίων:

Δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή μια τέτοια παλαιοκομματική κατάσταση, όπου οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της αγοράς και μεταφοράς νερού παρότι επιδοτούνται γενναία– ούτε να συνεχιστεί  η παλιά ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ λειτουργία, βάσει της οποίας  δεν εισπράττονται έγκαιρα ή καθόλου τα τέλη ύδρευσης του νερού. Στους περισσότερους δήμους υπάρχουν χρέη προς τους μεταφορείς νερού, ενώ ταυτόχρονα, χιλιάδες λογαριασμοί δημοτών είναι ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ!

Χάρις στις ενέργειες του Νίκου Οικονόμου και του Μπάμπη Μαράκη που συγκέντρωσαν τις υπογραφές ενός σεβαστού αριθμού δημοτικών συμβούλων, η διοίκηση του Δήμου του πολύπαθου νησιού μας δεν μπόρεσε να αποφύγει τελικά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής, η οποία προμηνύεται ταραχώδης.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Διπλό πλήγμα στον Σάκη Σακκιώτη από Κίνηση Ευθύνης και Αντιπεριφέρεια

 1. Ο/Η ENAS AIGINITIS λέει:

  ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΗΣΗ ….

  Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες τουριστικές ζώνες στον κόσμο, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται βαθμιαία τα συμπτώματα της κρίσης σπανιότητας του νερού. Μέσα σ’ αυτό το ιστορικό πλαίσιο και στο νησί μας. Στην Αίγινα

  Θα ήταν παράλογο να μην συνέβαινε. Παραθαλάσσιες και νησιώτικες, πρώην αγρο-κτηνοτροφικές περιοχές, με την αλιευτική δραστηριότητα μαζί ως βασικούς οικονομικο-κοινωνικούς προσανατολισμούς, έγιναν πεδίο ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας. Ο λιγοστός πληθυσμός ραγδαία από τη δεκαετία του ’90 και μετά, πολλαπλασιάζεται από έναν πληθυσμό απαιτητικό και σπάταλο στο νερό και με «νέες» υδροβόρες αστικές συνήθειες περί «καθαριότητας» και «υγιεινής». Από έναν αστικό πληθυσμό αδιάφορο για την πραγματική τοπική ζωή. Αδιάφορο για την ένδεια του Αιγινήτη που μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε δυνατότητα άνετης επιβίωσης έως και οικονομικής μεγέθυνσης με την παροχή υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία. Άλλαξαν, λοιπόν, οι προσανατολισμοί της οικονομίας στο νησί μας με βάση τη γενική κυρίαρχη πολιτική βούληση προς μια ανεξάντλητη και «αειφόρο» στροφή προς τις τουριστικές υπηρεσίες.

  Έτσι παραγκωνίστηκε έως καταστράφηκε κάθε δυνατότητα συγκράτησης των όμβριων υδάτων. Το δίκτυο ύδρευσης και η επέκτασή του με διαρκείς προσθήκες παρέμεινε ίδιο. Πολλά πηγάδια μετατράπηκαν σε βόθρους ενώ για τις νέες ανάγκες του τουρισμού αλλά και λόγω των θαυμαστών ιστορικών, γεωγραφικών, αισθητικών, κλιματικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων του νησιού να προσελκύει μετοίκους, ανοίχτηκαν πλήθος γεωτρήσεων που από ένα σημείο και μετά τραβούσαν, απλά, νερό από τη θάλασσα. Η έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές να ενισχυθούν οι υποτυπώδεις υποδομές με υδροφόρα πλοία προκειμένου να ελαχιστοποιείται το κόστος, η έλλειψη βούλησης για την αναπλήρωση νερού από κοινοτικά ελεγχόμενες γεωτρήσεις, η έλλειψη κοινωνικού έλεγχου για την ποσότητα εισαγωγής νερού, η έλλειψη μέριμνας σχετικά με το δίκτυο και τις τεράστιες απώλειες, η έλλειψη διάθεσης μιας νέας προσπάθειας συγκράτησης του επιφανειακού νερού με σύγχρονους τρόπους (π.χ. φράγματα τύπου Απεράθου Νάξου, δενδροφυτεύσεις, σπορά φυτών), υπερμεγέθυναν το ζήτημα. Έτσι μετατράπηκε η Αίγινα σε ένα αστικό τοπίο από άποψη καθημερινών συνηθειών, οικονομίας και κοινωνίας. Έτσι γεννήθηκε η προβληματοποίηση του νερού.

  Από την άλλη οι τοπικές αρχές χρεώνονταν –διαρκώς- προκειμένου λειτουργικά να διατηρούν ένα σχετικά ανεκτό πεδίο παροχής υπηρεσιών κυρίως στα τουριστικά στίφη, ενώ αδιαφορούσαν, στη βάση ενός πρόσκαιρου πολιτικού ή άλλου οφέλους, για τη δημιουργία και στήριξη υποδομών στην παροχή νερού. Έτσι, μέσες-άκρες, σε όλη την παράκτια Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα, η υπόθεση πόσιμο νερό, απέκτησε κάτι παραπάνω από τη σημασία που είχε το πετρέλαιο τον προηγούμενο αιώνα. Πάνω σ΄ αυτή την ανάγκη πάτησαν και οι βιομηχανίες εμφιάλωσης που είτε μέσω της διαφήμισης είτε μέσω της πραγματικής έλλειψης σε πόσιμο νερό, γιγαντώθηκαν, πουλώντας νερό από πηγές που νοικιάζουν ή ανήκουν στην επικράτεια Οργανισμών Τοπικής ‘’Αυτοδιοίκησης’’, δίνοντας ψίχουλα ως ανταποδοτικά οφέλη.

  Από την έναρξη της χιλιετίας, μάλιστα, εποχή στην οποία θεσμοποιήθηκε η δυνατότητα του κράτους να ελέγχει όλα τα νερά της ελληνικής γης, ξεκίνησε και όλη η παραφιλολογία για το νερό=εμπόρευμα καθώς και το ιδεολόγημα: «μόνο όταν το πληρώνεις το εκτιμάς». Ο νόμος «Καλλικράτης», σύγχρονος πολιτικός ιμάντας μεταφοράς χρήματος προς τους ιδιώτες και τους εργολάβους, απογείωσε τη δυνατότητα των διεθνών ολιγοπωλίων του νερού, δηλαδή τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, να στήσουν ένα πανηγύρι χρήματος γύρω από τη διαχείριση του αστικού δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης των πόλεων αλλά και όλων των τοπικών δικτύων μέσω της ίδρυσης θυγατρικής, τοπικής ΕΥΔΑΠ. Παράδειγμα αποτελεί η «δική μας» θυγατρική ΕΥΔΑΠ Νήσων σε μια περίοδο που οι όροι των Μνημονίων περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση των «μητρικών» ΕΥΔΑΠ (Αθήνα-Πειραιά) και ΟΥΘ (Θεσσαλονίκη). Η επιλογή του προσώπου, τέλος, ως διευθύνοντος συμβούλου, ενός προσώπου που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολυεθνική που ενεπλάκη με ιδιωτικοποιήσεις νερού διεθνώς (VEOLIA πρώην VIVENTI WATER) δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά επισφραγίζει μια βασική επιλογή. Τη απόλυτη μετατροπή ενός απόλυτου αγαθού σε απόλυτο εμπόρευμα (υπάρχουν περιοχές στον κόσμο που απαγορεύεται και η συλλογή νερού της βροχής). Αυτή περίπου είναι η πραγματικότητα στο νησί και με κάποιες αποκλίσεις –κυρίως έντασης- στο ευρύτερο οικουμενικό πλαίσιο.

  Συμπερασματικά και ειδικά για το νησί μας και μπροστά στις ολοφάνερες προσπάθειες για διαρκή ανατιμολόγηση (=επέκταση της εμπορευματοποίησης) του νερού βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι:

  Από τη μια έχουμε τη συνέχιση ενός αδιέξοδου τρόπου πολιτικής, οικονομίας και κοινωνικής συγκρότησης που διαρκώς καταστρέφει τις δυνατότητες επιβίωσης, αυτοδυναμίας και αξιοπρέπειας.

  Από την άλλη οφείλουμε να ξαναδίνουμε νόημα στις απονεκρωμένες έννοιες «δημοκρατία», «οικονομία» και «κοινωνία», να ανασταίνουμε τη χαμένη γνώση των παλιών που μας στήριξε ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, να αναζητούμε την ισορροπία κοινωνίας και ατόμου, κοινωνίας και φύσης, οικονομίας και κοινωνίας, ηθικής και πραγματικότητας.

  Από σήμερα κι όχι σε ένα «απώτερο» μέλλον, μπορούμε να συζητάμε για:

  -την προσπάθεια για την τοπική διευθέτηση ζητημάτων από τοπικές συνελεύσεις και τα δίκτυά τους σ’ όλο το νησί,

  -την εφαρμογή προγράμματος κατασκευής φραγμάτων, σουβάλων κι άλλων μορφών ταμιευτήρων νερού,

  -τη φύτευση δένδρων και άλλων φυτών προκειμένου το ρίζωμά τους να συγκρατεί το βρόχινο νερό,

  -την εξασφάλιση χαμηλής ροής στο δίκτυο ύδρευσης και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,

  -την αγορά πλωτής υδροφόρας,

  -την απαγόρευσης λειτουργίας και εγκατάστασης κάθε υδροβόρας ιδιωτικής ή μέχρι τώρα δημοτικής επιχειρηματικής πρακτικής,

  -την εγκατάσταση και ελεγχόμενων κοινοτικά, γεωτρήσεων,

  -την απαίτηση οικονομικής χρηματοδότησης για την κατασκευή στερνών, σε κατοικίες και άλλα κτίρια,

  -τη δημιουργία Ινστιτούτου Ανάλυσης Νερού και Γεωλογικών Μελετών, Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας όπως και Εργαστηρίων Φυτοπαθολογίας- Κτηνιατρικής,

  -τη στήριξη εγκαταστάσεων, μεταποίησης, διάθεσης και διανομής για τα αγαθά της γεωργικής-κτηνοτροφικής παραγωγής-αλιείας καθώς και του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών όλων των μεγάλων χρεοφειλετών

  -Την σταδιακή ανανέωση του δικτύου ύδρευσης και των εγκαταστάσεών του όπου χρειάζεται, όπως και τον έλεγχο της εισαγωγής του από επιτροπές πολιτών (απώλειες 45%), !!!

  – την αποκέντρωση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών.

  Με τις πτυχές αυτής της κατεύθυνσης ενδεχομένως προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα, εμπλουτισμένες κι από περισσότερες κοινωνικές ή τοπικές συνιστώσες, μπορούμε να προχωράμε, ανακτώντας την επιβίωση και την αξιοπρέπεια.

  ΑΙΓΙΝΑ καλοκαίρι 2012 M.X. …

  • Ο/Η KITSOS λέει:

   Εκτός από το προσέγγιση που είναι ορθογραφικό λάθος ότι γράφεις είναι σωστό και εκπληκτικά διατυπωμένο. Δυστυχώς θέλει πολύ δουλειά να αντιληφθεί η κοινωνία την αναγκαιότητα της αυτονομίας ,της αυτοργάνωσης και τη σημασία της αυτοθέσμισης .
   (8ος – 4ος αιώνας Π.Χ.).
   Μετά φάγαμε πετριά ….(όπως λέει και το έτερον ήμισυ η Κίτσα)

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Αναρωτιέμαι, αν ο κ. Δήμαρχος αφού αναφερθεί στα ποσά που δόθηκαν από την περιφέρεια, μας ενημερώσει παράλληλα και πως δαπανήθηκαν αυτά. Ιδιαίτερα αν κάλυψαν όντως, οφειλές που αφορούσαν την ύδρευση.

 3. Ο/Η Ανώνυμη;;; λέει:

  Αυτή η «γιαγιά» του… μπαλκονιού, φίλε Ακραιφνή, ήταν όλα τα λεφτά! Αυτήν, δυστυχώς, θα πληρώνουμε και αφού η αναποτελεσματική -τωρινή-, διοίκηση του Δήμου μας, έχει πάει στο καλό και στην καλή την ώρα!!!

 4. Ο/Η panos p λέει:

  Δεχόμεθα τις συνέπειες των επιλογών μας , έχουμε αυτό που επιλέγουμε , με 4 χρόνια Δημαρχίας Τζίτζη ,12 !!!!!!! χρόνια Γκότση 4 χρόνια Μούρτζης είναι 20 ολόκληρα χαμένα χρόνια ,και πάμε για άλλα 4 με τη Δημαρχία Σακιώτη πιστό αντίγραφο όλων των προηγούμενων αισίως φθάνουμε τα 24 χρόνια χαμένα για το νησί , άνθρωποι χωρίς καμιά εμπειρία Διοίκησης ,με χαμηλό έως ανύπαρκτο επίπεδο μόρφωσης η παιδείας , στηριζόμενοι όλοι στο παλαιοκομματικό καθεστώς της εκλογικής πελατείας και της ανταποδοτικότητας της ψήφου υπό μορφή του όποιου ρουσφετιού κατά συνέπεια το σημερινό αδιέξοδο είναι απόλυτα φυσιολογικό , συμπερασματικά ο Δημότης της Αίγινας είναι σήμερα θύμα των ίδιων των επιλογών του τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο ,ας προσέχαμε ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s