Έως τις 16 Αυγούστου, στο Λαογραφικό, η μοναδική έκθεση της Κατερίνας Γιάννακα

Κατερίνα Γιάννακα - Η αφίσσα της έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Ο χώρος του Λαογραφικού Μουσείου αποδείχτηκε μικρός το βράδυ της Τετάρτης 8 Αυγούστου, όταν κατακλύσθηκε από πάμπολλους φιλότεχνους, οι οποίοι έσπευσαν να παρευρεθούν στα εγκαίνια και να θαυμάσουν τα εκθέματα της «δικιάς» μας Κατερίνας Γιάννακα! Ζωγραφική, πηλός, κέντημα και πλεκτό, αποτελούν τον καμβά της ταλαντούχου Κατερίνας, που –σε αυτή την 12η ατομική της έκθεση– αποδεικνύει ότι σε ένα έργο τέχνης το υλικό είναι δευτερευούσης σημασίας, καθώς η έμπνευση και η αξιοσύνη του δημιουργού του έχουν τον πρώτο λόγο! Η «ολόπλευρη» αυτή έκθεση της Κατερίνας θα φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας έως τις 16 Αυγούστου και αξίζει να την επισκεφθείτε!

Η καλλιτέχνις απευθύνει ειδική ανοικτή πρόσκληση στους πρώην μαθητές της, που σας παραθέτουμε:

Ανοιχτή πρόσκληση για όλους τους πρώην μαθητές μου

Όλα τα χρόνια που ήμασταν μαζί, σας βαθμολογούσα γιατί… έτσι έπρεπε να κάνω (εκ της Διευθύνσεως). Ήρθε η ώρα να πάρετε το αίμα σας πίσω!

Σας περιμένω (συν γυναιξί και τέκνοις). Με πολλή χαρά θα σας ξαναδώ και με αγωνία θα περιμένω την… βαθμολογία σας.

Με αγάπη
Η παλιά σας καθηγήτρια
Κατερίνα Γιάννακα

Ένα από τα μοναδικά κεραμικά της Κατερίνας Γιάννακα

Με αφορμή την έκθεση αυτή η Μαρία Τριαντοπούλου έγραψε για το έργο της:

«Κάθε έργο τέχνης είναι μία εξομολόγηση»

— Albert Camus

Ένα βλέμμα γεμάτο παράπονο, μια καρέκλα που περιμένει άδεια, μια γάτα κουλουριασμένη στην αγκαλιά της μοναχικής γυναίκας… Αυτός είναι ο δημιουργικός κόσμος της Κατερίνας Γιάννακα. Ένας κόσμος ιδιαίτερος και απόλυτα προσωπικός, που όμως απλώνει το χέρι, κοιτάει προς τα έξω και προσκαλεί να μπεις να τον γνωρίσεις, να τον αγγίξεις, να τον χαϊδέψεις.

Η δουλειά της Κ. Γιάννακα, είτε στην ζωγραφική (χρησιμοποιεί λάδι πάνω σε ξύλο – ένα νεύμα ίσως στην παραδοσιακή ζωγραφική ή την αγιογραφία), είτε στη κεραμική, αλλά και στα πλεκτά της ακόμα, δεν περιορίζεται από κλασικές φόρμες και τεχνοτροπίες. Αφήνει την δημιουργία και την φαντασία της ελεύθερες να αποτυπωθούν πάνω στα έργα της, ενώ επιτρέπει συγχρόνως να διακρίνεις τον απόλυτο έλεγχο των υλικών και εκφραστικών της μέσων.

Εργο από την έκθεση της Κατερίνας Γιάννακα στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Με έκδηλα εξπρεσιονιστικά στοιχεία, στη ζωγραφική της κυριαρχεί πρωταρχικά το έντονο χρώμα και οι αδρές θαρραλέες πινελιές πάνω στο ξύλο. Νεκρές φύσεις και προσωπογραφίες αποτελούν την βασική θεματολογία αυτής της συγκεκριμένης δουλειάς. Δέντρα, παράθυρα, κεραμικά, καρέκλες, μια κουρτίνα που την φυσάει κάποιο ελαφρύ αεράκι… μια αδιόρατη μελαγχολία πλανιέται στις νεκρές φύσεις που έχει ζωγραφίσει η Κ. Γιάννακα, παρά το έντονο μπλε, πράσινο και κόκκινο που κυριαρχεί. Η μεγάλη της αγάπη όμως (ζωγραφική τουλάχιστον) είναι τα πορτραίτα. Η ανθρώπινη έκφραση, η ματιά που απτόητη σε καθηλώνει, το απροσδιόριστο φευγαλέο συναίσθημα, η κίνηση ενός χεριού που μένει μετέωρο, το ρούχο που πέφτει στον ώμο ή αγκαλιάζει σφιχτά την μέση… Εδώ η ζωγράφος δεν έχει ως σκοπό την ρεαλιστική απεικόνιση ενός ατόμου αλλά μια εντελώς διαφορετική σημειολογία και στοχεύει στην προσωπική σχέση και επαφή της με το πρόσωπο του εικονιζόμενου, είτε υπαρκτού είτε όχι.

Τα κεραμικά της χορεύουν κυριολεκτικά, αναδιπλώνονται σαν να είναι από ύφασμα, και σε αυτήν την ασύμμετρη πλαστικότητά τους ακριβώς είναι που ανακαλύπτει κανείς την ψυχή του δημιουργού τους. Έντονα χρώματα και παιχνιδιάρικα, πολυποίκιλα και αναπάντεχα σχήματα, αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά συγχρόνως, τα κεραμικά της Κ. Γιάννακα σε προκαλούν να τα αγγίξεις για να νιώσεις την υφή τους και να τα περιεργαστείς για να ανακαλύψεις τις κρυφές τους πτυχές και την ιδιαίτερη μορφή τους.

Η Κατερίνα Γιάννακα είναι μια ταλαντούχα και πολυδιάστατη καλλιτέχνης και μέσα από τη δουλειά της μοιράζεται μαζί μας, με θάρρος, ειλικρίνεια και με τη δική της προσωπική γλώσσα, συναισθήματα κι αλήθειες, εμπειρίες, πόνο αλλά και χαρά μετουσιώνοντας τα σε τέχνη.

Μαρία Τριαντοπούλου

Η Κατερίνα Γιάννακα

Η Κατερίνα Γιάννακα γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ζωγραφική, σκηνογραφία ενδυματολογία, ψηφιδωτό, με δασκάλους τους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη, Β. Βασιλειάδη, Γ. Κολέφα. Συνέχισε τις σπουδές ψηφιδωτού, στη Ραβένα, με δάσκαλο τον P. Racagni. Τα τελευταία 24 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αίγινα. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, εννέα ατομικές εκθέσεις στη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Αθήνα, με ζωγραφική, και δύο επίσης ατομικές στο Ναύπλιο και την Αθήνα, με κεραμικά. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις. Έργα της υπάρχουν στις συλλογές της Πινακοθήκης της Λάρισας, του Μουσείου Μπενάκη, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ναυπλίου και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Η παράλληλη αγάπη της για τη ζωγραφική και τη γλυπτική εκφράζεται μέσα από τα χειροποίητα, μοναδικά αλλά και χρηστικά κεραμικά της.

Αυτή τη φορά, η έκθεση Λαογραφικό περιέχει ζωγραφική, κεραμικά και πλεκτά. Καθώς τα υλικά έκφρασης είναι πάρα πολλά και καθώς το ενδιαφέρον της για αυτά διευρύνεται, προστίθεται εδώ, άλλο ένα: οι κλωστές. Χρησιμοποιεί τις μπογιές, τον πηλό, τις κλωστές, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κοιτάζοντας συνεχώς μέσα της, προσπαθώντας να μιλάει μόνο με τη δική της προσωπική γλώσσα: το αποτέλεσμα των έργων, ασχέτως υλικού, έχει μια αναγνωρίσιμη συνέχεια.

Μιλώντας για τη δουλειά της, ο Γ. Μόραλης είπε: «με ό,τι υλικό κι αν καταπιαστεί είναι πάντα η Κατερίνα». Ο J. L. Dumas είπε ότι βλέπει σ’ αυτή «δύναμη, φινέτσα και γνώση». Η Ιωάννα Παπαντωνίου είπε: «μπορεί να κεντάει, να ζωγραφίζει, να πλάθει κεραμικές φόρμες, να πλέκει, με μια άποψη που ξαφνιάζει».

This entry was posted in Aegina First, Ανακοινώσεις and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s