Βόλλεϋ δίπλα στα σκουπίδια…

Μπιτς βόλεϊ στην Αίγινα

Διάβαζα πρόσφατα μιαν ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της «Αιγιναίας», όχι βέβαια του παλαιού, ευϋπόληπτου λογοτεχνικού περιοδικού, αλλά του νεότευκτου και δραστήριου αθλητικού σωματείου που ανέλαβε, μεταξύ άλλων, να δώσει μια συνέχεια στην περσινή επιτυχία του μπητς βόλλεϋ. Η αθλητική «Αιγιναία» λοιπόν επιχείρησε κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: να εκμεταλλευτεί, προς όφελος του νησιού μας, τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με την διοργάνωση εδώ ενός αθλητικού γεγονός με πανελλαδική εμβέλεια. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το «χτίσιμο» αυτό πάνω στην περσινή επιτυχία, εκτός από την καθαρά αθλητική και κοινωνική προσφορά, μπορεί επίσης να φέρει μεγάλα οφέλη –και μάλιστα μέσα στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση– αξιοποιώντας ορισμένα εγγενή πλεονεκτήματα της Αίγινας για την προσέλκυση των περιπόθητων καλοκαιρινών επισκεπτών.

Πέρα από την δίκαιη υπερηφάνεια για την επιτυχή πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης, παρά τις γνωστές αντιξοότητες (που αποτελούν, άλλωστε, μεγάλο μέρος των βαθύτερων  αιτίων της κακοδαιμονίας της χώρας μας), πέρα από τις ευχαριστίες στους πολλούς που βοήθησαν, υπήρξε στην ανακοίνωση –σε καταγγελτικούς τόνους– η διαπίστωση ότι ο Δήμος μας, παρά την πάγια πρακτική άλλων δήμων, δεν διέθεσε για το μπητς βόλλεϋ ούτε ένα ευρώ. Υπήρξε επίσης και υστερόγραφο στην ανακοίνωση αυτή, με ειδική μνεία για τον αντιπεριφερειάρχη νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος δεν τήρησε τελικά τις πλουσιοπάροχες υποσχέσεις του για χρηματοδότηση του αθλητικού αυτού γεγονότος.

Απήλαυσα και εγώ, όπως τόσοι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας, την ευχάριστη ανάπαυλα από την δύσκολη καθημερινότητα που μας προσέφερε η όμορφη αυτή διοργάνωση. Χρώματα, μουσικές, νέοι άνθρωποι, άμιλλα, αθλητισμός, σε μια τοποθεσία εντυπωσιακή. Όλα αυτά, εκτός από την τέρψη που μας προσέφεραν, είναι συστατικά μιας εν δυνάμει πετυχημένης προώθησης του νησιού μας, και οι διοργανωτές είναι άξιοι πολλών ευχαριστιών και συγχαρητηρίων. Λέω όμως «εν δυνάμει πετυχημένης» γιατί μια πραγματικά επιτυχημένη προώθηση θα απαιτούσε και άλλα πράγματα.

Τα εκτεθειμένα θέλγητρα της Κατερίνας Μουτσάτσου έχουν θαρρείς κοκκαλώσει στην πρώτη σελίδα του Discover Aegina από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του. Τίποτε δεν έχει αλλάξει τόσους μήνες.

Τα εκτεθειμένα θέλγητρα της Κατερίνας Μουτσάτσου έχουν θαρρείς κοκκαλώσει στην πρώτη σελίδα του Discover Aegina από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του. Όπως και κάθε τι άλλο στον πανάκριβο ιστότοπο αυτόν.

Θα απαιτούσε να υπάρχει ένας ουσιαστικός συντονισμός ανάμεσα στις τόσες, –περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες– πολιτιστικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και εμπορικές εκδηλώσεις που γίνονται τα καλοκαίρια στην Αίγινα: μια προσπάθεια που ξεκίνησε δειλά πέρσι αλλά εγκαταλείφθηκε με την κατάργηση του αντιδημάρχου Φίλιππου Τζίτζη. Θα απαιτούσε σωστή προώθηση: θα απαιτούσε, δηλαδή, ο περίφημος ιστότοπος Discover Aegina, για παράδειγμα, –ή ακόμη και κάποιος άλλος καλύτερος– να μην έχει κατασκευασθεί απλώς και μόνον για να ξοδευτούν τα λεφτά μιας επιχορήγησης, αλλά να ανανεώνεται συνεχώς και να διαφημίζει τα τεκταινόμενα στο νησί μας. Πράγματι, πέρσι είχε υπάρξει μια ευκαιρία, με την χορηγία-αποζημίωση της ΔΕΗ, για μια χρήσιμη και σωστή προώθηση της Αίγινας, που θα περιελάμβανε πιθανώς και την τόνωση σημαντικών αθλητικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών, αλλά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, της τουριστικής επιτροπής και –παρεμπιπτόντως– της ίδιας της «Αιγιναίας» Πέτρος Πετρίτης είχε, ως φαίνεται, άλλες προτεραιότητες.

Πολλά τέτοια αυτονόητα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αλλά ακόμη και αυτά θα ήταν λίγο-πολύ άχρηστα, αν η Αίγινα δεν έπαυε να είναι ο απέραντος άνυδρος σκουπιδότοπος στον οποίον έχει δυστυχώς μετατραπεί. Τι να σου κάνουν οι εκδηλώσεις, οι παραλίες, τα τουριστικά θέλγητρα, όταν στον τόπο μας καραδοκεί η βρώμα, η ασκήμια, ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία και –κυρίως– ο φόβος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοπεί το πλέον απαραίτητο αγαθό: το νερό. Ήδη υπάρχουν πολλοί που θα επιθυμούσαν να περάσουν τις διακοπές τους στην Αίγινα, αλλά που το ξανασκέφτονται, βλέποντας την σε αυτό το χάλι. Και σ’ αυτό το θέμα οι ευθύνες του Δήμου είναι τεράστιες, αλλά και η Αντιπεριφέρεια, λόγω του ρόλου της, οφείλει να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης, όταν η ανικανότητα μιας δημοτικής αρχής οδηγεί μιαν ολόκληρη κοινωνία στην καταστροφή.

Αισθάνομαι ότι θα στενοχωρήσω τους φίλους της αθλητικής «Αιγιναίας» των οποίων, όπως ανέφερα, η προσφορά φέτος είναι δεδομένη και σημαντική. Εγώ προσωπικά –και πιστεύω και πολλοί συμπολίτες μας– θα εύρισκα απαράδεκτο να ξοδέψει ο Δήμος, αλλά ακόμη και η Αντιπεριφέρεια, έστω και ένα ευρώ, την στιγμή που η Αίγινα μένει κάθε μέρα σχεδόν χωρίς νερό, την στιγμή που η υγεία των παιδιών μας –αλλά και ημών των ιδίων– κινδυνεύει καθημερινά από τους τόνους των σκουπιδιών που συσσωρεύονται παντού στο νησί.

Τα θέλγητρα της Αίγινας

Εκτεθειμένα και τα θέλγητρα του νησιού μας, που κάνουν αυτές τις ημέρες τον γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών δελτίων.

Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχός μας Σάκης Σακκιώτης –πιστός στις παλαιοκομματικές αντιλήψεις του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται– είναι πρωταθλητής των ψευδών υποσχέσεων για οικονομική στήριξη –σημαντικών και ασήμαντων– πρωτοβουλιών και προσώπων. Για το θέμα του μπητς βόλλεϋ, πάντως, δεν μπορώ να ξέρω αν είχε κάτι υποσχεθεί, αν και θα με παραξένευε αν δεν είχε. Επίσης είναι γνωστό ότι και ο –ομόσταυλός του πολιτικά– αντιπεριφερειάρχης νήσων Δημήτρης Κατσικάρης έχει και αυτός την τάση να υπόσχεται περισσότερα από όσα δύναται ή έχει την διάθεση να εκπληρώσει. Θα ήταν εγκληματικό όμως φέτος, την στιγμή που οι στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης παραβιάζονται βάναυσα, να ξοδευτεί έστω και ένα αυτοδιοικητικό ευρώ, για τομείς αναγκαίους μεν, αλλά όχι τόσο απόλυτα πρωταρχικούς για την επιβίωση όλων μας.

Καμιά αθλητική, πολιτιστική, ή άλλη εκδήλωση, δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτείται από τους πολύτιμους πόρους της αυτοδιοίκησης, οποιασδήποτε βαθμίδας, όσο αυτή δεν μπορεί να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματα της ύδρευσης και της υγιεινής. Και τα προβλήματα αυτά δεν επιλύονται με ανακοινώσεις, καταγγελίες, ανίερες συμμαχίες με ποιοτικά μπλογκς, ή με μια τρελή διάθεση προσφοράς στο νησί. Απαιτούν σχεδιασμό, ικανότητα διοίκησης και κυρίως –εδώ που φτάσαμε– τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Όλα αυτά ευρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη σήμερα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς. Έτσι ακόμη και ουσιώδη συστατικά της καθημερινότητας μιας πολιτισμένης κοινωνίας, όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, έφτασε να μοιάζουν με πολυτέλειες τεράστιες.

Όσο λοιπόν η φρικτή αυτή κατάσταση δεν αλλάζει, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ανιδιοτελής προσφορά –ηρωϊκή πολλές φορές– των εθελοντών, ας προσπαθήσουν να καλύψουν –όπως κάνουν τόσο καιρό– ό,τι μπορούν.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Βόλλεϋ δίπλα στα σκουπίδια…

 1. Ο/Η KITSOS λέει:

  «Ομόσταυλός του πολιτικά» καλό πολύ καλό ………….
  Μια απορία έχω οι ομόσταυλοί του ψηφοφόροι γιατί δεν είναι στους δρόμους της Αίγινας μανιασμένοι ταύροι???
  Οι αντι-πολιτεύομενοι τι κάνουν ? το κουνέλι ή τον κουβέλη μέχρι τις επόμενες εκλογές?

 2. Ο/Η Στάθης Νικολούζος λέει:

  Επώνυμη απάντηση σε ανώνυμο άρθρο
  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για το αθλητικό σωματείο Αιγιναία αλλά θα ήθελα να διευκρινίσω μερικά θέματα που μάλλον έχουν γραφεί από ελλιπή ενημέρωση.
  Η Αιγιναία ιδρύθηκε από τους φίλους που βοήθησαν να γίνει το Αegina masters beach volley 2011. Από τους ίδιους ανθρώπους που έφεραν το τουρνουά στην Αίγινα και στην συνέχεια καλλιέργησαν το άθλημα.
  Πραγματοποιήσαμε το πρώτο masters beach volley για να γνωρίσει από κοντά ο κόσμος της Αίγινας το βόλεϊ και να ιδρυθεί η ομάδα.Το δεύτερο για να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον και να συνεχίσουμε τις υπόλοιπες δράσεις μας που σύντομα θα ανακοινωθούν.
  Για μας η προβολή της Αίγινας είναι ένα γεγονός που συμπληρώνει τον σκοπό μας και όχι ο αυτοσκοπός της διοργάνωσης.
  Το ότι πρόεδρος της Αιγιναίας είναι και ο πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής αλλά και του δημοτικού συμβουλίου δεν μας κάνει συνυπεύθυνους για τις ενέργειες του που δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο τουρνουά ή την ομάδα.
  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσουν οι φωτογραφίες και η ανάδειξη του εγώ τους αλλά ούτε και η υποτίμηση της νοημοσύνης τους.
  Το Aegina Masters beach Volley ήταν άκρως επιτυχημένο σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στους αθλητικούς .
  Χωρίς να έχουμε καμία μα καμία αρμοδιότητα για την προβολή της Αίγινας πετύχαμε 100% στον τομέα αυτόν και όχι όπως αναφέρετε «εν δυνάμει πετυχημένης».
  Θα γνωρίζετε βέβαια ότι εύκολα αναπαράγονται άρθρα που έχουν άσχημες ειδήσεις και πολύ ποιο δύσκολα άρθρα με θετικές ειδήσεις.
  Παρ όλα αυτά θετικά άρθρα για την Αίγινα πλημύρισαν τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο σε σχέση πάντα με το αθλητικό γεγονός.
  Όσο αφορά το οικονομικό θέμα, θα με έβρισκε απόλυτα σύμφωνο η άποψη που καταγράφετε αν δεν γνώριζα μία ουσιαστική παράμετρο… Ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός επιχορηγείται από το κράτος μέσω του ΚΑΠ για να καλλιεργεί τον αθλητισμό και να συμμετέχει σε παρόμοιες αθλητικές εκδηλώσεις. Τα χρήματα λοιπόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνουν στην μαύρη τρύπα του δήμου και δεν φτάνουν ποτέ για τους σκοπούς τους οποίους δίνονται. Μία ενέργεια που ακροβατεί στα όρια της παρανομίας. Τα κονδύλια για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πηγαίνουν στον προορισμό τους γιατί λοιπόν και τα κονδύλια του αθλητισμού να μην πηγαίνουν στον αθλητισμό;
  Όσο αφορά τώρα τις παρατηρήσεις σας για τα περιβόητα χρήματα της ΔΕΗ με βρίσκουν όχι μόνο απλά σύμφωνο αλλά θα συμπλήρωνα ότι όσο η σελίδα δεν ενημερώνεται, πραγματοποιείται ένα διαρκές έγκλημα κατά της Αίγινας, την στιγμή μάλιστα που έχει πληρωθεί και ένα υπέρογκο ποσό για την προβολή, της εν λόγω ιστοσελίδας μέσω google (ειρωνεία αλλά είναι το ίδιο ποσό με τα χρήματα που έχει παθητικό η διοργάνωση του beach volley).

  Όσο για τα σκουπίδια είναι αυτονόητο ότι κάθε λογικός άνθρωπος δεν αντέχει αυτή την κατάσταση. Όμως αναρωτιέμαι, πρέπει να σταματήσει κάθε αθλητική, πολιτιστική, καλλιτεχνική δραστηριότητα; Το φεστιβάλ φιστικιού, μια πετυχημένη πολιτιστικοκοινωνική διοργάνωση που τονώνει την τοπική οικονομία πρέπει να μην πραγματοποιηθεί γιατί ο δήμος δεν μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια; Εσείς αυτό θέλετε; Εγώ διαφωνώ με την άποψη αυτή. Θεωρώ ότι κάθε επιτυχημένος θεσμός συντελεί στο να παραμένει ζωντανή η τοπική μας κοινωνία.
  Είναι σίγουρα δύσκολες εποχές και ελπίζω όλοι να κάνουμε το καλύτερο για το αγαπημένο μας νησί και τους κατοίκους του.
  Ελπίζω ότι φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει κτυπήσει όλα τα νοικοκυριά να δούμε καλύτερες τιμές στα εισιτήρια του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ Αίγινας ώστε όλοι οι φίλοι της μουσικής να μπορέσουν να απολαύσουν τις όμορφες παραστάσεις.
  Είμαι σίγουρος ότι τυχόν χορηγίες από την περιφέρεια ή από το κράτος θα διατεθούν για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την Αίγινα ώστε το 7ο μουσικό φεστιβάλ να μην πραγματοποιηθεί με φόντο σκουπιδόλοφους .
  Και κλείνω με την φράση σας
  ΄΄Όσο λοιπόν η φρικτή αυτή κατάσταση δεν αλλάζει, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ανιδιοτελής προσφορά –ηρωϊκή πολλές φορές– των εθελοντών, ας προσπαθήσουν να καλύψουν –όπως κάνουν τόσο καιρό– ό,τι μπορούν.΄΄
  Εμείς θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε με συμπαραστάτες τους ιδιώτες όπως το κάναμε ως τώρα και ελπίζω να τα καταφέρετε και εσείς στο δύσκολο έργο που έχετε.
  Στάθης Νικολούζος

 3. Ο/Η v artzelinos λέει:

  Μπράβο Στάθη, εξαιρετικό το σχόλιο. Εξάλλου, πέρσι τη μεγάλη διαφορά κατά την άποψη του Aegina First την έκανε ο καλός τους φίλ(ιππ)ος. Πέταγε γυαλιά στην άμμο για να μην πετύχει. Όταν είδε ότι πετυχαίνει τότε αποφάσισε να λέει ότι είναι και δική του επιτυχία

 4. Ο/Η kfr λέει:

  Αγαπητέ κ. Νικολούζο, παρακάμπτω το σχόλιο του αναγνώστη με το εύηχο ψευδώνυμο «vartzelinos» και σας ευχαριστώ για την μακρά απάντηση στο μακρύ άρθρο μου. Είναι προφανές ότι το διαβάσατε ολόκληρο. Φαίνεται πάντως ότι παρεξηγήσατε το πνεύμα των γραφομένων μου σε κάποια σημεία:
  1. Το ότι γράφω ότι το αθλητικό σωματείο «Αιγιναία» «ανέλαβε, μεταξύ άλλων, να δώσει μια συνέχεια στην περσινή επιτυχία του μπητς βόλλεϋ», δεν σημαίνει κατά κανένα τρόπο ότι υπονοώ ότι το σωματείο αυτό απαρτίζεται από ανθρώπους άλλους από εκείνους που έκαναν την περσινή διοργάνωση. Λέω ότι το σωματείο ανέλαβε ως φορέας να δώσει συνέχεια, και θεωρώ την ενέργεια αυτή απολύτως αξιέπαινη.
  2. Το κείμενό μου δεν θεωρεί ότι σκοπός του σωματείου σας είναι η προβολή της Αίγινας. Επικεντρώνεται όμως στο αποτέλεσμα αυτό των εκδηλώσεων του μπητς βόλλεϋ, εφόσον η προβολή του νησιού μας αφορά το σύνολο των κατοίκων και των φίλων της Αίγινας.
  3. Το ότι ο πρόεδρος του σωματείου σας είναι πρόεδρος και άλλων φορέων δεν σας κάνει βέβαια συνυπεύθυνους για άλλες πράξεις του, ούτε ανέφερα πουθενά ότι εσείς ή τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου σας είσαστε συνυπεύθυνοι για κάτι μεμπτό. Παραμένει πάντως γεγονός ότι ο υπεύθυνος από πλευράς Δήμου για τα χρήματα της ΔΕΗ είναι –έστω για τους λόγους που αναφέρατε– και πρόεδρος του σωματείου σας. Αυτό δεν είναι μεμπτό, αλλά δεδομένου του τρόπου που ξοδεύτηκαν τα χρήματα αυτά, είναι, τουλάχιστον τραγική ειρωνεία: η «Αιγιναία», παρά τον σημαντικό ρόλο της στην προώθηση του νησιού δεν πήρε από τα χρήματα της ΔΕΗ ούτε ευρώ.
  4. Λέτε ότι η διοργάνωση του μπητς βόλλεϋ ήταν πετυχημένη και σε άλλους τομείς. Μα αυτό το επισημαίνει πρώτα απ’ όλα το άρθρο μου: «εκτός από την καθαρά αθλητική και κοινωνική προσφορά, μπορεί επίσης να φέρει μεγάλα οφέλη…». Στο θέμα της προβολής, μπορεί να πετύχατε 100%, αλλά η άθλια κατάσταση του ίδιου του νησιού καταργεί τα αποτελέσματα αυτής της προβολής που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά θετικά. Αυτό εννοώ στο άρθρο με την διατύπωση «εν δυνάμει».
  5. Δεν γράφω πουθενά ότι δεν πρέπει να γίνονται πολιτιστικές η αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά γράφω ότι εδώ που φτάσαμε δεν μπορούν τέτοιες εκδηλώσεις να απορροφούν πολύτιμους αυτοδιοικητικούς πόρους, ακόμη και αν αυτοί περιλαμβάνουν χρήματα που ο Δήμος εισπράττει για αυτούς τους σκοπούς. Η εγκληματική ανικανότητα των δημοτικών μας αρχόντων μας έφερε σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση και η προτεραιότητα είναι τώρα η επιβίωση.
  6. Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις που γίνονται φέτος στην Αίγινα: μια από αυτές είναι και το Φεστιβάλ Μουσικής που αναφέρετε. Μακάρι όλες να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, έστω και μέσα στα σκουπίδια. Όταν όμως η Αίγινα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μείνει από νερό, δεν μπορούν να υπολογίζουν σε δημοτικά χρήματα. Δυστυχώς… Πρέπει να βρουν άλλους τρόπους επιβίωσης.
  Το «Πρώτα η Αίγινα», στο οποίο συμμετέχω, είχε από την πρώτη στιγμή προβλέψει ότι η δημαρχία Σακκιώτη θα ήταν καταστροφική. Τώρα που φτάσαμε στην καταστροφή, πρέπει να βρούμε τρόπους να επιβιώσουμε. Δεν ξέρω αν όλοι το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό στην Αίγινα. Δουλειά του μπλογκ μας είναι να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό είναι όντως ένα δύσκολο έργο για όλους μας στο μπλογκ. Ευχαριστώ για τις ευχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s