Το Δημοτικό Συμβούλιο εκτροχιάζεται…

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με την φιλοδοξία να συζητήσει 27 θέματα συνήλθε προχθές, Δευτέρα 18 Ιουνίου, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αργία ενός μηνός –προφανώς λόγω ανειλημμένων εκλογικών υποχρεώσεων του επικεφαλής του– και μετά την αναβολή –λόγω έλλειψης απαρτίας– της προηγούμενης συνεδρίασης που ευφυώς είχε ορισθεί για τις 8 του μηνός… Η συνεδρίαση λοιπόν ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.30 και συνεχίσθηκε μέχρι τις μικρές πρωϊνές ώρες με τους περισσότερους συμβούλους να έχουν πλέον αποχωρήσει. Ελάχιστα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν τελικά, αφού στις 9 δεν είχε τελειώσει ακόμη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ενώ ακολουθούσαν δύο θέματα που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις: η ψήφιση των νέων τελών ύδρευσης, και η συζήτηση του προβλήματος που έχει προκύψει από το τουριστικό τραινάκι που αδειοδοτήθηκε πρόσφατα και λειτουργεί στο νησί.

Πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει για να εκφράσει την διαφωνία του με τις επιλογές της διοίκησης –ως προς αυτά αλλά και πλήθος άλλων θεμάτων– δημιουργώντας μιαν εκρηκτική ατμόσφαιρα. Οι φωνές, οι αντεγκλήσεις, οι απειλές και οι ύβρεις, ξεκίνησαν από νωρίς, με την συμμετοχή όλων των πλευρών. Το αποτέλεσμα ήταν μια πρωτοφανής εικόνα απόλυτου εξευτελισμού του θεσμού. Κύρια αιτία, η εριστική και μεροληπτική στάση του προεδρείου, καθώς και το γνώριμο ύφος του Δημάρχου Σάκη Σακκιώτη και γενικότερα των εκπροσώπων της διοίκησης. Η γνωστή κομπορρήμων περιαυτολογία εναλλασσόταν με την μίζερη απαρίθμηση δικαιολογιών και την απαράδεκτη επιθετικότητα προς οποιονδήποτε πολίτη ή δημοτικό σύμβουλο επιχειρούσε να εκφράσει κάποιου είδους κριτική.

Τα σκουπίδια

Για το φλέγον θέμα των σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει το νησί μας –ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια τουριστικής προβολής, αλλά και προκαλώντας την απόλυτη υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων– ο Δήμαρχος άρχισε για μιαν ακόμη φορά το γνωστό τροπάριο. Μίλησε για την «απαράδεκτη εικόνα» της μεταφοράς απορριμμάτων και επιβατών στα ίδια πλοία, λες και η εικόνα του προορισμού των επιβατών αυτών, δηλαδή του νησιού μας να έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, είναι καλύτερη. Κινδυνολόγησε μάλιστα ασύστολα, μιλώντας για έκλυση μεθανίου (!) σε μια προσπάθεια, προφανώς, να αποτρέψει τους άφρονες επιβάτες από το να επισκεφθούν ξανά την Αίγινα.

Ως μόνη λύση για το πρόβλημα, ο Σάκης Σακκιώτης πρότεινε και πάλι την δημιουργία ΧΥΤΥ στο νησί. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη και εφικτή, μεταθέτει την λύση του προβλήματος των σκουπιδιών για πολλά χρόνια αργότερα, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος. Ως τότε πρέπει προφανώς να μάθουμε να ζούμε με τα σκουπίδια. Κορυφαία στιγμή στην συζήτηση του θέματος αυτού ήταν ο ισχυρισμός του Δημάρχου ότι βρήκε το Λεόντι χωματερή και το έφτιαξε κήπο, ισχυρισμός που χάρισε στην συνεδρίαση μια σπάνια στιγμή γενικευμένης θυμηδίας.

Ο Νίκος Γιαννούλης

Ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επαγγελματικής Νίκος Γιαννούλης, που κατέλαβε την θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Σακκιώτη, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα επεισόδια.

Τέλη ύδρευσης

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο κατά την συζήτηση του θέματος των τελών ύδρευσης. Υπήρξε βέβαια και εδώ μια εύθυμη νότα όταν ο Δήμαρχος μίλησε για την άριστη ποιότητα του νερού, με αποτέλεσμα η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να ξεσπάσει σε τρανταχτά γέλια. Η πρόταση της δημοτικής αρχής για την αύξηση των τελών συνάντησε πάντως την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, των ανεξαρτητοποιημένων δημοτικών συμβούλων Νίκου Οικονόμου και Χαράλαμπου Μαράκη, αλλά και του πρώην αντιδήμαρχου Φίλιππου Τζίτζη που παραμένει μέλος της συμπολίτευσης. Έντονα αντέδρασαν και οι παριστάμενοι πολίτες. Ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης, στου οποίου την τεχνογνωσία κατέφυγε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγής Μαρμαρινός κατά την εκπόνηση των προτάσεων της διοίκησης, εξήγησε ότι η πρόταση είναι μεν άρτια, αλλά ο χρόνος εφαρμογής της είναι λανθασμένος. Η οικονομική κρίση που δοκιμάζει όλους μας, κάνει την οποιαδήποτε αύξηση δυσβάστακτη. Εξήγησε ότι η προηγούμενη λανθασμένη αναμόρφωση των τελών, στην οποία η νυν διοίκηση προχώρησε παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, κόστισε στον Δήμο 1,5 εκατομμύρια ευρώ και ότι η ευθύνη αποκατάστασης του λάθους ανήκει αποκλειστικά στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής. Μαχητικά αντίθετος με τις αυξήσεις βέβαια και ο Στέλιος Κοττάκης τον οποίο συνεπικουρούσαν και πολλοί παριστάμενοι οπαδοί της παράταξής του.

Στο θέμα αυτό η Διοίκηση επεφύλασσε δύο βόμβες: την περαιτέρω αναμόρφωση των αναμορφωμένων τελών λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, πράγμα που ενίσχυσε την εικόνα προχειρότητας που έχει δώσει μέχρι τώρα στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων, και την προβολή του ισχυρισμού ότι οι αποφάσεις για τα τέλη ύδρευσης δεν θεωρούνται κανονιστικές και άρα δεν απαιτούν πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών του συμβουλίου. Έτσι οι αυξήσεις πέρασαν με οριακή πλειοψηφία επί των παρόντων, και –σε δύο περιπτώσεις– με την διπλή ψήφο του προέδρου. Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει αν οι αυξήσεις θα ισχύσουν τελικά. Απ’ ό,τι φαίνεται, το θέμα διερευνάται νομικώς και πολύ σύντομα ίσως να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.

Μεταμεσονύκτιο τραινάκι

Τις μεταμεσονύκτιες πλέον ώρες έφτασε η σειρά το τρίτου θέματος, του τουριστικού τραίνου, το οποίο, εκτός από την αισθητική του νησιού μας, θίγει και την δυνατότητα επιβίωσης των Αιγινητών αμαξάδων, προς τους οποίους λειτουργεί ανταγωνιστικά. Από νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί –όλοι τους σχεδόν– έξω από την αίθουσα. Διαμαρτύρονταν έντονα, τόσο για την θετική γνωμάτευση για την λειτουργία του τραίνου που εκδόθηκε με αξιοθαύμαστη ταχύτητα από την δημοτική Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όσο και για το γεγονός ότι η συζήτηση του θέματος καθυστερούσε. Κάποια στιγμή, μάλιστα, εισέβαλαν με απειλητικό τρόπο στην αίθουσα, απαιτώντας το θέμα να συζητηθεί άμεσα. Όπως φάνηκε κατά την συζήτηση του θέματος, η διοίκηση απέδειξε, αν όχι κάτι άλλο, την εγκληματική απερισκεψία της και περιορίσθηκε στην επίκληση φτηνών δικαιολογιών.

Κανείς δεν ήταν βέβαιος για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, εφόσον η άδεια λειτουργίας του τραίνου εκδόθηκε ήδη από τον ΕΟΤ βάσει του πιστοποιητικού βατότητας των δρόμων που προμήθευσε στον επιχειρηματία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, υπό τον αντιδήμαρχο Ηλία Μπέσση. Όπως αναφέρθηκε, ετοιμάζεται μάλιστα η αδειοδότηση περισσότερων τραίνων. Μέσα σε φωνές, αντεγκλήσεις και άλλα ευτράπελα, επικράτησε τελικά η άποψη της αντιπολίτευσης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο και ότι προέχει η ανάκληση του πιστοποιητικού βατότητας. Το θέμα παραμένει λοιπόν ανοικτό.

Από όλα όσα συνέβησαν προχθές είναι πλέον φανερό ότι τα χειρότερα έχουν ξεκινήσει για την διοίκηση του δήμου μας. Μένει να δούμε λοιπόν τι άλλο ακόμη μας επιφυλάσσει μέχρι το τέλος της θητείας της.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Το Δημοτικό Συμβούλιο εκτροχιάζεται…

 1. Ο/Η Άνθος λέει:

  Τι παραπονούνται οι Αιγινήτες; Ας επισκεφθούν τους κήπους του Λεοντίου και ας απολαύσουν εκεί πεντακάθαρο νερό της βρύσης. Άσε που μπορούνε να πάνε εκεί με κάποιο από τα καινούρια τρενάκια. Είναι όμως πολύ αχάριστοι.

 2. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Έτσι και δω μπροστά μου εκείνη την κυριούλα που θυμότανε τον Σάκη με κοντά παντελονάκια… θα της βγάλω το μαλλί τρίχα, τρίχα!!!

 3. Ο/Η Παλιός λέει:

  «Βρε πως αλλάζουν οι καιροί», έλεγε το γνωστό άσμα! Αλλά και η πολύ γνωστή φράση: «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;», αφιερωμένα εξαιρετικά, στους συμπαθείς αμαξάδες και ταξιτζήδες της Αίγινας, για την επιλογή τους στις τελευταίες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση!!!

 4. Ο/Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ λέει:

  Μωρέ, να δεις που αυτό το μεταμεσονύκτιο τραινάκι, κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει…

 5. Ο/Η βρε λες;;;; λέει:

  Να δεις που ένας ..Κασιδιάρης πολύ θα μου άρεσε στο Δ.Σ.!όταν σου λένε με περισσό θράσσος για το νερό αρίστης ποιότητας και τον κήπο του Λεοντίου,ποιά πολιτική αντιπαράθεση και ποιά πολιτισμένη αντιπολίτευση Κουκούλη μου λέτε?μωρέ μερικές ψιλές στα μούτρα και λίγο θα ήταν.

 6. Ο/Η σεμεν ντε φερ λέει:

  τι θέλουνε κι αυτοί οι αμαξάδες και επιμένουνε παραδοσιακά ; ας βγάλουνε από μια άδεια τρένου ο καθένας ,να δούνε άσπρη μέρα! αφού τ’ αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει αβέρτα τις άδειες βατότητας!εμπρός να κάνουμε την αίγενα σταθμό λαρίσης….

  • Ο/Η νυχτερινός επιβάτης λέει:

   Με συγχωρείται, αυτή η άδεια βατότητας σου επιτρέπει να βατεύεις ελεύθερα όποιον θέλεις???? Αν είναι να τρέξω κι εγώ να βγάλω μία! Προλαβαίνω????

 7. Ο/Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ λέει:

  Χαράς ευαγγέλια για τους Αιγινήτες κουλτουριάρηδες! Η αγαπημένη τους Λίνα Μενδώνη ακούγεται πως θα είναι η επόμενη Υπουργός Πολιτισμού. Μετά την έγκριση του κυματοθραύστη λοιπόν, σειρά έχει τώρα η κατασκευή ξενοδοχείου στον λόφο της Κολόνας. Έτσι, για να λυσσάξουνε!

 8. Ο/Η Υδρολήπτης Ανώνυμος (καθόλα νόμιμος) λέει:

  Καλά τους τα έλεγε ο Κοντοβράκης ότι ο κόκκινος τοίχος αυξάνει την επιθετικότητα….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s