To Fistiki Fest και η σατανική κατάρα

Η καινούργια αφίσα του Aegina Fistiki Fest. Να την χαιρόμαστε!

Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστες οι ικανότητες της νέας οργανωτικής επιτροπής του Fistiki Fest, αφού κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να επιλέξει δηλαδή για την φετινή διοργάνωση μιαν αφίσσα χειρότερη από την περσινή!

Φυστικιά αριστούργημα!Το φαινόμενο είναι δύσκολο να εξηγηθεί και θα πρέπει να αποδοθεί στην κατάρα, που –όπως φημολογείται– άφησε πίσω της η αποπεμφθείσα πρόεδρος του περσινού φεστιβάλ, να κάνουν οι διάδοχοί της τα πάντα χειρότερα απ’ αυτήν και, μάλιστα, να νομίζουν πως τα κάνουν καλύτερα (αυτό το δεύτερο είναι και το πιο σατανικό μέρος της κατάρας). Δεν είμαι δεισιδαίμων αλλά είναι φανερό πως στην αφίσσα η κατάρα έπιασε… Αποτέλεσμα: η ανούσια φυστικιά της περσινής αφίσσας (προσωπική επιλογή της πρώην προέδρου) να μοιάζει με αριστούργημα της εικαστικής δημιουργίας. Η αισθητική θα μου πείτε είναι θέμα υποκειμενικό και αυτό που έχει σημασία είναι τα μηνύματα που εκπέμπει μια αφίσσα. Ας δούμε λοιπόν τους συμβολισμούς της.

Πολυχρωμία και παιδικότητα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της φετινής αφίσσας, αφού –όπως όλοι γνωρίζουμε– το φυστίκι είναι ένα προϊόν που απευθύνεται στα παιδιά (στα σούπερ μάρκετ άλλωστε τοποθετείται στα ράφια με τις παιδικές τροφές). Στραβοχυμένα νεοκλασσικά σπιτάκια με αλλήθωρα παραθυράκια εκπροσωπούν την παραλιακή όψη της πόλης της Αίγινας, την οποία φέτος οι διοργανωτές σκοπεύουν προφανώς να μετατρέψουν σε έναν απέραντο παιδότοπο. Για να τονιστεί η φετινή αλλαγή ηγεσίας και η αποσύνδεση του φεστιβάλ από την ακατανόητη περσινή εμμονή με το φως (που διακατέχει ακόμη την τουριστική επιτροπή του Δήμου και την δημιουργική ομάδα της), υπερμεγέθης σταβοχυμένη ημισέληνος κυριαρχεί στην πιο περίοπτη θέση της αφίσσας (επάνω αριστερά). Φαίνεται πως το φετινό φεστιβάλ θα γίνεται αποκλειστικά νύχτα και, αν αυτό είναι αλήθεια, προτείνω φέτος το σλόγκαν «παιδικές νύχτες με ημισέληνο και φυστίκια στην Αίγινα» για να αντικαταστήσει το αξεπέραστο «φως στην γιορτή της φυστικιάς».

Αίγινα; Μάλλον όχι!Για να γίνει σαφές και συμβολικά ότι τα σταβοχυμένα σπιτάκια εκπροσωπούν την Αίγινα, προστέθηκε από την δημιουργό της αφίσσας στα αριστερά τους ένα κυλινδρικό κτίριο με τρούλλο. Για μια στιγμή αναρωτήθηκα αν υπάρχει κυλινδρική εκκλησία στην Αίγινα, αλλά αμέσως κατάλαβα, όπως και ο κάθε υποψήφιος επισκέπτης του φεστιβάλ σίγουρα θα καταλάβει, πως το κτίσμα αυτό δεν είναι εκκλησία αλλά φάρος! Πρόκειται για τον φάρο-ορόσημο της Αίγινας, το περίφημο φανάρι του Μπούζα στο οποίο προστέθηκε –εικαστική αδεία– ένας τρούλος, για να φανεί ότι η Αίγινα παραμένει μια χριστιανική πόλη και ότι η ημισέληνος δεν συμβολίζει κάποιον βίαιο εξισλαμισμό των κατοίκων της επί τουρκοκρατίας, ούτε ότι το φυστίκι που θα πωλείται στα εμπορικά περίπτερα του φεστιβάλ προέρχεται από την λαγγεμένη Ανατολή. «Φανάρι του Μπούζα μετά τρούλου» λοιπόν, και όλες αυτές οι παρανοήσεις αίρονται αυτομάτως.

Δίπλα στο φανάρι ένας γλάρος κάθεται ανυποψίαστος πάνω σε κάτι που μοιάζει με λευκή δέστρα, για να δηλώσει ότι η Αίγινα είναι παραθαλάσσια και ότι έχει και λιμάνι. Δεν βρήκαν, σκέφθηκα, κάτι πιο χαρακτηριστικό της Αίγινας να βάλουν στην θέση του; Γλάροι και δέστρες υπάρχουν σε όλα τα λιμάνια και όλους του λιμενίσκους του κόσμου, χριστιανικούς ή μη. Εκτός και αν το λευκό αντικείμενο πάνω στο οποίο κάθεται ο γλάρος δεν είναι δέστρα, αλλά πάλλευκος σκούφος αρχιμαγείρου που υποδηλώνει ότι φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, στην θέση του περσινού φυστικοπαστελιού, η Λέσχη Αρχιμαγείρων θα προσφέρει στους επισκέπτες γλαρόσουπα.

Ανθρωπάκια-χαρτοκοπτικήΜπροστά από την εξαιρετική αυτή σύνθεση, την τόσο γεμάτη από νοήματα, η δημιουργός της αφίσσας θέλησε να προσθέσει ένα σύμβολο σε πρώτο πλάνο που θα εκφράζει προφανώς το κυριότερο μήνυμα του φεστιβάλ προς τους εν δυνάμει επισκέπτες του. Τι διάλεξε; Την χιλιοχρησιμοποιημένη γιρλάντα χαρτοκοπτικής με τα ανθρωπάκια, που συμβολίζει διεθνώς συλλογικές δραστηριότητες κοινωνικής συνοχής και εθελοντισμού, όπως η αιμοδοσία, ανθρώπινοι κύκλοι προσφοράς και άλλες κοινωφελείς δράσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί για να διαφημίσει ακόμη και την απογραφή, και μάλιστα στην Αίγινα. Μπορεί ο εθελοντισμός να είναι βασικό χαρακτηριστικό του φεστιβάλ, αλλά δεν είναι ο πρωταρχικός σκοπός του, ούτε βέβαια φτάσαμε ακόμα στο σημείο να εκλιπαρούμε για βοήθεια προς τους αναξιοπαθούντες φυστικοπαραγωγούς. Πρωταρχικός σκοπός του φεστιβάλ είναι –απ’ ό,τι θυμάμαι– η προώθηση του φυστικιού. Α! ναι, υπάρχει κι αυτό στην αφίσσα: Ένα τσαμπί φυστίκια αναποφλοίωτα (και άρα μη αναγνωρίσιμα από τον μέσο εκτός Αιγίνης θεατή), εξορισμένο κάτω αριστερά, και δύο μικρά φυστικάκια από κάτω του: τόση πρoβολή του προϊόντος! Αφήστε που το σφαιρικό σχήμα τους παραπέμπει μάλλον προς Συρία.

Δεν μένει παρά να ευχηθούμε στην νέα οργανωτική επιτροπή «Και μη χειρότερα!».

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to To Fistiki Fest και η σατανική κατάρα

 1. Ο/Η Φίδι λέει:

  Έγιναν υποβολές προτάσεων από νηπιαγωγεία μόνο ;

 2. Ο/Η ΑΟΥΑ λέει:

  Το φεγγάρι λάμπει !!!

 3. Ο/Η Η φεγγαρόλουστη λέει:

  Η ημισέληνος και το υπαινικτικό (πλην σαφές) σύμβολο του Χριστιανισμού προσδιορίζουν την πολυπολισμικότητα του FISTIKI FEST, που από φέτος στοχεύει στο παχυλό χαρτζηλίκι των μικρών παιδιών! Τις μέρες της Γιορτής η Αίγινα θα μετατραπεί σε τρυφερή τροφό και πλανεύτρα νεαρών βλαστών, που με το παχυλό χαρτζηλίκι τους θα τονώσουν την τοπική οικονομία! Μεγαλοφυής η σύλληψη της ιδέας και μεγαλοφυέστερη η εκτέλεσή της με τις εντελώς πρωτότυπες χάρτινες παιδικές φιγούρες, που σε μπάζουν στο πνεύμα της γιορτής!!! Η Ελληνικότητα σε όλο της το μεγαλείο, καθώς η αφίσσα μοιάζει βγαλμένη από εγχώρια ταινία της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου! Με βάση τα παραπάνω προτείνω οι μουσικές επιλογές, που θα δώσουν και τον τόνο της γιορτής, να κινηθούν σε τρεις άξονες: Το ελληνικότατο «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου», την κλασική σονάτα του «σεληνόφωτος», αλλά και το μουσικό θέμα από την ταινία «Ο γλάρος Ιωνάθαν»! Καλή διασκέδαση! Έστω με γλαρόσουπα….

 4. Ο/Η Πηνελόπη λέει:

  Θα ηθελα να κρίνω την Αφίσα αλλα η σχεση μου με αυτο που ονομαζουμε δεοντολογία δεν μου το επιτρέπει. Αυτο που εχω να πω σαν Καλοτεχνο και στο ονομα των τόσων χρόνων που δημιουργω και εργαζομαι στην Αίγινα για την Αίγινα ειναι το εξής. Ψάχνοντας βρηκα την προκύρηξη του διαγωνισμου για την αφίσα στο Aegina portal . και μαλιστα σημερα και εφόσον ειδα το αρθρο σας. καμία ειδοποιηση οπως γινοταν παλια δεν εγινε. τα τελευταια χρόνια οι οργανωτες τους φυστικι Φεστ φαίνετε να εχουν παρει » ψηλα τον αμανε». Δεν εξηγήτε αλλιως. επισης γιατι δεν μας δείχνουν και τις αφίσες που απορίφθηκαν; Ετσι για πληροφόρηση. Προσωπικα περίμενα περισσότερρο φως απο τους κατεχοντες τον Δημο. αλλα καθημερινα με απογοητευουν. Κρίμα……. για αλλη μια φορα θα ρεζιλευτουν οι ιδιοι για τις επιλογες τους. Θεωρω οτι αυτος ο διαγωνισμός ειναι ακυρος και οτι υπαρχει χρόνος για να συμμετεχουν ολοι. Επίσης ρωταω τον Πρόεδρο της ΚΕΔΑ με τι χρηματα θα πληρώσει για τις προσφορες που ζηταει οταν δεν εχουν πληρωθει περσινα τιμολογια;;;;;; Αυτα τα λίγα….

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Αχ! Πηνελόπη, Πηνελόπη, ξύλο που θα το φας! Παραποιώντας αναγκαστικά το γνωστό παιδικό τραγουδάκι ( επειδή επηρεάστηκα και από τα παιδάκια της αφίσας), ακόμα δεν τους κατάλαβες; Τόσες φορές σε «ρίξανε»! Αυτό το λένε, φιλία, συντροφικότητα, διαφάνεια, ή με λίγα λόγια
   κράτος δικαίου, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος!!!

 5. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Και από τα μεγάφωνα θα παίζει το γνωστό: «αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια, κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό…», σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ! Μα είναι πολύ γλυκό και τρυφερό!

  • Ο/Η Παιδάκι ΑΝΟΝΥΜΟΥΣ λέει:

   Γούτσου, γούτσου, γούτσου, και μένα μου αρέσει το τραγουδάκι. Θα έχει και φιστικοκαραμελίτσες;

 6. Ο/Η ΠΑΡΑΤΑΙΡΟΣ λέει:

  Γιατί «το φεγγάρι κάνει βόλτα στης αγάπης μου την πόρτα», δεν είναι και πιο αγαπησιάρικο; Στο κάτω, κάτω, όλοι για ήλιο και φως λένε για την Αίγινα. Κανείς μέχρι τώρα για το φεγγάρι της.Καιρός ήτανε πια να το αναδείξουμε!

 7. Ο/Η Παναγιού λέει:

  Να δεις, μάτια μου, που τίποτα δεν είναι τυχαίο σε τούτη τη ζήση! Κάτι λάκκο έχει η φάβα! Κείνο το έρμο καλώδιο που ρίξανε στη θάλασσα από τη ΔΕΗ, να δεις που δεν θάναι βασταγερό και αφού θα βουλιάξει το νησί από την πολυκοσμία για το Φεστιβάλ, θα έχουμε τις ακατανόμαστες διακοπές που τις λένε μπλακ άουτ! Όμως σημασία έχει η… πρόληψη1 Τί κάνουν των φρονίμων τα παιδιά; Όλοι το ξέρουμε πια, τόσα χρόνια τώρα. Απλώς πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν!!!
  Να σου λοιπόν και η αφίσα! Βάλε, σου λέει, καλού κακού κι ένα φεγγάρι απάνω, κι αν κανένας από κείνους τους περίεργους αρχίσει τη γκρίνια και τούτα και τ’ άλλα για τα κακά δηλαδή της διοργάνωσης που δεν φρόντισε από τα πριν για το ρεύμα, τους τρίβεις στη μούρη μια αφίσα με το
  φέγγαρο κι ας τους να κουρεύονται! Τί το βάλαμε κύριε το φεγγάρι απάνω στην αφίσα; Έτσι για την πλάκα μας; Εμείς κύριε είμαστε καλυμμένοι.Μπλακ άουτ η ΔΕΗ; Φεγγάρι εμείς! Όλα τα προβλέψαμε! Τυχαίο; Δεν νομίζω!

  • Ο/Η [αστρο]φίστικος λέει:

   Ακόμη και εδώ δεν τα προβλέψανε καλά αγαπητή κα Παναγιού μου…. Πανσέληνο θα έπρεπε να έχουν βάλει στην αφίσα γιατί το φως της ημισελήνου είναι λιγοστό και απόκοσμο….

 8. Ο/Η Xριστίνα λέει:

  Αν έλειπε ο φάρος μετα τρούλου κάτι γινόταν…

 9. Ο/Η m-m λέει:

  Μα επιτέλους ρε παιδιά πότε θα μάθουμε ότι η λέξη φιστίκι και τα παράγωγα της γράφονται με γιώτα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 10. Ο/Η m-m λέει:

  Πάντως για την αφίσα συμφωνώ….αποτυχία.Μου θυμίζει αναγνωστικό της δεκαετίας του ’90

 11. Ο/Η m-m λέει:

  Α ! και κάτι άλλο ….σαν πολύ αργά δεν γίνεται το φεστιβάλ;;;;20 με 23 δηλαδή προς το τέλος του Σεπτέμβρη που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να μην έχει καλό καιρό ,τα σχολεία θα έχουν ξεκινήσει για τα καλά και οι περίφημοι Παρασκευάδες θα έχουν μαζευτεί για χειμώνα .Μάλλον φοβήθηκαν την γκαντεμιά γιατί μία εβδομάδα νωρίτερα θα έχουμε Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου.

 12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Pastelopita mono h Kai Karlopita!!!!

 13. Ο/Η ΙΩΝΑΘΑΝ λέει:

  γιάρι-γιάρι γιάρι-γιάρι στο γιαλό πετούν οι γλάροι…

 14. Ο/Η Παιδάκι ΑΝΟΝΥΜΟΥΣ λέει:

  Μια πρόταση κάνω και παρακαλώ να με βοηθήσετε με τη μαρτυρία σας αν υλοποιηθεί και διεκδικήσουν άλλοι την πατρότητα: Εφέτος προτείνω για το Γκίνες μια τεράστια φ ι σ τ ι κ ο κ α ρ α μ έ λ α !!! Και πιο φτηνά θα μας έρθει και θα μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τα πολλά παιδάκια της χαρτοκοπτικής που πρωταγωνιστούν στην αφίσα!!!

  • Ο/Η Καταραμένο Αροξόλ λέει:

   γλαρόσουπα και πολύ σας πάει…..άντε νάχει μέσα και κανένα φιστικάκι για τα μάτια του κόσμου……

 15. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Σκούφο του σεφ έχουμε, γράψε ένα.
  Γλάρο έχουμε, γράψε δύο.
  Να τη και η γλαρόσουπα, γράψε τρία! Τρεις κι η Αγιά Τριάδα!
  Έτσι και τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με τριμμένο φιστίκι, ποιος μας πιάνει!!! Άσε που δικαιολογούμε την παρουσία και των δύο στοιχείων πάνω στην αφίσα, για να μη γκρινιάζει κανένας!
  «Για να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση», που λέει και ο ποιητής!!!

 16. Ο/Η ΙΩΝΑΘΑΝ λέει:

  ΓΛΑΡΟΣΟΥΠΑ à la Ιωνάθαν Λίβινγκστον

  ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  1 Γλάρος
  Νερό θάλασσας
  1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  2 καρότα κομμένα στη μέση
  3 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
  3 κοτσάνια σέλινο με φύλλα
  1 κουταλιά της σούπας καλά υδρογονωμένου λίπους
  διάφορα μυρωδικά
  λίγο τυρί
  λίγο πιπέρι
  αλάτι
  8 κουταλιές της σούπας ρύζι
  2 αβγά γλάρου
  1 λεμόνι

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  Ξεκινάμε αυτήν την υπέροχη συνταγή γλαρόσουπας ξεπουπουλιάζοντας το πουλί. Ακρωτηριάζουμε τα άκρα, αφαιρούμε το ράμφος και τα εντόσθια και πλένουμε το γλάρο καλά μέσα και έξω ώστε να φύγει η έντονη ψαρίλα. Τοποθετούμε ευλαβικά το πλι στην μπανιέρα και προσθέτουμε άφθονο θαλασσινό νερό.
  Αφήνουμε τον γλάρο να επιπλέει για τουλάστιχον 12 ώρες και μετά αλλ’αζουμε νερό. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή τρεις φορές μέχρι να σιτέψει επαρκώς.
  Μεταφέρουμε το κουφάρι σε κατσαρόλα και προσθέτουμε περισσότερο θαλάσσιο νερό. Μόλις πάρει βράση, αδειάζουμε το πρώτο νερό (για να μη μυρίζει). Ξαναγεμίζουμε με ζεστό θαλάσσιο νερό (που έχουμε ήδη βράσει). Αφήνουμε να πάρει πάλι βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό λίγο-λίγο, τηρώντας πάντα όλες τις προφυλάξεις για την επεξεργασία βιοεπικίνδυνων απόβλητων.
  Μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για αρκετή ώρα.
  Όταν μαλακώσει ο γλάρος, αφαιρούμε όλα τα υλικά, αφήνουμε μόνο το ζουμί.
  Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για ένα τέταρτο περίπου.
  Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά γλάρου και το χυμό του λεμονιού, για να γίνει το αβγολέμονο.
  Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε μια κουτάλα βαθιά μαγειρέματος ζουμί και ανακατεύουμε καλά.
  Αβγοκόβουμε τη σούπα ρίχνοντας λίγο-λίγο το αβγολέμονο κι ανακατεύοντας γρήγορα και φιλώντας στον αέρα, για να μη μας κόψει. Προσθέτουμε αν θέλουμε τα τρυφερά βιοενεργά κρεατάκια του γλάρου, ψιλοκομμένα.

  Η σούπα έχει εξαιρετικές υπακτικές ιδιότητες και πρέπει να σερβίρεται πάντα κρύα.

  (Από το site slang.gr: http://www.slang.gr/lemma/show/glarosoupa_9758)

 17. Ο/Η Ζαχαρίας λέει:

  Θα εχουν μαζευτει τα σκουπίδια μεχρι τοτε ή θα εχει πεσει χολέρα??Αν δεν με πιστευετε καντε μια βολτα μεχρι τους Αγίους, ΑγιάΣωτηρα,Αγιο Κρισπο….
  Και μην μου πειτε να απευθυνθω στο Δήμο…..

 18. Ο/Η επιρρεπής λέει:

  σας αξίζουν συγχαρητήρια !!!! κάνατε τη γλαρόσουπα μόδα ! μέχρι κι η νέα εποχή σερβίρει τώρα……

 19. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  paragogos Tα φιστίκια σαπίζουν μέσα στις αποθήκες των παραγωγών ! Οι έμποροι το πληρώνουν 4 ευρώ το κιλό .Ποιοι θα επωφεληθούν από το φιστικί φεστ ? Πάλι οι έμποροι ???????

 20. Παράθεμα: Αποδοκιμασίες και επευφημίες στην «Γιορτή του Φιστικιού» | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s