Έκθεση για τον Κυριάκο Κρόκο από την Πέμπτη 24 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - Θεσσαλονίκη

Μια έκθεση αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεώτερης αρχιτεκτονικής στην χώρα μας, τον Κυριάκο Κρόκο (1941-1998), εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουλίου. Ευρύτατα γνωστός για το εμβληματικό κτίριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη, ο Κρόκος ανέπτυξε ένα προσωπικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα με έμφαση στα υλικά, τον τόπο και το φως, όπου η μνήμη και η παράδοση συνδιαλέγονται δημιουργικά με την νεωτερικότητα.

Πρόταση για το Μουσείο της Ακρόπολης

Άλλα σημαντικά έργα του, είναι η μελέτη του για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που απέσπασε έπαινο στον διεθνή διαγωνισμό του 1990, το θέατρο της Οδού Κυκλάδων, η οικία Βέττα στη Φιλοθέη, το Μουσείο Φασιανού στην Αθήνα, η οικία Ανδρεάδη στη Χαλκιδική. Λάτρης της Αίγινας, έχει κτίσει και ορισμένα σπίτια στο νησί μας, ανάμεσα στα οποία και η δική του κατοικία στο Σφεντούρι.

Σφεντούρι- οικία Salvari

Εκτός από σημαντικός αρχιτέκτονας, ο Κυριάκος Κρόκος υπήρξε και ένας ευαίσθητος ζωγράφος. Είχε μαθητεύσει μάλιστα για ένα διάστημα κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι. Μέσω της ζωγραφικής παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο πολύ πριν ξεκινήσει την πορεία του στην αρχιτεκτονική, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της.

Κυριάκος Κρόκος, Αύγουστος 1975

Η έκθεση περιλαμβάνει επιλογές από όλο του το έργο: πρωτότυπα σχέδια, σκίτσα και μακέτες από τις μελέτες, φωτογραφίες από τα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και χαρακτηριστηκά έργα ζωγραφικής του. Την επιμελήθηκε η Λέτη Αρβανίτη Κρόκου ενώ ο σχεδιασμός είναι της Λίλης Πεζανού. Με αφορμή την έκθεση, εκδόθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και μία μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του, με την επιμέλεια της Λέτης Αρβανίτη Κρόκου, του Ηλία Κωσταντόπουλου και του Αλέκου Λεβίδη.

Κυριάκος Κρόκος

Περισσότερες πληροφορίες για τον Κυριάκο Κρόκο και το έργο του περιλαμβάνει το εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο του Γιάννη Τριτσιμπίδα που παρατίθεται εδώ:

Γ.Θ.Κ

This entry was posted in Aegina First, Ανακοινώσεις and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s