Ατυχέστατος ο φωτισμός του Αγίου Νικόλαου του Θαλασσινού από το «Ινστιτούτο»

Άγιος Νικόλαος Θαλασσινός 1

Αποκαρδιωτική ήταν η πρώτη παρέμβαση του περίφημου «Ινστιτούτου για την Πρόοδο και την Ανάπτυξη της Νήσου Αίγινας», το οποίο, μετά από μελέτες, διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις ειδημόνων και άλλες προετοιμασίες που διήρκεσαν για πολλούς μήνες, εγκαινίασε τελικά την δράση του, λίγο πριν το Πάσχα, με το «έργο» του ηλεκτροφωτισμού του γραφικού ναΐσκου του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, στην είσοδο του λιμανιού της Αίγινας. Πρόκειται δυστυχώς για έργο πρόχειρο και ακαλαίσθητο, το οποίο παραμορφώνει την όψη του ναού, αλλά και διαταράσσει, με την ένταση και την αφύσικη ψυχρότητα του φωτισμού, το νυκτερινό τοπίο του λιμανιού.

Ο νυκτερινός φωτισμός μνημείων και άλλων οροσήμων διαφόρων περιοχών, αποτελεί τελευταία αίτημα των τοπικών κοινωνιών τους, οι οποίες ζηλεύουν την λαμπρότητα των μεγάλων πόλεων και των ολόφωτων δρόμων και κτιρίων τους. Όμως η αστικού χαρακτήρα αυτή αισθητική δεν ταιριάζει σε μικρές παραδοσιακές πόλεις και εξοχικές τοποθεσίες, όπου οι υπερβολικές φωτοχυσίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους και προσβάλλουν την μαγεία του νυκτερινού ουρανού τους. Άλλωστε στις μέρες μας, ο υπερβολικός νυκτερινός φωτισμός περιγράφεται συχνά ως φωτορύπανση. Τόσο η φωτορύπανση όσο και η ηχορύπανση καθώς και άλλες μορφές ρύπανσης είναι βασικοί παράγοντες υποβάθμισης μιας περιοχής.

Άγιος Νικόλαος Θαλασσινός 2

Πέρα όμως από την σκοπιμότητά του, ο ηλεκτροφωτισμός ενός κτιρίου-ορόσημου μιας περιοχής είναι απαραίτητο να πληροί κάποιες προδιαγραφές, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν το κτίριο αυτό είναι προστατευόμενο μνημείο. Και ο Άγιος Νικόλαος δεν είναι ένα οποιοδήποτε μνημείο. Η παρουσία του στο λιμάνι χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την καταγγελία της κατασκευής του έργου του Κώστα Βαρώτσου «Η Πύλη της Αίγινας» στον ίδιο χώρο, έστω και σε μεγάλη απόσταση από αυτό. Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως οι άνθρωποι που έδειξαν τέτοια ευαισθησία για τον ναό αυτόν κατά το παρελθόν, όταν ήταν αντιπολίτευση, θα ζητούσαν τώρα που διοικούν το Λιμενικό Ταμείο την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πριν επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να παρέμβει στο ίδιο το μνημείο. Και αν αυτοί έχουν απολέσει την ευαισθησία τους, θα περίμενε κανείς ότι το ίδιο το Ινστιτούτο θα αντιμετώπιζε το θέμα με μεγαλύτερη σοβαρότητα και δεν θα ζητούσε απλώς την άδεια του Λιμενικού Ταμείου και της τοπικής Εκκλησίας, παραλείποντας το πλέον αρμόδιο όργανο. Δίκαιη η κριτική λοιπόν που του ασκήθηκε πρόσφατα.

Έλλειψη σοβαρότητας, όμως, έδειξε το Ινστιτούτο και ως προς την ίδια την μελέτη του ηλεκτροφωτισμού, η οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανατέθηκε σε ειδικό αρχιτέκτονα μηχανικό. Πέντε-έξι προβολείς που τοποθετήθηκαν περιμετρικά, εκπέμπουν ένα αφύσικα εκτυφλωτικό και ψυχρό φως (που παραπέμπει σε φτηνό φωτισμό από νέον σε συνοικιακό κρεοπωλείο) το οποίο δίνει μια ψεύτικη χροιά στο μνημείο. Επίσης δεν σέβεται τον νυκτερινό περιπατητή, για τον οποίο είναι εξαιρετικά ενοχλητικό. Η εμφανώς τυχαία τοποθέτησή των προβολέων αυτών εξαφανίζει τους χαρακτηριστικούς τρούλους του μνημείου μέσ’ στο σκοτάδι και προκαλεί στις επιφάνειές του παραμορφωτικές διαγώνιες σκιές. Από την πλευρά του ιερού μάλιστα, που είναι και η πλευρά που φαίνεται από το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής λεωφόρου του λιμανιού, ο Άγιος Νικόλαος –χωρίς τρούλους– μοιάζει πλέον τις νύχτες, από απόσταση, με φωτισμένο υπερμεγέθη κύβο που ξέμεινε από την παλιά εκείνη έκθεση φωτογραφίας που είχε την ταιριαστή ονομασία «Light Cube», δηλαδή «Κύβος Φωτός». Απίστευτης κακογουστιάς και ο φωτισμός του εσωτερικού της καμάρας του μικρού καμπαναριού, με εμφανή κορδέλα από φωτάκια LED  θερμού φωτός, τα οποία θα ταίριαζαν πιο πολύ σε εναλλακτικό μπαράκι. Κερασάκι στην τούρτα, το αχνογάλαζο φως που τονίζει τον σταυρό στην κορυφή του, το οποίο συμπληρώνει την πανδαισία αυτή χρωμάτων και τύπων φωτισμού.

Άγιος Νικόλαος Θαλασσινός 3

Σε παλαιότερη ανάρτησή μου είχα διαφωνήσει με την σκληρή κριτική που είχαν διατυπώσει ορισμένοι για το Ινστιτούτο και τα μέλη του, αμέσως μόλις είχε ανακοινωθεί η ίδρυσή του. Είχα γράψει πως πριν το κρίνουμε θα πρέπει να υπάρξει δείγμα γραφής του, ενώ είχα καταδικάσει απερίφραστα ορισμένες χυδαιότητες που είχαν γραφεί, σε άλλα μπλογκς του νησιού. Την χυδαιότητα εξακολουθώ να την καταδικάζω, αλλά, τώρα που το δείγμα γραφής υπάρχει, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω πως η δυσπιστία που είχε εκδηλωθεί τότε εναντίον του μοιάζει να δικαιώνεται μετά την ατυχέστατη αυτή παρέμβαση. Αν τα έργα που πραγματοποιεί χαρακτηρίζονται από τέτοια προχειρότητα, αστοχία και αυθαιρεσία, ποιος ο λόγος ύπαρξης του Ινστιτούτου και των επιτροπών του; Ούτως ή άλλως, η Δημοτική Αρχή, την οποία επιθυμεί να βοηθήσει, διαθέτει όλα αυτά τα προσόντα σε θαυμαστή αφθονία.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Ατυχέστατος ο φωτισμός του Αγίου Νικόλαου του Θαλασσινού από το «Ινστιτούτο»

 1. Ο/Η Ανώνυμη λέει:

  Η κακογουστιά σε όλο το μεγαλείο της! Και πόσο σωστά το απέδωσε ο γράφων! Έγινε που έγινε το έξοδο, γιατί δεν δόθηκε η προσοχή που επιβάλλεται σε μνημεία (εδώ μιλάμε για μελέτη, βέβαια), γιατί να μας χαρακτηρίζει πάντα η προχειρότητα; Κρίμα, όπως θα έλεγε και ο κ. Προβής, που συμφωνώ με όσα έγραψε (με αυτόν τον τίτλο), στο τελευταίο Σαρόνικ Μάγκαζιν!

  • Ο/Η Αθεράπευτα Αιγινολάτρης λέει:

   Δει δη καλαισθησίας (εφόσον φαίνεται ότι χρήματα υπάρχουν!). Πλην όμως, «ποιος έχασε το γούστο του» για να το βρουν οι του Λιμενικού Ταμείου και, δυστυχώς, ως φαίνεται και οι του «Ινστιτούτου»… Κρίμα (η μήπως και Αιδώς!) …

 2. Ο/Η vartzelini λέει:

  Εμένα μου πειράζει την αγλαή εφορία του βλέμματός μου. Πως τώρα θα ξεχωρίζω τις κορυφογραφμμές των Μεθάνων;

 3. Ο/Η natatat λέει:

  Να φύγει το δάνειο από τον προϋπολογισμό. Πάτησεεδώ

 4. Ο/Η Χιονόμπαλα λέει:

  Άσπρος σαν το παγόβουνο ο Αϊ Νικόλας του Ινστιτούτου ετούτου…. Μήπως έπρεπε να αφήσουνε οι επιχειρηματίες τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και να κοιτάξουνε να κάνουνε κάτι χρήσιμο; Να μαζέψουνε κανένα σκουπίδι, να φέρουνε καμιά καραβιά νερό…. Άντε γιατι με τους εξωραϊσμούς και τις τουριστικές προωθήσεις θα την καταντήσουμε την Αίγινα σωστό καρνάβαλο…..

 5. Ο/Η ανωνυμος λέει:

  ο βαρωτσος τους πειραξε τους ανιδεους

 6. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  «Εμείς οι γνήσιοι Αιγινήτες…»!!! Έτσι υστερικά και πικρόχολα,(μαζί και με άλλα), απάντησε ο Δήμαρχός μας, στην… προτροπή για παραίτηση που του ζήτησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τούτη η καινούρια φράση ειπωμένη από τα χείλη του ανώτατου τοπικού μας άρχοντα στην κρίσιμη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ για τον προϋπολογισμό, ήτανε για πολλούς από μας η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, αν μπορούμε να το πούμε έτσι κομψά. Ένας τοπικός άρχοντας τόσο, μα τόσο μικρός των περιστάσεων, όπως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται! Ένας τοπικός άρχοντας που δέχεται να ακούει μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ., δύο από τους συμβούλους του να μιλούν για συναίνεση(!), κάνοντας με τον τρόπο τους έκκληση στην αντιπολίτευση για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, και εκείνος με την εκρηκτική και πέρα για πέρα απαράδεκτη στάση του, όχι μόνο να τους ισοπεδώνει αλλά και να εξευτελίζει θεσμό, ιστορία και ένα νησί ολόκληρο που τον έστειλε εκεί να διαπραγματεύεται την τύχη και το μέλλον του, με τον πιο ανήκουστο και ιδιαίτερα ανάρμοστο τρόπο. Λυπάμαι, λυπάμαι, λυπάμαι και δυστυχώς μαζί με μένα λυπούνται όσοι αγαπούν τούτο το νησί που δεν μπόρεσε να έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να συνεχίσει μια πορεία για πρόοδο και προκοπή!

  • Ο/Η Ανώνυμοs λέει:

   Της μείζονος αντιπολίτευσης. Δεν του ζήτησε ο Κουκούλης την παραίτηση, ο Γρηγορόπουλος τόκανε.

   • Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

    Ζητώ συγνώμη, για την ελάσσονα! Όντως ήταν ο κ. Γρηγορόπουλος που το ζήτησε. Θέλω να πιστεύω ότι η μεγάλη μου φόρτιση ευθύνεται για το λάθος. Να προσθέσω με την ευκαιρία ότι ο κ. Παν. Κουκούλης ήταν όπως πάντα ο πλέον εξαίρετος με όσα είπε και πρότεινε, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 7. Ο/Η Κώστας Κάπος λέει:

  Εχετε απόλυτο δίκιο για το αποτέλεσμα. Δυστυχώς έχω γράψει άπειρα άρθρα για το θέμα του αρχιτεκτονικού και αστικού φωτισμού (http://costaskapos.blogspot.com) αλλά οι αρμόδιοι δημοτικοί άρχοντες έχουν βαλθεί να τα κάνουν όλα να μοιάζουν σαν χασαποταβέρνες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s