Στα πρόθυρα της ανάφλεξης

καζάνι

Στα πρόθυρα της ανάφλεξης βρίσκεται πλέον η παράταξη Όλοι Μαζί του Δήμαρχου Σάκη Σακκιώτη, μετά την μη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή, πρωτοφανής στην ιστορία του Δήμου μας, αποτυπώνει το μέγεθος της αποτυχίας της διοίκησης Σακκιώτη, η οποία δυστυχώς αποδεικνύεται ανίκανη πλέον να ανταποκριθεί ακόμη και στα στοιχειώδη καθήκοντά της. Ισοδυναμεί με έμμεση ψήφο μομφής, που μάλλον σηματοδοτεί την αρχή της κατάρρευσης της δημοτικής αρχής. Η απειλή ότι η κατάρρευση αυτή θα συμπαρασύρει και ολόκληρο τον Δήμο, με ολέθριες συνέπειες για το νησί, δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την καταψήφιση του προϋπολογισμού από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία προφανώς θεωρεί την δημαρχία Σακκιώτη ισάξιο ή και μεγαλύτερο δεινό για την Αίγινα. Ακόμη και αν με κάποιο τρόπο η διοίκηση κατορθώσει να ξεπεράσει προσωρινά την μέγιστη αυτή κρίση –η οποία μάλιστα προέκυψε πριν ακόμη φθάσει στο μέσο της θητείας της– το πλήγμα που έχει δεχθεί το κύρος της είναι τόσο ισχυρό που θα δυσκολευθεί εξαιρετικά να ανακάμψει.

Ο τρόπος πάντως με τον οποίο η δημοτική αρχή αντιδρά στις απίστευτες αυτές εξελίξεις είναι εξίσου εξωφρενικός με τον τρόπο που έχει πολιτευθεί μέχρι τώρα, τρόπο που την οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Χωρίς ούτε την ελάχιστη αυτοκριτική, με την πεποίθηση ότι όλα σχεδιάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο, προσπαθεί τώρα, με διασπορά φημολογιών και με απανωτές ανακοινώσεις, να μεταθέσει την ευθύνη τόσο στην αντιπολίτευση όσο και, κυρίως, στους πέντε δικούς της δημοτικούς συμβούλους που δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό. Ο Δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νεκτάριος Κουκούλης περιγράφουν με τα σκοτεινότερα χρώματα τα προβλήματα που συνεπάγεται για τον Δήμο η μη ύπαρξη εγκεκριμένου ποϋπολογισμού, σαν να ήταν αμέτοχοι παρατηρητές. Παριστάνουν πως δεν άκουσαν την εκτενή κριτική που ασκήθηκε από τους έμπειρους πρώην δημάρχους Τρύφωνα Γκότση και Παναγιώτη Κουκούλη, οι οποίοι δεν κατέδειξαν μόνο τις παρατυπίες που υπήρχαν στον προϋπολογισμό, αλλά ακόμη και παρανομίες. Για όλα αυτά, λοιπόν, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος προφασίζονται άγνοια και ζητούν από όλους όσους καταψήφισαν τον προϋπολογισμό να αιτιολογήσουν γραπτώς τις διαφωνίες τους, ώστε να ενσωματωθούν σε βελτιωμένη εκδοχή του που θα επανέλθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, όμως, αφήνουν να κυκλοφορεί η φήμη πως ετοιμάζονται να λάβουν σκληρά μέτρα κατά των διαφωνούντων συμβούλων  της συμπολίτευσης –ακόμη και να τους καταγγείλουν για παράβαση καθήκοντος– σε μια προφανή προσπάθεια εκφοβισμού τους. Το πρώτιστο καθήκον των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης δεν είναι, βεβαίως, να εγκρίνουν τυφλά τις επιλογές της διοίκησης, αλλά να εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες που τους εξέλεξαν. Μοναδικό όπλο που διαθέτει η διοίκηση, σε παρόμοιες καταστάσεις, είναι η διαγραφή των διαφωνούντων, αλλά στην παρούσα περίπτωση αυτό θα ήταν εντελώς αυτοκαταστροφικό. Πάντως, ούτε οι καταγγελίες και ο εκφοβισμός δεν ενδείκνυνται, διότι δεν θα επιτύχουν τίποτε άλλο παρά να βαθύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της παράταξης – χάσμα που ήδη μοιάζει αγεφύρωτο. Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της διοίκησης με την αντιπολίτευση, εφόσον οι εκκλήσεις για συνεννόηση και συνεργασία συνοδεύονται σχεδόν πάντοτε από απαξιωτικές δηλώσεις αλλά και από βαρύτατες και ψευδέστατες καταγγελίες.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Δεν συνειδητοποιεί ο Δήμαρχος, ότι η κύρια ευθύνη για όσα συνέβησαν ανήκει σε αυτόν τον ίδιο; Δεν συναισθάνεται το μέγεθος της αποτυχίας του; Δεν αντιλαμβάνεται ότι μαζί με την «δεδηλωμένη» πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει χάσει και την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών; Αυτές τις μέρες, η έννοια «παραίτηση» δεν σχηματίσθηκε στο μυαλό του ούτε για μια στιγμή;

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Στα πρόθυρα της ανάφλεξης

 1. Ο/Η Φίδι λέει:

  Παραίτηση και μετά ποιός ; Τόσα χρόνια ο ένας χειρότερος από τον άλλο. Μία ελπίδα φάνηκε να υπάρχει με τον Κουκούλη, αλλά τη ρίξατε στα σκουπίδια….. (Ένας Παρασκευάς)

 2. Ο/Η ΥΒΕΤ λέει:

  Να την ακούτε την Υβέτ σας έλεγα τότε. Εσείς τίποτα! Του δώσατε τέτοια πλειοψηφία που καβάλησε ΄την καλάμα με τη μία ο κ. «Λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα», που νόμισε ότι έπιασε τον πάπα από τα… ράσα! Με τις υγείες μας!

  • Ο/Η ΜΠΟΥΣ λέει:

   Κυρία Υβέτ, είστε ευριματικότατη! Προτείνω στους μετανοημένους δημότες που ψήφισαν αλλά και στους άλλους που το απέφυγαν, τη μετονομασία του αρχηγού, σε κύριο «ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΤΙΠΟΤΑ»!!!

 3. Ο/Η ΦΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΜΑΣ λέει:

  Στερνή μου γνώση… λέγανε οι σοφοί παππούδες μας. Τώρα τί κάνουμε; Η ευκαιρία αγαπητοί μου, χάθηκε απ’ όταν δεν ψηφίστηκε ο Παν. Κουκούλης.
  «Τώρα κλαις, γιατί κλαις…» που λέει και ο σοφός στιχουργός του άσματος!

 4. Ο/Η PANOS POMONIS λέει:

  όχι μόνο καταψηφίστηκε αλλά τον στείλαμε στη γωνιά με τρεις συμβούλους για τον απλό λόγο ότι δεν έπινε ούζα στη παραλία και δεν πήγαινε στην Πέρδικα για καφέ , ο λαός της Αιγινας έκανε την επιλογή του και πρέπει να τη σεβαστούμε, απλά είναι πολύ μακρυά ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟς του 2015

 5. Ο/Η Αθεράπευτα Αιγινολάτρης λέει:

  Από πολύ μικρούς, μικρά. Δυστυχώς, ΚΑΙ επικίνδυνα….

 6. Ο/Η Άλλα λόγια λέει:

  Φίλοι μου
  σας καλώ να οργανώσουμε μια ημέρα καθαρισμού της Αίγινας κατά το πρότυπο τηλ.σταθμού και ανάλογων δράσεων για τις παραλίες τα προηγούμενα χρόνια.Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που θα ανταποκριθούν δημιουργώντας ομάδες σε γειτονιές περιοχές κλπ.Ξέρω οτι έχει τελείως παραμεριστεί ο εθελοντισμός και το ηθικό όλων μας είναι καταρρακωμένο,αλλά τη νοοτροπία μας εμείς την επιλέγουμε και δεν κοστίζει τίποτα να νοικοκυρέψει ο καθένας τη γειτονιά του.
  ελπίζω να εισακουστεί και απο το δήμο και απο όλους τους πολίτες αυτού του τόπου αυτή η έκκληση.

 7. Ο/Η natatat λέει:

  Η πασοκική δημοκρατία στο μεγαλείο της. Πάτησεεδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s