Προϋπολογισμός (ενημερώθηκε 30-3-2012, 8.38 μ.μ.)

Κέρματα

του Νίκου Μαρίνου*

Παρακολουθώντας για αρκετά χρόνια τους προϋπολογισμούς των Δημοτικών αρχών, τις εισηγητικές εκθέσεις, τις πρωτολογίες, δευτερολογίες των συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευομένων παρατάξεων στα Δημοτικά Συμβούλια, είδα ότι αντί ο προϋπολογισμός να είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και σαφούς αποτίμησης της Δημοτικής Αρχής, είναι ένα κακέκτυπο στρεβλώσεων και αναληθειών με σαφή –τις περισσότερες φορές– αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα.

Ανέκαθεν η συζήτηση επί του προϋπολογισμού ήταν το έναυσμα για μια άτυπη αναφορά των πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής για το προηγούμενο έτος. Πολλές στήλες παραπολιτικών σχολίων έχουν γραφτεί γύρω από τους προϋπολογισμούς. Εκεί επάνω φαίνεται η σοβαρότητα και στιβαρότητα της Δημοτικής Αρχής.

Όπως ξέρουμε και με βάση τον Καλλικράτη, η πορεία του προϋπολογισμού προκειμένου να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η ακόλουθη:

 1. Σύγκληση της επιτροπής Διαβούλευσης με έντυπη πρόσκληση τουλάχιστον επτά ημέρες πριν. (Δεν τηρήθηκε)
 2. Σε περίπτωση μη απαρτίας η επιτροπή συνεδριάζει οπωσδήποτε την επομένη ημέρα άνευ απαρτίας. (3 πολίτες – 2 αιρετοί)
 3. Σύγκληση για διατύπωση γνώμης από τα Τοπικά Συμβούλια. (Άγνωστο)
 4. Συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου. (2 αιρετοί έλειπαν)
 5. Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης.

Λόγω του ότι το νησί μας και ιδιαίτερα ο Δήμος μας είναι μακριά από την τεχνολογία φωτοτυπήθηκαν εκατοντάδες σελίδες χαρτιού με τον προϋπολογισμό. Το σετάκι ήταν πάνω από 30-40 σελ.! Δεν γνωρίζουμε φαίνεται ούτε το e-mail ούτε τα μοντέρνα μέσα αποθήκευσης και αποστολής αρχείων! Συνεχίζουμε εν έτη 2012 να είμαστε – πληροφορικά – αστοιχείωτοι!

Δεν θα σας γράψω την εντύπωση που αποκόμισα φυλλομετρώντας τον. Προς το παρόν στέκομαι στην πορεία του. Εντυπώσεις θα εκφράσω μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τελευταία ενημέρωση: Με 12 ψήφους υπέρ, 1 παρών και 15 κατά δεν πέρασε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αίγινας. Νομίζουμε ότι μετά και την 2η σημερινή σοβαρότατη και δριμύα ήττα της Διοίκησης τρίζει η καρέκλα του Αντιδημάρχου κου Νεκτάριου Κουκούλη (καθώς είναι ο υπεύθυνος της κατάρτισης του τιμολογίου του νερού και του προυπολογισμού), ο Δήμαρχος κος Σακιώτης έχει απωλέσει την δεδηλωμένη.

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

This entry was posted in Aegina First, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Προϋπολογισμός (ενημερώθηκε 30-3-2012, 8.38 μ.μ.)

 1. Ο/Η natatat λέει:

  Έπαιξε κι έχασε… εδώ

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Για το ότι, κύριε Νικο Μαρίνε, αν κάποιοι σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με το συνδυασμό του κ. Σακκιώτη το ξέχασαν πολύ γρήγορα και (για μικροπολιτικούς ή προσωπικούς λόγους ή εφαρμόζοντας κομματικές οδηγίες) καταψήφισαν τον ειλικρινέστερο προϋπολογισμό των τελευταίων 20 ετών, δε σημαίνει ότι φταίει ο εκάστοτε αντιδήμαρχος. Άλλωστε, βάσει του νόμου, ο Δήμαρχος αποφασίζει για αυτό, όπως απέδειξε λίγες μέρες πριν και για αυτό κάποιοι και τον «εκδικήθηκαν». Τώρα … στη μικρή κοινωνία που ζούμε και γνωρίζόμαστε ΠΟΛΥ καλά, ο καθένας μας ας προσέχει την «καρέκλα» που κάθεται ο ίδιος, ας αφήσει ήσυχες εκείνες των άλλων και ας μην το παίζει «υπεράνω» … Ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ

 3. Ο/Η Ο ΑΣΤΟΣ λέει:

  Εντάξει Νεκτάριε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s