Οι τρομοκράτες του κυβερνοχώρου και άλλες αιγινήτικες ιστορίες…

Χτύπησαν και την Αίγινα;

Χτύπησαν και την Αίγινα;

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρέθηκε και πάλι το Πρώτα η Αίγινα. Η πρόσφατη ανάρτηση του μπλογκ, με τίτλο Ανακαλύψτε το αλλοπρόσαλλο, γραμμένη από τον συνεργάτη μας «ακραιφνή» είχε απρόσμενες και εντυπωσιακές επιπτώσεις στην μικρή τοπική πολιτική μας σκηνή. Η ανάρτηση άσκησε έντονη, ομολογουμένως, κριτική στον νέο τουριστικό ιστότοπο του Δήμου Αίγινας (www.discoveraegina.gr). Ήταν μέγα το πλήθος των αναγνωστών του και μέγα το πάθος των συζητήσεων που πυροδότησε στην τοπική κοινωνία. Ακόμη μεγαλύτερη, όμως, αποδείχθηκε η δυσκολία των υπευθύνων αυτού του ιστοτόπου να γίνουν αποδέκτες κριτικής. Ποια θα ήταν άλλωστε η καλύτερη στιγμή να ασκηθεί αποτελεσματική κριτική για έναν τέτοιο ιστότοπό, αν όχι η περίοδος της δοκιμαστικής λειτουργίας του, πολύ πριν λάβει την οριστική του μορφή, που δύσκολα μπορεί να αλλάξει πλέον ριζικά;

Όσο σημαντικός και αν είναι ο τουρισμός για το μέλλον του νησιού μας, όσο και αν είναι καίριες και εύστοχες οι ενστάσεις του ακραιφνή –τόσο ως προς την αισθητική όσο και ως προς το περιεχόμενο των δοκιμαστικών αυτών ιστοσελίδων– κανείς δεν θα φανταζόταν ότι η ανάρτηση του αυτή θα είχε τέτοιον αντίκτυπο. Και δεν είναι βέβαια μόνο τα πολλά ελαττώματα του τουριστικού ιστότοπου που ευθύνονται γι’ αυτό, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η κατασκευή του «Discover Aegina» είναι μέρος της μεγάλης εκστρατείας για την τουριστική προβολή της Αίγινας που χρηματοδοτείται από την ΔΕΗ, με απολύτως αδιαφανείς μέχρι στιγμής διαδικασίες, και μάλιστα με ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο την δύσκολη εποχή που διανύουμε: το ποσό των 70.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον ιστότοπo, μάλιστα, ακόμη και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ποια είναι η περίφημη εταιρεία που επελέγη να τον κατασκευάσει και με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή. Φαίνεται λοιπόν πως το δημοσίευμα τού μπλογκ μας χτύπησε κάποιο ευαίσθητο σημείο.

Το δημοσίευμα του ακραιφνή προκάλεσε δύο εξελίξεις, τις οποίες θεωρώ πολύ σημαντικές:

 1. Οι δοκιμαστικές σελίδες του Δήμου με την κακή τους αισθητική και το αλλοπρόσαλλο περιεχόμενο, που αποτελούσαν δυσφήμηση μάλλον παρά διαφήμιση της Αίγινας, έκλεισαν. Ελπίζει κανείς ότι όταν ξανανοίξουν θα είναι τουλάχιστον κάπως καλύτερες.
 2. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, υπεύθυνος από πλευράς Δήμου για το πρόγραμμα της ΔΕΗ, Πέτρος Πετρίτης, έλυσε τελικά την πείσμονα σιωπή του, επιχειρώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ένα είδος απολογισμού.
Τάγμα εθελοντών Τουριστικής Ανάπτυξης

Τάγμα εθελοντών του Discover Aegina ορκίζεται αιώνια πίστη στην Τουριστική Ανάπτυξη της Αίγινας και στον πρόεδρο της ΚΕΔΑ Νίκο Τζίτζη (Μάθαμε ότι τον τελευταίο τον προσέθεσαν στον όρκο για να μην ζηλεύει)

Δεν υπάρχει λόγος να επεκταθώ εδώ στις λεπτομέρειες του «απολογισμού» αυτού, στον οποίο άλλωστε ο ενημερωτικός ιστότοπος Aegina Portal έχει αφιερώσει ήδη εκτενή και άκρως ενημερωτική ανάρτηση, όπου και παραπέμπω κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη. Επισημαίνω πάντως ότι ο απολογισμός αυτός κάθε άλλο παρά πειστικός ήταν, ενώ ο έκδηλος εκνευρισμός του απολογούμενου, η κατάχρηση του ρόλου του ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και η σειρά από εντελώς ανυπόστατες και άστοχες καταγγελίες, που εκτόξευσε εναντίον όσων άσκησαν κριτική για το όλο θέμα, ενέτειναν τις εντυπώσεις μιας κάποιας ενοχής και μιας κάποιας απόπειρας συμψηφισμού. Το να βρει κανείς ένα αμάρτημα χειρότερο από το δικό του είναι εύκολο. Το να το προσάψει –και μάλιστα διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα– σε κάποιον πολιτικό του εχθρό είναι, δυστυχώς, ακόμη ευκολότερο. Τίποτε από τα δύο όμως, στις μέρες μας, δεν μπορεί πια να λειτουργήσει πειστικά.

Ακόμη δύο παρατηρήσεις που είναι, πιστεύω, διαφωτιστικές ως προς την ποιότητα των καταγγελιών του προέδρου:

 1. Οι γνωρίζοντες τα διαδικτυακά θέματα θεωρούν γελοιότητες τα περί τρομοκρατών του αιγινήτικου κυβερνοχώρου που κυκλοφορούν ανεμπόδιστοι και εξαπολύουν ιούς. Εκτός και αν θεωρήσουμε ότι οι περίφημοι Anonymous, μετά την επίθεσή τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας μας επέλεξαν την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας ως το επόμενο θύμα τους. Οι κομματικές καταβολές του προέδρου της ίσως να δικαιολογούσαν μια τέτοια ενέργεια, όχι όμως και η σπουδαιότητα του ανδρός ή του θεσμού που εκπροσωπεί.
 2. Ως γελοιότητες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι καταγγελίες του για μια συνωμοσία που έχει σαν στόχο την αποθάρρυνση των εθελοντών κειμενογράφων του τουριστικού ιστότοπου από το να συμμετάσχουν τελικά. Το μόνο ίσως που μπορεί να αποθαρρύνει τους εθελοντές δεν είναι η κριτική, αλλά η αίσθηση ότι αυτοί παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν ενώ κάποιοι άλλοι χρυσοπληρώνονται γι’ αυτές. Για να χρησιμοποιήσω την κομψή έκφραση αρθρογράφου αιγινήτικου ιστότοπου, στις μέρες μας «ο τζάμπας πέθανε».

Οι μεγαλόστομες καταγγελίες εναντίον όσων ασκούν κριτική, ότι τάχα προκαλούν ζημιά στον τόπο μας με την δημοσιοποίηση των κακώς κειμένων, οι θεωρίες συνωμοσίας, η λασπολογία, είναι μέθοδοι που η παρούσα δημοτική αρχή συνηθίζει να χρησιμοποιεί. Σε μια εποχή που οι πολίτες έχουν απαυδήσει με τους πολιτικούς, αυτή μένει προσκολλημένη στις προσφιλείς της παλαιοκομματικές πρακτικές. Ακόμη όμως και σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στην τελευταία του συνεδρίαση ξεπέρασε κάθε μέτρο, με αποτέλεσμα να πετύχει το αντίθετο από εκείνο που επεδίωκε. Ήταν τελικά ο χαμένος των εντυπώσεων, προβάλλοντας μιαν εικόνα τελείως αταίριαστη με το εκσυγχρονιστικό του προφίλ. Ίσως και να το κατάλαβε αυτό, και την επομένη προσπάθησε, με ανοιχτή επιστολή του, να αντιστρέψει το κλίμα. Φοβούμαι όμως πως κανέναν δεν πείθει πλέον το ήπιο και συναινετικό ύφος της επιστολής.

Υ.Γ.: Και δύο δικές μου προσθήκες στην κριτική που ασκήθηκε για την εκστρατεία τουριστικής προβολής και τον ιστοχώρο της:

 1. Ο επαγγελματισμός στον σχεδιασμό του ιστότοπου και της καμπάνιας φαίνεται και από το εξής: Ενώ κατοχύρωσαν την διεύθυνση www.discoveraegina.gr φαίνεται ότι τσιγκουνεύτηκαν την www.discoveraegina.com την οποία πρόλαβε και κατοχύρωσε γνωστός ιδιωτικός τουριστικός ιστοχώρος (στον οποίο διαφημίζεται και το ξενοδοχείο του προέδρου).
 2. Ο επαγγελματισμός στον σχεδιασμό του λογοτύπου των 9.000 ευρώ και των εφαρμογών του φαίνεται από την αγγλόφωνη εκδοχή του. Σχεδιάστηκε με τέτοια γνώση που ο αγγλόφωνος αναγνώστης αντι για την λέξη «aegina» διαβάζει «xeginx», διότι ο τρόπος να σχεδιάστηκε το «α» (ψαράκι) δεν χρησιμοποιείται ποτέ στα αγγλικά για το «a», αλλά είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος να γράφουν το «x». 9.000 ευρώ λοιπόν για να μην καταλαβαίνουν οι ξένοι τουρίστες που πρέπει να πάνε. Τόσος επαγγελματισμός!
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Οι τρομοκράτες του κυβερνοχώρου και άλλες αιγινήτικες ιστορίες…

 1. Ο/Η xeginx λέει:

  Καλωσορίσατε στη μαγευτική Ξέγκινξ !!!! Χα χα χα χα !!!! Καλό !!!!

 2. Ο/Η kfr λέει:

  Η ιστορία με το «Discover Aegina Island» φαίνεται πως είναι χειρότερη από ό,τι φανταζόμουν. Η Lizzy Koster έγραψε στο fb ότι ο Δήμος της έκλεψε το σλόγκαν….

 3. Ο/Η xeginxίτης ευτυχής λέει:

  Πάντως παράπονο δεν έχουμε.Η δημ.αρχή εδώ και ένα χρόνο μας κρατάει σε πολύ ενδιαφέρουσα επικαιρότητα!Τι αγωγιμότητα 3000 στο νερό,τι καθόλου νερό,τι σκουπιδοκατάσταση σούπερ,τι μυστήρια με τη διαχείρηση του δημ.χρήματος(κεδα,φ.φ,λεφτά ΔΕΗ,ειδικοί επιβαλλόμενοι σύμβουλοι Λ.Τ….).’Οχι η …πύλη του Βαρώτσου και αηδίες..

 4. Ο/Η sbt λέει:

  Δυστυχώς αγαπητοί μου συμπολίτες οι προθέσεις μας για μια ακόμη φορά παρεξηγήθηκαν από τα συμπαθή μέσα ενημέρωσης του νησιού μας. Αν και στην προηγούμενη παρέμβαση μας σας παρακαλέσαμε να δείξετε εμπιστοσύνη στις αγνές μας προθέσεις και να κάνετε λίγο υπομονή, παρόλα αυτά βλέπουμε με κάποια ανησυχία ότι αυτό δεν έγινε. Αν και σας εξηγήσαμε ότι δουλεύουμε εντατικά για το καλό του νησιού μας και τα πραγματικά του προβλήματα, εν τούτοις πολλοί από τους αγαπητούς συμπατριώτες μας δείχνουν μια ανυπομονησία που μας λυπεί ιδιαίτερα. Όπως π.χ. η ανεξήγητη ανυπομονησία για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ειδικά σε εποχή που λόγω χαμηλής θερμοκρασίας τα απορρίμματα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορούν να διατηρηθούν στους χώρους απόθεσης τους για αρκετές εβδομάδες. Πάνω σε αυτό ειδικά σας πληροφορούμε ότι ο Δήμαρχος μας (ο οποίος αν και επιτυχώς αφαίρεσε την χολή του, εν τούτοις από παρερμηνεία προφανώς έγινε δέκτης της χολής όλων) εργάζεται σε ένα έργο που αν τελειώσει θα αφήσει εποχή: είναι μια μετεξέλιξη των ΧΥΤΥ που επιστημονικά αποδίδεται με τον όρο ΣΑΑ (Σύστημα Απεμπλουτισμού Απορριμμάτων) και το οποίο θα λύσει οριστικά πιστεύουμε το κάπως ενοχλητικό πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Προκειμένου όμως αυτό το πρωτοποριακό έργο να δοκιμαστεί χρειάζεται η βοήθεια όλων. Για το σκοπό αυτό ζητούνται επιπλέον εθελοντές-σκουπίδια γιατί τα στελέχη του συνδυασμού μας δεν επαρκούν. Θα βγει και σχετική ανακοίνωση.
  Όσον αφορά αυτά που γράφονται για την ιστοσελίδα τουριστικής προβολής του Δήμου, υπάρχει και εδώ μία ανυπομονησία. Στόχος μας είναι να είναι πλήρως λειτουργική λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ώστε να προσελκύσουμε τους επισκέπτες που δεν γουστάρουν τους ξενέρωτους Εγγλέζους.
  Τελειώνοντας, για το θέμα του λογοτύπου και αναφορικά με το «ψαράκι», λυπούμαστε που αν και στην εκλεκτή συγγραφική σας ομάδα γνωρίζουμε ότι έχετε και έγκριτο Βυζαντινολόγο, εν τούτοις δεν κατανοήσατε την σημειολογία του: ΙΧΘΥΣ. Θέλαμε να δώσουμε και μια θρησκευτική νότα. Φαίνεται ότι πάει πολύς καιρός από τότε που διαβάσατε για τελευταία φορά το «Ένα Σημάδι στην Άμμο».
  sakis blog team

 5. Ο/Η Ανώνυμους λέει:

  Κύριε Πέτρο ποιος σας την έγραψε την επιστολή; Δε βλέπω το χαριτωμένο γλωσσικό συνονθύλευμα που χαρακτηρίζει τα κείμενά σας. Είναι κρίμα.

  • Ο/Η ΑΟΥΑ λέει:

   Ο Πέτρος Πετρίτης έχει κάνει copy- paste τον Peter Oikonomidis. Μετά την ομιλία του 2ου φυσικά κατά σειρά αναφερόμενου στο 11 Διεθνές Συνεδρίο»ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» της ΕΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα REBRANDING GREECE σου λέει ο Πέτρος ο δικός μας «δεν κάνω ενα copy -paste αυτά που λέει ο Οικονομίδης να τα πλασάρω και εγώ με ενα δελτίο τύπου να γλιτώσω το γιουχάρισμα και το γιαούρτι.»
   «Πετάω ενα Rembranding εκει στα βλαχαδερά τους Αιγινήτες να τους φύγει η μαγκιά να τους βουλώσω τα μάτια και τα στόματα!»
   Ακούει ο άλλος «προσπάθεια REBRANDING «στη συνέντευξη του Πετρίτη πέφτει κάτω τα ανάσκελα πλακώνει τα λεξικά σου λέει αυτός θα μας «επαναπροσδιορίσει» .
   Αν είναι αυτό τώρα που κάνει ο Πετρίτης «REMBRANDING» εγω θα αποτρελαθώ ο έρημος. Με απολώλανε τελείως !

 6. Ο/Η Μπάο Ντάο, Κινέζος σκύλος λέει:

  Μήπως, λέω μήπως, η επιλογή του ονόματος Ξέγκινξ ή Ζέγκινξ αντί για Aegina έγινε συνειδητά για να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στ’ αδέρφια μας του Λισούι?

 7. Ο/Η Καρναβαλιστής λέει:

  Πως συνδυάζονται ιδανικά οι δύο τελευταίες αναρτήσεις του «Πρώτα η Αίγινα»;

  Δείτε εδώ: Ζήσε το Κέφι του

 8. Ο/Η ΑΟΥΑ λέει:

  Μαύρο κέφι είχε η Δημ. Αρχή χθες στο Καρναβάλι ! Χαμός για το περιβόητο πανό και την ανάρτηση του στο μπαλκόνι του Πνευματικού Κέντρου. Με το μόλις ανέβηκε το πανό ( βλέπε ανάρτηση καρναβαλιστή απο πάνω) οι ρουφιάνοι της Δ.Α έσπευσαν να ενημερώσουν Πετρίτη και Σακκιώτη για το πανό και το περιεχόμενο του που φυσικά σατύριζε τη σπατάλη των 70,οοο χορηγίας της Δ.Ε.Η.
  Τα μαντάτα έφτασαν στα αυτιά τους ενω παρακολουθούσαν το Καρναβάλι στην Αίγινα και ετοιμαζόντουσαν να κάνουν και την καθιερωμένη περατζάδα τους στο Μεσαγρό .
  Κατέβασαν αμέσως κάτι μούτρα, μα κάτι μούτρα και άρχισαν τα τηλέφωνα στους διεκπεραιωτές της Λαμο-ρετσινιάς δίνοντάς τους εντολές να κατεβάσουν το πανό και να βρούν τους καρναβαλιστές που το ανέβασαν. Ακολούθησαν σκηνές που θύμισαν άλλα χρόνια που θα θέλαμε ολοι να ξεχάσουμε. Εντολές Συνταγματαρχών , απειλές , λογοκρισία.
  Δεν τους πέρασε βέβαια ,γιατί οι Μεσαγρίτες Καρναβαλιστές δεν μασάνε ταραμά ακόμα και την Αποκρεά,ετσι το πανό αναρτήθηκε και πάλι σε άλλη θέση καλύτερη απέναντι απο την αφεντομουτσουνάρα τους η οποία για 2η συνεχή χρονιά ήθελε να ανοίξει το Καρναβάλι …. λες λείπουν οι Καρνάβαλοι…….. ΝΤΡΟΠΗ ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ δεν έχουν αυτοί τελικά.
  Η ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΕΣΑΓΡΟΥ ,κόρη που πήρε το δαχτυλίδι του ΠΡΟΕΔΡΟΥ απο τον μπαμπα Τζίτζη της Κ.Ε.Δ.Α. & πρώην Προέδρο Μεσαγρου, γονηπετής ζητούσε απο τους Καρναβαλιστές να κατέβει το πανό μετά απο τις πιέσεις του Πετρίτη και του Σάκη . Ο δε μπαμπάς της Ν. Τζίτζης κάθισε και έφαγε τα γιαούρτια ολα στα μούτρα που προορίζονταν για τους άλλους (Πέτρο και Σάκη) και έπειτα ανέβηκε σε ενα γαϊδαρο και έκανε το χαζοχαρούμενο για να κατευνάσει τα πνεύματα.
  ΕΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ & ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ έφυγαν κακήν κακώς αφού δεν τους πέρασε…και το πανό ανέβηκε….. τρώγοντας και ενα ξόφαλτσο γιαούρτι !
  Πρώτη φορά που πήγα και εγω στο Καρναβάλι Μεσαγρού και έγινε της μαλεβρασίας! Χρόνια είχα να περάσω τόσο καλά και να ρίξω τόσο γέλιο!

 9. Ο/Η ΦΑΓΕ λέει:

  ΑΟΥΑ μας κέντρισες την περιέργεια σχετικά με τα γιαούρτια. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος για μας που δεν ήμασταν εκεί;
  Ποιοί τα πέταξαν και σε ποιούς; Ηταν καρναβαλικό ή διαμαρτυρία;

  • Ο/Η KITSOS λέει:

   Εσύ τι κόπτεσαι ρε Φάγε για το Γιαούρτι ? Επειδή χρησιμοποίησαν άλλη εταιρία γιαουρτιού ή γιατί είσαι κουτσομπόλης ! Να ερχόσουν να βλέπες και να έκανες και καμιά δωρεά γιαούρτια Καλά τα λέει ο Αουα μέσα στο καρναβαλικό είχε και διαμαρτυρία .Τα είχαν οργανώσει τόσο καλά τα αλάνια που θα το ξανασκεφτούν πολλοί πολιτικάντιδες και τοποτηρητές να ξανανέβουν στο Μεσαγρό ! Άσε που αν πάνε σε άλλο καρναβάλι του Μεσαγρού μπορεί και να τους βάλουν να χορεύουν τσιφτετέλι με στολή χανούμισας γιατί είναι φανατικοί ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ και να τους χτυπάν το ντέφι. Τα παιδιά τους ξεφτύλισαν τελείως . Ωραίο σχέδιο σήκωνω πανό, τσιμπάει η βουρλομαρίδα απο τους Αγίους και τρέχει και ξωπίσω της ο Δημαρχάκος της Συμφοράς. Εγώ τον ΚΕΔΑ Στο γαιδαρο δεν τον είδα αλλά είδα των αλλωνών τις φάτσες και την τρεμούλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s