Σημαντική δικαστική απόφαση κατά των ιχθυοκαλλιεργειών

Μονάδα ιχθυοκαλλέργειας

Αισιόδοξα τα νέα από το μέτωπο των ιχθυοκαλλιεργειών. Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά δημιουργεί νέα και άμεσα αξιοποιήσιμη νομολογία μας πληροφορεί η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που Θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση δικαστηρίου που δέχεται ότι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών προκαλούν επιβάρυνση στο περιβάλλον, παρέχοντας ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα που έχει ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ελληνικές εταιρείες υδατοκαλλιεργειών δέχθηκαν και άλλο πλήγμα με την δημοσίευση επιστημονικής έρευνας που αποδεικνύει ότι αποκρύπτουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο μήνα έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά της σκανδαλώδους Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το «Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών». Στην αίτηση συμμετέχουν συνολικά 111 φορείς, που περιλαμβάνουν και 22 Δήμους. Παραθέτουμε το δελτίο τύπου:

Τεράστιας σημασίας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά για τις Ιχθυοκαλλιέργειες
Δημιουργείται νομολογία που μπορεί
να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση αναστολής της εταιρίας «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος στις 5.7.2011 είχε αποφασίσει την οριστική παύση λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, εφαρμόζοντας τη δέσμια αρμοδιότητά του άρθρου 30 § 2 του Ν. 1650/1986. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, όταν διαπιστωθεί ότι μία δραστηριότητα προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της έως ότου η υποβάθμιση σταματήσει, και οριστική διακοπή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό ότι υπήρξε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η οποία αποδεικνύεται από την υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των μονάδων, δηλαδή από το γεγονός ότι διέθεταν περισσότερα από τα επιτρεπόμενα κλουβιά, και έκρινε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης απολύτως νόμιμα και δικαιολογημένα διέκοψε οριστικά τη λειτουργία τους. Είναι  η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω αρμοδιότητα του Ν. 1650/1986 για τις ιχθυοκαλλιέργειες και η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One μελέτη που αποδεικνύει, μέσω του έλεγχου των δορυφορικών εικόνων του Google Earth, ότι η Ελλάδα το 2006 παρήγαγε περίπου 30% περισσότερα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας από ό,τι δήλωσε επίσημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Αυτό πρακτικά σημαίνει παραγωγή 30.000 τόνων καθ’ υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων και περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ μαύρο αφορολόγητο χρήμα. Και αυτά κατά τη διάρκεια μίας μόνο χρονιάς. Στις Περιφέρειες της χώρας τηρούνται τα διαχρονικά απογραφικά δελτία παραγωγής όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και όλες οι ετήσιες εκθέσεις ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών απαιτούν άμεσα τη δημοσιοποίησή τους και την εφαρμογή του νόμου!

 Για περισσότερες πληροφορίες: www.syntonistikiepitropi.gr

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s