Συγγνώμην

Τώρα που πλησιάζει η Αποκριά, μια ατελείωτη πολύχρωμη γυρλάντα σκουπιδιών στολίζει τους δρόμους μας

Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω από τους συμπολίτες μου συγγνώμην. Βλέποντας τα βουνά των σκουπιδιών που καλύπτουν το νησί μας δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ένοχος. Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο κατέθετα μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες αυτού του μπλογκ την πρόταση να διοργανώσει ο Δήμος μια γιορτή του σκουπιδιού –ένα Aegina Skoupidi Fest– που θα μετέτρεπε το νησί μας σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η Δημοτική μας Αρχή θα έπαιρνε την πρότασή μου στα σοβαρά. Δεν φανταζόμουν ότι θα την υλοποιούσε, και μάλιστα με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα. Εγώ απλώς αστειευόμουν. Δεν είχα υπολογίσει, όμως, την παντελή έλλειψη χιούμορ των δημοτικών μας αρχόντων… Φοβάμαι πως το λάθος μου το πλήρωσε όλη η Αίγινα. Εκλιπαρώ λοιπόν ταπεινά να με συγχωρέσουν και υπόσχομαι ότι στο μέλλον θα είμαι πολύ πιο προσεκτικός με αυτά που προτείνω.

Πέρα όμως από τα αστεία, η κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι δραματική: η χειρότερη που έχει ζήσει ποτέ η Αίγινα, τόσο ως προς την ύδρευση –όπου απ’ ό,τι φαίνεται έχουμε πάρει τελικά προσωρινή αναστολή με το 1.000.000 ευρώ που μας δόθηκαν– όσο και ως προς την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μέχρι τώρα, η δημοτική διοίκηση είχε πεισματικά αγκιστρωθεί στις ολέθριες επιλογές της, όπως για παράδειγμα στην λανθασμένη τιμολογιακή πολιτική στην ύδρευση ή στην κατασπατάληση των λιγοστών της πόρων σε μισθούς ειδικών συμβούλων. Και ενώ οι μόνες επιτυχίες που έχει να παρουσιάσει είναι έργα –όπως ο αγωγός και τα χερσαία έργα ύδρευσης–  των οποίων η έμπνευση, ο σχεδιασμός και η προώθηση, επιτελέσθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Κουκούλη, στους τομείς που έχουν άμεση επίπτωση στην ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων –τομείς βασικούς, όπως η ύδρευση και η καθαριότητα– η σημερινή δημοτική αρχή αποδείχθηκε εντελώς ανίκανη. Και οι τομείς αυτοί είχαν βελτιωθεί σημαντικά και λειτουργούσαν απολύτως ικανοποιητικά επί των ημερών της δημαρχίας Κουκούλη.

Κοπή πίτας - διαμαρτυρία της Επαγγελματικής Ένωσης μπροστά στα σκουπίδια που «κοσμούσαν» το Εϋνάρδειο

Όταν η σημερινή κρίση με την κατάρρευση του μηχανισμού της αποκομιδής των απορριμμάτων άρχισε να διαφαίνεται, πολλοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου: όπως π.χ. ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, με έντονες δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Παναγιώτης Κουκούλης και η Κίνηση Ευθύνης, με δελτίο τύπου και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενώ η κρίση κορυφωνόταν, προστέθηκαν και άλλες φωνές διαμαρτυρίας και απόγνωσης όπως εκείνη του κοινοτικού σύμβουλου Δημήτρη Κάππου, του προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Νίκου Γιαννούλη, καθώς επίσης και πολλά δημοσιεύματα, έντυπα και ηλεκτρονικά. Σε όλα αυτά η δημοτική αρχή απαντούσε –όποτε απαντούσε– με τις συνήθεις οργίλες και διδακτικές μεγαλοστομίες, καθώς και με ένα πλήθος αιτιάσεων, χωρίς να φαίνεται ικανή να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τελικά, η υποτονική επαναλειτουργία του συστήματος αποκομιδής από χθες δεν φαίνεται ικανή να δώσει λύση στο πρόβλημα, και ο δήμαρχος, με χθεσινές δηλώσεις του στο Aegina Portal, μοιάζει να παραπέμπει το ζήτημα στις καλένδες, προτείνοντας ως λύση την δημιουργία στην Αίγινα ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Όπως, όμως, επεσήμανε ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης στο ίδιο μέσο, το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την δημιουργία ενός τέτοιου χώρου.

Με μιαν ιδιάζουσα ρητορική περί νησιωτικού χαρακτήρα της Αίγινας, ο Σάκης Σακκιώτης μοιάζει να δείχνει περισσότερη ευαισθησία για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν τα σκουπίδια της Αίγινας στο Σχιστό, παρά για εκείνη που θα υποστεί το ίδιο του το νησί με την τυχόν υλοποίηση του σχεδίου του. Με την πρότασή του, προφανώς, επιχειρεί να ανατρέψει τις εντυπώσεις από την παταγώδη αποτυχία της διοίκησής του να διαχειρισθεί ένα τόσο καίριο ζήτημα, εμφανίζοντας ένα κάποιο σχέδιο. Ακόμη όμως και αν η πρότασή του αποδεικνυόταν τελικά υλοποιήσιμη, είναι αμφίβολο κατά πόσον οι δημότες θα δέχονταν την δημιουργία στο νησί μας μιας –έστω και εξευγενισμένης– χωματερής. Μερικοί μάλιστα θεωρούν την όλη κρίση με τα απορρίμματα ως μία μεθόδευση που είχε σκοπό ακριβώς την κάμψη τυχόν αντιδράσεων για μια κατασκευή ΧΥΤΥ προαποφασισμένη εδώ και καιρό. Δυσκολεύομαι να υιοθετήσω το σενάριο αυτό. Υπάρχει βέβαια και μία ακόμη εκδοχή: ότι η παλαιότερη ανάρτησή μου για το Skoupidi Fest έπεισε τον δήμαρχό μας ότι τα σκουπίδια της Αίγινας είναι το πολυτιμότερο προϊόν της Αίγινας: αποφάσισε λοιπόν να θάψει αυτόν τον θησαυρό στα ιστορικά χώματα της Αίγινας για να τον κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Όπως φαίνεται – ο φταίχτης είμαι και πάλι εγώ, οπότε και ζητώ και πάλι ταπεινά συγγνώμη.

Η φωτογραφία από την εκδήλωση διαμαρτυρίας της Εμπορικής Ένωσης, όπου έγινε κοπή πρωτοχρονιάτικης πίττας μπροστά από τα σκουπίδια του Εϋνάρδειου, παραχωρήθηκε από το Aegina Portal.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Συγγνώμην

 1. Ο/Η Ntropi λέει:

  Είναι ντροπή όλα αυτά που γίνονται. Λυπάμαι που ζω σε ένα αντικειμενικά όμορφο μέρος με τόσα προβλήματα.
  Η διοίηση Σακκιώτη πραγματικά λίαν επιεικώς κρίνεται απαράδεκτη. Μα έλεος δεν ενδιαφέρει κανέναν όλο αυτό που γίνεται?

 2. Ο/Η Paraskevas λέει:

  NA TA FATE TA SKOUPIDIA SAS !!!
  AFOU DEN ANAKYKLONETE ,
  AGORAZETE AXRISTA KAI PETATE TA PANTA STA DASH !!!!

 3. Ο/Η Κουκουλακι 999 λέει:

  Έχουμε σα λαός και εθνικά και τοπικά ένα χαρακτηριστικό που πάντα θεωρούσα προσόν..και οι δύο τελευταίες αναρτήσεις είναι πλούσιες σ’αυτό,μιλάω για το χιούμορ .Όμως προσωπικά έχω πάψει να γελάω ακόμα και στις πολύ επιτυχημένες χιουμοριστικές καταγραφές της πραγματικότητας.Ανησυχώ για την «ησυχία» που επικρατεί σε επίπεδο πολιτών,τη στιγμή που ραπιζόμαστε από παντού,είναι άραγε το λεγόμενο «σοκ»?
  Κε Κουκούλη Παναγιώτη εκτιμώ οτι είστε ο μόνος υπεύθυνος «πολιτικός» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο απελπιστικό τοπικό σκηνικό.Μήπως είναι ώρα να πάρετε πρωτοβουλία?πολλοί περιμένουν..στο κάτω κάτω αφού μόνο εσείς αντιπολιτεύεστε και έχετε και την απαραίτητη γνώση,δώστε έστω μια διέξοδο έκφρασης σε σκεπτόμενους πολίτες αυτού του τόπου..

 4. Ο/Η Μαρια Τριαντοπουλου λέει:

  Πολυ ωραίο και καλογραμμενο άρθρο!!

 5. Ο/Η Σκουπιδοκατατρεγμένος λέει:

  Ακούγεται ότι τα απορριμματοφόρα δεν κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά καυσίμων αλλά και γιατί έχουν φθαρμένα λάστιχα. Τα ταξίδια του Δημάρχου μας μαράνανε και η δημιουργία διαφημιστικών σάιτ! Πού πας ρε Καραμήτρο; Κούνια που σε κούναγε, έρημέ μου!

 6. Ο/Η Παναγιού λέει:

  «Σου ‘χω έτοιμη συγνώμη γύρισε ξανά…»
  Να’σαι καλά παλικάρι μου, που μ’ άκουσες και ματαγύρισες να τους τα καταμαρτυρήσεις! Να σε χαίρεται που σ’ έχει και που σε καμαρώνει! Ακούς εκεί! Μας πρήξανε πια!

 7. Ο/Η Αίσχος! λέει:

  όταν θα φάμε το χαράτσι που μας ετοιμάζουν να δούμε τι θα λέτε…..

 8. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Βρε δεν ιδρώνει κανένα αυτί; Χολέρα με τη σέσουλα, μας προσφέρουνε οι σωτήρες μας, που κακό χρόνο να ‘χουνε! Αν δω πουθενά εκείνη την κυριούλα που τον θυμότανε συγκινημένη με κοντά παντελονάκια, θα τη…γδάρω! Μα την Παναγία!

 9. Ο/Η Αντιγραφέας λέει:

  Αντιγράφω σχόλιο από γειτονικό μπλογκ:
  «Ο/Η Ανώνυμος είπε…
  κε Μπεση,εσεις που εχετε την κυρια ευθυνη καθαριοτητας και υδρευσης,εκτος απο την πυλη του Βαρωτσου που σας ενοχλει πολυ,με τα σκουπιδοβουνα θα ασχοληθειτε ποτε?για το νερο,που μας μαθατε εσεις τι σημαινει αγωγιμοτητα την προηγουμενη τετραετια,βαρεθηκαμε να σας ρωταμε.
  9 Φεβρουαρίου 2012 11:26 π.μ.»
  Κανένας βέβαια δεν περιμένει απάντηση……

 10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Η λύση είναι μία
  ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ

 11. Ο/Η Κουκουλακι 999 λέει:

  Εγώ φίλε αγανακτισμένε πολίτη,έχω χειρότερο θέμα..είμαι ο 999ος που ψήφισα αναγκαστικά Σακκιώτη τη δεύτερη Κυριακή.Όχι οτι με συγκίνησαν τα κοντά παντελονάκια,αλλά υπέκυψα στο δίλλημα Σκύλα ή Χάρυβδη;H Χάρυβδη μου φαίνεται θα ήταν καλύτερη.Επί Γκότση τουλάχιστον τα σκουπίδια το Φεβρουάριο τα μαζεύανε!Και τώρα αφού δε μπορώ να γδάρω τον εαυτό μου κοπανάω το κεφάλι μου στον τοίχο..

 12. Ο/Η Ο Σκουπιδοφιλος. λέει:

  Αγαπητα μου σκουπιδαδελφια γεια σας.
  Επειδη μπουχτισα απο τα μαγειρευματα της Τ.V. προτεινω συους ταβερνιαριδες μια ωραια συνταγη
  για πρωτο πιατο.
  Λοιπον.
  Βαζετε στο καζανι αρκετο νερο απο το καλο της Αιγινας, ξερετε εσεις απο αυτο που [δεν] πινεται.
  Αφου βρασει ριχνουμε μεσα 2 κιλα σκουπιδια [προσοχη της Αιγινας] 250γραμ.λυματα απο το μηχανημα που ειναι στα ψαραδικα, λιγες λακουβες απο τους δρομους του νησιου μας λιγες απο τις πολλες μεγαλοστωμιες του Δημαρχου μας για μυρωδια και μερικες καλες τιμες απο τα CAFE BAR
  της παραλιας. Σε δυο ωρες η σουπα ειναι ετοιμη. Καλη σας ορεξη.
  Υ.Γ. Τωρα θα μου πειτε οτι λεω Μ—-ιες. Ε ας ελθει καποιος αλλος να πει εξυπναδες.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s