Μητρόπολη Αίγινας: Συνέβη θαύμα;

Το αστρονομικό ποσό των 10.000 ευρώ διέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος για την επισκευή του μητροπολιτικού ναού της Αίγινας, ο οποίος λειτούργησε ως το πρώτο κοινοβούλιο της νεώτερης Ελλάδας, την εποχή που η Αίγινα χρημάτισε πρώτη πρωτεύουσά της. Ο ιστορικός ναός, που κτίσθηκε το 1806, και που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, κινδυνεύει από τις φθορές του χρόνου και ο άξιος εφημέριός του, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γιαννούλης, έχει επιδοθεί σε μια δύσκολη προσπάθεια να εξασφαλίσει πόρους για την επισκευή του. Η τόσο γαλαντόμα αυτή προσφορά από την –πλουσιοτάτη σημειωτέον– Βουλή, ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τον Δήμο, με Δελτίο Τύπου όπου υπονοείται και ο καθοριστικός ρόλος του δημάρχου στην «επιτυχία» αυτή. Αποτέλεσμα, το όλο θέμα να μοιάζει περισσότερο με εμπαιγμό.

Με πολύ μεγαλύτερη οξυδέρκεια από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κατσικάρης αναγνώρισε την μεγάλη συμβολική αξία του εγχειρήματος και έσπευσε προχθές να ανακοινώσει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, της οποίας προΐσταται, αναλαμβάνει ολόκληρο το κόστος των επισκευών. Όπως δήλωσε,

το διάβημα του πρωτοπρεσβύτερου Εμμανουήλ Γιαννούλη για τη διάσωση του πρώτου βουλευτηρίου της χώρας σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να μην κινητοποιήσει την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να διασωθεί ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία μας από τη φθορά του χρόνου. Ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας, αναλαμβάνουμε την αποκατάσταση των επειγουσών εργασιών, ώστε να πάψει να κινδυνεύει το πρώτο βουλευτήριο, στηρίζοντας στην πράξη την προσπάθεια για να πάρει το πρώτο ελληνικό Βουλευτήριο τη θέση που του αξίζει στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Δεν μπορεί κανείς παρά να επαινέσει την απόφαση αυτή του αντιπεριφερειάρχη, απόφαση που άφησε αποσβολωμένους στους δημοτικούς μας άρχοντες, οι οποίοι αλλού έψαχναν την λύση και από αλλού τους προέκυψε, και μάλιστα ερήμην τους. Κάποιος από αυτούς μάλιστα την απέδωσε στην δράση υπερφυσικών δυνάμεων, μιλώντας για «θαύμα».

Το τελευταίο διάστημα είναι πολλές οι ανακοινώσεις για έργα σημαντικά που βρήκαν την χρηματοδότησή τους: τα χερσαία έργα ύδρευσης, ο βιολογικός καθαρισμός, το Κυβερνείο, το Εϋνάρδειο, και ούτω καθ’ εξής. Επειδή και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες ανακοινώσεις που αποδείχθηκαν κάπως υπεραισιόδοξες, θα ήταν ευχής έργον, ορισμένα τουλάχιστον από τα έργα αυτά, αυτή την φορά να υλοποιηθούν. Στις δύσκολες μέρες μας, λίγη ακόμη αισιοδοξία δεν μπορεί να βλάψει κανέναν.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Μητρόπολη Αίγινας: Συνέβη θαύμα;

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Σπουδαία τα νέα για τη Μητρόπολη. Αυτό που είναι προβληματικό όμως είναι η σχέση του Δήμαρχου με τον Αντιπεριφερειάρχη που δεν είναι πια η καλύτερη. Το εντόπισε και ο Γρηγορόπουλος στο Δ.Σ. χθες.

 2. Ο/Η ανεπιδεκτος λέει:

  είναι κρίμα που ο Σακκιώτης προσπάθησε να τους καπελώσει όλους. Χάρη στον παπα Μανώλη και τον Κατσικάρη θα σωθεί η Μητρόπολη

 3. Ο/Η Θεούσα λέει:

  Ευτυχώς που κάποιοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δεν ξεσυνερίζονται τον «καταπληκτικό» μας Δήμαρχο. Η Αίγινα, αν και την πάτησε με το Σακκιώτη, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει… Κουράγιο στους κατοίκους! Ευχαριστίες προς αυτούς που τους φροντίζουν!

 4. Ο/Η Καλοπροαίρετος λέει:

  Η επισκευή της «Μεγάλης Εκκλησίας» είναι μακρόχρονη επιδίωξη του Παπά Μανώλη. Πλην όμως και παρά τις αμέτρητες υποσχέσεις και τα «αλλοίμονο» βουλευτών, υπουργών, ΓΓ, Δημάρχων κλπ όλα αυτά τα χρόνια, αποδείχθηκε ότι κανένας δεν εννοούσε τίποτα πραγματικά, συμπεριλαμβανομένου και υπουργού που πίστευε και χειροφιλούσε την «Δεξιά του Κυρίου».
  Για να είμαστε δίκαιοι και να διατηρήσουμε το δικαίωμα της κριτικής πρέπει όμως να αναγνωρίζουμε και ορισμένα γεγονότα. Ένα από αυτά είναι ότι το θέμα της Μητρόπολης το υποσχέθηκε, το ξεκίνησε και το έτρεξε ο νυν Δήμαρχος.
  Περιέχεται στο (ακριβοθώρητο) πρόγραμμα του συνδυασμού του από το οποίο αντιγράφω απόσπασμα:
  «
  – Αναστήλωση και σωτηρία των Καποδιστριακών κτισμάτων
  (Κυβερνείο – Εϋνάρδειο).
  – Σύνδεση των Ιστορικών Χώρων Κυβερνείου και Μητρόπολης
  (Μεγάλης Εκκλησίας) – Εϋνάρδειου και Προκαταρκτικού Σχολείου
  (σήμερα Δημοτικού Θεάτρου και με παρεμβάσεις για την δημιουργία
  περιοχής ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.
  – Κατασκευή και τοποθέτηση προτομής του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη
  Καποδίστρια, στο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού.
  – Επείγουσα και κατά προτεραιότητα επισκευή της Μητρόπολης και
  αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, όπως αρμόζει στην ιστορικότητα
  του χώρου.
  »
  Υπόσχεση που επανέλαβε και στην προεκλογική του ομιλία.
  Στην συνέχεια, και συγκεκριμένα πέρσι κατά την επίσκεψη στον Μητροπολιτικό Ναό στις 26/1 με την ευκαιρία της εκδήλωσης για την άφιξη του Καποδίστρια, ο π.Μανώλης κατά την εκεί ξενάγηση του έριξε την ιδέα μήπως επειδή τόσο καιρό και μέσω του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει επιτευχθεί τίποτα, και λόγω του ότι ουσιαστικά η Μητρόπολη έπαιξε τον ρόλο της πρώτης Βουλής, ευαισθητοποιούντο πλέον οι πολιτικοί και η πολιτεία κάτω από αυτήν την διάσταση του θέματος.
  Ο Δήμαρχος είπε ότι αυτό είναι ένα ωραίο επιχείρημα που πρέπει να αξιοποιηθεί και υποσχέθηκε ότι θα το προωθήσει και τελικά το έκανε.
  Κατά την περσινή επίσκεψη μεταξύ των παρισταμένων εκτός από την συνηθισμένη αποχή (πέρσι και φέτος!) εκπροσώπων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου, δεν παρίστατο ο κ.Κατσικάρης, ο οποίος με την συμπαθητική αλλά και αφοπλιστική φρασεολογία του δεν νομίζω να διστάσει να παραδεχθεί ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήξερε ούτε κατά που πέφτει η Μητρόπολη.
  Είναι ωραίο να υπάρχει ένας άτυπος διαγωνισμός για το ποιος θα κάνει ένα σημαντικό έργο για το νησί μας, αλλά εξίσου ωραίο είναι να αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Κάισαρι».
  Βέβαια εμάς δεν μας πολυνοιάζει, γιατί όπως είχε γράψει κάποτε εδώ και ο φίλος Αζώρ «άσπρος γάτος – μαύρος γάτος δεν με νοιάζει αρκεί να πιάνει ποντίκια», αλλά στην περίπτωση της Μητρόπολης το ποντίκι το έπιασε ο γάτος που οι περισσότεροι επισκέπτες του παρόντος blog θεωρούν σαν «μαύρο».

  • Ο/Η kfr λέει:

   Αγαπητέ Καλοπροαίρετε, όσο καλοπροαίρετος και αν θέλει κανείς να είναι, δεν μπορεί να γίνει και αφελής. Και φοβάμαι ότι η μικρή διατριβή σου κλίνει προς την αφέλεια, ηθελημένη ή αθέλητη. Και εξηγούμαι:

   1. Όσο αγαθές και αν ήταν οι προθέσεις του δημάρχου μας, σίγουρα δεν ήταν αυτός που ανακάλυψε πρώτος την τοποθεσία και την κακή κατάσταση της Μητρόπολης. Όπως άλλωστε αναφέρεις και εσύ ο ίδιος, πολλοί άλλοι πριν από τον Σάκη Σακκιώτη είχαν και αυτοί εκφράσει την πρόθεση, να εξασφαλίσουν κονδύλια για την επισκευή του ιστορικού ναού.

   2. Το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος περιέλαβε την επισκευή στο προεκλογικό του πρόγραμμα –ανάμεσα σε χιλιάδες υποσχέσεις– δεν σημαίνει ότι αυτός εξασφάλισε τα χρήματα, διότι –είτε το θέλουμε είτε όχι– τα χρήματα τα εξασφάλισε άλλος, ο Δημήτρης Κατσικάρης, και μάλιστα ερήμην του δημάρχου. Το μόνο που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Σάκης Σακκιώτης ήταν οι 10.000 του Πετσάλνικου, οπότε, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, το θέμα αυτό δεν φαίνεται να το «έτρεξε» και πολύ σωστά.

   3. Τώρα, το αν εκείνος που τελικά εξασφάλισε τα χρήματα ήξερε μέχρι πρόσφατα «κατά που πέφτει η Μητρόπολη» ή όχι, νομίζω πως καθόλου δεν επηρεάζει το μέγεθος της προσφοράς του. Και η προσφορά αυτή του Δημήτρη Κατσικάρη είναι, όπως και να το κάνουμε, πολύ σημαντικότερη από τα σταυροκοπήματα, τα χειροφιλήματα και την παρουσία σε ξεναγήσεις, σε εγκαίνια, σε κοπές πιττών και σε άλλες θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

  • Ο/Η Κέρβερος λέει:

   Αυτή η «αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου», πολύ με ανησυχεί. Θα ξηλώσουν τις όμορφες και δυσεύρετες παλιές πλάκες και την πέτρινη περίφραξη για να κάνουν μοντερνιές όπως στην πλατεία Κυψέλης; Προσοχή ο περιβάλλοντας χώρος είναι και αυτός ιστορικός. Μην τολμήσετε να τον πειράξετε!!!

 5. Ο/Η pomonis panos λέει:

  Panos Pomonis
  ‎10.000,00 για ένα πολιτιστικό και Ιστορικό θησαυρό από τους φίλους τους Κου ΣΑΚΙΩΤΗ , ο οποίος όμως για να εκλεγεί τους απαρνήθηκε και δήλωσε ανεξάρτητος ο πρώην κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ Αίγινας , πήρε λοιπόν 10.000,00 κάτι σαν «πάρτε να πιείτε κάτι » και τους έχουμε και υποχρέωση

  και τα ρέστα ……. παγωτά

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  O Πετσάλνικος είναι Large στο χωριό του μόνο. Εκεί βρήκε να διαθέσει πάνω σε κάτι βουνά και λαγκάδια 1.500.οοο ευρώ να φτιάξει πάρκο εθνικής Συμφιλίωσης με συνεδριακούς χώρους, βιβλιοθήκες και 12 πολυτελή δωμάτια φιλοξενίας …..γιατί η συμφιλίωση θέλει και τη χλίδαααα της!
  Δεν μπορείς να συμφιλιωθείς ας πούμε αλλιώς . Εγώ πάλι γιατί δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με την ιδέα οτι μας κυβερνούν λαμόγια ; Λέτε γιατί κοιμάμε στα σανίδια ή γιατί βλέπω τα Καποδιστριακά να καταρέουν και αυτοί ξοδεύουν στα βουνά του Γράμμου (εκλογική περιφέρεια Πετσάλνικου) 1.500.οοο ευρώ ????? αν τελικά είναι μόνο τόσα ???

 7. Ο/Η Tilegrafitis λέει:

  Τόσους οἰκοδόμους ἔχει ἡ Αἴγινα. Δὲν μποροῦν νὰ προσφέρουν προσωπικὴ ἐργασία ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s