Ένα εκατομμύριο για να ξεδιψάσει η Αίγινα…

Λεφτά υπάρχουν...

Με ένα εκατομμύριο ευρώ από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποκαθίσταται, απ’ ό,τι φαίνεται, από σήμερα η ομαλή υδροδότηση του νησιού, μετά από πολυήμερη δοκιμασία. Για το καθόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές ποιόν ακριβώς θα πρέπει να ευγνωμονούμε, μιας που για την επιτυχία αυτήν ερίζουν ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης με τον αντιπεριφεριάρχη Δημήτρη Κατσικάρη. Και οι δύο τους πάντως αναφέρουν ότι τα χρήματα προορίζονται για την κάλυψη του χρέους του Δήμου προς τους υδρομεταφορείς, ενός χρέους του οποίου το δυσθεώρητο ύψος η δημοτική μας αρχή μέχρι πρότινος αμφισβητούσε. Αποτέλεσμα όλων αυτών: να οδηγηθούμε στην διακοπή της υδροδότησης επί πολλές ημέρες.

Αν λοιπόν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό –τόσο κρίσιμο ακόμη και για την υγεία μας– οι χειρισμοί της δημοτικής μας αρχής μόνο θυμηδία θα μπορούσαν να προκαλέσουν: αντιφατικές δηλώσεις του δημάρχου στο γνωστό παραληρηματικό του ύφος, καταγγελίες, αντεγκλήσεις, απειλές προς πάσα κατεύθυνση. Στην πράξη, η αναποτελεσματικότητα ήταν για μία ακόμη φορά πλήρης: σύνδεση στο δίκτυο όλων των ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία μας γεωτρήσεων, συνεχείς διακοπές, και –ως ύστατο υπερόπλο– προσφυγή, και πάλι στις –ούτως ή άλλως– τελείως ακατάλληλες υπηρεσίες του στόλου. Η πεπαλαιωμένη βραδυκίνητη υδροφόρα του Πολεμικού μας Ναυτικού ήλθε, είδε και απήλθε χωρίς να κατορθώσει να μεταγγίσει ούτε μία σταγόνα από το πολύτιμο φορτίο της στο στεγνό δίκτυο της Αίγινας.

Πέρα όμως από τον δήμαρχο, θα περίμενε κανείς κάποιο ακόμη στέλεχος της δημοτικής παράταξης, ίσως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής να επιχειρήσει με κάποιον τρόπο να παρέμβει στην εφιαλτική κατάσταση που είχε επικρατήσει. Όμως ο αντιδήμαρχος είχε άλλα θέματα –πολύ πιο σημαντικά– που απαιτούσαν την άμεση δημόσια παρέμβασή του. Ο άνθρωπος λοιπόν που όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση ήταν καθημερινά με ένα αγωγιμόμετρο στο χέρι, έτοιμος πάντοτε να καταγγείλει και την παραμικρή απόκλιση από τα καθορισμένα όρια, δεν είχε τίποτα να πει, όχι μόνο για τα ρεκόρ αγωγιμότητας που σημειώνονται επί ένα χρόνο τώρα, αλλά ούτε καν για την παντελή απουσία νερού –με ή χωρίς υψηλή αγωγιμότητα– που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Μεγαλοπρεπής και αγέρωχη, η υδροφόρα του ΠΝ κατέπλευσε στο Λεόντι

Μην έχοντας λοιπόν κάτι διαθέσιμο, του οποίου την αγωγιμότητα να μπορεί να μετρήσει, θεώρησε, πως τώρα ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για άλλες οργίλες παρεμβάσεις. Προχώρησε λοιπόν σε δημόσια καταγγελία της –απαράδεκτης ομολογουμένως– νοοτροπίας και της εν γένει λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, την οποία, επί ένα χρόνο τώρα, η διοίκηση του δήμου δεν έχει καταφέρει να βάλει σε κάποια τάξη. Κατέθεσε επίσης βαρυσήμαντη δημόσια καταγγελία κατά του συναδέλφου του –και παλαιού συν-καταγγέλοντα– Τάκη Βάρτζελη, κατηγορώντας τον ότι ήλθε σε μυστική συμφωνία με τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Κουκούλη να μην απομακρύνει το έργο-δωρεά του Κώστα Βαρώτσου «Πύλη της Αίγινας» από το λιμάνι. Λες και ο απερχόμενος δήμαρχος δεν είχε άλλο μέλημα από την «Πύλη».

Βέβαια η αυξημένη ευαισθησία του αντιδημάρχου στο θέμα αυτό είναι απολύτως κατανοητή. Η σύγχρονη αισθητική του έργου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την αγλαή ευφορία που προσδίδουν στο νησί τα διάσπαρτα σκουπίδια που το έχουν κατακλύσει, ως αποτέλεσμα της σοφής και συνετής διοίκησης της δημοτικής μας αρχής, η οποία από την πρώτη στιγμή εφαρμόζει ένα εντυπωσιακό σχέδιο που θα μετατρέψει την Αίγινα, κατά την προσφιλή έκφραση του δημάρχου, στον απόλυτο τελικό προορισμό (Final Destination).

Ίσως θεωρηθώ από κάποιους κακόπιστος που ασκώ κριτική, τώρα που –με τον ένα ή τοπν άλλον τρόπο– μας δόθηκε ολόκληρο εκατομμύριο ευρώ, και η κρίση μοιάζει να ξεπεράστηκε. Υπάρχει όμως ένα ακόμη δεδομένο. Το εκατομμύριο μπορεί να αρκεί για να καλύψει το μέχρι τώρα χρέος, αλλά δεν φτάνει και για το μελλοντικό έλλειμμα. Ο προϋπολογισμός της ύδρευσης δεν γίνεται να είναι ελλειμματικός, και αυτή την στιγμή δυστυχώς είναι, χάρις τόσο στην περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων, λόγω χρεοκοπίας, οσο και στην αλόγιστη μεταρρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής από την παρούσα δημοτική αρχή που επιβάρυνε, έτσι, το έλλειμμα ακόμη περισσότερο. Το εκατομμύριο μπορεί να δόθηκε εύκολα, αλλά δόθηκε με τον όρο να υπάρξουν δραστικές αυξήσεις στο τιμολόγιο της ύδρευσης, οπότε τα μελλοντικά εκατομμύρια καλούνται να τα καλύψουν οι καταναλωτές.

Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, λοιπόν, η συγκεκριμένη λύση του προβλήματος κάθε άλλο παρά επιτυχία δεν προβλέπεται να θεωρηθεί από μια μεγάλη μερίδα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας του νησιού μας.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Ένα εκατομμύριο για να ξεδιψάσει η Αίγινα…

 1. Ο/Η Φϊδι λέει:

  Αν το ότι βρέθηκαν – ΣΗΜΕΡΑ – 1 εκατομμύριο το θεωρείτε λύση του προβλήματος, είναι ενδεικτικό του μέλλοντος του νησιού….Δυστυχώς το ‘σώπα, ζήσαμε και σήμερα κι ας έρθει ο επόμενος να καθαρίσει’ ζει και βασιλεύει…..

 2. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Το ανθρωπάκι παραμένει μικρό, μικρότατο. Ανακάτεψε τις ζάχαρες της πίτας του Λαογραφικού με τα εσώψυχα του και τις γνωστές… παρλαπίπες του!!! Αίγινα δύσμοιρη! Και να ‘τανε τα τελευταία του; Κακιά υπομονή. Έχουμε ακόμη ν’ ακούσουμε, να δούμε και να πάθουμε!

  • Ο/Η Αιγινήτης και original λέει:

   Φίλε αγανακτισμένε αιγινήτη, το έχουμε ξαναπεί: Ο καντηλανάφτης και αυτοκράτορας να γίνει, πάλι σαν καντηλανάφτης θα φέρεται! (Δεν το λέω εγώ. Κάποιος Μεγάλος το ‘χε πει). Γιατί κάθε φορά μου πέφτεις απ’ τα σύννεφα;

 3. Ο/Η αισιόδοξος λέει:

  Φίλοι μου αγαπημένοι,¨έχω ένα καλό νέο να σας πω. Η θητεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λήγει το Μάΐο του 2014, δηλαδή το σύνολον παραμονής της είναι τριάμισι χρόνια!
  Προσέξτε όμως φίλοι μου τις επόμενες επιλογές σας, γιατί η επόμενη θητεία θα είναι πενταετής!!!

 4. Ο/Η Ταξιδιάρης λέει:

  Στο γήπεδο του Μπάσκετ, αιγινήτης ρωτάει τον αντιδήμαρχο Φιλ. Τζίτζη: Τί γίνεται με το νερό; Στον Ασώματο δεν έχουμε κόμπο. Και ο νεαρός αντιδήμαρχος απαντά: Και τί με νοιάζει; Κάτω στην Αίγινα έχουμε!
  ΔΟΞΆΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ο/Η ΑΔΑΗΣ λέει:

   Σοβαρολογείς; Μια κυρία της περιοχής Αγίου Νικολάου έλεγε ότι παραιτείται ο Δήμαρχος και δίνει το «δαχτυλίδι» στον Φίλιππα! Έτσι θα μας αντιμετωπίζει ο μικρός;

 5. Ο/Η φιλήμων λέει:

  Ακόμα κι ο Φίλιππας καλύτερος από τον Σακκιώτη θα ήτανε….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s