Ημερίδα για την διάσωση των παραδοσιακών σκαφών το άλλο Σάββατο στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα

Μοντέλα παραδοσιακών ξύλινων σκαφών από τον ιστότοπο naftotopos.gr

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης μας προσκαλεί σε ευρωπαϊκή ημερίδα με θέμα «Παραδοσιακά Σκάφη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Προβληματισμοί για την Διάσωση της Ελληνικής Ναυτικής Κληρονομιάς  και Παράδοσης», το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012, και ώρα 10.30 το πρωί., στις νέες εγκαταστάσεις του, επί της οδού Αναπαύσεως (Πύλη στρατοπέδου Παλάσκα) στον Δήμο Περάματος.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο «Πρωτέας» και το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό ναυτικής κληρονομιάς European Maritime Heritage (E.M.H.), με την συμμετοχή του Δήμου Περάματος και του Ελληνικού Νηογνώμονα, τελούντες υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ευάγγελος Κυριαζόπουλος,

Με την εκδήλωση αυτή, η οποία έχει συμμετοχές στην ομάδα των ομιλητών από την Σουηδία, την Ολλανδία και την Βρετανία, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτιστικής του προσφοράς στο Πέραμα και στην ουσία την ένταξη της «ταλαιπωρημένης» (σε όλους τους τομείς) πόλης του Περάματος στο πολιτιστικό χάρτη της Πρωτεύουσας αλλά και της χώρας και μάλιστα σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για την Ελλάδα.

Το θέμα της ημερίδας είναι σημαντικό για το πολιτισμό μας αλλά και την εθνική μας οικονομία και είναι εξόχως επίκαιρο, καθώς προωθείται κοινοτική οδηγία που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην διατήρηση και διάσωση των παραδοσιακών σκαφών, με άμεση επίπτωση στην λειτουργία ενός προσοδοφόρου κλάδου της νησιωτικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας είναι το ακόλουθο:

 1. Η αφίσα της ημερίδας «Παραδοσιακά σκάφη»Παρουσίαση της E.M.H. και των μελών της.
 2. Εκδηλώσεις.
 3. Συστάσεις.
 4. Μνημόνιο συμφωνίας για τα παραδοσιακά πλοία.
 5. Σύμφωνο της Βαρκελώνης.
 6. Στρατηγική για το μέλλον.
 7. Η οικονομική, πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεισφορά της Ε.Μ.Η.
 8. Το μέλλον της Ευρώπης στη θάλασσα πηγάζει από την Ναυτικής μας παράδοση.
 9. Οδηγία της Commission, ΚΟ2009/45/ΕΚ
 10. Παρουσίαση των Ελληνικών προβλημάτων και την Ελληνική σημερινή πραγματικότητα.
 11. Ναυτικά Μουσεία.
 12. Ναυτική και ναυπηγική εκπαίδευση στον τομέα των παραδοσιακών δεξιοτήτων.
 13. Νομικό καθεστώς (παραδοσιακά πλοία, καρνάγια, εκπαίδευση και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης).

Όπως μας ενημερώνουν οι διοργανωτές, στην ημερίδα θα αναπτυχθούν θέματα για την ευρωπαϊκή θέση και την σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας ως προς την διατήρηση της ναυτικής παράδοσης. Επίσης, η ομάδα εργασίας της E.M.H. θα ενημερώσει για τις ενέργειες και τους στόχους του οργανισμού, την προοπτική μιας συνεργασίας και μιας κοινής στρατηγικής δράσης, με την συμμετοχή μάλιστα και της Ελλάδας στην διοίκηση του οργανισμού.

Εκτός των άλλων θεμάτων, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και για την δυσμενή αλλαγή της ΚΟ2009/45/ΕΚ, και τις ενέργειες της Ε.Μ.Η. για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών οι οποίες δημιουργούν μείζον θέμα στην επιβίωση του κλάδου των μικρών επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, και κατ’ επέκταση στην τοπική Τουριστική Οικονομία, την ναυπηγική τέτοιων σκαφών στο μέλλον, την εξαφάνιση της ναυτικής μας παράδοσης…

Το Πρώτα η Αίγινα εκτιμά το έργο του σπουδαίου αυτού Μουσείου, το οποίο πρόσφατα απομακρύνθηκε από το χώρο του λιμένα του Πειραιά για να δημιουργηθεί στην θέση του μια καφετέρια… Θεωρούμε, επίσης, την διοργάνωση της ημερίδας αυτής μιαν εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια για την σωτηρία –έστω και την τελευταία στιγμή– των όσων ελαχίστων μας έχουν απομείνει από τον πλούτο της ναυτικής μας κληρονομιάς που μέρα με την μέρα αφανίζεται. Σχετική με το θλιβερό αυτό πρόβλημα και παλαιότερη ανάρτηση στο μπλογκ μας του άρθρου του Νίκου Μπακουνάκη «Γιάννης και Βενετία».

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης - Χάρτης

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης - Χάρτης

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ημερίδα για την διάσωση των παραδοσιακών σκαφών το άλλο Σάββατο στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα

 1. Παράθεμα: Σκέψεις με αφορμή την ημερίδα για τη διάσωση της ελληνικής ναυτικής κληρονομιάς | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s