Ο αντιφατικός όρμος: αρχαιότητες, βιολογικός καθαρισμός και ιχθυοκαλλιέργειες

Ο όρμος Λιγέας στην Αίγινα

Τα περιβαλλοντικά θέματα στο νησί μας είναι εξαιρετικά επίκαιρα, τελευταία, λόγω των ιχθυοκαλλιεργειών. Η προτεινόμενη εγκατάστασή τους σημαίνει περιβαλλοντική καταστροφή μεγάλης κλίμακας, με ολέθριες επιπτώσεις σε δύο σημαντικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, την αλιεία και τον τουρισμό. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία, λοιπόν, έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει τον κίνδυνο. Στον αγώνα της αυτόν βρήκε απρόσμενο σύμμαχο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία: στην ΚΣΤ´ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η οποία είχε παλαιότερα γνωμοδοτήσει κατά της προγραμματισμένης εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του όρμου Λιγέας στην Νότια Αίγινα, όπου βρίσκονται οι ελκυστικότερες παραλίες του νησιού μας. Το Υπουργείο Πολιτισμού, όμως, υπό την αφόρητη πίεση, των ιχθυοκαλλιεργητών –και συνεπές στην πάγια πρακτική του των τελευταίων ετών– δεν δίστασε να αποσύρει εν μία νυκτί την ένσταση των καθ’ ύλην αρμοδίων αρχαιολόγων, με απόφαση της Διεύθυνσης Κλασικών Αρχαιοτήτων. Όπως θα περίμενε κανείς, η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη στηλιτεύτηκε δεόντως από όλους τους συμμετέχοντες στις δύο συγκεντρώσεις που έγιναν πρόσφατα στην Αίγινα για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν χωροθετηθεί στην πολύπαθη περιοχή. Στον ίδιο όρμο, προγραμματίζεται να εγκατασταθεί επίσης και η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, στην οποία θα καταλήγουν τα δύσοσμα προϊόντα του περιπόθητου αποχετευτικού δικτύου του νησιού, εάν και όποτε αυτό κατασκευασθεί. Την εποχή που προγραμματιζόταν το έργο –επί προηγούμενης δημοτικής αρχής– η ίδια Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε γνωμοδοτήσει για τους ίδιους λόγους κατά της χωροθέτησης της μονάδας στην περιοχή. Το υπουργείο μάλιστα, κάτω από τις πιέσεις του Δήμου, είχε φροντίσει, και τότε, να αποσύρει ταχύτατα τις ενστάσεις. Ήταν νομίζω κάπως άστοχο –καθώς επίσης και κάπως προκλητικό– να επαναφέρει στην μνήμη μας αυτή την ιστορία ένας εκπρόσωπος της τότε δημοτικής αρχής, όταν μάλιστα αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας συγκέντρωσης, της οποίας τα αιτήματα ενισχύει η γνωμοδότηση της ΚΣΤ´ Εφορείας Αρχαιοτήτων για την περιοχή.

Πέρα όμως από τα ζητήματα στρατηγικής, το όλο θέμα υποκρύπτει μια βαθύτερη αντίφαση της κοινωνίας μας. Ο σεβασμός στις αρχαιότητες –και άρα στην ιστορική μνήμη του τόπου μας και κατ’ επέκτασιν στην ταυτότητά μας, – δεν είναι κάτι που μπορούμε να το θυμόμαστε μόνο όταν εξυπηρετεί τους όποιους σκοπούς μας, ενώ, όταν δεν τους εξυπηρετεί, να αισθανόμαστε ελεύθεροι να υπονομεύουμε και να απαξιώνουμε τους θεσμικούς φορείς εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία τους. Διότι όταν το κάνουμε αυτό διαλύουμε και το τελευταίο δίχτυ προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς από την απόλυτη αυθαιρεσία της άπληστης κοινωνίας μας. Και η προστασία αυτή είναι κρίσιμη. Η ιστορική μνήμη του τόπου, το τοπίο, η φύση, όλα αυτά που αποτελούν το περιβάλλον –φυσικό και πολιτισμικό– είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διαθέτει αυτή την στιγμή η δοκιμαζόμενη χώρα μας: ένα κεφάλαιο που πρέπει να διαχειριστούμε με μεγάλη περίσκεψη και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να μην το αναλώσουμε αλόγιστα, με μια κοντόφθαλμη αντίληψη συμφέροντος.

Η παραλία Κλήμα που βρίσκεται κοντά στον όρμο Λιγέας

Δεν γνωρίζω αν τελικά η εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα θίγει το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής. Το μπλογκ μας πάντως έλαβε ένα οργισμένο κείμενο –δημοσιευμένο ήδη στην εφημερίδα Εν Πειραιεί– που δείχνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι που αντέδρασαν πρώτοι με την εγκατάσταση της μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στον όρμο Λιγέας, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Πέρδικας –ανάμεσά τους και σημαντικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής, όπως το κείμενο απειλητικά επισημαίνει– αρχίζουν να κινητοποιούνται επιθετικά για το θέμα αυτό. Όπως φαίνεται, ήρθε τώρα η σειρά του νυν δημάρχου Σάκη Σακκιώτη να συγκεντρώσει την οργή τους. Παραθέτω το κείμενό τους, για την ενημέρωση των αναγνωστών του μπλογκ μας, αφού όμως πρώτα κάνω δύο επισημάνσεις:

 1. Η αναγκαιότητα μιας Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αν μάλιστα το έργο υλοποιηθεί σωστά και τηρηθούν οι προδιαγραφές δεν πρόκειται να απειλήσει το θαλάσσιο –τουλάχιστον– περιβάλλον. Θα πρέπει πάντως, ούτως ή άλλως, να υπάρξει τελικά ένα μέρος για να υποδεχθεί το πολύτιμο αυτό έργο, και θα είναι δύσκολο, νομίζω, να βρεθεί ακτή στην Αίγινα που να μην γειτνιάζει με κατοικημένη περιοχή.
 2. Δεν είμαι βέβαιος πως η κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών, έστω και αξίας πολλών εκατομμυρίων, μπορεί να θεωρηθεί επένδυση παραγωγική και επωφελής για τον τόπο – τουλάχιστον σε κάποιον αξιοσημείωτο βαθμό. Πόσο μάλλον που πολλές από αυτές τις κατοικίες, λόγω των διαστάσεων και της μορφολογίας τους, προκαλούν την υποβάθμιση του φυσικού κάλλους και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Παρά τις επιφυλάξεις μου αυτές, πιστεύω ότι το θέμα είναι σοβαρό και χρήζει περαιτέρω  διερεύνησης. Προς το παρόν, όμως, θα πρέπει, να αρκεσθούμε, στο κείμενο εκείνων που αντιδρούν:

ΟΡΓΗ ΣΕ ΠΕΡΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΦΕΝΤΟΥΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΥΜΑΤΩΝ

Αναβρασμός επικρατεί στην Πέρδικα και το Σφεντούρι μετά την ένταξη του έργου της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στον Ορμο Λυγέας στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρη την περιοχή και ειδικότερα στη μοναδικής ομορφιάς παραλία Κλήμα.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία το νότιο άκρο της Αίγινας έχει προσελκύσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω αυτής της γραφικότητας και φυσικής του ομορφιάς. Παράγοντες του εφοπλισμού, του Τύπου, σημαντικοί επιχειρηματίες και επιστήμονες έχουν αγοράσει πολυτελείς κατοικίες στη νότια πλευρά της Αίγινας, συμβάλλοντας στην οικονομική της ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων αγνοούν τη γραφικότητα της περιοχής κι όπως δηλώνει ο δεύτερος, η δημοτική αρχή ισχυρίζεται –ψευδώς– ότι δεν υπάρχουν κατοικίες(!)

Ηδη ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάσος Αμάφης σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο, τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, καθορίζουν την περαιτέρω στάση τους με την υποβολή ένστασης προκειμένου να ανατρέψουν τα επιβλαβή για την ποιότητα της ζωής τους σχέδια της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής.

Βάλλουν ωστόσο ευθέως κατά του Δημάρχου Θεοδόση Σακκιώτη ο οποίος επιμένει στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής – όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή – υπολογίζοντας ότι το πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την παράταξή του θα είναι μικρότερο -λόγω του μικρού αριθμού ψήφων- σε σχέση με άλλα σημεία του νησιού. Όμως, πολλοί από τους νεοφερμένους Πειραιώτες και Αθηναίους που επένδυσαν τα χρήματά τους στην Πέρδικα, το Σφεντούρι και το Κλειδί, φέρονται αποφασισμένοι να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Αίγινα για να εμποδίσουν όσους επιβουλεύονται τον περιβαλλοντικό «θάνατο» αυτού του πανέμορφου σημείου.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Ο αντιφατικός όρμος: αρχαιότητες, βιολογικός καθαρισμός και ιχθυοκαλλιέργειες

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Πολύ επιθετικό το κείμενο των «κατοίκων και φορέων της περιοχής» !!!!! Ήρθε φαίνεται η ώρα να πληρώσει ο τωρινός δήμαρχος το τίμημα που πλήρωσε ο προκάτοχός του. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι το θέμα αυτό του στοίχισε την επανεκλογή του ……

 2. Ο/Η Μία Απορία λέει:

  Εκείνο το ξεχασμένο Ινστιτούτο θα πάρει αραγε θέση στο θέμα της Λιγέας? Μήπως η τελευταίες εξελίξεις είναι ο λόγος που έχει εξαφανιστεί?

  • Ο/Η ανώνυμος λέει:

   Κάποιοι τον είπαν… [αφαιρέθηκε μια λέξη]! Ίσως γιατί ζήτησε εγγυήσεις από τον πρώην και δεν του τις έδωσε. Έτσι εκείνος πήγε με τον νυν, που δεν έλεγε όχι σε τίποτα. Και τώρα, τί γίνεται; Πάνε και τα τάματα, πάει κι ο [αφαιρέθηκε μια λέξη], (ο [αφαιρέθηκε μια λέξη] δηλαδή).
   [Η ομάδα διαχείρισης του Πρώτα η Αίγινα αφαίρεσε από το σχόλιο ορισμένους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικοί]

 3. Ο/Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ λέει:

  Αν κατάλαβα καλά οι δύο προηγούμενοι αναφέρονται στον Θ……λο. Αλλά και ο πρώην;
  Φίλοι μου, την έχουμε όλοι πατήσει: Κινηματοευθυνήτες και Ολοιμαζίτες!
  Και από τη μια, μα και από την άλλη μεριά, δυστυχώς ο θησαυρός… άνθρακες! Δυστυχώς!!!

 4. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Το Υπ. Πολιτισμού, αλλά και η αρχαιολογία, μας παίζουν περίεργα παιχνιδάκια τελευταία στην Αίγινα! Πότε είναι μαζί και πότε είναι χώρια, ανάλογα δηλαδή. Τί κρίμα; Τί να πρωτοπιστέψεις πια; Και πού να ακουμπήσεις; Έρημη Αίγινα, από πού και από ποιον να γλυτώσεις;

 5. Ο/Η Eleni Mylonas λέει:

  Poly tha ithela na to diavasw alla yparxei provlima me to text encoding kai tous Ellinikous xaraktires kai vgainoun ta grammata se tetragwnakia. Boreite na kanete kati parakalw?

 6. Ο/Η Η τσιπούρα της Αίγινας λέει:

  Συμφωνώ με το πνεύμα της ανάρτησης και επικροτώ ιδιαιτέρως τις παρατηρήσεις περί του Ινστιτούτου… Αλήθεια τι απόγινε όλη αυτή η «γκλαμουριά» και η «διανόηση» με τις μεγάλες ιδέες; Μήπως εν όψει του Βιολογικού θα τους ξαναδούμε; Μήπως πίσω από κάποιους «φίλους» των Ιχθυοκαλλιεργειών κρύβονται και παρατρεχάμενοι κάποιων που θέλουν να εμφανίζονται ως …παράγοντες; Μήπως ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Πέρδικας, που …εμφανίζεται να συμμετέχει στο Συντονιστικό των Φορέων της Αίγινας εναντίον των Ιχθυοκαλλιεργειών, «λάμπει» δια της απουσίας του από κάθε συγκέντρωση, επειδή κάποιοι τον έχουν πείσει ( ; ) πως οι ιχθυοκαλλιέργειες θα εμποδίσουν τον Βιολογικό;
  Οτιδήποτε κι αν «παίζει», είναι σίγουρο πως όλοι εκείνοι που στις τελευταίες εκλογές έκαναν τα πάντα για να μην ξαναβγεί ο Κουκούλης, τώρα πια δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ περήφανοι με τις επιλογές και τις μεθοδεύσεις τους…

 7. Ο/Η ο μέσος αιγινήτης λέει:

  Βιολογικός της Αγ. Μαρίνας στον κάβο δεν έγινα, γιατί είχαν χτιστεί σπίτια. Στον Τούρλο δεν μας άφησε το Ναυτικό. Στη Λυγέα φοβούνται ότι θα «χαλάσει» και το Κλήμα (άσε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο), να παίζει και ο Αμάφης τον παράγοντα. Υπάρχουν -λένε- και ίχνη προϊστορικά, κάτι σπασμένα αγγεία. Να βρείτε κάπου αλλού, μας λένε. Όπου και να πάει, τα ίδια θα λένε. «Να πάτε αλλού». Το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα τελειώσει. Βιολογικός δεν θα γίνει. Η TUI έφυγε εδώ και πολλά χρόνια γιατί δεν είχαμε βιολογικό. Σε 20 χρόνια θα κολυμπάμε στα σκατά σε όλη την Αίγινα, όχι μόνο στην Αγ. Μαρίνα. Θα έχουμε όμως προστατέψει τις «αρχαιότητες» και τους έποικους του Κλήματος, όπου η πλαζ θα αργήσει να γεμίσει κι’ αυτή σκατά. Καλά είναι…

  • Ο/Η AOYA λέει:

   Αυτό θα συμβαίνει πάντα με το βιολογικό και τη χωροθετησή του ! Αντι λοιπόν να ετοιμάζουν Φαραωνικά έργα οι παράγοντες του τόπου σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση……. ας κάνουν σε κάθε περιφέρεια μικρούς βιολογικούς. Νομίζω πως τότε κανένας κάτοικος δεν θα έχει λόγο να εναντιωθεί !

   • Ο/Η Μία Απορία λέει:

    Μικρούς Βεζούβιους δηλαδή;

   • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Είδες που φτάσαμε ? Να μιλάμε για μικρότερους βιολογικούς στην Αίγινα και στην περιφέρεια και να μας έρχεται στο νου Βέζουβιος σκατού λόγω του αποτυχημένου βιολογικού στην Ψαραγορά. Κοίτα υπάρχουν και μικροί βιολογικοί που δεν λειτουργούν με πετρογκάζ ή στον αυτόματο πιλότο .

   • Ο/Η Μία Απορία λέει:

    Κάποιοι φταίνε όμως που φτάσαμε εδώ! Και άμα δεν λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο ποιος θα τους πιλοτάρει; Αυτοί που τον κλείσανε τον Βεζούβιο γιατί λεφτά έχουν μόνο για προσλήψεις ειδικών συμβούλων;

 8. Ο/Η Κάτοικος Πέρδικας λέει:

  Υποτίθεται ότι ο βιολογικός καθαρισμός βγάζει νερό για πότισμα, της Ψυττάλειας θα το πάνε πίσω στην Αττική να ποτίζει τα δάση. Το δημοσίευμα του ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ είναι «στημένο», εξ άλλου η «εφημερίδα» αυτή γράφει μόνο επί παραγγελία. Αυτοί που έχουν τις βίλες δεν θέλουν κίνηση και αυτοκίνητα, αυτό είναι το θέμα. Βιολογικούς δεν θέλουν μόνο οι καθυστερημένοι νεόπλουτοι και ο ανόητος Αμάφης που το παίζει παράγων.

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Γιατί τα βάζετε με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών; Είναι φυσικό οι άνθρωποι να θέλουνε να προστατεύσουνε τις ιδιοκτησίες τους. Εσείς θα θέλατε τον βιολογικό δίπλα ή μπροστά στα σπίτια σας; Αυτοί θα κάνουν ότι μπορούνε, όσο και να τους βρίζετε. Κι αν ο Κουκούλης την πλήρωσε για το βιολογικό, ας πρόσεχε! Και τώρα ας προσέξουν Σάκης και Κατσικάρης γιατί κάτι μου λέει πως θάχουνε κι αυτοί την ίδια τύχη! Τελικά σ’ αυτό το νησί όλοι δουλεύουνε για το γιατρό….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s