Κι ούτε ένα ευχαριστώ…

Το πρακτορείο ΠΡΟ ΠΟ της Λίνας Μπόγρη-Πετρίτου στο 2ο Φεστιβαλ Φιστικιού, με τα έργα της Καλλιόπης Κοπανίτσα.

της Λίνας Μπόγρη-Πετρίτου*

Αναρωτιέμαι: Να είναι το δημοσίευμα του τελευταίου φύλλου (αρ. 428) της τοπικής εφημερίδας Μάχη της Αίγινας (και του τοπικού ιστότοπου AeginaNews) που λειτούργησε ως ερέθισμα να θυμηθώ κι εγώ με τη σειρά μου το Φεστιβάλ Φιστικιού του 2011; Ίσως και να είναι. Έτσι συμβαίνει με μας τους ανθρώπους. Κάτι γίνεται, κι ο νους γυρίζει πίσω, θυμάται…

«Τελευταία μέρα… Το τριήμερο στο τέλος του. Ο καιρός, ευτυχώς, μας έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε! Ο κόσμος πολύς… Στον Άγιο Νικόλα, το Θαλασσινό, οι άνθρωποι σπρώχνουν, πατάνε, στριμώχνουν και στριμώχνονται, για να δοκιμάσουν έστω κι ένα μικρό, μικρούτσικο κομματάκι, από το πολυδιαφημιζόμενο τεράστιο πολύμετρο παστέλι!

Λίγο αργότερα, στο μικρόφωνο, παρέλασαν οι πάντες, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας! Ο κατάλογος μακρύς, εκατοντάδες τα ονόματα που έπρεπε να ευχαριστήσουν. Εκατοντάδες και τα ευχαριστήρια επί χάρτου, εν είδει αναμνηστικών! Κανένα «ευχαριστώ» δεν περίσσεψε για τα καταστήματα που φιλοξένησαν τους καλλιτέχνες, αλλά και κανένα για κανέναν καλλιτέχνη! Ψιλά γράμματα!!!

Μεσάνυχτα πια και καθισμένοι στο «Αιάκειο», βλέπαμε ένα, ένα, τα περίπτερα να αδειάζουν φορτώνοντας ό,τι περίσσεψε στα αυτοκίνητα. Μέχρι το βράδυ της άλλης ημέρας δεν θα θυμίζει τίποτα τη γιορτή, παρά μόνο κάποιες αφίσες, και τα έργα που έχουν φιλοξενήσει τα καταστήματα που δήλωσαν συμμετοχή στη Διαδρομή των Καλλιτεχνών. «Και του χρόνου», ευχήθηκα κι εγώ με τη σειρά μου. Η κριτική, απ’ όσο άκουσα, καλόπιστη στο σύνολό της. Η γιορτή, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, να γίνει θεσμός!

Χιλιάδες οι ευχαριστίες φέτος στο Φεστιβάλ του Φιστικιού, αλλά ούτε ένα ευχαριστώ για τους καταστηματάρχες και τους καλλιτέχνες!

Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει: «Δεν είμαι φαγάς, μόνο παραπονιάρης»! Είπα κι εγώ να γράψω το παράπονό μου!

Το κατάστημά μου, πρακτορείο ΠΡΟ ΠΟ, συμμετέχοντας στη Διαδρομή των Καλλιτεχνών, φιλοξένησε (όπως και τις προηγούμενες χρονιές) έργα ζωγραφικής. Και αυτή τη φορά γυναίκα ζωγράφος, και αυτή τη φορά πίνακες θαυμάσιοι, όμορφοι, που έδωσαν μιαν άλλη διάσταση στο χώρο μου. Άρεσαν και επαινέθηκαν!!!

Δεν τίμησαν όμως την καλλιτέχνιδα με την παρουσία τους, ούτε η Οργανωτική Επιτροπή αλλά ούτε και η Διοίκηση του Δήμου, έτσι απλά για να τα δουν.

Και όμως, τα έργα έμειναν σε όλους τους χώρους ακόμα ένα δεκαήμερο μετά τη λήξη της γιορτής. Η απόσταση του καταστήματός μου από το Δημαρχείο, απέναντί μου, είναι, δεν είναι, 8 μέτρα, και από τα γραφεία της ΚΕΔΑ ίσως είναι τα διπλάσια! Το Δημοτικό κατάστημα βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1896 και το δικό μας από το 1795-1800, επίσης στην ίδια θέση! Αυτά τα αναφέρω για όποιον δεν μπορεί να γνωρίζει τα της εύκολης ή δύσκολης πρόσβασης, στο σημείο!

Δεν έχω μιλήσει με άλλα καταστήματα για να μάθω αν έτυχαν της ίδιας συμπεριφοράς. Θέλω όμως να συμβουλεύσω τους διοργανωτές (κι αυτό το κάνω μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες της πολύχρονης ενασχόλησής μου με τα κοινά), ότι δεν θέλει κόπο αλλά… τρόπο! Ο τρόπος που κάνει τον άλλο να μένει δίπλα σου, να σε βοηθάει, να χαίρεται με τη χαρά σου, να δίνει και να παίρνει από την προσφορά σου!!!

Αν ζούσε ο πατέρας μου, θα κούναγε με θλίψη το κεφάλι του και θα μου έλεγε: «Παιδί μου γέρασες κι ακόμα δεν θέλεις να καταλάβεις ότι δεν κάνουνε όλες οι μέλισσες μέλι!».

* Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου ασχολείται συστηματικά με την Τοπική Ιστορία και την Λαογραφία της Αίγινας και αρθρογραφεί για τα θέματα αυτά στον τοπικό τύπο.

This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Κι ούτε ένα ευχαριστώ…

 1. Ο/Η Τοπική λέει:

  … μόνο παραπονιάρa …. άρa … άρa

 2. Ο/Η Μια ξενοκαρφίτισσα λέει:

  Η κυρία του κυρίου ξαναχτύπησε με βαρύγδουπη επιστολή που έστειλε παντού και νομίζει ότι «βάζει τα πράγματα στη θέση τους». Με τη γνωστή κομματική εμπάθεια και ψευδολογία. Γιατί η κ. Πετρίτου-Μπόγρη που αναφέρετε στην επιστολή δε γράφει τίποτα για το περιεχόμενό της? Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η κυρία με τον προσωπικό σύλλογο γυναικών (στα πρότυπα της αείμνηστης Margaret) δεν έχει κουνήσει τρία χρόνια τώρα ούτε το δαχτυλάκι της για το FF? Κι ας ήτανε μέλος όλων των οργανωτικών επιτροπών !!! Με πια νομιμοποίηση κάνει κριτική δίνει εύσημα στους γελοίους «»συντρόφους῾ της και βγάζει και συμπεράσματα ???

 3. Ο/Η ο προσεκτικός λέει:

  Τώρα στα «ξελούκαμπα», που λένε και στη Θεσσαλία, θυμήθηκε ή κυρία μέλος της οργανωτικής να διαμαρτυρηθεί για τους διαμαρτυρόμενους!!! Να μου πεις, έτσι βρήκε την ευκαιρία και η κυρία της ανάρτησης να βγάλει το παράπονο που φύλαγε τόσο καιρό κρυμμένο. Για την πρώτη, τί να πω! Καλό θα ήταν να το είχε αποφύγει… Ίσως πίστεψε πως αν άφηνε να περάσει ο καιρός, θα είχαν όλοι ξεχάσει για το πως έγιναν όσα έγιναν και θα μπορούσε έτσι να περάσει, άνετα πια, τη δική της άποψη. Όσο για την δεύτερη, επειδή τα τελευταία χρόνια μας έχει δείξει ότι μιλάει μόνο όταν είναι πολύ σίγουρη για όσα λέει, πιστεύω πως έχει απόλυτο δίκιο και καλό θα είναι να δώσουνε λίγη παραπάνω προσοχή οι όποιοι επόμενοι διοργανωτές…

 4. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Μα κυρία Πετρίτου εσείς είχατε δηλώσει Κουκουλικιά με την παρουσία σας στο κέντρο του Κουκούλη προεκλογικά και σας είχανε οι Σακιωτικοί στο πυρ το εξώτερον! Τί περιμένατε; Νομίζατε ότι οι άνθρωποι ξέρουν να φερθούν; Πιστεύανε ότι σας αφαιρούσανε… τιμή που δεν ήρθανε, άρα σας τιμωρούσανε και έτσι πήρανε την εκδίκησή τους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Ο/Η ο μέσος αιγινήτης λέει:

  Πράγματι, είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη «χτυπά» με αισχρά ψέματα. Το είχαν επισημάνει και τότε. Είναι ο βαθύς πυρήνας Σάκη -ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να λειτουργεί μόνο διχάζοντας και συκοφαντώντας. Προσέξτε: Ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ έχει πει ότι συζητάνε εδώ και καιρό, να ξανα -ανοίξουν την οργανωτική επιτροπή. Αυτό δεν αρέσει στην κυρία Β. και το σαμποτάρει, γράφοντας τα όσα συκοφαντικά διαβάσαμε.

 6. Ο/Η αιγινήτης λέει:

  Για όσους γνωρίζουνε πρόσωπα και πράγματα, έχω να σας θυμίσω ότι η πρόεδρος της οργαν. επιτροπής του Φ.Φ. έξω από την αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου, αποκάλυψε σε δημοσιογράφο τοπικού φύλλου, πως ο άρχων του τόπου, τους είχε απαγορεύσει την όποια επαφή με συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν τον είχαν πριμοδοτήσει στις εκλογές! Επόμενο ήταν να κάνει τις επιλογές του, και να αποφεύγει τις επισκέψεις σε… εχθρούς!!! «Τόσο του κόβει», όπως λέει ο παππούς μου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s