Τελικά υπάρχουν κάποιοι που είναι υπέρ των ιχθυοκαλλιεργειών;

Ιχθυοκαλλιέργειες

H εξαιρετικά, ομολογουμένως, επιτυχής ημερίδα «Ιχθυοκαλλιέργειες στο Σαρωνικό: Οι επιπτώσεις», που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή η τοπική συντονιστική επιτροπή των φορέων της Αίγινας, σε συνεργασία με την εφημερίδα Νέα Εποχή, δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας στο νησί ως προς την τελική έκβαση του αγώνα που έχει ήδη ξεκινήσει σε πανελλήνιο επίπεδο. Υπό τον συντονισμό του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Κώστα Ντρή, το εξαιρετικό πάνελ των ομιλητών περιελάμβανε τον μαχητικό Δήμαρχο Επιδαύρου Κώστα Γκάτσιο, τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της Σαλαμίνας «Περιβός» Μάρκο Ακύλα, τον δημοτικό σύμβουλο Ύδρας και πρόεδρο του Συλλόγου «Υδραίικη Φώκια» Μανώλη Τσακίρη, και την διδάκτορα Επιστήμης της Θάλασσας Αγγελίνα Μεταξάτου, ενώ μίλησαν επίσης, εκ μέρους της συντονιστικής της Αίγινας, η Στέλλα Τρίμη και, εκ μέρους της Πανελλήνιας Συντονιστικής, ο δημοτικός σύμβουλος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ψυχή του αγώνα κατά των υδατοκαλλιεργειών.

Οι ομιλητές έριξαν άπλετο φως σε κάθε πτυχή του θέματος: από τις καταστροφικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον –και άρα την αλιεία και τον τον τουρισμό– ως και τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις και τις αυθαιρεσίες που οδήγησαν στην παράνομη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία υπεγράφη από οκτώ υπουργούς, την ώρα που η υπό κατάργησιν κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης με μοναδικό σκοπό να παραιτηθεί. Στην ημερίδα της Αίγινας, όλοι οι παριστάμενοι –πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, καθώς και από το πολυπληθές κοινό που συνέρρευσε– εξέφρασαν την ομόφωνη αντίθεσή τους στις ιχθυοκαλλιέργειες, χωρίς να κρύψουν την οργή τους για την προκλητική περιφρόνηση από πλευράς πολιτείας της εκπεφρασμένης θέλησης των τοπικών κοινωνιών.

Ιχθυοκαλλιέργειες 2

Kανείς πλέον δεν μοιάζει να ταλαντεύεται, ούτε καν ο Δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης, ο οποίος, έχοντας αποφύγει να προσχωρήσει στη Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, εμφανιζόταν τις τελευταίες ημέρες πολύ πρόθυμος να πιστέψει τις φημολογίες που ήθελαν το Ρυθμιστικό της Αθήνας να εξαιρεί την Αίγινα από την χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών – ωσάν αυτό να απέτρεπε την μέγιστη απειλή που εκφράζει η ΚΥΑ για την Αίγινα, τον Σαρωνικό, αλλά και το σύνολο σχεδόν των παράκτιων περιοχών της χώρας μας. Έχοντας λοιπόν εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή –στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι όλων σχεδόν των πολυάριθμων θιγόμενων περιοχών– πρόκειται να προσφύγει τις προσεχείς ημέρες κατά της ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωσή της. Δεδομένου ότι η υπουργική απόφαση είναι διάτρητη, η πρόβλεψη για την έκβαση της προσφυγής είναι εξαιρετικά θετική.

Εν όψει των εξελίξεων αυτών η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή με δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες, Δευτέρα 9-1-2012, ενημερώνει για την ανταπόκριση  που είχαν τα αιτήματά της από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και από ορισμένους σημαντικούς φορείς στους οποίους απευθύνθηκε. Ο σημερινός πρωθυπουργός, όπως άλλωστε και τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα, όχι μόνο δεν θέλησαν να υποστηρίξουν τα αιτήματα της επιτροπής, αλλά ούτε καν να τα συζητήσουν μαζί της, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Το εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια ακριβώς στάση τήρησαν και φορείς, οι οποίοι, λόγω του αντικειμένου τους, θα φανταζόταν κανείς ότι θα ήταν οι πρώτοι που θα συστρατεύονταν στον αγώνα κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Ανάμεσά τους ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF και η Greenpeace, που θα ήταν όλοι σύμμαχοι πολύτιμοι στην προσφυγή. Η στάση τους είναι ακατανόητη και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Έχουν ακόμη τρεις μέρες για να την αναθεωρήσουν, αλλά ό,τι και αν κάνουν τελικά, η προσφυγή θα γίνει. Με ή χωρίς αυτούς.

Ιχθυοκαλλιέργειες 3

Παραθέτω το δελτίο τύπου:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –  9-1-2012

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή απέστειλε επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή, ζητώντας τους συνάντηση και ανάληψη θεσμικών ενεργειών με αντικείμενο την απόσυρση της ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών. Από τους επικεφαλής των κομμάτων ζητήθηκε επίσης να ενημερώσουν εγγράφως την Επιτροπή και τους κατοίκους των θιγόμενων περιοχών για τις θέσεις τους αναφορικά με το αίτημα για απόσυρση της ΚΥΑ. Μέχρι σήμερα, μόνον η Δημοκρατική Συμμαχία, το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δηλώσει τη θέση τους υπέρ των αιτημάτων της Επιτροπής. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν απαντήσει ακόμα στα ερωτήματα που έχει υποβάλει επανειλημμένα η Επιτροπή, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει καμία θεσμική ενέργεια για την απόσυρση της ΚΥΑ, πλην της ερώτησης του βουλευτή, κ. Λ. Αυγενάκη και της αναφοράς των βουλευτών κ. Δ. Μανωλάκου, κ. Ν. Μωραϊτη και κ. Στ. Σκοπελίτη.

Ρωτάμε και πάλι (πριν δώσουμε την απάντηση μόνοι μας): όσοι δεν απαντάνε είναι υπέρ του Χωροταξικού;

Τέλος ενημερώνουμε τα μέλη μας και τους κατοίκους των περιοχών μας, ότι προς μεγάλη μας απογοήτευση, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ούτε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ούτε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στους οποίους έχουμε απευθύνει αλλεπάλληλες κατεπείγουσες εκκλήσεις να συμπράξουν στον αγώνα μας.

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ λήγει σε τέσσερις μέρες και οι θεσμικοί υπερασπιστές του περιβάλλοντος και του τουρισμού σφυρίζουν αδιάφορα…

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τελικά υπάρχουν κάποιοι που είναι υπέρ των ιχθυοκαλλιεργειών;

  1. Ο/Η ενωτικός λέει:

    Συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Όλη η ομάδα της Συντονιστικής φαίνεται ότι δούλεψε και λειτούργησε έξυπνα και σωστά. Η εκδήλωση ήταν εξαιρετική και έδειξε ότι όταν υπάρχει συλλογικότητα και ομαδικό πνεύμα, μπορούν να ξεπεραστούν αντιθέσεις, μπορούν να υπάρξουν συνθέσεις και κοινές δράσεις για το κοινό καλό.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω διαβάζοντας άλλα μπλογκς της Αίγινας είναι αυτή η μανία καταδιώξης συγκεκριμένου προσώπου. Γιατί επιμένουν κάποιοι να μην αναγνωρίζουν τις ικανότητες των ανθρώπων και τελικά να τις εκμεταλλεύονται;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s