Μετά μουσικής…

Ηχορύπανση 1

Είναι αλήθεια πως η δημοτική μας αρχή έχει πλέον αρχίσει να διαψεύδει τις προσδοκίες, ακόμη και των θερμότερων υποστηρικτών της. Σε μιαν εποχή δύσκολη –που απαιτεί την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και έκτακτων προβλημάτων– οι δημοτικοί μας άρχοντες αποδεικνύονται καθημερινά ανίκανοι να διαχειρισθούν ακόμη και τα απλούστερα και τα στοιχειωδέστερα. Εκεί όμως που δεν παύουν ούτε για μια στιγμή να μας εκπλήσσουν, είναι στην ικανότητά τους να επινοούν τρόπους για να υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο την –ήδη δυσβάστακτη– καθημερινότητα μας.

Όπου υπάρχει κάτι που να αναβαθμίζει –έστω και στο ελάχιστο– την ζωή μας, εκείνοι, με ζήλο θαυμαστό, έχουν βαλθεί θαρρείς να το καταστρέψουν, κι αυτό με μιαν ευστοχία και μια συστηματικότητα, καθόλου χαρακτηριστική της εν γένει πρακτικής τους. Τα παραδείγματα πολλά: η «Πύλη της Αίγινας» του Κώστα Βαρώτσου που παραμένει επί ένα χρόνο σκοτεινή και περιφρονημένη, η ελεύθερη παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο που σχεδόν ποτέ δεν λειτούργησε επί των ημερών τους, η πρόσφατη κατάργηση της πεζοδρόμησης της Σπύρου Ρόδη, ενός μέτρου που –παρά την αρχική δυσπιστία ορισμένων– είχε κερδίσει εδώ και καιρό την γενικότερη αποδοχή. Όλες αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα του νησιού μας –την συντελεσθείσα πλαστικοποίηση της παραλίας, την μονίμως προβληματική καθαριότητα και την, όλο και συχνότερα προβληματική, υδροδότηση– μετατρέπουν σταδιακά το νησί μας σε έναν τόπο όλο και λιγότερο ελκυστικό, τόσο για τους κατοίκους του όσο και για τους περιπόθητους επισκέπτες του.

Χριστουγεννιάτικες απολαύσεις στην Αίγινα

Τί καινούργιο σκέφτηκαν λοιπόν οι άρχοντές μας να κάνουν για την περίοδο των εορτών, περίοδο που προσελκύει, άλλωστε, αυξημένο αριθμό επισκεπτών; Υπάρχει ένα πράγμα που η Αίγινα προσφέρει πλουσιοπάροχα –ιδιαίτερα τον χειμώνα– τόσο στους  κατοίκους της όσο και στους επισκέπτες της. Την ομορφιά και την γαλήνη του λιμανιού της. Στερημένο από την καλοκαιρινή κίνηση το νησί μας ξαναβρίσκει αυτή την εποχή τους ρυθμούς και την αίσθηση του μικρού και ήρεμου νησιού που ήταν κάποτε. Και η γαλήνη αυτή είναι πολύτιμη, ιδίως  για τον επισκέπτη που εγκαταλείπει την θορυβώδη πόλη και έρχεται εδώ για λίγες μέρες ξεκούρασης. Ο τρόπος για να καταστραφεί ακόμη και αυτό το μέγιστο αγαθό της Αίγινας αποδείχθηκε σατανικά απλός. Από την Δευτέρα που μας πέρασε, κάθε πρωί τα σκουριασμένα μεγάφωνα-χωνιά που είναι τοποθετημένα κατά μήκος της παραλίας –και που θα ταίριαζαν περισσότερο σε στρατώνα ή σε προαύλιο φυλακής– άρχισαν να μεταδίδουν μιαν αλλοπρόσαλλη όσο και εκκωφαντική «εορταστική» μουσική, που, βοηθούσας και της παραμόρφωσης του ήχου που προκαλεί ο αρχαιολογικής αξίας αυτός εξοπλισμός, δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τίποτε άλλο παρά ηχορύπανση.

Πάνε οι αναζωογονητικές βόλτες στην παραλία, ο πρωινός καφές στα καφενεία, ο συνοδευμένος από το χαρακτηριστικό τρίξιμο των καϊκιών που λικνίζονται ελαφρά στο λιμάνι. Πάνε όλα αυτά τα απλά και ελάχιστα, που αποτελούν όμως και την πεμπτουσία της ποιότητας της ζωής μας στους ζοφερούς αυτούς καιρούς… Τα πάντα κατακλύζει πλέον ο αδυσώπητος και κακόηχος βόμβος των μεγαφώνων, που μεταδίδουν διαρκώς ένα αφάνταστο ποτ πουρί από τσάμικα, ελαφρολαϊκά, βλαχοπόπ, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες γλυκανάλατες και χιλιοακουσμένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Και καλά οι ξένοι και οι Παρασκευάδες… Αυτοί ας πληρώσουν ακριβά το θράσος τους να νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το νησί μας ως τόπο ανάπαυσης και αναζωογόνησης. Καμιά αντίρρηση! Αλλά την τιμωρία αυτήν την εισπράττουμε όλοι μας. Ακόμη και κηδεία είδαμε την Δευτέρα στην Παναγίτσα, να τελείται υπό τους ήχους κλέφτικων τραγουδιών που παρέπεμπαν σε πανηγύρι της Λαμπρής στην ορεινή Καλαμπάκα…

Αυτή είναι λοιπόν η εικόνα της ανάπτυξης και του πολιτισμού που επιδιώκει να προβάλει ο Δήμος; Αυτός είναι ο σεβασμός στο «ιστορικό μας νησί»;

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Μετά μουσικής…

 1. Ο/Η ο μέσος αιγινήτης λέει:

  Κύριε Ακραιφνής είσαστε μια μικρή μεοψηφία. Ο μέσος Αιγινήτης όμως, αμέσως σκέφτηκε: Είδες ο δήμαρχος; Μας έβαλε και μουσική! Σιγά μην κάτσει να ακούσει τι μουσική είναι και πόσο καθαρή είναι. Γιατί, μήπως ακούει καθαρούς ήχους; Μήπως δεν είναι η ζωή του το «ώπα-ώπα»; Ακούσατε κανένα να διαμαρτυρηθεί που τέσσερις μέρες στο φεστιβάλ «μας τα έπρηξαν»; Δυστυχώς κ. Ακραιφνής αυτός είναι ο μέσος Αιγινήτης και αυτόν εκφράζει ο δήμαρχος. Γι’ αυτό και κατάργησαν τον πεζόδρομο. Δεν τον θέλει ο μέσος Αιγινήτης. Θέλει όχι μόνο να πηγαίνει παντού με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι αλλά -ΠΡΟΣΕΞΤΕ- να παρκάρει ακριβώς μπροστά στην πόρτα του καταστήματος, κλείνοντας την είσοδο στον επόμενο πελάτη! Έτσι λοιπόν, κολακεύουν και οι φαύλοι πολιτικοί τον κοσμάκη και πάμε καλά και καλύτερα προς τα πίσω.

 2. Ο/Η Φίλος του νησιού λέει:

  Δηλαδή να μην ακούμε ποτέ τα «χιλιοακουσμένα» χριστουγεννιάτικα; Σωστά όλα τα άλλα, αλλά να μην υπάρχει καμιά μουσική; Σε μεγάλες πόλεις υπάρχει μουσική; Τι μουσική; Εμείς οι επαρχιώτες δεν ξέρουμε. Υπάρχει κανείς κοσμοπολίτης να μας πληροφορήσει; Γιατί, καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά τι είναι το σωστό; Μήπως δεν φταίνε οι χριστουγενιάτικες μελωδίες; Μήπως φταίνε; Μήπως δεν χρειάζεται καθόλου μουσική αλλά να αφήσουμε τον άνεμο να κουνάει τα καϊκια και να ακούγεται το τρίξιμο; Τι είναι το σωστό; Ποιός θα μας το πει; Βεβαίως δεν είναι αυτό που ακούγεται, αλλά τι είναι; Γιατί είναι τόσο κακά τα ηχητικά; Ποιός τα ανάλαβε; Τα ανάλαβε γιατί μέχρι τόσα άντεχε να δώσει ο Δήμος ή γιατί ήταν «ημέτερος»; Ποιός ανάλαβε τη μουσική; Κάποιοι σαν αυτούς που «ανάλαβαν» και τη μουσική του φεστιβάλ φιστικιού στο φθινόπωρο; Υπομονή, μην κοιτάτε τα μωβ φωτάκια, μην ακούτε τη μουσική και απολαύστε τη χριστουγεννιάτικη παραλία με τις υπόλοιπες αισθήσεις σας (αν τρέχουν οι βόθροι του δημαρχείου, αφαιρέστε άλλη μία. Σας έμεινε καμιά;)

  • Ο/Η Eπαρχιώτης λέει:

   Πάντως εγώ δεν κομπλεξάρομαι καθόλου άμα δεν κάνουμε στην Αίγινα ότι κάνουνε «στις μεγάλες πόλεις». Ζω σε μια μικρή πόλη και μ’ αρέσει. Γι’ αυτό δεν φεύγω. Οι βόθροι όμως δεν μου αρέσουνε. Αλήθεια τι απόγινε μ’ εκείνη την παλιά ιστορία με το αποχετευτικό? Μ’ εκείνη την αίτηση που ‘χε κάνει ο Κουκούλης για λεφτά? Μούφα ήτανε?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s