Έρμαια της τύχης μας: ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου

Σύγχρονο ορείο ασθενοφόρουΈνα ακόμη αιματηρό τροχαίο προχθές το βράδυ στην παραλία, επανέφερε στην σκέψη όλων μας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας, ως προς την παροχή πρώτων βοηθειών και την μεταγωγή τραυματιών και άλλων επειγόντων περιστατικών στην Αθήνα ή τον Πειραιά. Όπως είναι αυτονόητο, σε τέτοιες περιπτώσεις τόσο η ταχύτητα όσο και η τήρηση ορισμένων βασικών προδιαγραφών είναι καθοριστικής σημασίας. Και μπορεί μεν ο εικοσάχρονος τραυματίας να στάθηκε ευτυχώς τυχερός και να γλίτωσε, σαν από θαύμα, με σοβαρότατα –αλλά όχι μοιραία– τραύματα στο κεφάλι, αλλά για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας ως προς τα κρίσιμα αυτά θέματα είναι πρωτόγονες και απαράδεκτες.

Αν ο τραυματισμός του ήταν λίγο σοβαρότερος, είναι αμφίβολο αν θα είχε σωθεί. Και είναι πραγματικά ακατανόητο να αναλώνονται δυνάμεις και χρήματα, σε θέματα άλλα –όσο σημαντικά και αν τα θεωρούμε– όταν κρέμεται πάνω από όλους μας η απειλή ενός θανάτου λόγω της ολιγωρίας και της εγκληματικής αμέλειας των αρχών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας μας. Όταν ανά πάσα στιγμή τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι μας, αλλά και ο καθένας από μας –μόνιμος κάτοικος ή περιστασιακός επισκέπτης– κινδυνεύει να πεθάνει αβοήθητος, σαν το σκυλί στο αμπέλι, επειδή δεν είναι δυνατόν να του δοθεί η στοιχειώδης και αυτονόητη ιατρική βοήθεια, τότε η συλλογική ευθύνη μας είναι τεράστια, που δεν οργανωνόμαστε, που δεν απαιτούμε, που δεν αυτενεργούμε.

Προχθές, το ασθενοφόρο ήρθε σχετικά γρήγορα στον τόπο του τροχαίου. Όμως μέσα στο ασθενοφόρο υπήρχε μόνο ο οδηγός του, ο οποίος μάλιστα δεν έχει καν την βασική εκπαίδευση για να προσφέρει πρώτες βοήθειες. Μαζί του δεν υπήρχε ούτε γιατρός, ούτε καν ένας νοσοκόμος. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η μεταφορά του τραυματία γίνεται με τρόπο ιατρικά σωστό, που δεν τον θέτει σε επιπλέον κίνδυνο; Και όταν κρίθηκε στο Κέντρο Υγείας ότι ο τραυματίας έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα οργανωμένο νοσοκομείο, χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς, με σκάφος τελικά του Λιμενικού, διότι οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν σε θαλάσσιο ταξί να ταξιδέψει. Οι τέσσερις αυτές ώρες, για μιαν απόσταση ελάχιστη, είναι πάρα πολλές, και σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να αποδειχθούν μοιραίες, όπως πολύ επικίνδυνο θα μπορούσε να αποδειχθεί, για κάποιον άλλο τραυματία ή ασθενή, το ταξίδι με ταχύπλοο, σε τέτοιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στο νησί μας όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν έχουμε ελικοδρόμιο. Ακόμα και αν το κατάλληλο ελικόπτερο ήταν διαθέσιμο για μια κρίσιμη μεταγωγή ασθενούς, αυτό δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει νύχτα την Αίγινα. Η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια. Όπως αναλύεται σε σχετικά πρόσφατη ανάρτηση του μπλογκ μας, για άλλα θέματα, που είναι μικρής ή και καμίας σημασίας –για θέματα που είναι ακόμη και επιζήμια για το νησί– δεν διστάζουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να πετύχουμε τον σκοπό μας. Για το ύψιστο, όμως, αυτό θέμα, εγκαταλείψαμε κάθε προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία. Κανείς δεν ασχολείται πια με το ελικοδρόμιο, ούτε καν εκείνοι που κάποτε το είχαν προσπαθήσει. Κι αυτό δεν είναι παρά ένα μόνο από τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να αισθανθούμε κάποτε στοιχειωδώς ασφαλείς στο νησί μας.

Τί άλλο πρέπει ακόμη να συμβεί για να ξυπνήσουμε επιτέλους;

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Έρμαια της τύχης μας: ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Είναι αμφίβολο αν θα σωνόταν ο οποίος δήποτε είχε σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα, ακόμα και αν υπήρχε ασθενοφόρο δίπλα την ίδια ώρα. Το θέμα είναι γιατί δεν υπάρχει αστυνόμευση στους δρόμους της Αίγινας; Γιατί τρέχουν ανεξέλεγκτα οι καβαλάρηδες με τα μηχανάκια σε δρόμους γεμάτους κινδύνους; Στάσου απέξω από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, ακόμα και το γυμνάσιο, στο σχόλασμα να δεις και να ακούσεις θέαμα. Στάσου απέξω από τα νυχτερινά στέκια τα βράδια που γίνονται χοροί των λυκείων να δεις τι γίνεται. Όλο το περίγυρο μια πίστα. Οι περισσότεροι παράνομοι είναι ούτως ή άλλως. Αστυνόμευση πουθενά όμως. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ασθενοφόρου κατόπιν γεγονότος, είναι η παιδεία και η πρόληψη τέτοιων ειδών ατυχημάτων. Η πολιτεία δεν μπορεί να ευθύνεται άμεσα για την έλλειψη προσωπικής ευθύνης. Μόνο για την ανεπάρκεια της εφαρμογής των νόμων που ήδη υπάρχουν.

  • Ο/Η Άλλος ανώνυμος λέει:

   Να μείνουμε λοιπόν χωρίς ασθενοφόρο και να προσευχόμαστε να μην αρρωστήσουμε. Διότι ακόμα και τις ασθένειες μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε με περισσότερη αστυνόμευση. Αν ανάβουμε μάλιστα και κανένα κεράκι θα εξασφαλίσουμε και την αιώνια ζωή, οπότε τι τη θέλουμε την επίγεια; Αστυνομία-Θρησκεία-Οικογένεια θα αναπληρώσουν μια χαρά το κενό. Ωραία μυαλά, συγχαρητήρια!

   • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ναι, μπράβο, αυτό ακριβώς αυτό εννοούσα. Ευχαριστώ που το διευκρίνισες! Καλλές γιορτές, λοιπόν. Να τρέχουμε όλοι σα τρελοί, ειδικά αφού έχουμε πιεί κάμποσα σφινάκια, να σκοτωνόμαστε και μετά να βγαίνουμε στα κανάλια, blogs, κλπ, και να λέμε ‘φταίει η πολιτεία.’
    Για παιδεία μίλησα, και πρόληψη, όχι θρησκεία. Έλεος.

 2. Ο/Η Νικηφόρος λέει:

  Άλλε ανώνυμε, δεν χρειάζεται να είσαι τόσο ερειστικός, ούτε βλέπω που εμπλέκεται η θρησκεία στο θέμα. Νομίζω πως και ο αρχικός ανώνυμος έχει δίκιο. Θίγει ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό, για το οποίο δεν έχει ευθύνη μόνο η αστυνομία, αλλά και οι γονείς των παιδιών. Συμφωνώ όμως ότι το πρόβλημα των ελλείψεων στην ιατρική περίθαλψη είναι πολύ ευρύτερο και δεν αφορά μόνο τα τροχαία ή μόνο τα παιδιά μας, αλλά όλους μας. Προς τί η αντιπαράθεση λοιπόν;

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  όλα σωστά 5.33 αλλά η ίδια κοινωνία που αδιαφορεί για την πρόληψη επιτρέπει και αυτή την απίστευτη κατάσταση με τα ασθενοφόρα και την μεταφορά των ασθενών. Δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στην πολιτεία γιατί η πολιτεία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Αυτό ήταν και το πνεύμα της ανάρτησης. Έχουμε όλοι ευθύνη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s