Κυματοθραύστης: Αυστηρό δημοσίευμα της Μαρίας Θερμού στο Βήμα

Το ΒήμαΗ έγκριτη δημοσιογράφος του Βήματος Μαρία Θερμού επανέρχεται στο θέμα του κυματοθραύστη με ένα αυστηρό και μαχητικό άρθρο, εν όψει των ενστάσεων που υποβάλλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση του έργου. Οι σοβαρότατες αυτές ενστάσεις υποστηρίζονται από τις υπογραφές 600 περίπου δημοτών, κατοίκων και επισκεπτών της Αίγινας. Ανάμεσά τους και σεβαστά ονόματα από τον χώρο της Αρχαιολογίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που απουσίαζαν από την συνεδρίαση που εισηγήθηκε τελικώς κατά πλειοψηφίαν –και όχι ομόφωνα– υπέρ του έργου.  Παραθέτω εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα:

Αίγινα: Σαν βγεις στον πηγεµό…

Μαρία Θερμού | Το Βήμα της Κυριακής, 27-11-11 (Β2, σ. 2)

Αίγινα - Λιμάνι

Την Αίγινα όπως την ξέρατε, ξεχάστε την! Ενας τεράστιος κυματοθραύστης από ογκόλιθους, μήκους 580 μέτρων και ύψους δύο, θα σας υποδέχεται πλέον στο λιμάνι, για το… καλό σας. Γιατί ούτε θα βρέχεστε ούτε θα σας παίρνει ο αέρας όταν και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες.

Πώς είναι δυνατόν όμως ένα έργο που την υλοποίησή του επιθυμεί διακαώς, υποτίθεται, όλη η κοινωνία της Αίγινας να κρίνεται από αυτή την ίδια, διά των υπογραφών ενός προς ένα των μελών της, απαράδεκτο και ασύμφορο; Το ερώτημα γιατί τόσοι άνθρωποι είναι αντίθετοι με την εγκατάστασή του στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το αρχαίο λιμάνι του νησιού σε άμεση γειτνίαση με την Κολώνα και ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν εξετασθεί επιμελώς για την επίλυση του ζητήματος, ουδόλως έχει απασχολήσει τη δημοτική αρχή του νησιού.

Είναι απορίας άξιον και χρήζει ειδικού προβληματισμού η επιλογή αυτής της περισσότερο βλαπτικής αλλά και πολυδάπανης λύσης, την οποία άλλωστε ούτε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομοφώνως.

Στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού βρίσκονται πλέον οι 600 περίπου υπογραφές, μαζί με το αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Εκείνος θα πράξει, όπως ελπίζεται, αναλόγως, διότι καλά τα έργα και ο τουρισμός, αρκεί όμως να τον αντέχουν ο χώρος, οι άνθρωποι, η Ιστορία.

Κυματοθραύστης - Μαύρη μαυρίλα...Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσίευμα του Βήματος ενόχλησε έντονα υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, και μάλιστα την Γενική Γραμματέα του και εξ οφφίκιο Πρόεδρο του Κ.Α.Σ. Λίνα Μενδώνη, η οποία, έχοντας πρωτοστατήσει –όπως φημολογείται– στην μεθόδευση της σκανδαλώδους θετικής γνωμοδότησης, δηλώνει τώρα –προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους– ότι η υπουργική απόφαση δεν πρόκειται να ανατραπεί. Οι ασυνήθιστα οξείες αυτές αντιδράσεις υποδηλώνουν πως ίσως η απόφαση αυτή να υποκρύπτει πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα. Είναι πάντως θλιβερό ότι ακόμη και την στιγμή της κατάρρευσης της κυβέρνησης που την τοποθέτησε στην θέση αυτή, εκείνη επιμένει λυσσαλέα να μας κληροδοτήσει έργα καταστροφικά για το φυσικό και το ιστορικό περιβάλλον, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και ο κυματοθραύστης. Και όλα αυτά εν ονόματι της ανάπτυξης: «για το… καλό μας», όπως επισημαίνει η Μαρία Θερμού.

Όπως είχα δυστυχώς προβλέψει σε παλαιότερη ανάρτησή μου στο Πρώτα η Αίγινα, το θέμα του κυματοθραύστη έχει ξεφύγει πλέον από τα στενά πλαίσια της τοπικής κοινωνίας μας. Η προστασία της φυσικής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι ζήτημα βαρύνουσας σημασίας, που η απήχησή του, δεν ξεπερνά μόνο τα όρια του νησιού μας, αλλά ακόμη και αυτά τα σύνορα της χώρας μας.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Κυματοθραύστης: Αυστηρό δημοσίευμα της Μαρίας Θερμού στο Βήμα

 1. Ο/Η φίλος του νησιού λέει:

  Ώστε «ένα προς ένα» τα μέλη της κοινωνίας της Αίγινας είναι 600; Τρομερό επιχείρημα κ. Θέρμου. Να το προβάλλετε όπου μπορείτε! Και όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι από αυτούς οι περισσότεροι είναι κύκλοι που δεν έχουν σχέση με την Αίγινα, άσχετο με το οποιός έχει τελικά δίκιο.

  • Ο/Η Αντιμάμαλο λέει:

   Αυτό σε ενόχλησε; Η Θερμού εννοεί πως ενώ εμφανίζεται ΟΜΟΦΩΝΙΑ στην κοινωνία της Αίγινας, υπάρχουν πολλοί δημότες που υπέγραψαν εναντίον. Και δεν είναι οι περισσότεροι εκτός Αιγίνης. Όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί που εκφράζουν ενυπόγραφα την διαφωνία τους, αυτό σημαίνει πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ παναιγινήτικο αίτημα για την κατασκευή του εξαμβλώματος. Αλήθεια στην περίφημη συνάντηση του Δανάη πόσοι ήτανε;

 2. Ο/Η Κρίμα κ. Κουκούλη λέει:

  Εγώ πάλι βρίσκω τρομερό το επιχείρημα του κ. Κουκούλη στο AeginaNews «Και που ξέρουν ότι θα γίνει ζημιά (από τον κυματοθραύστη) μηχανικοί είναι?» Ήθελα να πω στον κ. Κουκούλη πως δεν έχει το προνόμιο να είναι ο μόνος μηχανικός επί της γης, ούτε αυτός, ούτε ο κ. Ανδριάνης. Μπορεί εδώ σε μας τους ιθαγενείς να βασιλεύει στους τυφλούς ο μονόφθαλμος, αλλά σε όσους αντιτίθενται στην καταστροφή που θα φέρει ο κυματοθραύστης (που ναί περιλαμβάνουν και ανθρώπους εκτός τοπικής κοινωνίας) υπάρχουνι ειδικοί από όλους τους τομείς.

 3. Ο/Η Zero λέει:

  είιναι η γνωστή αλαζονία της διοίκησης Κουκούλη που
  του κόστισε τις εκλογές

 4. Ο/Η Αιγινήτισσα λέει:

  Όλο το κρίμα στο λαιμό τους, φίλοι μου. Ό,τι κι αν λέει ο πρώην, ό,τι κι αν λέει ο νυν, (της Τ.Α. και οι δύο), η ζημιά έγινε και έγινε κι από τους δύο! Αλλά και η γ.γ του ΥΠΠΟΤ, θέση που παίρνει, ε;
  Ποια αρχαιολογία μου λέτε τώρα; Όλα είναι π ο λ ι τ ι κ ή! Και τί πολιτική! Για το καλό μας!!!
  Όταν θα αντικρίζουμε το «έκτρωμα» των 580μ. και ύψους 2μ. που θα αναδύεται και θα απλώνεται στα γαλαζοπράσινα τόσα οικεία θαλασσινά νερά του όρμου της ΑΥΡΑΣ, χωρίς να λύνει το πρόβλημα για το οποίο το ενέκριναν κατά πως λένε, θα είναι τόσο αργά και η ζημιά τόσο μεγάλη που δεν θέλω καθόλου μα καθόλου να τη σκέφτομαι. Για το καλό μου…

 5. Ο/Η αιγινήτης λέει:

  Στον τόπο μας, στο νησί μας, που «δεν ανθεί (πλέον) φαιδρά πορτοκαλέα», βλέπεις μας λείπει όχι μόνο το νερό, αλλά το καλό νερό, που είναι τόσο μικρός, κάπου 85 τ.χλμ., που σηκώνει πάνω του γύρω στους 15.000 μόνιμους κατοίκους αλλά δέχεται πολλούς, μα πάρα πολλούς ακόμα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ, γίνονται και καλά και… κακά πράγματα! Κάτι που ξεκίνησε π.χ., λέει, για καλό, είναι και ο… κυματοθραύστης! Το κάνουνε λέει για να μη βρέχουνε τα πόδια τους και οι ντόπιοι αλλά ιδιαίτερα και οι επισκέπτες, για τις λίγες φορές το χρόνο που οι αέρηδες στέλνουν με το αντιμάμαλο το κύμα επάνω στην προβλήτα! Επίσης, λέει, ότι το λιμάνι θα είναι έτσι περισσότερο ασφαλές!!! Τώρα γιατί τα γράφω όλα τούτα. Ε, με όσα έχουν προηγηθεί για να φτάσουμε στον κυματοθραύστη, μόνο όσοι ζήσανε όσα γίνανε από την πρώτη Κυριακή των Δημ. εκλογών μέχρι τη δεύτερη, μόνο εκείνοι μπορούν να καταλάβουν τις συνειδησιακές… τούμπες που σημειώθηκαν!
  Τί σου είναι, φίλοι μου, οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι!!!
  Και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου που θα αποκτήσει και η Αίγινα το ΕΚΤΡΩΜΑ της, όπως το χαρακτήρισε πιο πάνω μια φίλη, προς αγαλλίαση των κρατούντων νυν και πρώην και προς μεγάλη θλίψη όλων εκείνων που ΕΚΡΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για όλο το κακό που θα επιφέρει αυτό το ΜΝΗΜΕΙΟ της αναλγησίας ως προς το περιβάλλον, και την ιστορικότητα του χώρου. Και να πεις ότι θα πιάσει τόπο, που θα ‘λεγε κι ο μπάρμπα Αναστάσης! Μόνο τον τόπο θα πιάσει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Ο/Η Μετανοιωμένος λέει:

  Εσείς πιστεύετε ότι ο νυν είχε τόση δύναμη και πρόσβαση στον κόσμο ώστε να πάρει αυτή τη σκανδαλώδη -για τα αιγινήτικα εκλογικά δεδομένα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης-, διαφορά; Τέτοια διαφορά δεν είδανε καν και καν άξια πρόσωπα της πολιτικής μας ζωής! Δυστυχώς μας ψεύτισαν και μας ποδοπάτησαν εκείνοι που έτυχαν της απολύτου εμπιστοσύνης μας. Δεν δίστασαν να διαπραγματεύονται πίσω από τη δική μας πλάτη! Πόσο ανειλικρινής η στάση τους!
  Ο σοφός λαός, μας θυμίζει παρηγορητικά- ίσως: «Ξανακάντε με γαμπρό…»!
  (Βλέπε: κυματοθραύστης!)

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Μα κοντά 1000 ψηφοδέλτια διαφορά είχε ο πρώτος από τον δεύτερο! Σκέψου τί έγινε φίλε μου μετανοιωμένε; Εκείνοι δεν είχανε μάτια να δει ο ένας τον άλλον, οι αντίπαλοι! Ξεχνάμε τί ακούσαμε στα μπαλκόνια; Τί έγινε τελικά; Πώς τα κάνανε γαργάρα;
   Με τέτοιο προξενιό με τελικό σκοπό το γάμο, να και η τερατογέννεση =Κυματοθραύστης!
   Και μεις, τί κάνουμε εμείς; Βγαίνει τίποτα με το να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές για φούμο; Το κακό θα έχει γίνει και μεις ακόμα θα ψάχνουμε το γιατί.

 7. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Δεν μας φτάνει το κακό που μας έκανε με την απόφαση για τον κυματοθραύστη, η προηγούμενη διοίκηση, που κατάφερε να πείσει και την καινούρια, τώρα συνεχίζει ο επικεφαλής της να προκαλεί με τις δηλώσεις του σε συνέντευξη και ξεχνάει πόσοι τον έχουμε ακούσει να αναδιπλώνεται για την πιο πάνω απόφαση. Τί συμβαίνει πατριώτες; Έχω χάσει επεισόδια;

 8. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Καλέ η κ. γ.γ. έχει και άποψη πολιτική. Η κ. γ.γ. που είναι παντός καιρού. Μα πως την αφήνει αυτό το όμορφο παιδί να δίνει απαντήσεις αντ’ αυτού; Δεν φοβάται μήπως τον εκθέτει;
  Πρόσεχε, παιδί μου Παύλο. Αυτή έχει πάρει φόρα. Εγώ απλά για την υστεροφημία σου νοιάζομαι γιατί μου είσαι αρκετά συμπαθής.

 9. Ο/Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ λέει:

  Τον κ. Κουκούλη και τον κ. Σακιώτη θα τους θυμάται η Αίγινα για την πιο ανιστόρητη και μελανή στάμπα που της χαράξανε: τον Κυματοθραύστη!
  Διάβασα τη συνέντευξη του κ. Κουκούλη στο Αίγινα νιους. Ότι και να πει ποιος τον ακούει!
  Όλοι όμως θα θυμόμαστε τα τελευταία λόγια του Γιώργαρου στο τελευταίο Δημ.Συμβούλιο: » όσα κι αν προσφέρατε όσα καλά κι αν νομίζατε ότι κάνατε, η Αίγινα θα σας στείλει να ξεκουραστείτε γιατί είσαστε αλαζόνες» Αυτά τα είπε ο Γιώργαρος. Εγώ πιστεύω πως θα μείνει μέσα μας σαν τον τοπικό άρχοντα που κατέστρεψε όσα πιστέψαμε σ’ αυτόν Λέγαμε ότι άλλαξε σελίδα η Αίγινα, ότι θα την δούμε να…μεγαλουργεί. Εκείνος αντί αυτών μας άφησε για δώρο τον κυματοθραύστη, ως ανάθεμα. Αντί του μάνα, όξος!

 10. Ο/Η Ανώνυμοs λέει:

  Πάλι ο Κουκούλης κάνει όλη τη δουλειά του Σακκιώτη. Κάθεται και υπερασπίζεται τον κυματοθραύστη για να δρέψει ο άλλος τις δάφνες ανεμπόδιστος. Έτσι είναι όμως ο Κουκούλης… ανώτερος άνθρωπος. Ο μόνος που θα χαρεί τελικά από όλη αυτή την κατάσταση είναι ο Γρηγορόπουλος.

 11. Ο/Η karma λέει:

  στον Αιακό στήσανε χωρό στα σχόλια που πάει κόντρα η ανάρτηση του αίγινα φερστ στη συνέντευξη του Κουκούλη στο αίγινα νιους. Τελικά με ποιόν είσαστε;

 12. Παράθεμα: σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας » Blog Archive » Έγινα πόρος-Αιγίναμε πόροι-ένα σχόλιο για τον κύριο Τάκη της Αίγινας

 13. Παράθεμα: Έγινα πόρος-Αιγίναμε πόροι-ένα σχόλιο για τον κύριο Τάκη της Αίγινας | σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας (αρχείο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s