Ο θαυμαστός κύριος της Κ.Ε.Δ.Α.

Νίκος Τζίτζης, πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α.Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας συγκεντρώνει υπό την σκέπη της, μεταξύ άλλων, και όλους τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου: Λαογραφικό Μουσείο, Πνευματικά Κέντρα (υπαρκτά και ανύπαρκτα), Φιλαρμονική (υπάρχει ακόμη;), Χορωδία, κ.λπ., κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, η Κ.Ε.Δ.Α. είναι ο οργανωτικός φορέας της πιο επιτυχημένης και προβεβλημένης διοργάνωσης του Δήμου μας, του Φεστιβάλ του Φυστικιού ή Fistiki Fest. Μπορεί το Fistiki Fest να μην είναι θεσμός αμιγώς πολιτιστικός, αλλά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις –εν τη ευρεία εννοία– αποτελούν σημαντικό μέρος του ετήσιου αυτού γεγονότος που έχει σαν στόχο να προωθεί την Αίγινα μέσω του πιο χαρακτηριστικού προϊόντος της. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ο νευραλγικός αυτός οργανισμός να τύχει ειδικής φροντίδας από την Δημοτική Αρχή που θεωρεί τον πολιτισμό «συγκριτικό πλεονέκτημα» για το «ιστορικό μας νησί». Και επειδή ο πολιτισμός σπάνια προκύπτει από ανθρώπους απολίτιστους, τα πρόσωπα εδώ έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και δεν εννοώ το Διοικητικό της Συμβούλιο όπου συμμετέχουν και πρόσωπα με εγνωσμένη και μακρόχρονη σχέση με το αντικείμενο.

Εννοώ το πρόσωπο που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, που συντονίζει αλλά και που εκπροσωπεί τον σημαντικό αυτόν φορέα των φορέων προς τα έξω: τον πρόεδρό της. Ποια είναι λοιπόν τα ελάχιστα προσόντα που θα έπρεπε να έχει; Πρώτα απ’ όλα μια –σχετική έστω– συνάφεια με το αντικείμενο. Όχι απαραίτητα να είναι άνθρωπος «των γραμμάτων και των τεχνών» –μακριά από μας μια τέτοια δυστυχία– αλλά τουλάχιστον να γνωρίζει ότι αυτοί οι τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας υφίστανται και ότι υπόκεινται και αυτοί σε ορισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Δεύτερο και ακόμη κυριότερο προσόν –και μάλιστα στην σκοτεινή περίοδο που περνάμε– είναι να έχει κάποιες διοικητικές ικανότητες: να μπορεί να συντονίζει τις δράσεις των φορέων, να εξομαλύνει τις συγκρούσεις (που σε αυτούς τους χώρους δυστυχώς είναι σχεδόν πάντοτε σφοδρές), να θέτει προτεραιότητες, να εξασφαλίζει και να διαχειρίζεται τους λιγοστούς οικονομικούς πόρους. Τέλος, όλο και σημαντικότερο προσόν στις μέρες μας, η εκπροσώπηση που απαιτεί μια μεγάλη ικανότητα στην επικοινωνία: να έχει μια στοιχειώδη ικανότητα χειρισμού του λόγου, να εμπνέει με τα λόγια και τις πράξεις του το κοινό, τους χορηγούς, αλλά και αυτούς που εργάζονται στους φορείς που υπάγονται στην Κ.Ε.Δ.Α. και στις ανεξάρτητες δράσεις που διοργανώνει, πόσω μάλλον που πολλοί απ’ αυτούς είναι εθελοντές.

Χωρίς Φιλαρμονική η Αίγινα;Όσα και αν είναι τα προσόντα που έχει ο τωρινός πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α. Νίκος Τζίτζης, είναι αμφίβολο αν σε αυτά περιλαμβάνεται έστω και ένα από όσα περιγράφηκαν πιο πάνω. Είναι γνωστά τα προβλήματα που προκύπτουν διαρκώς υπό την προεδρία του: η Φιλαρμονική π.χ. είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος, μια πολύτιμη κοινωφελής δράση, η «Βοήθεια στο Σπίτι», αντιμετώπισε και αυτή φέτος σοβαρότατα προβλήματα. Ακόμη και πρόσφατα, η απόφαση να πληρώνουν μεν όσοι θίασοι χρησιμοποιούν το Δημοτικό θέατρο 50 ευρώ ημερησίως, αλλά να εξαιρείται ο θίασος της Άννας Γεραλή ο οποίος, επειδή λειτουργεί υπό την αιγίδα συλλόγου, θα πληρώνει μόνο 20, αποτελεί μιαν απροκάλυπτη μεροληψία που τίποτε το καλό δεν προμηνύει για τον χώρο του ερασιτεχνικού θέατρου στο νησί μας, χώρο που χαρακτηρίζεται μέχρι τώρα από εξαιρετική ζωντάνια και δημιουργικότητα. Ο τομέας όμως που εξ αρχής σημαδεύτηκε από ατελείωτα προβλήματα ήταν η φετινή τρίτη διοργάνωση του Fistiki Fest. Μία διοργάνωση που επί δύο χρόνια κύλησε μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και αγαστής συνεργασίας, φέτος χαρακτηρίσθηκε από συγκρούσεις, αντεγκλήσεις, ηχηρές παραιτήσεις και άλλα παρατράγουδα. Και σε όλα αυτά ο πρόεδρος λειτούργησε δυστυχώς ως καταλύτης.

Το όλο θέμα του Φεστιβάλ του Φυστικιού επανήλθε δριμύτερο με την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Α. την προηγούμενη εβδομάδα όπου παρουσιάστηκε και ο οικονομικός απολογισμός της φετινής διοργάνωσης. Στην συνεδρίαση υπήρξε έντονη κριτική, και μάλιστα από τον σύμβουλο της συμπολίτευσης Νίκο Οικονόμου, ο οποίος κατήγγειλε παραφουσκωμένα κονδύλια για εκτυπώσεις και ηχητικά, καθώς επίσης και για τις βιντεοσκοπήσεις και τις ηχογραφήσεις, ενώ επεσήμανε ότι το πρόσωπο που πληρώθηκε τελικά για την γραμματειακή υποστήριξη του φεστιβάλ εμφανιζόταν κατά την διάρκεια της διοργάνωσης ως εθελόντρια. Στα όσα κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί παρά να προσθέσει κανείς ότι η φετινή διοργάνωση απορρόφησε ολόκληρη την χορηγία της ΔΕΗ, καταναλώνοντας και τα χρήματα που προβλέπονταν για του χρόνου, υπονομεύοντας έτσι την επόμενη διοργάνωση. Έκπληξη προκαλεί επίσης και το σουρεαλιστικό κονδύλι των 720 ευρώ για την σύνταξη και μετάφραση του φυλλαδίου της διαδρομής των καλλιτεχνών, φυλλαδίου με κείμενο βραχύτατο και μάλιστα μόνο στα ελληνικά. Ένα τέτοιο υψηλό κόστος που περιλαμβάνει και την μετάφραση ενός κειμένου από τα ελληνικά στα ελληνικά θα δικαιολογείτο μόνο εάν το κείμενο το είχε συγγράψει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ του οποίου τα ελληνικά είναι επιεικώς ακατανόητα και οπωσδήποτε χρειάζονται μετάφραση. Αυτό, όμως, η παρούσα δημοτική αρχή θα πρέπει μάλλον να το θεωρεί προσόν, αν κρίνουμε από τις επιδόσεις των περισσοτέρων από τα προβεβλημένα στελέχη της, μηδέ του δημάρχου εξαιρουμένου. Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, όμως, κανείς τους δεν ήταν ο συγγραφέας του λακωνικότατου και πανάκριβου αυτού κειμένου.

Αίγινα - Fistiki FestΕκεί όμως που ο πρόεδρος ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του ήταν το τελευταίο του δελτίο τύπου όπου επιχειρεί να αντεπιτεθεί με πρωτοφανή σφοδρότητα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που δημοσιοποίησαν τα όσα ακούστηκαν στην επεισοδιακή αυτή συνεδρίαση που έληξε τελικά χωρίς να εγκριθεί ο απολογισμός. Με οργίλο και ανοίκειο ύφος επιτίθεται στα μέσα αυτά που υπήρξαν και εξαιρετικά δραστήριοι χορηγοί επικοινωνίας του Fistiki Fest, ανακοινώνοντάς τους μάλιστα, μετά από τόσο καιρό, ότι –προφανώς ο ίδιος– τους είχε παύσει από χορηγούς επικοινωνίας, και μάλιστα εν αγνοία τους εφ’ όσον εκείνοι εξακολουθούσαν να προβάλλουν ανυποψίαστοι το φεστιβάλ. Όπως ήταν φυσικό οι επιθέσεις προκάλεσαν ακόμη σφοδρότερες αντεπιθέσεις από τα θιγόμενα μέσα και ακόμη πιο σκληρή κριτική. Πρόκειται για φαινόμενο πρωτοφανές: να επιτύχει ο πρόεδρος οργανισμού να αντιδικεί με τους κυριότερους χορηγούς επικοινωνίας του, και μάλιστα μέσα από τις σελίδες των μέσων τους, πετυχαίνοντας να τους εξοργίσει εναντίον του. Και καλά μεν την Νέα Εποχή, αλλά κατόρθωσε να μετατρέψει ακόμη και ένα μέσο ολύμπιας γαλήνης, ιώβειας υπομονής και ακλόνητης αμεροληψίας, το Aegina Portal, σε μαχητικό, εριστικό και κυρίως εύστοχο επικριτή.

Είναι χαρακτηριστικό της παρούσας δημοτικής αρχής να τοποθετεί τους πιο ακατάλληλους ανθρώπους στις πιο ακατάλληλες θέσεις, αλλά στην περίπτωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας, κάπως το παράκανε, ακόμη και με τα δικά της κριτήρια.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Ο θαυμαστός κύριος της Κ.Ε.Δ.Α.

 1. Ο/Η fan του Νϊκου του ΚΕΔΑρχη λέει:

  κ. kfr, τι να περιμένεις από τον άνθρωπο που τουλάχιστον δέκα φορές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πήρε το μικρόφωνο για να πει ότι η κορύφωση του φεστιβάλ θα γίνει με την κατασκευή του «φιστικοπάστελου», όπως το αποκαλούσε; Που φορούσε τη φανέλα του εθελοντή, ενώ είχε γράψει στο προϋπολογισμό της ΚΕΔΑ 25.000 ευρώ ως «αποζημίωσή του»;
  Αλλά και τι να περιμένεις από μια δημοτική αρχή, που έστησε λαϊκό πάλκο για την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ (στη μικρή προβλήτα), όπου ένας -ένας σηκωνόταν και έλεγε το τραγουδάκι του. Το είδα τελευταία σε ένα site και το ξαναθυμήθηκα. Και για να ευθυμήσουμε, σας παραθέτω και ένα απόσπασμα από το τραγουδάκι του δήμαρχου:
  «Ευχαριστούμε όλους εσάς που είσαστε σήμερα μαζί μας, που θα είστε και στη συνέχεια δίπλα μας, για να υποστηρίξουμε αυτό το σημαντικό για την Αίγινα γεγονός, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει την προοπτική της ανάπτυξης του νησιού μας».

 2. Ο/Η Ανώνυμοs λέει:

  Η οσμή του σκανδάλου είναι έντονη στον φετινό απολογισμό

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Η μόρφωση δεν είναι τόσο απαραίτητη για κάποιον που ασχολείται με τα κοινά σε έναν μικρό Δήμο. Μπορεί ένας αμόρφωτος με απλά λόγια να μιλήσει στην καρδιά μου και με ψυχή να οργανώσει άψογα οτιδήποτε. Αρκεί η αγάπη για τον τόπο, το ήθος και η ειλικρίνεια. Κάτι που δεν έχει ο σημερινός Πρόεδρος της ΚΕΔΑ, το βλέπει μόνο ως επάγγελμα, το οποίο ασκεί σαν τον χειρότερο δημόσιο υπάλληλο. Απόδειξη ότι επί προεδρίες του στο Μεσαγρό δεν έκανε τίποτα, το ίδιο συνεχίζει τώρα και η κόρη του, αδιάφορη και εξαφανισμένη από την κοινότητα της, το μόνο που τους ενδιαφέρει οικογενειακώς, ένας έξτρα μισθός, μία έξτρα σύνταξη προέδρου και δεν σας ξέρουμε. Ας μην τα ρίχνουμε όλα στη μόρφωση, μπέσα χρειάζεται πάνω από όλα.

 4. Ο/Η ανωνυμος λέει:

  κ. KFR Να μην ξεχναμε οτι στην ΚΕΔΑ εκτος του προγραμματος Βοηθεια στο σπιτι Υπηρχε η δραστηριοτητα της κοινωνικης αλληλεγγυης και προσφορας » δωρεα διανομη τροφιμων σε απορες οικογενειες » σε μηνιαια βαση , η οποια εξαφανιστηκε .

 5. Ο/Η kfr λέει:

  Έχεις πολύ μεγάλο δίκιο αγαπητέ ανώνυμε. Τώρα στον προηγούμενο Ανώνυμο (με κεφαλαίο Α) έχω να πω ότι επίσης συμφωνώ. Αν πρόσεξες δεν λέω πουθενά ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α. πρέπει απαραιτήτως να είναι μορφωμένος, αλλά ας είναι τουλάχιστον κάπως υποψιασμένος περί τα πολιτιστικά: όπως γράφω χρειάζεται «… μια –σχετική έστω– συνάφεια με το αντικείμενο. Όχι απαραίτητα να είναι άνθρωπος «των γραμμάτων και των τεχνών» –μακριά από μας μια τέτοια δυστυχία– αλλά τουλάχιστον να γνωρίζει ότι αυτοί οι τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας υφίστανται και ότι υπόκεινται και αυτοί σε ορισμένα κριτήρια αξιολόγησης». Πάντως η Αίγινα έχει πολλούς ανθρώπους που πληρούν την προϋπόθεση αυτή, όσο και αν δεν την θεωρώ την πιο σημαντική από τις τρεις που αναφέρω. Μπορεί να είμαστε ένας μικρός δήμος αλλά δεν είμαστε και Γκράβαρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s