Η Αίγινα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην Άννα Χιτζανίδου

Άννα ΧιτζανίδουΜια σημαντική φυσιογνωμία της Αίγινας, που το όνομά της είναι συνυφασμένο με την καλλιέργεια της φυστικιάς, η Άννα Χιτζανίδου, τιμήθηκε χθες, την Κυριακή 20-11-2011, στις 11 το πρωΐ, στο Λαογραφικό Μουσείο, με μια συγκινητική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών. Εγγονή του ανθρώπου που εισήγαγε την οργανωμένη καλλιέργεια της φυστικιάς στο νησί, του Νίκου Περόγλου, η Άννα Χιτζανίδου, εξοικειώθηκε από μικρή με την διαδικασία της καλλιέργειας του πολύτιμου αυτού δένδρου που είναι πλέον για πολλούς ταυτόσημο με το νησί μας. Η εξοικείωση αυτή την ώθησε αργότερα να σπουδάσει φυτοπαθολογία, να γίνει δηλαδή «γιατρός των φυτών». Μετά από εξαιρετικές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσλήφθηκε ως ερευνήτρια στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Εκεί εργάσθηκε επί τριανταπέντε χρόνια – τα πέντε τελευταία ως διευθύντρια του φημισμένου αυτού επιστημονικού ιδρύματος.

Το ερευνητικό της έργο υπήρξε σημαντικό, και ένα μεγάλο κομμάτι του επικεντρώθηκε στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των ασθενειών της φυστικιάς. Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα κυκλοφόρησε ένας εξαιρετικός πρακτικός οδηγός με τίτλο «Ασθένειες και Εντομολογικοί Εχθροί της Φιστικιάς στην Ελλάδα», σε συνεργασία δική της με τον Π. Α. Μουρίκη και τον Κ. Δ. Χολέβα: μια ανεκτίμητη προσφορά στους καλλιεργητές της φυστικιάς, τόσο στην Αίγινα όσο και σε ολόκληρη την χώρα μας. Η προσφορά της στην Αίγινα περιλαμβάνει και την εξαιρετική έκθεση «Δρόμοι της Φιστικιάς», που διοργάνωσε σε δύο φάσεις, στα πλαίσια του Α΄ και του Β΄ Φεστιβάλ Φιστικιού της Αίγινας, μέσα στον ίδιο χώρο που φιλοξένησε χθες και την εκδήλωση προς τιμήν της.

Τιμητική εκδήλωση για την Άννα ΧιτζανίδουΚεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης  ήταν η γεωπόνος Μαρία Γεωργιάδου –που κάλυψε κυρίως την επιστημονική σταδιοδρομία της τιμωμένης– και «η δική μας» Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού που με τον χαρακτηριστικό της γλαφυρό τρόπο μίλησε για την καθημερινή, ανθρώπινη πλευρά της, καθώς και για την σχέση της με την Αίγινα. Πριν είχαν απευθύνει χαιρετισμό οι πρόεδροι των δύο φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση, ο Νίκος Αλυφαντής και ο Νίκος Σταμπουλής. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σακκιώτης επέδωσε στην Άννα Χιτζανίδου τιμητική πλακέτα μαζί με τις ευχαριστίες ολόκληρου του νησιού για την προσφορά της. «Σε τέτοιες εκδηλώσεις πάντοτε το τιμώμενο πρόσωπο λέει ότι αισθάνεται βαθιά συγκίνηση, αυτό δεν είναι μια τυπική κουβέντα, είναι αλήθεια. Και ʼγω αισθάνομαι μια βαθιά συγκίνηση» είπε η Άννα Χιτζανίδου αποδεχόμενη την πλακέτα του Δήμου, με την συγκίνησή αυτή να κρύβεται με δυσκολία. Συνέχισε με μια προσωπική αποτίμηση της επιστημονικής της πορείας καθώς και της σχέσης της με την φυστικιά και την Αίγινα – μια σεμνή, λιτή και καίρια επιτομή μιας σπουδαίας πορείας.

Μεγάλο το πλήθος που κατέκλυσε την αίθουσα του Λαογραφικού. Ανάμεσά τους ο πρώην Δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης, εκπρόσωποι φορέων του νησιού, και πολλοί φίλοι της τιμωμένης, όπως ο παλιός «Αιγινήτης» Νίκος Ρωκ-Μελάς και η έτερη σημαντική φυσιογνωμία του νησιού μας, Έβη Τουλούπα. Η εκδήλωση συνεχίσθηκε ανεπίσημα στην αυλή, με κουβέντα και γευστικά κεράσματα, μέσα στην απρόσμενη φθινοπωρινή λιακάδα μέχρι αργά το μεσημέρι.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Η Αίγινα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην Άννα Χιτζανίδου

 1. Ο/Η Φίδι λέει:

  Ελπίζω αντί να αρκεστούν οι Αιγινήτες στις τιμές να πάψουν να κάνουν οικόπεδα τα χωράφια και να ξαναζωντανέψουν τον καρπό που ταυτοποιήθηκε με το νησί….

  • Ο/Η kolovo λέει:

   όσο νά’ναι τώρα με τη κρίση θα αναγκασθούμε να το κάνουμε, εκτός κι αν θέλουμε να πουλήσουμε τη γη μας για ένα κομμάτι ψωμί….

   • Ο/Η Φίδι λέει:

    Σας το εύχομαι διότι το νησί έπρεπε να είναι στους πλουσιότερους τόπους – ελέω συνεχούς τουρισμού και φυστικιού – κι έχει καταντήσει τους πλέον υπερχρεωμένους… Καλή δύναμη….

 2. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Δείγμα οφειλόμενης ευγνωμοσύνης και πολιτισμού είναι η απόδοση τιμής και αναγνώρισης του έργου και των αγώνων ενός ανθρώπου. Στην Ελλάδα αυτό το έχουμε ξεχάσει ή το θυμόμαστε μετά θάνατον. Είναι καιρός κάποιοι άνθρωποι να τιμηθούν και να αναγνωρισθεί η αξία τους, ώστε οι σημερινοί να βλέπουν και να μαθαίνουν πως τίποτε δεν χαρίστηκε σε κανέναν, πως όλα είναι καρπός σκληρής δουλειάς, επίμονης προσπάθειας, αποτέλεσμα στοχοπροσήλωσης και αφιέρωσης ζωής. Η κ. Χιτζανίδου που δυστυχώς δεν την γνωρίζουν όσο θα έπρεπε οι σημερινοί Αιγινήτες, φέρει σημαντικές περγαμηνές στη φαρέτρα της. Το παράδειγμα της, η επίπονη εργασία της, η αριστοκρατικότατη φυσιογνωμία της, το ήθος της συνιστούν πρότυπο μίμησης για όλους.
  Εύχομαι η χθεσινή εκδήλωση να σταθεί η αρχή για να τιμηθούν στο εγγύς μέλλον πρόσωπα αναγνωρισμένης αξίας που έχουν βοηθήσει τον τόπο.
  Ας είμαστε γενναιόδωροι.

  Μπήτρος Γιώργος
  Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Αίγινας

 3. Ο/Η φίστικος λέει:

  Ακούγεται όλο και περισσότερο ότι η φιστικιά στην Αίγινα έχει τελειώσει. Και οι λόγοι είναι πολλοί: η δυσανάλογα μεγάλη αξία της γης (αν και αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει τόσο μεγάλη στην παρούσα οικονομική συγκυρία), η χαμηλή σχετικά τιμή του προϊόντος, η μικρή παραγωγή του νησιού που δεν μπορεί να καλύψει την αγορά. Όλα αυτά δείχνουν ότι αν δεν βρεθούν καινούργιοι τρόποι να προωθηθεί το ιδιαίτερο αυτό προϊόν, το Φιστίκι Αιγίνης θα γίνει γρήγορα παρελθόν. Αυτό ήταν και το σκεπτικό πίσω από το Fistiki Fest, αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι θέλει δουλειά πολύ. Θέλει ανάπτυξη του θεσμού και όχι εφησυχασμό και επαναλήψεις… Πέρα όμως από τo FF χρειάζεται μια καινούργια στρατηγική συνολικά.

  • Ο/Η Φίδι λέει:

   Δυστυχώς το FF έχει καταντήσει εγχώριο πανηγύρι αντί για εξωστρεφής εκδήλωση. Επιπλέον το βρίσκω αποκαρδιωτικό ότι οι παραγωγοί δεν ενώνουν τις δυνάμεις τους να οργανώσουν ένα e-shop με αποστολές κυρίως στο εξωτερικό (αφού βέβαια έχει προωθηθει το προϊόν) ειδικά από τη στιγμή που έχουν ένα προϊόν με αντοχή στη μεταφορά και το χρόνο (δε χαλάει…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s