Η χωροταξία καίει…

Φωτιά στο Λεόντι

του Νίκου Μαρίνου*

Πολλά εκ των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Αίγινας απορρέουν από την έλλειψη σχεδιασμού και ειδικότερα, χωροταξικού σχεδιασμού για το νησί. Μερικά απ’ αυτά είναι: βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης, χώροι απόθεσης μπάζων, χώροι μεταφόρτωσης σκουπιδιών και άλλα.

Εδώ και περίπου τριάντα χρόνια είμαστε θεατές ενός θεάτρου του παραλόγου όπου το «νόμιμο» κυνηγάει το «παράνομο» και αντίστροφα! Και εξηγούμαι. Η «νόμιμη» πρώην Νομαρχία και νυν Περιφέρεια και ειδικότερα η Διεύθυνση Ανάπτυξης, κυνηγάει τις «παράνομες» εγκαταστάσεις και οι κυνηγημένοι, κυνηγούν τους καταγγέλλοντες που τις περισσότερες φορές είναι οι περίοικοι. Μ’ αυτόν τον τρόπο –δυστυχώς– επιτυγχάνεται μια αμφίδρομη «αστυνομική» σχέση μεταξύ γειτόνων! Θλιβερότατο.

Τα τελευταία 30 χρόνια έγινε κάτι σαν το big-bang (τη δημιουργία του Σύμπαντος) στο νησί. Εκτινάχθηκε η οικοδομή, ήρθε κόσμος –πολύς κόσμος– και όλα αυτά και τα παράγωγα τους στηρίχθηκαν σε μηδενικές υποδομές. Δεν θα το αναλύσω περεταίρω, διότι όλοι γνωρίζουμε που ζούμε και υπό ποιες συνθήκες. Ο Δήμος όφειλε να παρέχει υποδομή και δεν παρέχει. Το πιγκ-πογκ των ευθυνών έγινε εξαιρετικό άθλημα μεταξύ Δημοτικών Συμβούλων, Αντιδημάρχων, Δημάρχων, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Υπουργών με συνέπεια εμείς οι θεατές να μην μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε το μπαλάκι! Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, εκτός από το προαναφερόμενο, βλέπουμε ανύπαρκτους δρόμους, μπάζα πεταμένα παντού, υποτονικό φωτισμό δρόμων, παλαιωμένο και σε μερικές περιοχές ανύπαρκτο δίκτυο ύδρευσης και σκουπίδια. Πολλά σκουπίδια όλων των ειδών. Οργανικά κ ανόργανα.

Λεόντι - Πανώ διαμαρτυρίας κατοίκων

Ο Δήμος μας σήμερα μην έχοντας την δυνατότητα ή την ικανότητα να διευθετήσει ένα πρόβλημα, το ρίχνει στις καλένδες. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα μοιραστώ μαζί σας την αγωνία μου, τουλάχιστον για ένα απ’ αυτά τα προβλήματα. Αναφέρομαι στην δημιουργία της «χωματερής» του Λεοντίου. Επιτρέψτε μου να επισυνάψω την επιστολή που έστειλα στις Αρχές του τόπου στις 27-10-11.

ΠΡΟΣ: Λιμενικό Ταμείο Αίγινας
ΚΟΙΝ: Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας

Κύριε Πρόεδρε και κύριοι Σύμβουλοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου,

Αφορμή για τούτην εδώ την επιστολή, κατέστη η οικτρή κατάσταση που βρίσκεται το οικόπεδο που διαχειρίζεστε στο Λεόντι της Αίγινας, από κοινού με τον Δήμο Αίγινας.

Το Λεόντι είναι – όπως γνωρίζετe– ένας ιδιαίτερα επιβαρυμένος περιβαλλοντικά οικισμός.

Με την δική σας ανοχή και συγκατάβαση το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει μεταβληθεί σε χωματερή, χώρο εναπόθεσης μπαζών και ογκωδών αντικειμένων που μεταφέρονται από όλο το νησί. Ακούμε εδώ και πολύ καιρό τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας, κο Ηλία Μπέση, να μιλάει για αποκατάσταση του χώρου. Διαβάσαμε επίσης στον τοπικό τύπο τις ενέργειες που κάνετε σαν Λιμενικό Ταμείο για την «αποκατάσταση» του χώρου και παραμένουμε επιφυλακτικοί. Δεν διαφωνούμε για το καλό και αγαθό των προθέσεων σας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Αντίθετα ο χώρος επιβαρύνεται περισσότερο. Αν η «αποκατάσταση» περιλαμβάνει θάψιμο των υπαρχόντων σε τεράστιους λάκκους που σκάβονται στο χώρο, τότε δεν μιλάμε για αποκατάσταση αλλά για κουκούλωμα με απρόβλεπτες συνέπειες για τον χώρο και την υγεία των κατοίκων.

Κύριε Πρόεδρε,

Εσείς και το Συμβούλιο σας είστε υπόλογοι στον Αιγινήτη και ειδικά στον Κυψελιώτη για την αισθητική του χώρου και την υγεία των κατοίκων. Παρακαλώ θερμά για την άμεση και σωστή αποκατάσταση του χώρου.

Πυροσβεστική στο Λεόντι

Αυτά έγραψα τότε και –δυστυχώς– επαληθεύτηκα όταν στις 14-11-11 μετά τις 7 το βράδυ, η χωματερή τυλίχθηκε στις φλόγες από άγνωστη αιτία! Οι σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή (βοριάδες) άπλωσαν την φωτιά σχεδόν αστραπιαία. Όλο το Λεόντι και μεγάλα τμήματα της Κυψέλης τυλίχθηκαν στον καπνό και ό φόβος όλων μας, πέρα του ότι δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, ήταν να μην ξεφύγει η φωτιά στην άλλη πλευρά του δρόμου και ανέβει προς τα επάνω. Οι αγωνιώδεις και θυμωμένες φωνές των κατοίκων ήταν το κάτι άλλο:

— Σας το λέγαμε…
— Θα μας κάψετε…
— Ντροπή…

Σαφώς και δεν νομίζω να βρεθεί αυτός ή αυτοί που έβαλαν την φωτιά. Αλλά ένοχος, σε ένα έγκλημα, δεν είναι μόνο ο δράστης του αλλά και ο ηθικός αυτουργός. Και δυστυχώς ηθικός αυτουργός σ’ αυτό το έγκλημα ήταν η Δημοτική Αρχή.

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η χωροταξία καίει…

  1. Ο/Η 丽水市 λέει:

    Και Δήμαρχός σας όπως φαίνεται μετά Λισούη κάνει το Κινέζο…

  2. Ο/Η αμελής λέει:

    εγκληματική αμέλεια ή προμελετημένο έγκλημα ???

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s