Προδομένες προσδοκίες και προκλητικές συμπεριφορές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας

Ποιος «θέλει ξύλο»;Εξαιρετικά απογοητευτική αποδείχθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, την οποία ελάμπρυνε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης. Με ύφος ανοίκειο και με την γνωστή κομπορρημοσύνη πολλών από τους σημερινούς μας πολιτικούς, ο Αντιπεριφερειάρχης επιδόθηκε σε μιαν επίδειξη προσωπικής ισχύος, κατεδαφίζοντας παράλληλα και τις όποιες προσδοκίες για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων από τον πακτωλό των αποταμιευμένων χρημάτων της Περιφέρειας. «Όποιος με πιέζει και με συκοφαντεί δεν πρόκειται να πάρει από μένα τίποτα!» δήλωσε με οργίλο ύφος στην δευτερολογία του, δίνοντας στους παρισταμένους μιαν αρκετά σαφή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον διοικητικό του ρόλο, έναν ρόλο κομβικό στην διαχείριση πολύτιμων κονδυλίων, εν μέσω, μάλιστα, της τεράστιας δοκιμασίας που περνάει η χώρα μας. Το θέμα έχει καλυφθεί επαρκώς από τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα και παραπέμπω όποιον τυχόν δεν έχει ακόμη ενημερωθεί στην μαγνητοσκοπημένη κάλυψη του Aegina Portal, στο διεισδυτικό άρθρο του Άρη Σώρη στο Aegina News καθώς και στην ευσύνοπτη κάλυψη της συνεδρίασης από την Μαριλένα Γιαννούλη στην Νέα Εποχή. Θα περιοριστώ λοιπόν εδώ σε ορισμένες μόνο παρατηρήσεις σχετικές με συγκεκριμένες νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Η χρηματοδότηση της Αίγινας

Όσον αφορά, λοιπόν, το νησί μας, ο Δημήτρης Κατσικάρης μας διαβεβαίωσε ότι –βεβαίως– κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ότι τα χρήματα της Περιφέρειας ανήκουν στο σύνολό τους σχεδόν, όπως ισχυρίσθηκε, στην Αθήνα. Τόνισε, μάλιστα, πως απόλυτη προτεραιότητα στην διάθεση των χρημάτων έχει, για τον ίδιο, η μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο μιαν αντίληψη που ανάγει την διοίκηση σε αυτοσκοπό, αφού ως βασική της επιδίωξη εμφανίζει την συντήρηση των γραφειοκρατικών μηχανισμών της, πάνω και πέρα από τις ανάγκες του πολίτη. Παρ’ όλα αυτά, η Αίγινα θα πάρει μεγάλο μέρος από αυτά που θα περισσέψουν, διότι ο ίδιος –και κυρίως ο προϊστάμενός του Περιφερειάρχης– μας αγαπούν… Δεν μπορεί βέβαια να μην αναρωτηθεί κανείς πόσα θα είναι άραγε τα χρήματα που θα περισσέψουν από την μισθοδοσία των στρατιών, παραδείγματος χάριν, των μηχανικών της Περιφέρειας, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα κληθούν να αξιολογήσουν για μία ακόμη φορά, όπως μας απείλησε, την πολύπαθη μελέτη του υποθαλάσσιου αγωγού.

Υποθαλάσσιος και εκνευρισμός

Εκνευρισμένος ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης ΚατσικάρηςΟ υποθαλάσσιος αγωγός ήταν –φαίνεται– η βασική αιτία του έκδηλου εκνευρισμού του Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος σύρθηκε, υπό το βάρος της αιγινήτικης κοινής γνώμης, σε μια δύστοκη αναδίπλωση ως προς το έργο, εμφανιζόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του. Ήταν επόμενο, λοιπόν, τόσο οι υποσχέσεις του για χρηματοδότηση όσο και η μεταστροφή του στο θέμα του αγωγού να γίνουν δεκτές με κάποια δυσπιστία. Βοηθούσης λοιπόν και της απειλητικής προοπτικής της αναμενόμενης, από πολλούς, κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος –το οποίο, άλλωστε, ήταν εκείνο που ανέδειξε και τον ίδιο τον στην «υψηλή» του θέση– ο Αντιπεριφερειάρχης επιδόθηκε σε μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης πολιτικών φίλων και εχθρών, αντιδιαστέλλοντας τα ελαττώματά τους με τις δικές του αρετές.

Πιέζοντας για τον κυματοθραύστη

Σε μια προσπάθεια προφανώς να βρει ένα θέμα προνομιακό, που θα αποδείκνυε την θετική του συνεισφορά, επέλεξε το αμφιλεγόμενο έργο του κυματοθραύστη: ένα έργο που απέσπασε μια παράτυπη και αντιδεοντολογική γνωμοδότηση από το ΚΑΣ παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των αρμοδίων αρχαιολόγων, κάτω από αφόρητες πιέσεις τοπικών παραγόντων· ένα έργο που απειλεί, κατά την εκτίμηση πολλών ειδικών, την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού μας· ένα έργο στο οποίο μια μερίδα κατοίκων και φίλων του νησιού αντιτίθεται ρητά, με μόνο τους κίνητρο την αγάπη και τον σεβασμό για τον τόπο μας, χωρίς να έχουν να προσμένουν από την στάση τους αυτή κανένα ιδιοτελές όφελος, πολιτικό, οικονομικό ή κάποιο άλλο. Προνομιακό πεδίο συνεργασίας, λοιπόν, ο κυματοθραύστης, ανάμεσα στον Δημήτρη Κατσικάρη και τους υποστηρικτές του έργου, όπου ο καθοριστικός του ρόλος περιορίζεται στην εν πολλοίς ανέξοδη άσκηση πιέσεων στο «ανάπηρο κράτος» του κόμματος στο οποίο ανήκει, στον άβουλο προφανώς Υπουργό Πολιτισμού που «εδέησε να υπογράψει τη θετική απόφαση του ΚΑΣ, που την είχε τουλάχιστον επτά μήνες», και αυτό μόνον όταν ο πολύς κ. Αντιπεριφερειάρχης κατήγγειλε την στάση του Υπουργού σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις. Ως τότε, μας ενημέρωσε, ο Υπουργός καθόταν και «του ζαλίζανε τα αυτιά κάποιοι που έλεγαν πως δεν θα βλέπουν καθιστοί», υπονοώντας ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίου, διαπρεπείς αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, περιβαλλοντολόγους, ιστορικούς αλλά και απλούς κατοίκους του νησιού, απὀ όλο το φάσμα της αιγινήτικης κοινωνίας, που προσυπέγραψαν τις ενστάσεις κατά του έργου.

Το ύφος και το ήθος

Ο κυματοθραύστης που έμπαζε αέρα | ΘΕΜΑΤΑ | ProtagonΚαι μόνο αυτά θα αρκούσαν για μια αξιολόγηση της ποιότητας του πολιτικού λόγου του Αντιπεριφερειάρχη, αλλά, δυστυχώς, δεν περιορίστηκε ούτε καν εκεί. Απαντώντας σε ερώτημα του πρώην Δημάρχου Τρύφωνα Γκότση, ο Δημήτρης Κατσικάρης, σε ένα ξέσπασμα άνευ προηγουμένου, δήλωσε ότι όσοι αντιδρούν «θέλουν ξύλο», για να ανακαλέσει μόνο μετά από την έντονη διαμαρτυρία του παριστάμενου δημοσιογράφου Άρη Σώρη. Αυτή η πρωτοφανής προτροπή για χρήση βίας, έστω «εν τη ρύμη» ενός παραληρηματικού λόγου, και μάλιστα εναντίον συμπολιτών μας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται σεβαστές προσωπικότητες –των οποίων την εθελοντική και αφιλοκερδή βοήθεια έχουν ζητήσει και εξακολουθούν να ζητούν για διάφορα θέματα των ειδικοτήτων τους τόσο η νυν όσο και η προηγούμενη δημοτική αρχή– ξεπερνάει κάθε όριο πολιτικής ευπρέπειας και δημοκρατικού ήθους και επιβάλλεται να στηλιτευθεί από όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές παρατάξεις του τόπου μας. Ένας από τους ανθρώπους που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο έργο και τους οποίους ο Δημήτρης Κατσικάρης τόσο απρεπώς απαξίωσε, είναι ο εδώ και δέκα χρόνια κάτοικος του νησιού μας, πανεπιστημιακός και γνωστός συγγραφέας Δημήτρης Ποταμιάνος, που εξέφρασε αυτή του την αντίθεση και με άρθρο του, προχθές την Τρίτη, στον μεγάλης επιρροής ιστότοπο Protagon, του οποίου είναι τακτικός συνεργάτης.

♦ ♦ ♦

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου σκεφτόμουν ότι ο Δημήτρης Κατσικάρης, στις πρόσφατες εκλογές, είχε προβληθεί ως ένας μη επαγγελματίας της πολιτικής, ως ένας υποψήφιος που ανταποκρινόταν στο πάγκοινο αίτημα της κάθαρσης και της ανανέωσης. Παρακολουθώντας την κακοστημένη αυτήν επίδειξη μικροπολιτικών ελιγμών, αυτήν την άστοχη εκδήλωση μιας φθηνής προσωπικής στρατηγικής με στόχο την πολιτική του επιβίωση –την ώρα μάλιστα που τα πάντα γύρω μας καταρρέουν– αναρωτιόμουν αν το σαθρό πολιτικό μας σύστημα έχει την ικανότητα να μολύνει αυτομάτως ό,τι καινούργιο και άφθαρτο, και να το μετατρέπει σε πιστό του αντίγραφο. Ή μήπως δεν είναι τελικά το σύστημα που φταίει, αλλά εμείς, οι πολίτες, που κάνουμε σχεδόν πάντοτε παρόμοιες επιλογές όσον αφορά τα πρόσωπα που μας διοικούν; Μήπως έχουμε τελικά τους πολιτικούς που μας αξίζουν;

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Προδομένες προσδοκίες και προκλητικές συμπεριφορές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Όσο ανεχόμαστε αυτές τις νοοτροπίες σε ανθρώπους που εκλέγουμε για να μας εκπροσωπούν θα βουλιάζει η χώρα μας ακόμα περισσότερο…

 2. Ο/Η ΠΙΠΕΡΙ λέει:

  με το παπαγαλί πουλόβερ δεν φοβήθηκε μη και τον πούνε παπαγαλάκι της αφαλάτωσης;

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Παπαγαλάκι δεν ήταν ο Κατσικάρης, ήταν ο Ανανιάδης…… Ο Κατσικάρης απλά φρόντισε και ίσως φροντίζει ακόμα να βαζει εμπόδια στον υποθαλάσσιο. Δεν είδες τι έλεγε για τους μηχανικούς που θα πρέπει να εγκρίνουν το έργο; Όταν ξεσηκώθηκαν όλοι στο ΔΣ άρχισε να τα μασάει: «Εγώ δεν είπα τίποτα» κλπ…….

 3. Ο/Η easy rider λέει:

  Μήπως έχουμε τελικά τους πολιτικούς που μας αξίζουν; Και δυστυχώς η απάντηση είναι ΝΑΙ. Δεν ξέρω πια αν αξίζει και να ασχολούμαστε μαζί τους, αφού και τα σχόλια μας αποτελούν τρόπο «διαφήμισης» τους. Τελικά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά ότι κιαν κάνουμε. Δεν πρόκειται για εύκολη απογοήτευση, αλλά νομίζω ότι είναι άφευκτη ανάγκη ο οποιοσδήποτε προβληματισμός μας να μην λαμβάνει υπόψη του σκουπίδια, ούτε καν αρνητικά. Η βροντερή σιωπή δεν είναι μόνο χρυσός είναι και φωτιά, που θα τα κάψει. Ο λόγος μας οφείλει πιά να στοχεύει πέραν τούτων.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Δυστυχώς, φίλε easy rider, εδώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω το γνωστό στίχο της Γαλάτειας Καζαντζάκη από το ποίημά της «Ναυάγιο»:
   «…εικόνα σου, είμαι κοινωνία και σου μοιάζω!»
   Όλοι νιώθουμε ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ…

 4. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Να συμπληρώσω, με την άδειά σας, αγαπητέ αθρογράφε, πώς ειπώθηκαν δια στόματος του κ. Κατσικάρη, οι επίμαχες φράσεις, ιδιαίτερα όσες αφορούσαν τον Κυματοθραύστη. Μπορεί όποιος θέλει, βέβαια, να τις απολαύσει από την βιντεοσκόπηση που έκανε το ΑΙΓΙΝΑ ΠΟΡΤΑΛ.
  «Του είπε, λέει, ο Γερουλάνος, κάτι τύποι με ζαλίζουνε…, λένε, δεν θα βλέπουνε, όταν κάθονται…»
  Για τη συλλογή δε των υπογραφών και την ένσταση, μας πρότεινε: «όποιος την κάνει θέλει ξύλο».
  Και ο διάλογος με τον κ. Σώρρη:
  -Προτρέχεται, κ. Κατσικάρη…
  -Το αποσύρω… το αποσύρω…
  Και κάπου μας αναφέρει με ποιον τρόπο… πείθει:
  «…βγήκα στο Κανάλι 1, στο ΦΛΑΣ, είπα ότι ο Γερουλάνος δεν υπογράφει αποχετευτικό (;) Σε δυο μέρες, υπέγραψε…»
  Εδώ, τί λέμε; Μα ήτανε τόσο απλό; ή, Γερουλάνε, τ΄ακούς;
  Κι εμείς; Τί εμείς; Εμείς… απλά καμαρώνουμε!!!

 5. Ο/Η Αιγινήτισσα λέει:

  Η Γαλάτεια επίσης, κύριε/α Ανώνυμε, έγραψε και το πιο κάτω, που θέλω να το μοιραστώ με όλους μας!!! Κι αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί, έχω να πω, πως διαβάζοντάς το, βλέπω μόνο μια εικόνα, εκείνη… της Βουλής!
  «Στ’ ασάλευτα νερά του βάλτου, που ως τότε καθρέφτιζαν τον ουρανό, ξάφνου έπεσε μια πέτρα και όλος ο βούρκος, ο κατακαθισμένος στο βυθό, ανέβηκε στην επιφάνεια».
  Να ‘ναι το μέλλον του τόπου μας που διαγράφεται δυσοίωνο; Να’ ναι η ευθύνη για τα παιδιά που γέννησα; Νιώθω ντροπή… Βλέπω να με…φτύνουνε οι ίδιοι οι αγώνες μου… Κι αν πω λυπάμαι, τί βγαίνει; Μα ούτε κανένας θα βρεθεί να απαντήσει στο μεγάλο και δίκαιο ΓΙΑΤΙ μας…

 6. Ο/Η Άγονη Γραμμή λέει:

  Εγώ πάντως βλέπω ότι ο Κατσικάρης έχει λυσσάξει για τον κυματοθραύστη και τις 5-6 μέρες τον χρόνο που μπορεί να έχει πρόβλημα το λιμάνι μας, αλλά για όλες αυτές τις μέρες που είμασταν αποκλεισμένοι με την απεργία της ΠΝΟ, μόκο! Ούτε για ένα δρομολόγιο ασφαλείας δεν φρόντισε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, τρομάρα του!!!

 7. Ο/Η ο συνωμοσιολόγος της διπλανής πόρτας λέει:

  κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η υπογραφή για τον κυματοθραύστη ήταν αντιπαροχή για να μην αντιδράσει ο Δήμος στην χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών στην Αίγινα. Η διαβούλευση για το Ρυθμιστικό της Αθήνας τελειώνει και ο Δήμος δεν έχει παρέμβει. Λέτε να υπάρχει βάση στην σχετική φημολογία?

  • Ο/Η Απαθής λέει:

   Που χρόνος για παρεμβάσεις…. προέχει το ταξίδι στο Λισούι…..

   • Ο/Η ΑΔΑΗΣ λέει:

    Εδώ ο κόσμος χάνεται και ο Δήμαρχος τη μόνη έννοια που έχει, είναι το ταξίδι στην Κίνα! Όσο και να μη στοιχίσει, τα δώρα που θα τους πάει και τα έξοδα για τον τμηματάρχη του(που θα καλύψουμε εμείς οι δημότες), θα μπορούσαν να δοθούν ως έξοδο μετακίνησης ας πούμε για τον μαέστρο της Δημοτικής χορωδίας που πάει κι αυτή για κλείσιμο όπως και η Φιλαρμονική! Αλήθεια με κείνο το πολιτιστικό τέλος τί γίνεται; Πώς το ξεχωρίζουνε από τις αποδείξεις του νερού; Πού το δίνουνε τελικά;
    Κι αυτός…πάει Κίνα!!! Μα δεν είναι πρόκληση;

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Αν η μισή μου δημοτική αρχή βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα
   η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται

  • Ο/Η Αθεράπευτα Αιγινολάτρης λέει:

   Ίδομεν… Κοντός ψαλμός , αλληλούια!
   Αν πάντως αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για φημολογία και δούμε να «κοσμούνται» τα παράλια του νησιού με τους γνωστούς κλωβούς, να δούμε ποιος θα δείρει ποιον…!

 8. Ο/Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ λέει:

  Εδώ πάει το: Όλα τάχε η Μαριορή, ο φερετζές της έλλειπε!!!

 9. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Παιδιά, τί λέει το πρόγραμμα; Που δέρνει σήμερα ο αντιπεριφεριάρχης;
  Δέρνουνε στον ίδιο χώρο και για τα δύο; Γιατί αν έχουνε και τα δύο μαζί, βολεύει! Έχω δηλώσει την αντίθεσή μου και για τον Κυματοθραύστη και για τις Ιχθυοκαλλιέργειες!!!

 10. Ο/Η άγρια γίδα λέει:

  Μπράβο στο Αίγινα Φιρστ, στο Αίγινα Νιους και στη σχεδία που αντιδράσατε στους τραμπουκισμούς του αντιπεριφεριάρχη. Όλοι οι άλλοι το κάνανε γαργάρα….. Ελπίζω να μη καλοβλέπουνε κι αυτοί τα λεφτά της περιφέρειας γιατί ο συγκεκριμένος κύριος εκτός από τραμπούκος είναι και τζαμπατζής…..

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   για τζαμπατζής δεν ξέρω, αλλά τζάμπα μάγκας είναι σίγουρα…..

   • Ο/Η Αθεράπευτα Αιγινολάτρης λέει:

    Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα νησιά, πάντως για την Αίγινα ο «κύριος» Κατσικάρης σύντομα, σίγουρα, θα αποδειχθεί …Κατσικοποδάρης!

 11. Ο/Η Γεώργιος Διόγος λέει:

  Προς το παρόν η μόνη προσφορά του κατσικοπόδαρου Κατσικάρη στην Αίγινα είναι η συναυλία με την ανεκδιήγητη κόρη του Μπιθικότση στο Φιστίκι Φεστ. Για τέτοια ποιότητα μιλάμε….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s