Δημόσια διαβούλευση για το θεαθήναι;

Αίγινα - Δημοτικό Συμβούλιο: περισυλλογή στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής

Δημοτικό Συμβούλιο: περισυλλογή στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής

Αν υπάρχει ένας θεσμός που λειτουργεί «για πρώτη φορά» στα δημοτικά μας πράγματα, αυτός είναι πράγματι η θεσμοθετημένη από τον Καλλικράτη Επιτροπή Διαβούλευσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε διαβούλευση στο παρελθόν: κάθε άλλο μάλιστα. Ούτε η παραπομπή στην επιτροπή αυτή ενός ζητήματος κρισιμότατου, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αίγινας, μπορεί να χρησιμεύει ως άλλοθι για να ξεμπερδεύει ανώδυνα η διοίκηση από την ηθική –αν μη τι άλλω– υποχρέωση να διαβουλευτεί με τους πολίτες. Η διαδικασία της διαβούλευσης για ένα τέτοιο ζήτημα είναι, συνήθως, εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα, διότι, πρώτα απ’ όλα, απαιτεί οι συμμετέχοντες (τόσο οι εκπρόσωποι της διοίκησης όσο και οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες) να έχουν ενημερωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό για μια πλειάδα θεμάτων που συχνά είναι άκρως εξειδικευμένα.

Το υπό εκπόνηση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αίγινας θα αποτελέσει τον χωροταξικό και πολεοδομικό καταστατικό χάρτη της και θα καθορίσει την μελλοντική της εξέλιξη για πολλές δεκαετίες. Θα σφραγίσει την φυσιογνωμία του νησιού, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την τοπική οικονομία. Επηρεάζει για παράδειγμα καταλυτικά την αξία των περιουσιών των κατοίκων του μέσα από τον καθορισμό όρων δόμησης και χρήσεων γης. Αυτό είναι ένα αρκετά πεζό και απολύτως προφανές παράδειγμα. Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο σύνθετοι αλλά εξ ίσου καθοριστικοί τρόποι με τους οποίους το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο διαμορφώνει το μέλλον μας: Τι είδους οικονομικές δραστηριότητες θα μπορεί να φιλοξενεί το νησί και που; Τι υποδομές θα έχει; Πως θα μοιάζει; κ.λπ., κ.λπ.

Με την συμπλήρωση της πρώτης φάσης της εκπόνησής του να πλησιάζει, και με μια πρώτη εκδοχή της μελέτης –ενός λεπτομερούς εγγράφου που ξεπερνά της 300 σελίδες (βλ. εδώ και εδώ– να έχει εδώ και μήνες αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ζητήθηκε από τον Δήμο να υποβάλλει, αν υπάρχουν, αιτήματα ή παρατηρήσεις, συμπληρωματικά στα όσα είχε ζητήσει το 2009, επί δημαρχίας Κουκούλη, μετά από εντατική προετοιμασία –που συμπεριλάμβανε εκτενείς κύκλους διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς– και με ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου. Πράγματι το αίτημα αυτό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας ήταν μια καλή ευκαιρία να παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης, πριν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβούλευση χωρίς αιτία...

Από την άσκοπη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης...

Αυτό όμως έγινε τελικά εσπευσμένα, με ελάχιστο χρόνο για ενημέρωση των πολιτών, με μια εισήγηση από πλευράς Δήμου γενική και αόριστη, που αναπαρήγαγε, με γενικόλογο τρόπο και με αδιευκρίνιστα κριτήρια, ορισμένα μόνο σημεία της απόφασης του 2009. Το κείμενο άλλαξε μάλιστα τέσσερις φορές: δύο πριν την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, μία πριν την επαναληπτική σύγκλησή της την επόμενη ημέρα λόγω έλλειψης απαρτίας, και ακόμη μία φορά πριν από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή. Η επιτροπή διαβουλεύτηκε τελικά με βάση το διαρκώς μεταλλασσόμενο αυτό κείμενο, για το οποίο ακόμη και ο πρόεδρός της Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Φίλιππος Τζίτζης εξέφρασε εμμέσως κάποιες ενστάσεις. Επιπροσθέτως η σύγχυση των περισσότερων παρισταμένων, ως προς το θέμα για το οποίο συζητούσαν, ήταν προφανής. Ο Δήμαρχος, π.χ., ο οποίος μονοπώλησε σχεδόν την συζήτηση από πλευράς διοίκησης, έμοιαζε να μην αντιλαμβάνεται την διαφορά ανάμεσα στο υπό διαμόρφωση κείμενο των μελετητών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, κείμενο το οποίο, παρότι βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ και μήνες, προβλέποντας παραδείγματος χάριν ζώνη ιχθυοκαλλιεργειών στην νότια Αίγινα, δεν φαίνεται ακόμη να έχει προβληματίσει την πολυάσχολη διοίκηση του Δήμου μας.

Παρ’ όλες τις αδυναμίες αυτές, η επιτροπή συνεδρίασε τελικά, και μάλιστα δια μακρών. Πολλά ήταν τα μέλη της –αλλά και οι παριστάμενοι πολίτες– που διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Η διοίκηση του Δήμου διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι τα όσα συζητήθηκαν και προτάθηκαν εκεί θα λαμβάνονταν υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου – και αυτό δια στόματος του προέδρου του Πέτρου Πετρίτη. Τελικά, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, μοιράστηκαν μεν στους συμβούλους κάποια ασύντακτα και ανεπεξέργαστα πρακτικά, αλλά, από όλα όσα αναφέρονταν εκεί, δεν βρέθηκε προφανώς ούτε ένα κόμμα που να έκρινε η διοίκηση ότι άξιζε, αν όχι να υιοθετηθεί, τουλάχιστον να τεθεί προς συζήτηση, όπως άλλωστε δεν βρέθηκε κάτι από τα όσα πρότειναν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που να θεωρηθεί άξιο να συμπεριληφθεί στο κείμενο της τελικής απόφασης.

Η προφανής αυτή περιφρόνηση, από πλευράς Δημοτικής Αρχής, της βαθύτερης ουσίας του δημοκρατικού θεσμού της διαβούλευσης και του διαλόγου οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση στο να καταψηφίσει την πρόταση της διοίκησης για το Γενικό Πολεοδομικό. Την καταψήφισε επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης, Αντιδήμαρχος Φίλιππος Τζίτζης, με μια ξεκάθαρη πράξη στοιχειώδους πολιτικής αξιοπρέπειας και συνέπειας. Αν εξαιρέσει κανείς την υιοθέτηση των προτάσεων της δημοτικής συμβούλου Τιτίνας Κανελλά –προτάσεων πολύ πιο εύστοχων ομολογουμένως, ως προς το σκεπτικό και την συγκρότησή τους, απ’ ότι εκείνες της διοίκησης του Δήμου– οι εξελίξεις αυτές μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Δημόσια διαβούλευση για το θεαθήναι;

  1. Ο/Η Ο ουζοπότης λέει:

    Και έτσι, χάρις στην «εύστοχη» Τιτίνα μας, θα προστατευτούν τα παραδοσιακά καφενεία και η «βουλή» της παραλίας θα συνεχίσει το έργο της…

    • Ο/Η Alcoholics Anonymous λέει:

      αγαπητέ μου ουζοπότη, το αγαπημένο σου ούζο φαίνεται πως δεν στάθηκε και τόσο ευγενικό με την μνήμη σου. Τα καφενεία ήταν προσθήκη άλλου εκλεκτού μέλους του ΔΣ, του Νίκου Οικονόμου. η Τιτίνα είχε μιλήσει για την Ψαραγορά. Αυτό το λέω μόνο και μόνο για να ξέρεις στο μέλλον, όταν θα πίνεις ανεμπόδιστος τα ουζάκια σου και θα λές τις …σοφίες σου, ποιόν θα πρέπει να ευγνωμονείς…. Πάντως πιστεύω πως και ο πιο κακοπροαίρετος των ανθρώπων θα ομολογούσε ότι αντιπροχθές στο ΔΣ, η Τιτίνα μας τα είπε πολύ καλά….. Τώρα αν εσένανε σ’ έχει φουρκίσει με κάποια άλλα που έχει πει και έχει κάνει, δεν σε κακίζω…. Εβίβα !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s