Aqua vitae

Η περίφημη μελέτη του υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας!

του Νίκου Μαρίνου*

Νομίζω ότι την Κυριακή 16-10-2011 δεν παρακολουθήσαμε απλά μια ομιλία από έναν πρώην Δήμαρχο πάνω σε ένα κάποιο θέμα. Νομίζω ότι είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, για πρώτη φορά από Δήμαρχο ενός μικρού δήμου, όπως είναι η Αίγινα, μια τεχνικά άρτια πρόταση-μελέτη για το πολύ σοβαρό για εμάς τους Αιγινήτες πρόβλημα του νερού. Δηλαδή της μεταφοράς, αποθήκευσης, διαχείρισης και εξορθολογισμού των απωλειών του δικτύου. Δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σήμερα για λύση του προβλήματος του νερού αν τις μελέτες του δεν τις είχε επιμεληθεί προσωπικά ένας βαθύς γνώστης των τεχνικών αυτών θεμάτων, ο πρώην Δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης και οι συνεργάτες του. Ένα πραγματικά τεράστιο έργο που έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Τα χερσαία έργα και τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Αφορμές για αυτήν την ομιλία ήταν κάποια τυχαία δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο –εκτός Αίγινας– και η εμφάνιση ενός πολύ γερού αλλά άγνωστου «παίχτη». Τα δημοσιεύματα μίλαγαν για μελέτες φαντάσματα και «άλλες λύσεις υδροδότησης του νησιού» (αφαλάτωση) και ο πρωτοεμφανιζόμενος «παίχτης» ακούει στο όνομα ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε., μία θυγατρική εταιρία της ΕΥΔΑΠ η οποία έστειλε πρόταση προ-σύμβασης στον Δήμο της Αίγινας με ασαφέστατο περιεχόμενο.

Δεν θα μιλήσω για τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης διότι το θέμα έχει εξαντληθεί: Είναι ασύμφορο, τελεία και παύλα. Θα μιλήσω όμως για τις προθέσεις που διαφαίνονται πίσω από την πρόταση της ΕΥΔΑΠ

Αντιγράφω από το Βήμα 4-9-11: «Μήπως όµως η ΕΥ∆ΑΠ θα έχει µεγάλες ζηµιές µε την ανάµειξή της στα νησιά; «∆εν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αφού το κόστος θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, και µάλιστα σε λογικές τιµές» λέει ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας (κος Μπάρδης). «Εξάλλου» προσθέτει «θα συνδυάσουµε την υδροδότηση των νησιών µε βιολογικούς καθαρισµούς και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, µε το αφαλατωµένο νερό να είναι πόσιµο, και µάλιστα σε τιµή γύρω στο 1 ευρώ ανά κυβικό µέτρο, ώστε να µη γίνουν αυξήσεις»».
Από αυτό το κομμάτι μαθαίνουμε ότι:

 1. μιλάμε ανοιχτά για εγκαταστάσεις αφαλατώσεων, και
 2. ότι η τιμή εκκίνησης για το κυβικό μέτρο νερού θα είναι τουλάχιστον 1 ευρώ, το οποίο ο κος Μπάρδης θεωρεί λογικό!

Πολλά τα λεφτά!

Σε ένα άλλο μέρος του δημοσιεύματος διαβάζουμε: «Πολλοί δήµαρχοι όµως διστάζουν να µπουν στο σχήµα, εκτιµώντας ότι σύντοµα οι τιµές του νερού θα εκτοξευθούν. «Είναι εντελώς λάθος» λέει ο κ. Μπάρδης, διευθύνων σύµβουλος της ΕΥ∆ΑΠ. Οπως εξηγεί, «η τιµή του νερού από ʼδώ και πέρα θα διαµορφώνεται µε έναν αλγόριθµο (!;) που θα υπολογίζει συγκεκριµένους συντελεστές βαρύτητας (;). Ακόµη και αν η εταιρεία ιδιωτικοποιηθεί, ο αλγόριθµος θα ισχύει υποχρεωτικά, άρα δεν θα υπάρχουν σηµαντικές αυξήσεις«».
Εδώ λοιπόν τι βλέπουμε;

 1. Η τρέχουσα τιμή του νερού θα διαμορφώνεται από κάποιον αλγόριθμο που θα υπολογίζει κάποιους συντελεστές βαρύτητας. Ποιοι είναι αυτοί; Και το βασικότερο,
 2. Προλαμβάνει τυχόν αντιδράσεις από την ιδιωτικοποιήση της ΕΥΔΑΠ Νήσων και λέει ότι δεν θα υπάρχουν «σημαντικές» αυξήσεις αν ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία. Άρα και για ιδιωτικοποίση πάμε (που εμείς στην Αίγινα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά από τα χρόνια που ιδιωτικές εταιρίες μεταφέρουν το νερό μας), αλλά και ανεξέλεγκτες αυξήσεις ανά κυβικό θα έχουμε.

Μην ξεχνάμε ότι με την σύμβαση (αν υπογραφεί) παραχωρούμε την Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου Αίγινας και ό,τι περιλαμβάνει αυτή σε μία προς πώληση εταιρεία δωρεάν για 20 χρόνια. Αλλά την ευθύνη της επάρκειας του νερού, και κυρίως του κόστους του, θα συνεχίσει να την έχει ο Δήμος.

Δεν θα αντιδρούσαμε ίσως έτσι αν δεν ήμασταν ένα βήμα από τη δημοπράτηση των χερσαίων έργων και από την πληρωμή της «ώριμης» μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό είτε από το ΕΣΠΑ 07-13, είτε από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα μας δώσει το δικαίωμα να δούμε –για πρώτη φορά– φως στο τούνελ. Προσωπικά είμαι τελείως αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή εκχώρησης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ιδιωτικά κεφάλαια. Τι θα κάνει με τους εργαζόμενους του Δήμου στην Ύδρευση η ΕΥΔΑΠ Νήσων; Δεν είναι δυνατόν να πειστώ ότι μία ιδιωτική εταιρεία ή έστω μερικώς κρατική, θα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, θα εφαρμόζει την ανταποδοτικότητα στην ύδρευση, και δεν θα έχει σκοπό της το κέρδος. Τι θα πει στους μετόχους της;

Δεν θα ήθελα να καταντήσω σαν τα κράτη της Λατινικής Αμερικής που εκχώρησαν τη διαχείριση των υδάτων τους σε πολυεθνικές (όπως η Vivendi, που τώρα λέγεται Veolia και της οποίας διευθυντής ανάπτυξης υπήρξε ο κ. Μπάρδης, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ).

Θεωρώ το νερό και τη διαχείριση του κυριαρχικό μου δικαίωμα και δεν το χαρίζω σε κανέναν. Οι εποχές είναι πονηρές και δύσκολες. Γι’ αυτό λοιπόν κύριοι σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, αλλά προς το παρόν δεν θα πάρουμε.

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Aqua vitae

 1. Ο/Η Αγωγόπληκτος λέει:

  Το άρθρο περιγράφει πολύ καλά την κατάσταση. Η πρόταση της ΕΥΔΑΠ Νήσων (που σκόπιμα συγχέεται με την ΕΥΔΑΠ) είναι όχι μόνο ασύμφορη για το Δήμο αλλά και διαμετρικά αντίθετη με το λεγόμενο «παναιγινήτικο αίτημα» της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού. Η πρόταση μιλά ρητώς για αφαλατώσεις. Είναι λοιπόν περίεργο που ο Δήμος τη φέρνει την Παρασκευή προς συζήτηση στο δ.σ. Θέλει δηλαδή αγωγό και φέρνει συμφωνία που προβλέπει αφαλατώσεις; Πώς συμβιβάζονται;

 2. Ο/Η Ενας συνταξιούχος blogάκιας λέει:

  Εσείς εδώ προσπαθείτε να ανοίξετε σοβαρό διάλογο με επιχειρήματα. Με ποιούς; Από την altera pars (άλλη πλευρά) υπάρχουν μόνο συκοφαντίες, επιχειρήματα ούτε καν καφενείου και χοντρά ψέματα. Με μια γρήγορη ματιά στα άλλα blogs, αυτό προκύπτει.
  Επιτρέψτε μου να επισημάνω κάτι, σημαντικό κατά την ταπεινή μου άποψη. Από τότε που εμφανίστηκε αυτό το θέμα (πιθανώς πάνω από δύο βδομάδες), οι σχολιαστές που τάχτηκαν υπέρ της λύσης του υποθαλασσίου αγωγού εύκολα αναγνωρίζονταν ως «Κουκουλικοί», όπως επικράτησε να λέγονται. Αφού ο δήμαρχος έχει βγάλει τόσες ανακοινώσεις υπέρ του υποθαλασσίου αγωγού, πως και δεν έχει εμφανιστεί στα σχόλια ούτε ένας (1) φανερός οπαδός του να επιχειρηματολογήσει υπέρ του; Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά σχόλια που επιτίθενται στην επιλογή Κουκούλη για τον υποθαλάσσιο; Είναι όλοι αυτοί οπαδοί του κ. Γκότση (γνωστού φίλου του κ. Ηλιακίδη), ενώ οι πολυάριθμοι οπαδοί του κ. Σακκιώτη δεν παίρνουν θέση;

 3. Ο/Η Ανάλατος λέει:

  Δύο θέματα θα απασχολήσουνε το ΔΣ της Παρασκευής. Και τα δύο θα παίξουν μεγάλο ρόλο για το μέλλον της Αίγινας… Το θέμα της πρότασης για την ΥΔΡΕΥΣΗ, και μάλιστα με παρόντες τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ, δεν έπρεπε να έρθει τώρα στο ΔΣ. Ακόμα και να συζητάει κανείς με βάση μια τόσο απαράδεκτη πρόταση είναι μεγάλο λάθος στρατηγικής. Δεν άκουσε κανένας τον Πτερούδη….. Όπως και να το κάνουμει μόνο αυτός ξέρει από σκληρές διαπραγματεύσεις….. Όσο για το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ, αν κρίνουμε από αυτά που είπανε στη Διαβούλευση, κανείς από τους δημοτικούς μας άρχοντες δεν δείχνει να έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Αχ, τζάμπα πηγανε τα σεμινάρια του κ. Γρηγοριάδη.

 4. Ο/Η ΤΑΚΗΣ λέει:

  Μάλλον και τα δυό θέματα θα ψηφιστούν οπως ψηφίστηκε το μνημόνιο .
  Ποίοι είναι οι σύμβουλοι που θά το καταψηφήσουν ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s