Πενθούν οι Έλληνες Αρχαιολόγοι για την επαπειλούμενη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Οι Έλληνες Αρχαιολόγοι πενθούν στην Ακρόπολη«Με πρόσχημα τις απαιτήσεις της Τρόικας και του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον για οικοπεδοποίηση και φαστ-τρακ επενδύσεις». Αυτή η δυσοίωνη διαπίστωση καταγράφεται στο κείμενο-καταπέλτη που διένειμε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κατά την διάρκεια των εορτασμών για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, στις 12 Οκτωβρίου, στον «ιερό» βράχο της Ακροπόλεως. Και η διαπίστωση αυτή, δυστυχώς, δεν ξενίζει κανέναν από όσους παρακολουθούν τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν τελευταία στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Στην Αίγινα, μάλιστα, έχουμε έμπρακτα παραδείγματα των νέων αυτών κατευθύνσεων του Υπουργείου, τόσο με την πρόσφατη άρση των σοβαρότατων αντιρρήσεων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την λειτουργία μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στον όρμο Λιγέας, και την έκδοση της σχετικής άδειας σε χρόνο ρεκόρ, όσο και με την σκανδαλώδη έγκριση της κατασκευής του κυματοθραύστη –ενός έργου γιγαντιαίων διαστάσεων μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας– και –βεβαίως– παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των αρμόδιων εφορειών.

Ήρθε λοιπόν –απ’ ό,τι φαίνεται– η ώρα της δυναμικής αντίδρασης των αρχαιολόγων –επιστημονικού κλάδου γνωστού για την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα του– μπροστά στον επαπειλούμενο αφανισμό όλων αυτών για τα οποία μόχθησαν με αυταπάρνηση και πάθος, από καταβολής του Ελληνικού Κράτους: της κληρονομιάς μας, της μνήμης μας, της ταυτότητάς μας… Παραθέτω ολόκληρο το κείμενο γιατί κανένας δεν μπορεί να τα πει καλύτερα απ’ τους ίδιους:

ΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

12 Οκτωβρίου 1944 – 12 Οκτωβρίου 2011

 Ακρόπολη, 12 Οκτωβρίου 1944. Η Ακρόπολη στέλνει το μήνυμα της απελευθέρωσης: ο λαός της Αθήνας ξεχύθηκε στους δρόμους, μόλις είδε ότι είχε υποσταλεί η γερμανική σημαία, που ως τότε ανέμιζε στον Ιερό Βράχο, μισητό σημάδι της ναζιστικής κατοχής. Λίγα χρόνια πριν η Ακρόπολη και πάλι έστελνε το σύνθημα της αντίστασης με την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τους αγωνιστές Μ. Γλέζο και Λ. Σάντα.

Ακρόπολη. Τόπος συμβολικός, τόσο για το λαό όσο και για τους κατακτητές. Όπως και όλα τα μνημεία. Γιατί τα μνημεία είναι η συλλογική μας κληρονομιά. Αυτά τα μνημεία, τις αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έσπευσαν με αυτοθυσία -μέσα στον ορυμαγδό του Πολέμου- να διασώσουν από την καταστροφή ή την αρπαγή οι αείμνηστοι συνάδελφοι μας Χρήστος και Σέμνη Καρούζου. Γιατί τα μνημεία πρέπει να παραδίδονται στις επερχόμενες γενιές αλώβητα, αυτό είναι το χρέος μας.

Ακρόπολη, 12 Οκτωβρίου 2011. Μέρα πένθους για τα μνημεία, μέρα πένθους για την Ακρόπολη. Πένθους για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της αρχαιότερης υπηρεσίας του ελληνικού κράτους. Επέζησε από πολέμους, πτωχεύσεις και διεθνείς επιτηρήσεις διαφυλάττοντας τα μνημεία και παραδίδοντάς τα αλώβητα στις επόμενες γενιές, για να απειλείται σήμερα με αφανισμό.

12 Οκτωβρίου 2011. Για τους κρατούντες οι συμβολισμοί φαίνεται πως έχουν ξεθωριάσει κι ας επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα της Χώρας την προστασία των μνημείων στην «ευνομούμενη» πολιτεία μας. Σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπαίνει σε «εφεδρεία» και «διαθεσιμότητα», σήμερα απειλούνται με μαρασμό και διάλυση οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία, απειλείται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι επιστήμονες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που επιμένουν τόσα χρόνια να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τα μνημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που επιμένουν να νιώθουν ως προσωπικό τους χρέος την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος από τα αδηφάγα συμφέροντα, μπαίνουν στο στόχαστρο. Απειλούνται με απόλυση, εφεδρεία, εξευτελιστικούς μισθούς, ανεργία!

12 Οκτωβρίου 2011. Με πρόσχημα τις απαιτήσεις της Τρόικας και του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον για οικοπεδοποίηση και φαστ-τρακ επενδύσεις. Στην πρόσφατη ιστορία μας οι ευνοούμενοι του «καθεστώτος» της επταετίας, καταπατώντας την περιουσία του ελληνικού λαού, μπορούσαν να υψώσουν μεγαθήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, σε ζώνες προστασίας μνημείων, στον αιγιαλό και την παραλία, που πολλά από αυτά στέκουν ακόμη στη θέση τους, αδιάψευστα «τοπόσημα» της περιφρόνησης προς την πολιτιστική κληρονομιά, που ακολούθησε κατά πόδας την περιφρόνηση προς τη δημοκρατία.

Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

Καλούμε την κοινωνία να προασπίσει την πολιτιστική κληρονομιά, τη συλλογική μνήμη, τη δημοκρατία.
Γι’ αυτά πολεμήσαμε, γι’ αυτά αγωνιζόμαστε!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Πενθούν οι Έλληνες Αρχαιολόγοι για την επαπειλούμενη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

 1. Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

  Κανονικά, το σημερινό άρθρο είναι «χωρίς σχόλιο»! Και τούτο για πολλούς λόγους.
  1.Γιατί μένεις άφωνος από τα λεγόμενα που δεν αποτελούν «έπεα πτερόεντα» αλλά περιγράφουν οδυνηρά τεκταινόμενα.
  2.Επειδή όλα αυτά πονούν, θλίβουν, καταθλίβουν και συνθλίβουν και, ταυτόχρονα, πέρα από την βαθειά απογοήτευση΄, προκαλούν και έντονη αηδία.
  3.Επειδή, αναπόφευκτα, θα πρέπει να σχολιαστεί η σημερινή πολιτική κατάσταση και οι συμπεριφορές των (έξωθεν κυβερνούμενων ψευδο)κυβερνώντων μας.
  4.Γιατί επιδιώκεται η ψυχική και νοητική μας παραλυσία ώστε να μην αντιδρούμε.

  Οι παραπάνω λόγοι, τουλάχιστον προσωπικά έτσι το εισπράττω, συνδυαζόμενοι προκαλούν αγανάκτηση και η αγανάκτηση οδηγεί σε βίαια ξεσπάσματα. Εδώ, όμως, χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία για τη διαχείριση της κρίσης και την αντιμετώπιση της καταστροφής που συντελείται! Και οργάνωση.
  Ας οργανωθούμε, λοιπόν, όσο πιο γρήγορα γίνεται -ποτέ δεν είναι αργά- ας συσπειρωθούμε γύρω από τους καλύτερα και εις βάθος γνωρίζοντες το συγκεκριμένο αντικείμενο και με αυτούς ταγούς, ας προβούμε στις σωστές ενέργειες, δράσεις και αντιδράσεις για να προλάβουμε να σώσουμε/περισώσουμε ό,τι μπορούμε, φωνάζοντας «Αιδώς Αργείοι»!

 2. Ο/Η Μελίτα Αντωνιάδου λέει:

  Εάν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο αυτοί που μας κυβερνούνε, τότε δεν μπορούν πλέον να λέγονται καν Έλληνες, εφ’ όσον οι ενέργειές τους οδηγούν στον αφανισμό μας σαν έθνος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s