Έγκριση Γερουλάνου για τον κυματοθραύστη

Απορρίφθηκαν τελικά από τον Υπουργό Πολιτισμού, ύστερα από δυστοκία οκτώ μηνών, οι ενστάσεις για την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το έργο του κυματοθραύστη του νέου λιμένα Αίγινας. Η απόφαση –την οποία έσπευσε πρώτος να χαιρετήσει με μήνυμά του στο Facebook ο τοπικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε αρχαιολογικούς κύκλους– ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη φάση εγκρίσεων που απαιτούνται προκειμένου η μελέτη του αμφιλεγόμενου αυτού έργου να υποβληθεί στα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Το Πρώτα η Αίγινα θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Aside | This entry was posted in Aegina First, Σημειώματα and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Έγκριση Γερουλάνου για τον κυματοθραύστη

 1. Ο/Η kfr λέει:

  Με την αναμενόμενη επικύρωση της απόφασης του Κ.Α.Σ. κλείνει με καθυστέρηση οκτώ μηνών, όπως σωστά επισημαίνει η λακωνική αυτή ανάρτηση του Πρώτα η Αίγινα, η πρώτη φάση στην αλυσίδα των εγκρίσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Απ’ ό,τι αποδείχθηκε η ένσταση της MOnuMENTA δεν έπεισε τον Υπουργό να αναπέμψει το θέμα στο Κ.Α.Σ. για επανεξέταση. Ήταν όμως θετική σε τούτο: έδωσε την ευκαιρία σε φορείς και ανθρώπους που διαφωνούν με τις επιλογές του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου στο θέμα αυτό να σπάσουν το «φράγμα της σιωπής» που είχε κατά κάποιον τρόπο επιβληθεί στην τοπική –κυρίως– κοινωνία. Δείγματα της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε αποτυπώνονται και στα σχόλια των προηγούμενων αναρτήσεων. Έτσι για πρώτη φορά φάνηκε πως υπάρχουν πολλές φωνές που αντιτίθενται στο έργο, και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός τους δεν επιτρέπει σε κανέναν να τις αντιμετωπίσει ως μεμονωμένες και περιθωριακές περιπτώσεις. Παράλληλα, την αντίθεση στον κυματοθραύστη, έγινε πλέον φανερό ότι την μοιράζονται σταθερά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αρχαιολόγοι καθώς και μεγάλες προσωπικότητες του χώρου, άνθρωποι που δεν διστάζουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους αυτή, σε πείσμα των επιλογών και των μεθοδεύσεων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, που, όπως φαίνεται, προέκυψαν με κριτήρια πολιτικά/κομματικά και όχι αρχαιολογικά. Και αυτά, παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες που έντεχνα διέσπειρε η πλευρά που υποστηρίζει το έργο, όπως π.χ. την πληροφορία ότι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δήθεν δεν είχαν αντιρρήσεις για το έργο. Όλα αυτά είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθούν σημαντικά, διότι η χθεσινή απόφαση του Υπουργού κατά κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί αμετάκλητη, ούτε μπορεί κανείς να προδικάσει την ομαλή και ανέφελη πορεία της μελέτης προς την χρηματοδότηση.

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Σκέφτομαι πραγματικά με θλίψη ότι σε αυτές τις τόσο κρίσιμες για την Ελλάδα εποχές, είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτηκαν ότι βαφτίζοντας ανάπτυξη τα ΕΣΠΑ των 6,3 εκατομ. για «βελτιώσεις λιμενικών έργων», θα προσφέρουν ίσως… οικονομική ανακούφιση σε πολλούς που θα ασχοληθούν με το έργο, αλλά και το επιθυμητό που είναι τα «στεγνά πόδια» κατά την αποβίβαση ή την επιβίβαση, στο λιμάνι, για τέσσερις, πέντε ή και έξη φορές το χρόνο!!! «Ακριβοί, λοιπόν, στη στάχτη και φτηνοί στη ζάχαρη»! Κατά τον εργολάβο, το κόστος θα ξεπεράσει τα 10.500 εκατομ., μαζί με την μελέτη! Το βέβαιο είναι ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το πιο πάνω ποσόν και όπως οι εργολάβοι, μας έχουν συνηθίσει χρόνια τώρα, θα φέρνει κάθε τόσο εκείνους τους περιβόητους
  «συγκριτικούς πίνακες» (έτσι τους έλεγαν πιο παλιά), και θα ζητάει… αναμόρφωση, που έχεις δεν έχεις πρέπει να του δίνεις, να μη σου μείνει το έργο στη μέση!!!
  Μεγάλο το κρίμα σας, παλιοί μας πολιτικοί φίλοι, που τρέξατε, πιέσατε και ό,τι άλλο (σεις γνωρίζετε τους τρόπους), για να περάσει περιέργως πως, τούτη η ιστορία, όταν μας έχετε ξεχάσει τόσους καιρούς πριν, και έχετε αφήσει την Αίγινα αφρόντιστη και ξεχασμένη με το μεγάλο έργο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου να απειλήται με κατάρρευση, το ζωτικότατο θέμα του νερού να γίνεται μπαλάκι μεταξύ αφαλάτωσης και υποθαλάσσιου αγωγού και τόσα, τόσα άλλα…
  Και τώρα πιστέψατε πως όλα πια, είναι καλώς καμωμένα!!!

 3. Ο/Η ιθαγενής λέει:

  Μόνο και μόνο αυτή η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση των πάντων να μην υπήρχε…
  Και όταν δεν μας βγαίνει, υπάρχει και η «ταπεινή» συνομωσιολογία…

 4. Ο/Η άλλος ανώνυμος λέει:

  «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι» αναρωτιέται ο ανώνυμος φίλος μας. Έλα ντε!

  Μια μικρή παραφωνία: Αυτοί οι «άνθρωποι», ήταν η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ε, τους παραπλανημένους!

  • Ο/Η ναυαγός λέει:

   Δεν σου έχει τύχει ποτέ να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις και μάλιστα δημοτικών συμβουλίων που να έχουν αποδειχθεί λανθασμένες; Θεωρείς ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι καλύτερη από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας που έφερε την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι; Θεωρείς ότι μπορούμε όλοι οι Έλληνες να μην αισθανόμαστε τις περισσότερες φορές «ιθαγενείς», όχι για τους λόγους που υπονοεί ο προηγούμενος σχολιαστής, αλλά τουλάχιστον για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, του τοπίου και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς; Δεν έχεις αντιληφθεί εσύ τις καταστροφές που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα υπό την πίεση «αναγκών της κοινωνίας»; Η Ύδρα ή το Ναύπλιο θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με όλα της τα στραβά; Αν τα θέματα αυτά είχαν αφεθεί στην διακριτική ευχέρεια των τοπικών δημοτικών συμβουλίων θα είχε μείνει τίποτα όρθιο; Μη μου πεις πως όλα αυτά δεν σου έχουν περάσει ποτέ από το μυαλό… Αλλά μπροστά στην υπεράσπιση των «πολιτικών» επιλογών μας -σωστών ή λανθασμένων- δεν μετράει τίποτα….
   Όποιος έχει αντίθετη άποψη από την δική μας έχει «αφ’ υψηλού αντιμετώπιση» και είναι και «συνωμοσιολόγος»…. Αν αυτό δεν είναι λαϊκισμός τότε τι είναι; Είναι η πρώτη φορά που ακούς για τα συμφέροντα -μικρά και μεγάλα- των εργολάβων που ισοπέδωσαν τα πάντα; Εδώ βέβαια αυτούς τους ανθρώπους τους κάνουμε δημοτικούς συμβούλους….

 5. Ο/Η Syllogos Filon tou Greg λέει:

  ton filo mas, ton lalistato mega oikologo den tone vlepo na andidraei…. ektos an grafei pia anonyma……..

 6. Ο/Η άλλος ανώνυμος λέει:

  Να ακούγεται ότι ήταν ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου και μετά να λέει κάποιος ότι ξέρει καλύτερα. Όλα με τη σειρά τους.

 7. Ο/Η χύμα στο κύμα..... λέει:

  Νέα Εποχή, τ. 78, 5 Φεβρουαρίου 2010, σελ. 4:

  «Από τις δύο προτεινόμενες λύσεις (επέκταση της προβλήτας
  ή κατασκευή κυματοθραύστη) η κα Κουτσούμπα, αρχαιο-
  λόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στάθηκε κατά του
  κυματοθραύστη αλλά υπέρ μια λύσης που θα συνδυάζει τις
  σύγχρονες ανάγκες του νησιού με την προστασία.»

  Αυτά περί συμφωνίας των αρχαιολόγων για τον κυματοθραύστη στο Δανάη….

 8. Ο/Η Χειμαζόμενος λέει:

  Μωρέ καλά σας τα είχε πει η Ελενίτσα Βλάχου: «Ναυτικοί και άλλα κακοποιά στοιχεία…»
  Όλοι το βάλατε το χεράκι σας!

 9. Ο/Η Ένας απελπισμένος επενδυτής λέει:

  Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου Αίγινας:

  Συγγνώμη που σας απασχολώ με δικά μου προσωπικά προβλήματα, αλλά έχω ένα δίλημμα που μου έχει κόψει τον ύπνο. Έχω ένα μεγάλο ποσό στην τράπεζα και δεν ξέρω τι να το κάνω: Ομόλογα με ρήτρα δολαρίου ή χρυσό ? Επειδή μαθαίνω πως το δημοτικό σας συμβούλιο έχει το αλάθητο, θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να θέσετε το θέμα σε ψοφοφορία.

  Περιμένοντας εναγώνια την απάντησή σας,
  Ένας απελπισμένος επενδυτής

 10. Ο/Η Απρόβλεπτος λέει:

  Ήθελα να ήξερα τί καταλάβατε που φάγατε τα πόδια σας να μη γίνει ο κυματοθραύστης!!!
  Με τέτοιο κακό στο απογευματινό καθούρι, αν μη τι άλλο, θα κρατάγαμε τα παπούτσια μας στεγνά… τουλάχιστον!
  Ξερόλες, έ ξερόλες!!!

 11. Ο/Η Γνωστικός λέει:

  Προς τον «απελπισμένο επενδυτή»
  Αγαπητέ μου, έχασες! Σίγουρα με όσα διαβάζεις για τις… ομόφωνες αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου εντυπωσιάστηκες και πίστεψες πως έλυσες το πρόβλημα που σε ταλανίζει. Πρέπει να αποφασίσει η Περιφέρεια και μετά ο Υπουργός Οικονομικών για το θέμα σου. Και να σου πω και κάτι; Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να απασχολήσεις τον πρόεδρο με τόσα τρεχάματα που έχει με τις ετοιμασίες για Λισούι! Μα δεν υπάρχει καθόλου μυαλό;
  Άκου με τί θέλει να μας απασχολήσει ο άνθρωπος!!!

 12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μήπως καλοί μου φίλοι πήραμε φόρα; Όλοι κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα;

 13. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Σήμερα βρέχει πάρα πολύ και συνέχεια. Οι κάθετοι δρόμοι προς την Σπύρου Ρόδη έγιναν ποτάμια όπως πάντα… Κανένας δήμαρχος δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι. Τα πόδια μας, μέσα στο νερό μέχρι τη μέση της γάμπας… Αυτό γίνεται κάθε φορά που βρέχει…
  Για το λιμάνι φρόντισαν οι δύο τελευταίοι δήμαρχοι και φώναξαν λιμενολόγο να διορθώσει την κατάσταση. Θα ήθελα να τους προτείνω ταπεινά να μας βοηθήσουν… Κάτι θα βρούνε… Ίσως η Σπύρου Ρόδη που έχει χρηματίσει ως πεζόδρομος να μπορέσει να δεχτεί κάποια κατασκευή.
  Νομίζω πως και μεις οι πεζοί έχουμε… ψυχή! Τί δηλαδή, μόνο για τους επιβάτες;

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Προηγείται η ΑΦΑΙΑΣ που κατεβαίνει το νερό απο τον προφ.Ηλία μεχρι τον φούρνο αφαία και για να πάμε κάπου πρέπει αφού σταματήσει η βροχή να περιμένουμε 1.30 ώρα να πέσει η στάθμη του νερού έχοντας και τους οδηγούς τους οποίους κάνεις νόημα να μην τρέχουν, και σταματούν αρκετοί και ρωτούν τι θέλεις

 14. Ο/Η εξερευνητής λέει:

  Τι δηλαδή?Τώρα θέλουμε κυματοθραύστη και στην Σπύρου Ρόδη ? Είναι να μην ανοίξει η όρεξη μερικών…. Είμαι σίγουρος πάντως πως ο λιμενολόγος όλο και θα ‘χει κάποια μελέτη για την περίπτωσή σας…. Φανταστείτε εκεί που έχει πλημμυρίσει η Σπύρου Ρόδη να πιάσει Πουνέντης και να προκαλέσει τσουνάμι!!! Άσε που η Σπύρου Ρόδη είναι εκτεθειμένη και στον Λεβάντε. Τίθεται σοβαρό θέμα ασφαλείας των περιπατητών!! Μονάχα μία λύση υπάρχει: να κτίσει ο Ανδριάνης δύο τοίχους ύψους δύο μέτρων στις δύο πλευρές του δρόμου, μπροστά από τα μαγαζιά. Μόνο έτσι θα προστατευθούν….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s