Κυματοθραύστης: ακόμη μία σημαντική ένσταση

Ο σχεδιαζόμενος κυματοθραύστης στο λιμάνι της Αίγινας.Μια φωνή σημαντική –γιατί εκφράζει εμπειρία δεκαετιών– έρχεται να προστεθεί στην σωρεία των ενστάσεων που εκφράζονται με πολλούς τρόπους, τελευταία, για την προγραμματιζόμενη κατασκευή κυματοθραύστη από ογκόλιθους μέσα στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου λιμένα της Αίγινας. Δεν ανήκει σε κάποιον αρχαιολόγο, ιστορικό, περιβαλλοντολόγο, μηχανικό ή αρχιτέκτονα, ούτε σε άνθρωπο της τέχνης και του πνεύματος: εικαστικό, λογοτέχνη, δημοσιογράφο ή πανεπιστημιακό. Πολλοί και σημαντικοί εκπρόσωποι όλων αυτών των χώρων εκφράζονται καθημερινά εναντίον του φαραωνικού αυτού έργου, που έχει μήκος 580 μέτρων και ύψος 2 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και που απέσπασε σκανδαλωδώς την έγκριση του Κ.Α.Σ. –κατά πλειοψηφία– παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμοδίων αρχαιολόγων. Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, κυρίως τα τοπικά (βλ. π.χ. εδώ, εδώ, εδώ και εδώ). Σε συνέχεια, λοιπόν, της σχετικής αρθρογραφίας των τελευταίων μηνών, η συγγραφέας και μεταφράστρια Βικτώρια Τράπαλη, με το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της που αναρτήθηκε χθες στον ενημερωτικό ιστότοπο Aegina News, προσφέρει μια διαφορετική –και κυρίως ουσιαστική– οπτική στο όλο ζήτημα.

Το άρθρο ξεκινάει με μια εύστοχη περιγραφή του προτινόμενου έργου:

… από την παραλία της Αύρας περίπου (ο κυματοθραύστης) θα ξεκινάει για να καταλήξει ανοιχτά στο φανάρι του Αη Νικόλα. Ένα τερατώδες κατασκεύασμα, προφανέστατα πανάκριβο, με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς τον υποτιθέμενο λόγο ύπαρξής του: την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στους δύσκολους για το λιμάνι καιρούς.

Συνεχίζει με μια ισορροπημένη σύνοψη της επιχειρηματολογίας που έχει αναπτυχθεί υπέρ και κατά του κυματοθραύστη. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται:

ότι έως και ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν να χάνονται επειδή δεν μπορεί να δέσει κάποιες φορές το καράβι, κι η προστασία ενός κυματοθραύστη θα έλυνε πολλά προβλήματα, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για την ανάπτυξη του νησιού.

Ενώ, όσοι έχουν ενστάσεις «επισήμαιναν ότι μια τέτοια λύση θα προκαλέσει σωρεία καταστροφών: στην οικολογία, την αισθητική και την ιστορική σημασία του τοπίου».

Ο 85χρονος ψαράς Κώστας Ηλίας ξέρει την θάλασσα της Αίγινας όσο λίγοι.Για να βγει από το δίλημμα, η αρθρογράφος έψαξε να βρει τον πλέον αρμόδιο για να την διαφωτίσει: έναν άνθρωπο που, όπως σημειώνει η ίδια, «… έφαγε τη ζωή του στη θάλασσα, που ξέρει τους καιρούς και τα αποτελέσματά τους σαν το μικρό του δαχτυλάκι, που πήγε τραβώντας κουπί μέχρι τα Κύθηρα …». Πρόκειται για τον ογδονταπεντάχρονο ψαρά Κώστα Ηλία, που «ανήκει στη γενιά που ξόδεψε και την τελευταία στάλα του ιδρώτα της για την επιβίωση». Με θαλασσινή εμπειρία μισού αιώνα δεν διστάζει καθόλου να δώσει με ειλικρίνεια και σαφήνεια τις απαντήσεις στα ερωτήματα που του απευθύνει. Με την σιγουριά που του δίνει η εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής. Παραθέτω από το άρθρο:

έφαγε πάνω από μισό αιώνα στις θάλασσες, λένε πως ξέρει τα καλύτερα ψαροτόπια στην περιοχή, τα έχει δει όλα στη ζωή του, κι ακόμα και σήμερα, που τα μάτια του τον έχουν προδώσει, βλέπει καλύτερα από τον καθένα μας τι πρόκειται να συμβεί με τον περιβόητο κυματοθραύστη. «Πόσο θα είναι οι μπούκες;» ζητάει να μάθει. «170 μέτρα από τον Άη Νικόλα και 140 από την Κολώνα; Όποιος το πρότεινε αυτό, πρέπει να έρθει το κάρο να τον πάει στο τρελοκομείο. Με τέτοιο άνοιγμα, θα μπαίνει ο καιρός ζωντανός μέσα, το αντιμάμαλο θα σαρώνει τα πάντα. Ένας ψαράς που τον πιάνει πουνέντες στις Λαούσες μπορεί να γυρίσει κόστα-κόστα, αλλά πρέπει να πάει πάρα πολύ ανοιχτά για να μπει με το αντιμάμαλο του γαρμπή, κι αυτόν τον άνεμο είναι που δεν πιάνει η προβλήτα σας. Τα καράβια δε θα μπορούν να στρίψουν για να μπούνε μέσα. Ο γαρμπής είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον πουνέντε, με γαρμπή έχει βουλιάξει μέσα στο λιμάνι καράβι μαζί με τα αυτοκίνητα που κουβαλούσε και ένα φορτηγό. Τίποτα, όπως μου τα λες, πολλά λεφτά χωρίς αποτέλεσμα».

Στην ερώτηση για την παραλία της Αύρας και τα αρχαία που κρύβονται στο βυθό της, ο Κώστας Ηλίας απαντά με ευθύτητα καταλυτική:

Αυτά ξέχνα τα. Η Αύρα θα γίνει βουρκάρι. Και οι μόλοι οι αρχαίοι, τώρα τι να σου πω; Πρώτα από όλα δεν θα αφήνουν στα σκάφη περιθώρια να τιμονάρουν για να δέσουνε.

Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο το άρθρο που, εκτός από σημαντική προειδοποίηση για την ακαταλληλότητα του κυματοθραύστη, είναι, ταυτόχρονα, και ένα πολύτιμο τεκμήριο της τοπικής μας μικροϊστορίας: μια μαρτυρία της ταραχώδους ζωής και της ασυμβίβαστης προσωπικότητας του ογδονταπεντάχρονου αλιέα. Θα το βρείτε εδώ: «Μες στης φουρτούνας τον καιρό…»

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Κυματοθραύστης: ακόμη μία σημαντική ένσταση

 1. Ο/Η Ανώνυμοs λέει:

  Απ’ ότι καταλαβαίνω, αντί να προστατεύει τη προβλήτα ο κυματοθραύστης θα δημιουργεί χειρότερο πρόβλημα όταν φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος λόγω του αντιμάμαλου, του κύματος δηλαδή που αντανακλά πάνω του. Τόσα έξοδα και τόση ζημιά στο τοπίο και τις αρχαιότητες και το αποτέλεσμα μια τρύπα στο νερό……

 2. Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

  Αναρωτιέμαι: εκείνη η πρόταση για το Λεόντι, που είχε κριθεί ως οικονομικά ασύμφορη (κάπου άκουσα για 34 εκατ. ευρώ), πως δεν την μελέτησε ο Δήμαρχος Τάκης Κουκούλης όπως έκανε με την μελέτη του αγωγού ύδρευσης, για τη σύνδεση από Σαλαμίνα και κατάφερε από τα περίπου 70 και κάτι εκατ. ευρώ, να την φτάσει στα 14 εκατ.; Θυμάμαι πόσο το χειροκροτήσαμε τότε!
  Αυτό, μαζί με την αποπεράτωση του ΕΠΑΛ και με αρκετά άλλα που έγιναν με «προσωπικά» χρήματα της Διοίκησής του, εγώ και πολλοί άλλοι που είχαμε πιστέψει σε κείνον, τα κάναμε «σημαίες» μας πέρυσι στον προεκλογικό αγώνα!!!
  Μα ήταν όντως πρωτόγνωρα για τη μικρή μας Αίγινα!
  Όλοι οι Δήμαρχοι μέχρι τώρα, ως υποψήφιοι,προβάλλουν προεκλογικά το «λιμάνι στο Λεόντι».
  Τί έγινε μετά; Άλλαξε κάτι;

 3. Ο/Η ένας στεριανός λέει:

  Συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα κ. Πετρίτου. Η προμελέτη της ΕΥΔΑΠ για τον υποθαλάσσιο βασίστηκε σε ορισμένες παραδοχές, που -πράγματι- ήταν ξεπερασμένες. Υπήρξε και η υπόνοια ότι φουσκώθηκε επίτηδες για να καταδειχθεί το αδύνατον του πράγματος και να μη «φορτωνόμαστε» στο ΠΑΣΟΚ (άλλωστε οι βουλευτές μας την έφεραν και μας την έδειχναν ότι είναι η απόδειξη του ενδιαφέροντός τους). Ο Κουκούλης, έχοντας τεχνικές γνώσεις και διεθνή επαγγελματική εμπειρία, επέμενε να γίνει αλλιώς η μελέτη και δικαιώθηκε. Στη συνέχεια βέβαια κατηγορήθηκε ότι ξόδεψε τα χρήματα του Μούρτζη (δηλ. του ΘΗΣΕΑ) για «άχρηστες μελέτες».
  Για το Λεόντι υπάρχει οριστική μελέτη, η οποία κόστισε πάρα πολλά χρήματα (ερευνητικές γεωτρήσεις στον πυθμένα κλπ), στο σημείο που ο Μίχας ταλαντευόταν άν θα έπρεπε να την κάνει ή όχι. Η μελέτη αυτή βέβαια δεν επιδέχεται τροποποίηση. Μπορεί μόνο να γίνει άλλη μελέτη. Μπορεί; Ποιός θα δώσει λεφτά γιατί δεν μας αρέσει η έτοιμη μελέτη;
  Επί του θέματος τώρα. Γιατί δεν γίνεται επίσημη πρόταση να καταργηθεί ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ κλάδος των λιμενολόγων, να ελαφρώσει

 4. Ο/Η ένας στεριανός λέει:

  το δημόσιο (το ΕΜΠ) και να προσληφθούν ψαράδες;

  • Ο/Η αναποδιασμένος λέει:

   Αυτή η νοοτροπία έριξε την παλιά δημοτική αρχή… Δικαίωμα λόγου δεν έχουν μόνο οι μηχανικοί του ΕΜΠ (που άλλωστε έχουν μεγάλες ευθύνες για την τσιμεντοποίηση ολόκληρης της Ελλάδας και καλά θα κάνανε να απολύσουν και μερικούς από το δημόσιο) αλλά και οι απλοί πολίτες, που όλα αυτά τους αφορούν. Πόσο μάλλον, στην περίπτωσή μας, οι άνθρωποι της θάλασσας. Ας προσέξει λοιπόν και η νέα δημοτική αρχή γιατί η αλαζονεία είναι φαίνεται κολλητική.

  • Ο/Η ναυαγός λέει:

   καλέ μου Στεριανέ, εδώ κάνουμε κρα να απολυθεί και κανένας από το δημόσιο και εσένα το μυαλό σου είναι στις προσλήψεις…. Από όλο το θέμα του κυματοθραύστη μόνο αυτό βρήκες να σχολιάσεις; Μόνο το κύρος των λιμενολόγων του Πολυτεχνείου σε ενδιαφέρει; Το ότι κάποιος λιμενολόγος και ορισμένοι τοπικοί παράγοντες πάνε να καταστρέψουνε την Αίγινα – αρχαιότητες, ιστορία, περιβάλλον, τοπίο, τα πάντα – σε αφήνει τελείως ασυγκίνητο; Και όλα αυτά για 5 μερες το χρόνο που βρέχονται τα πόδια μας;

 5. Ο/Η Καραντινιώτης λέει:

  Βουρκάρι και αντιμάμαλο που θα σαρώνει τα πάντα, πάνε μαζί, έτσι δεν είναι; Να το δώ κι’ ας πεθάνω!

  • Ο/Η [αντι]μόμολο λέει:

   Φαίνεται ότι τώρα μιλάς εσύ ως λιμενολόγος…. Εγώ αν και είμαι ένας απλός αναγνώστης του μπλογκ θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω. Νοτιάς ισχυρός που με τον κυματοθραύστη θα δημιουργει αντιμάμαλο φυσάει ελάχιστες μέρες. Όλες τις άλλες ο κυματοθραύστης θα εμποδίζει την ανανέωση των υδάτων και θα δημιουργήσει το περίφημο βουρκάρι. Αυτή είναι η άποψη του ψαρά που τόσο περιφρονείς. Όπως και να το κάνουμε έχει κάποια λογική. Και μη μου πεις ότι το πρόβλημα θα δημιουργείται για ελάχιστες μέρες: διότι και χωρίς τον κυματοθραύστη ελάχιστες είναι οι μέρες που δημιουργείται πρόβλημα. Οπότε τι είχαμε τι χάσαμε, εκτός από ορισμένα εκατομμύρια ευρώ (δικά μας είναι; τί μας νοιάζει) και έναν από τους σημαντικότερους υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους (κάτι μας είπες τώρα!) καθώς και οποιαδήποτε ελπίδα να γίνει κάποτε ένα λιμάνι της ανθρωπιάς στο Λεόντι ή κάπου αλλού (και ποιός θα τρέχει στο Λεόντι; άσε που είναι τίγκα στο σκουπίδι) . Πάντως μην ανησυχείς δεν πρόκειται να πεθάνεις ακόμα γιατί κάτι μου λέει πως ούτε αντιμάμαλο θα δεις, ούτε βουρκάρι, ούτε κυματοθραύστη…

   • Ο/Η Αιγινήτισσα λέει:

    Καλά τώρα…. Πού ζεις φίλε Καραντινιώτη; Για ποιον κυματοθραύστη μιλάτε; Σε ποια Αίγινα; Σε ποια Ελλάδα; Στην Ελλάδα του ΔΝΤ και της Τρόϊκας δεν μιλάνε για ΕΣΠΑ και συνχρηματοδότηση!
    Χάσατε! Μην περιμένετε!
    «Φρόντισαν πριν από σας, για σας»!!!
    Αθάνατες ελληνικές διαφημίσεις!!!

 6. Ο/Η [Το ψευδώνυμο αφαιρέθηκε διότι ήταν χυδαίο] λέει:

  Κι εγώ μόλις διάβασα το κείμενο συγκινήθηκα, μετά, δεν το κρύβω βούρκωσα, μέχρι που στο τέλος έπεσα κάτω και πλάνταξα από το κλάμα. Αχ! αυτές οι έγκυρες και επιστημονικές αναλύσεις πάντα κτυπούσαν βαθιά μέσα μου μια χορδή, που σαν να είχε μείνει από χρόνια ξεχασμένη. Κι εμένα, κάπου, κάποτε, ένας μανάβης που είχε πει ένα σχέδιο για τη λύση του κυκλοφοριακού στο νησί. Τον είχα αγνοήσει… τώρα καταλαβαίνω το λάθος μου.

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Δεν αντιλέγω, καλοί μου φίλοι. Όλοι νοιάζεστε για το νησί μας, οι περισσότεροι ήθελα να πω. Όμως μέσα στο μαύρο μας το χάλι, που ο δήμαρχος θα μας χαιρετάει από το Λισούι που θα έχουμε και κενό εξουσίας,και το Υπ. Πολιτισμού τελεί υπό κατάληψη, εσείς περιμένετε να πάρετε την… ευλογία για έργα και χρηματοδοτήσεις;

 8. Ο/Η Νηνεμία λέει:

  Μα κι αυτόν τον Ανδριάνη, μάτι τον κυνηγάει! Από την εποχή που πρόεδρος του ΛΤ ήταν ο Ν.Τσ. περιφέρει στον δίσκο τις ίδιες… προμελέτες λες και είναι γλυκό του κουταλιού! Και το 1983 έκανε πάλι το ίδιο. Και το 2010 και το 2011 !!! Νισάφι πια! Έχει και η υπομονή τα όριά της!

 9. Ο/Η Νικηφόρος λέει:

  Για το θέμα των απολύσεων των λιμενολόγων έχω να πω πως καλά θα κάνανε να απολύανε μερικούς γιατι με τις πλασματικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποβάλλουν, έχουν δημιουργήσει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Ολόκληρες αμμουδιές έχουν μετατοπισθεί…. Εδώ όμως δεν κινδυνεύει απλά το περιβάλλον αλλά κυρίως οι αρχαιότητες, και δεν μιλάμε για ένα ασήμαντο ξωκλήσι ή έναν μεμονωμένο αρχαίο τάφο. Μιλάμε για το πολεμικό λιμάνι της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης στην αρχαία Ελλάδα πριν από την Αθήνα.
  Τον αφιλοκερδή κ. Ανδριάνη δεν ξέρω πως θα τον απολύσουν κάποιοι από σύμβουλο, που τους ενέπλεξε σε αυτό το καταστροφικό σχέδιο που δεν θα οδηγήσει τελικά πουθενά. Οι αρχαιολόγοι δεν κοιμούνται, ούτε υποκύπτουν σε ψηφίσματα ημερίδων στο Δανάη ή σε πολιτικές πιέσεις από τους μηχανισμούς του βαθέως ΠΑΣΟΚ…..

 10. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Διαβάζω στο τελευταίο σχόλιο του Νικηφόρου: «Τον αφιλοκερδή κ. Ανδριάνη…», και στέκομαι εδώ. Αναρωτιέμαι,την κάθε φορά που μας κάνει «τσα» ο συγκεκριμένος κύριος με τις… κατεψυγμένες προμελέτες του, (τέτοια σταθερή διαχρονική αξία. Στη φορμόλη τις βάζει;),πληρώνεται ο κόπος του; Αν συμβαίνει αυτό, τότε έχει πάρει, με τις τόσες φορές καλό χαρτζιλικάκι.
  Και πάλι αναρωτιέμαι: Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνεται κάποια ανακοίνωση π.χ. στον ημερήσιο τύπο (όχι όμως σαν εκείνη της ειδικής συμβούλου, με την άγνωστη πειραιώτικη εφημερίδα και για δυο μέρες).Κάποια πρόσκληση ενδιαφέροντος όπως θα λέγαμε… Δεν υπάρχουν και άλλα μελετητικά γραφεία με λιμενολόγους: Ν’ ακούσουμε και την άλλη γνώμη, βρε αδερφέ!!!
  Τριάντα και πλέον χρόνια, ( μα τί επιμονή κι αυτή), δεν βαρεθήκατε ν’ ακούτε το ίδιο όνομα; Δεν το θέλει κι ο Θεός!!!

 11. Ο/Η Ένας στεριανός λέει:

  Δηλαδή ο Αδριάνης (έτσι δεν τον λένε;) είναι υπάλληλος; Το ερώτημα ήταν ρητορικό, αλλά τσίμπησαν οι πανταχού παρόντες φύλακες του περιβάλλοντος (και του Δημοσίου). Α, και των αόρατων υποβρύχιων «αρχαιοτήτων» δηλαδή των ιερών βράχων που ρίξανε στον πάτο της θάλασσας οι αρχαίοι Αιγινήτες και που αύριο θα τους αξιοποιήσουμε βεβαίως. Τα περί βουρκαριού με πλάτη άνω των εκατό μέτρων και μήκος κάτω από εξακόσια, είναι παγκόσμιο ανέκδοτο αλλά αφού το είπε η «λαϊκή σοφία»… Στην Ελλάδα όλοι τα ξέρουν όλα και να η απόδειξη. Καμία επιφύλαξη, κανένα «ίσως». Ο Αδριάνης είναι άσχετος, τα παίρνει αντικανονικά, το ένα είναι λάθος, το δικό μας είναι σωστό.
  Θα περιμένουμε λοιπόν πολλά χρόνια, να βγούμε από την ύφεση, να ξαναϋπάρξουν προγράμματα λιμένων που να χωρούν δεκάδες εκατομμύρια μόνο για το Λεόντι (πιθανώς ποτέ) αλλά οι υποψίες μας ότι μπορεί να είναι λάθος λόγω βουρκαριού και λόγω υποβρυχίων «αρχαιοτήτων» θα έχουν κερδίσει!
  Κατά τα άλλα, ξιφούλκησαν όσοι «είδαν» ότι πρόκειται περί υπερασπιστή των προσλήψεων. Απάνω στους ανεμόμυλους, μην ξεχάσετε και τον Σάντσο στην έφοδο!
  Υ.Γ. : Πρόγραμμα επίσκεψης των σχολείων στο «πολεμικό λιμάνι» πότε έχει;

  • Ο/Η Νικηφόρος λέει:

   Αγαπητέ Στεριανέ, η πίκρα που εκπέμπει το σχόλιό σου δείχνει ότι ίσως είσαι και εσύ με κάποιο τρόπο εμπεπλεγμένος στο φιλόδοξο και δονκιχωτικό σχέδιο του κυματοθραύστη. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

   Η σύγκρουση είναι μια κλασική σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων σαν τον Ανδριάνη (και όμως έτσι λέγεται), που βλέπουν τις αρχαιότητες και το περιβάλλον σαν εμπόδιο στην αντίληψη που έχουν για την ανάπτυξη, μια αντίληψη «μεγάλων έργων», χαρακτηριστική των εργολάβων και των μηχανικών των «χρυσών» δεκαετιών του 1950 και 1960 και 1970 που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Απέναντί τους βρίσκονται συνήθως άνθρωποι που θεωρούν πως οι αρχαιότητες, το περιβάλλον, το τοπίο, η ιστορική μνήμη αποτελούν τους σημαντικότερους πόρους για μια πραγματική αειφόρο ανάπτυξη στον τόπο τους. Για όλα αυτά υπάρχει τώρα πια και η αντίστοιχη νομοθεσία, την οποία, όταν οι διάφοροι Ανδριάνηδες προσπαθούν με τεχνάσματα να παρακάμψουν είναι φυσικό οι άλλοι να αντιδρούν.

   Στην δική μας περίπτωση το θράσος των τεχνοκρατών βρίσκεται στην πεποίθηση ότι θα παρακάμπτονταν οι αντιδράσεις για ένα μεγαλεπήβολο έργο μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους για να επιλύσει ένα πρόβλημα που εμφανίζεται το πολύ 5-10 ημέρες τον χρόνο. Το ότι εσύ χαρακτηρίζεις τις αρχαιότητες αυτές «αόρατες αρχαιότητες» ή «βράχους» δείχνει τις δικές σου στρεβλές βεβαιότητες, και ότι πολύ περισσότερο μετράει για σένα ο υποτιθέμενος χορός των εκατομμυρίων των επιδοτήσεων.

   Ευτυχώς δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουν. Η κοινωνία μας έχει νομοθεσία και θεσμούς που επιλύουν αυτές τις διαφορές και ελέγχουν την αυθαιρεσία. Ως προς το «ίσως» που αναφέρεις είναι δουλειά του Ανδριάνη να αποδείξει ότι δεν υπάρχει «ίσως» σε αυτά που ισχυρίζεται, γιατί το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό. Αν υπάρχει «ίσως» -που υπάρχουν πολλά- κανένας δεν θα του επιτρέψει τελικά να πειραματισθεί.

   Η άποψη του ψαρά για μένα έχει σημασία γιατί προέρχεται από έναν άνθρωπο που έχει ζήσει το υποτιθέμενο πρόβλημα ασφαλείας του λιμένα και που έχει προσωπική αντίληψη του προβλήματος. Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή άδικο, αλλά η άποψή του δείχνει πως δεν υπάρχει ομοφωνία στην κοινωνία μας για την αναγκαιότητα του προτεινόμενου έργου. Αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δυστυχώς είναι έτσι.

   Τώρα για το αν πηγαίνουν τα σχολεία στο αρχαίο λιμάνι ή όχι δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι εμείς όλοι σαν γονείς έχουμε την υποχρέωση να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται την ιστορία του τόπου μας.

   Συγγνώμη για την φλυαρία…

 12. Ο/Η Ένας στεριανός λέει:

  Για να αναιρέσω τη φλυαρία αλλά -κυρίως- τη φιλάρεσκη μεγαλαυχία του κ. Νικηφόρου, θα έπρεπε να κάτσω να γράψω ένα κείμενο τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο. Είναι τόσο προκλητικός, λέει -με τη μεγαλύτερη ευκολία- τόσα προσβλητικά, αστήρικτα και αναπόδεικτα πράγματα, που -αν σηκώσω το γάντι- σε λίγο θα βρεθούμε να μιλάμε επί παντός του επιστητού μέχρι που να μας βαρεθεί ο κόσμος. Αυτός είναι ο κόσμος του, ο κόσμος της απεραντοσύνης, στην οποία όλα διαχέονται και όλα είναι όπως τα θέλει ο καθένας. Ευτυχώς που κάποια πράγματα προχωρούν χωρίς την έγκρισή του.
  Αν ήμουν τόσο ανεύθυνος και ίσης ποιότητας, θα έλεγα ότι όσοι δεν θέλουν τον κυματοθραύστη είναι όσοι π.χ. έχουν μαγαζιά στην ΑΥΡΑ και τους φόβησαν με το βουρκάρι. Ο υψηλής ποιότητας διάλογος έτσι προωθείται; Με το να λέμε ότι όποιος διαφωνεί είναι ύποπτος συναλλαγών; Βρίσκεις μια αντίθετη άποψη και της λές αμέσως ότι συνδέεται με τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων;
  Πάμε αύριο να μου δείξεις τις «ορατές» αρχαιότητες για να βεβαιωθώ ότι έχω «στρεβλές» βεβαιότητες; Μόνο και μόνο το «αφ’ υψηλού» ύφος σου δείχνει το πόσο ενδιαφέρεσαι για το υπαρκτό πρόβλημα. Λιμάνι δικαιούνται να έχουν όλοι εκτός από την Αίγινα. Το δεύτερο στην Ελλάδα λιμάνι δεν είναι λιμάνι. Σιγά μήπως ενδιαφερθούμε αν σκυλοπνίγονται οι ιθαγενείς μερικές μέρες το χρόνο.
  Είσαι σοβαρός καλέ μου άνθρωπε; Τα βράχια είναι βράχια, ανεξάρτητα από «στρεβλές» βεβαιότητες. ΒΡΑΧΙΑ, ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ. Κυρίως όμως ΒΡΑΧΙΑ!!! ΜΟΝΟ ΒΡΑΧΙΑ, ΟΧΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ.

  • Ο/Η Νικηφόρος λέει:

   Βλέπω τώρα ότι εκτός από λιμενολόγος έγινες και αρχαιολόγος ή μάλλον εκτιμητής αρχαιοτήτων…. Και μάλιστα οργίλος…. Ποιος σου είπε φίλε μου ότι οι αρχαιότητες έχουν αξία μόνο όταν είναι επισκέψιμες; Κάποιο εγχειρίδιο για «τουρ οπερέιτορς»;

   Ο υψηλής ποιότητας διάλογος πάντως δεν επιτυγχάνεται με το να αποσιωπούμε τις δυσάρεστες αλήθειες. Είναι γνωστός σε πολλούς πλέον ο τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε το θέμα στο ΚΑΣ, αλλά και στην περίφημη ημερίδα του Δανάη (που βαφτίστηκε εκ των υστέρων «δημόσια διαβούλευση»), όπου η «λύση» του κυματοθραύστη εμφανίσθηκε από το πουθενά. Είναι γνωστός επίσης και ο εκφοβισμός που υπέστησαν ορισμένοι άνθρωποι που εξέφραζαν την διαφωνία τους από τον εν λόγω μελετητή ο οποίος έβαλε κάποιον υποτακτικό του να τους φωτογραφίζει…

   Πρόσεχε ποιους αποκαλείς ιθαγενείς διότι ανήκω κι εγώ σ’ αυτή την κατηγορία όπως και ο ψαράς της ανάρτησης, που εσύ βέβαια δεν τον αντιμετωπίζεις καθόλου «αφ’ υψηλού». Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι καταστηματάρχες της Αύρας -τους οποίους κάτι μου λέει πως περιφρονείς επίσης- είναι υπέρ του «μεγάλου έργου» γιατί κάποιοι τους έταξαν «σκαφάτους πελάτες».

   Η Αίγινα λοιπόν εκτός από το μεγαλύτερο παστέλι, μπορεί πλέον να καυχάται και για «το δεύτερο στην Ελλάδα λιμάνι» το οποίο βέβαια οφείλουμε να το κάνουμε και αντίστοιχα μεγαλοπρεπές…. Αυτό τουλάχιστον θα είναι αξιοθέατο…. Άσε που θα ταιριάζει και με τη νέα πλαστική όψη της Παραλίας….

  • Ο/Η kikiriku λέει:

   αχ κύριε στεριανέ μου, γιατί μου θυμίζετε κάποιο γάιδαρο που είπε τον πετεινό κεφάλα ? δηλαδή εσείς τι είσαστε ? δεν είσαστε προκλητικός ?

 13. Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

  Ούτε λιμενολόγος είμαι,ούτε επιχειρηματίας της παραλίας (μα μήτε και των μέσα δρόμων), ούτε ψαράς ή ναυτικός γενικότερα, ούτε αρχαιολόγος, ούτε συγκοινωνιολόγος, ούτε, ούτε,ούτε… Ένας απλός αιγινολάτρης δηλώνω και είμαι που κάποιες -ελάχιστες ίσως- φορές τον χρόνο, μαζί με όλους τους υπολοίπους, «πιτσιλίζομαι» ως και μπαίνω μες στο νερό μέχρι τη μισή γάμπα, λόγω του αντιμάμαλου που προξενείται στο λιμάνι από τον Γαρμπή. Κι όχι ότι μ’αρέσει ή μου είναι ευχάριστο αυτό, ιδιαίτερα όταν μαζί με εμάς, τους «εξοικειωμένους» ιθαγενείς (!), βλέπω να (συν)ταλαιπωρούνται μη εξοικειωμένοι ημεδαποί και αλλοδαποί επισκέπτες της Αίγινας, αποκομίζοντας κακές εντυπώσεις για τις υποδομές του νησιού μας, συνάμα και της χώρας μας, με προφανή τον αντίκτυπο στον τουρισμό μας.
  Ωστόσο, ανήκω σ’εκείνους, τους πάρα πολλούς -ελπίζω και εύχομαι- που αντιδρούν στην ιδέα του συγκεκριμένου κυματοθραύστη-τείχους και συντάσσομαι με το μεγαλύτερο μέρος των αιτιάσεών τους.
  Την ταπεινή, ταπεινότατη γνώμη μου θα ήθελα απλώς να καταθέσω, καθώς και να εκφράσω τη μεγάλη προσδοκία μου να δω μια μέρα -όχι τόσο μακρινή όμως- ως λιμάνι να χρησιμοποιείται μόνο το «παλιό λιμάνι» (που δεν υποφέρει από το αντιμάμαλο) για τον κατάπλου/απόπλου των υδροπτέρυγων καθώς και των κρουαζιερόπλοιων, συνεπώς να χρησιμοποιείται μόνο από επιβάτες, όσο για τα οχηματαγωγά πλοία, να εξυπηρετούνται από άλλο λιμάνι, εν προκειμένω αυτό του Λεοντίου, μετά από τα ανάλογα έργα. Κατ’αυτό τον τρόπο, οραματίζομαι την παραλία της πόλης της Αίγινας ν'»αναπνέει» από τη μείωση των καυσαερίων που εκπέμπονται, ειδικά κατά τις μαζικές αφίξεις και αναχωρήσεις τροχοφόρων, και συγχρόνως τ’αφτιά μας να υποφέρουν λιγότερο από την ηχορρύπανση, τα, παλιά ιδιαίτερα, κτίρια -μα και τα νεύρα μας μαζί- να μην τραντάζονται συθέμελα σε κάθε πέρασμα τετραξονικού φορτηγού (αλήθεια, πώς συνταιριάζουν αυτά μ’ένα μικρό νησί;), τους πεζούς και τους ποδηλάτες κάθε ηλικίας να κινδυνεύουν λιγότερο από τροχαία ατυχήματα, τη θέα μας να μην παρεμποδίζεται από τη διέλευση τεράστιων φορτηγών και απορριματοφόρων του Δήμου… Συγχρόνως, οραματίζομαι κάπως «ανακουφισμένο» το κυκλοφοριακό της πόλης: αν το βασικό λιμάνι του νησιού βρίσκεται στο Λεόντι, θα πάψει η πόλη να επιβαρύνεται με όλο τον όγκο των τροχοφόρων που καταπλέουν στο νησί…
  Για να ξαναγυρίσουμε, λοιπόν, στον πολυσυζητούμενο και πολυαμφισβητούμενο κυματοθραύστη, μήπως αν τελικά υιοθετηθούν άλλες λύσεις γλιτώσουμε από αυτόν και από τα έξοδά του, γλιτώνοντας κι από τις έριδες και τις διχόνοιες; Εξάλλου οι καιροί είναι τόσο χαλεποί που μόνο η σύμπνοια και η ομόνοια μας σώζουν…

 14. Παράθεμα: Κυματοθραύστης: η ένσταση της MOnuMENTA | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

 15. Ο/Η Καραντινιώτης λέει:

  Αυτό λέγαμε λοιπόν! ότι θα μπορούμε να μιλάμε μέχρι δευτέρας παρουσίας και μάλιστα με περιφρονητικούς όρους για την άποψη του άλλου: έγινες και αρχαιολόγος, έγινες και λιμενολόγος, ξεχνώντας βέβαια ότι αυτά ισχύουν και για τον εαυτό μας, που έχουμε την αντίθετη άποψη. Κλασική περίπτωση ξερόλα έλληνα λοιπόν, που -φυσικά- ο άλλος είναι πάντα ύποπτος για συμφέροντα και έτσι επιβεβαιώνεται το εγώ μας ότι είμαστε οι τελευταίοι σωστοί και ηθικοί στον κόσμο.
  Και να τα αστυνομικά σςενάρια για εκφοβισμό, σε λίγο θα βρεθούμε και κατηγορούμενοι για συνέργεια σα δε ντρεπόμαστε και θέλουμε να κάνουμε σοβαρό διάλογο με «τουρ οπερέιτορς»!
  Να υποστηρίζετε την άποψή σας κόσμια και να μη βρίσκετε τα δικά σας ελαττώματα στους άλλους. Και ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, να μη παριστάνετε όσοι έχετε μπλόγκς τους σχολιαστές. Μη δημιουργείτε εχθρούς, για το καλό σας το λέω.

 16. Ο/Η Νικηφόρος λέει:

  Αγαπητέ Καραντινιώτη, φαντάζομαι ότι είσαι ο ίδιος με τον «στεριανό» αφού συνεχίζεις μ’ αυτό το όνομα τον διάλογο που είχα μαζί του. Να λοιπόν που συμφωνούμε και οι δύο ότι είμαστε μη ειδικοί και αναρμόδιοι να αποφασίσουμε για το τι θα γίνει…. Χαίρομαι που αναγνωρίζεις τελικά πως αυτά που λες για εμένα ισχύουν και για τον εαυτό σου. Ας αφήσουμε λοιπόν τους αρμόδιους να αποφασίσουν αν η γνωμοδότηση του ΚΑΣ ήταν σωστή και σύμφωνη με τους νόμους…

  Επίσης χαίρομαι που καθόλου δεν καταφεύγεις εσύ σε απειλές: θα ήταν τελείως μα τελείως άστοχες και γι αυτό αναποτελεσματικές και θα έδειχναν ότι συμμερίζεσαι τις απαράδεκτες τακτικές του λιμενολόγου… Άσε που θα ήσουν βαθιά νυχτωμένος… Δεν το κάνεις όμως και χαίρομαι γι’ αυτό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s