Λισούι και το σχέδιο σωτηρίας της Αίγινας

Η πύλη της έκθεσης φωτογραφίας του Λισούι.Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες, απ’ ό,τι φαίνεται, για την προγραμματισμένη αποστολή κλιμάκιου εκπροσώπων της Αίγινας στο ειδυλλιακό Λισούι της μακρινής Κίνας. Επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος έχει εναποθέσει στο ταξείδι αυτό, στην «αδελφή» μας πόλη, τις ελπίδες του για την ανάκαμψη της αιγινήτικης οικονομίας. Ήδη έχει μιλήσει πολλές φορές μέχρι σήμερα για «μια έκθεση προϊόντων» που γίνεται εκεί (κατ’ άλλους έκθεση φωτογραφίας), στην οποία το τοπικό μας προϊόν, το φυστίκι, θα έχει προβεβλημένη θέση, υπονοώντας ότι, μετά από αυτό, η τεράστια αγορά της Κίνας θα ανοίξει σαν το νούφαρο για το φυστίκι μας. Αναρωτιέται βέβαια κανείς που θα βρει η Αίγινα τόσο φυστίκι για να καλύψει έστω και την ελάχιστη ζήτηση που τυχόν θα προκύψει σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός αγγίζει τους 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους. Ιδιαίτερα τώρα, μάλιστα, που –ως επακόλουθο της εξαιρετικά ευφυούς ιδέας να τοποθετηθούν μπομπονιέρες από λαχανί τούλι, γεμάτες φυστίκι, στις γραμματοθυρίδες των Ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες– ολόκληρη η Ευρώπη παραγγέλνει φυστίκι Αιγίνης σαν τρελή, δύσκολα θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν οποιεσδήποτε επιπλέον παραγγελίες. Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε όμως, διότι η αυξημένη ζήτηση είναι πάντοτε κάτι το καλό. Ακούγεται μάλιστα η άποψη ότι η όλη κατάσταση μοιραία θα οδηγήσει και σε περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών του νησιού μας και με άλλες χώρες εκτός από την Κίνα, όπως η Συρία και το Ιράν. Φημολογείται μάλιστα ότι δραστήριος υπάλληλος του Δήμου που ειδικεύεται στις διεθνείς σχέσεις αναζητεί εναγωνίως πόλεις από τις δύο αυτές χώρες που να πληρούν τις προϋποθέσεις για την άμεση αδελφοποίησή τους με την Αίγινα. Ακούγονται έντονα η μυθική Παλμύρα και το ιστορικό Ισπαχάν. Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στις δύο αυτές χώρες, όμως, υποχρεώνει τον οραματιστή αυτόν υπάλληλο να αναστείλει προς το παρόν την υλοποίηση του όλου σχεδίου.

LishuiΘα ήταν αφελές όμως να πιστεύουμε πως η έμπειρη και δυναμική ομάδα που χειρίζεται τις τύχες του Δήμου μας αποβλέπει με το ταξείδι της αυτό μόνο στην αύξηση της ζήτησης του φυστικιού, πού –όσο επιθυμητή κι αν είναι– δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της αιγινήτικης οικονομίας. Πίσω από το μεγαλειώδες σχέδιο της αξιοποίησης της αδελφοποίησης με το Λισούι κρύβεται κάτι το πολύ πιο σημαντικό. Και αυτό είναι ορατό και από την σύνθεση της αποστολής. Στην ομάδα που θα συνοδεύσει τον Δήμαρχο στην Κίνα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο δυναμικός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Τουρισμού, ο οποίος έχει μελετήσει την κινεζική γλώσσα τόσο εμβριθώς, ώστε ακόμη και τα ελληνικά κείμενά του να μοιάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις με κινέζικα. Συμετέχει ακόμη και ο –φαινομενικά τουλάχιστον– ανανήψας πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας καθώς και ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης της όμορφης Πέρδικας, γνωστός και αξιόπιστος μεγαλοεπιχειρηματίας του νησιού. Δεν συμμετέχει όμως ούτε ο πρόεδρος, ούτε καν η γενική γραμματεύς του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών. Τί κρύβεται λοιπόν πίσω από την σινική εκστρατεία του Δημάρχου; Μήπως η περιπόθητη προσέλκυση των Κινέζων τουριστών; Σίγουρα όχι μόνον αυτή… Το Πρώτα η Αίγινα, πιστό στην αποστολή του να ενημερώνει υπεύθυνα το αιγινήτικο κοινό, αποκαλύπτει σήμερα σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το μυστικό σχέδιο του Δημάρχου για την σωτηρία της Αίγινας.

Αίγινα ή Λισούι;Είναι γνωστό ότι η διαδικασία της αδελφοποίησης γίνεται συνήθως ανάμεσα σε πόλεις που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Μέσα από την σύσφιξη των σχέσεών τους, που φέρνει η συμβολική αυτή πράξη, αποβλέπουν σε οφέλη από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδεών και εμπειρίας για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Το κλειδί για την κατανόηση του μεγαλοφυούς σχεδίου που κρύβεται πίσω από την επανενεργοποίηση της αδελφοποίησης της Αίγινας με το Λισούι είναι μια φαινομενικά άσχετη με το θέμα απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του: η ανακήρυξη της πόλης της Αίγινας ως «πράσινης» δασικής πόλης. Αν λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή του Λισούι είναι τα δάση του –δάση απέραντα που καλύπτουν τα δύο τρίτα της επιφάνειας της επαρχίας της οποίας είναι πρωτεύουσα– γίνεται φανερό ότι η εν λόγω απόφαση είναι ιστορική διότι ανοίγει επιτέλους τον δρόμο για την αξιοποίηση του τεράστιου δασικού πλούτου της ιστορικής μας πρώτης πρωτεύουσας. Με το κινεζικό «νόου χάου» στον τομέα της υλοτομίας αλλά και με την αναμενόμενη προσέλκυση των σχετικών λισουϊανών επενδύσεων, η Αίγινα αποκτά ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα που θα δώσει στην δοκιμαζόμενη οικονομία της μιαν ανάσα ζωής.

Φημισμένο κομμωτήριο του ΛισούιΌπως διέρρευσε από πηγή προσκείμενη στην διοίκηση του Δήμου, στο Λισούι έχει προγραμματισθεί και προβολή του εξαιρετικού βίντεο της Ελένης Κυπραίου για την καλλιέργεια της φυστικιάς διότι περιέχει συναρπαστικά πλάνα μιας καταπράσινης Αίγινας που θα δώσουν στους Κινέζους υλοτόμους την πιο ελκυστική εικόνα του δασικού της πλούτου. Ακούγεται μάλιστα η πληροφορία ότι θα προταθεί στους Κινέζους επενδυτές να εγκαινιάσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο νησί μας, υλοτομώντας τα πυκνά δάση πιστακιάς που περιβάλλουν την πόλη μας. Έτσι θα λυθούν αυτομάτως όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η καλλιέργεια του απαιτητικού αυτού και άπονου δένδρου, το οποίο, άλλωστε, οι καλλιεργητές του αποκαλούν τοκογλύφο. Απαλλαγμένη λοιπόν από την οικονομική αιμορραγία που της προκαλεί η φυστικιά, η Αίγινα θα αρχίσει αμέσως να ανακάμπτει. Δεν μένει παρά να ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία στους εκπροσώπους του νησιού μας στο απαιτητικό τους εγχείρημα. Όπως λέει, άλλωστε, μια παλιά κινέζικη παροιμία «όταν καίγεται το σπίτι σου δεν είναι καιρός για χτένισμα»…

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

29 Responses to Λισούι και το σχέδιο σωτηρίας της Αίγινας

 1. Ο/Η Φίλος του Τσου λέει:

  Οι στέγες της πύλης μου δίνουν ιδέες για την αναμόρφωση των στέγαστρων των παραλιακών μας καταστημάτων! Θα αρέσουν και στους Κινέζους τουρίστες!!!

 2. Ο/Η Σιν χοτσα α α Αγκίνα λέει:

  Λα γουέτ ε παβιό. Τσι τσι σουέι: 1) Σι ταμ τουάτ 2) Σι χουάν τσον 3) Σόα σιν τσουν κουά κάο.
  Του τσιαμόν σόνι!!!

  • Ο/Η [αστρο]φίστικος λέει:

   Δηλαδή εμείς που δεν έχουμε μελετήσει «εμβριθώς» τα κινέζικα δεν πρέπει να καταλάβουμε τίποτα;

   • Ο/Η διερμηνέας λέει:

    Προς τον κ.{αστρο}φίστικο
    Μετά από παράκληση της κ. Σιν Χοτσα α α Αγκίνα, θα σας μεταφράσω στα ελληνικά αυτά που εγώ πάλι της τα είχα γράψει στην ελληνική γραφή με την προφορά τους για το πιο πάνω σχόλιό της, γιατί νόμισα ότι έτσι θα ήταν πιο κατανοητά σε πολλούς. Σκέφτηκα ότι αφού υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για το Λισούι, θα είναι σίγουρα πολλοί που θα γνωρίζουν κινέζικα, τουλάχιστον…ακουστικά.Λοιπόν, για να μη χαθεί κανένας στη… μετάφραση:
    Σιν χοτσα α α Αγκίνα= Κινέζα που ζει στην Αίγινα
    «Καλημέρα, φίλε μου. Να σκέφτεσαι θετικά: 1) Ο Δήμαρχος είναι κοντός. 2)Μοιάζει με Κινέζο. 3)Ο ψηλός μιλάει σαν… Κινέζος.
    Όλα θα πάνε καλά!!!»

 3. Ο/Η Τρίτη σύζυγος του Τσου λέει:

  ένα ακόμη στοιχείο που συνδέει την Αίγινα με την Κίνα είναι το Σινικό Τείχος που σχεδιάζει ο κ. Ανδριάνης να χτίσει μέσα στην θάλασσα της Αύρας…….

  • Ο/Η αιγινήτης λέει:

   Και δυστυχώς αναδύεται σαν τη θεά μας Αφροδίτη, μέσα από το πιο ιστορικό κοχύλι της Νύμφης Αίγινας, την αγκαλιά της Κολώνας, προς… δόξαν ανιστόρητων και ανεγκέφαλων, που ακάθεκτοι προχωρούν στον τελικό προορισμό, που στη γλώσσα τους ονομάζεται… μαρίνα!!!

 4. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Μα τί Λισούι άξατε τόσο πολύ; Και στην τελευταία αναμόρφωση προϋπολογισμού, δεν ζητήσανε οι άνθρωποι χρήματα για το ταξίδι της Κίνας. Μας τρελάνατε στα κουτσομπολιά… Θα πάρει ο τάδε μαζί του την Φω. Θα… θα… θα… Μπα σε καλό σας! Γιατί δεν μπαίνετε σε κείνο το μαραφέτι που το λένε ΔΙΑΥΓΕΙΑ , μπας και βρείτε εκείνα τα λεφτά της ΔΕΗ και τον τρόπο της διάθεσής τους…
  Πα, πα, πα, Λισουι ακό και τούτο!!!

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Καλά φίλοι μου είμαστε σοβαροί στην Αίγινα; Εδώ ο κόσμος χάνεται κι ο δήμαρχος: ταξιδάκια για την όρεξη! Και πού; Στην Κίνα! Μακρύτερο προορισμό δεν μπορούσε να διαλέξει;
  Δεν φτάνει που μας φόρτωσε δυο συμβούλους-υπαλλήλους για να κάνει μούρη, λες και χωρίς αυτούς ο Δήμος δεν θα…πορευότανε, και τους πληρώνουμε σαν, άντε ας κρατήσω τη γλώσσα μου, πρωτομηνιά και Σάββατο… Η μεγαλομανία του μας μάρανε… Χωρίς ευρώ στην τσέπη μας, αλλά «να με λένε Βοϊβοντίνα κι ας πεθαίνω από την πείνα» !!!

 6. Ο/Η Αιγινήτης Κινέζος λέει:

  Το κείμενο της ανάρτησης αν εκληφθεί ως χιουμοριστικό είναι καλό και διατηρεί την μυθοπλασία του εντός ορίων.
  Αν όμως εκληφθεί ως ενημερωτικό κάνει αστήρικτες υποθέσεις και ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, είναι δηλαδή ένα «συνονθύλευμα» πραγματικών γεγονότων και εικοτολογιών.
  Ωστόσο για χάρη της πρώτης περίπτωσης και μόνο θα γελάσω κινέζικα… Χι.Χι.Χι

 7. Ο/Η Φίλος της ιστοσελίδας λέει:

  Πέθανα στο γέλιο με τις δύο τελευταίες αναρτήσεις! Να ‘σαστε καλά βρε παιδιά, ίσως το μόνο πράγμα που μας έχει απομείνει είναι το χιούμορ και το γέλιο. Όσο για τους μεμψίμοιρους…

 8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  ..ενώ κύριε Ακραιφνή μου, το ταξίδι στο Μπρόντε (όπου μεταξύ άλλων και σύμφωνα πάντα με τα τότε ανακοινωθέντα των Ενεργών Πολιτών, συμμετείχε και αυτοαποκαλούμενη «δημοσιογράφος» ) εσημείωσε τρομερή επιτυχία ε;

  • Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

   Αγαπητέ Ανώνυμε, θα σου είχα μεγάλη υποχρέωση αν μετέφραζες στα ελληνικά το κείμενό σου επειδή, ακόμη, δεν καταλαβαίνω κινέζικα… Ευχαριστώ

  • Ο/Η [αστρο]φίστικος λέει:

   Ομολογώ ότι κι εγώ δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο Ανώνυμος. Αν σκεφτούμε ότι αποτέλεσμα του ταξιδιού εκείνου ήταν το Fistiki Fest, πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο. Τώρα αν φέτος δεν πέτυχε όσο τις άλλες χρονιές, δεν νομίζω ότι φταίει το παλιό εκείνο ταξίδι. Σημειώνω πάντως ότι όλοι όσοι είχαν συμμετάσχει τότε, είχαν πληρώσει τα πάντα από την τσέπη τους.

 9. Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

  Αν κάνουμε υπερεντατικά μαθήματα κινεζικής γλώσσας (αλήθεια, έχει προβλέψει κάτι τέτοιο ο Δήμος; για να κάνουμε καλή εντύπωση στους Λισουιέζους, ντε!), προλαβαίνουμε να συμμετάσχουμε κι εμείς στην αποστολή; Όλο και κάποιος παραπανίσιος μεταφραστής θα χρειαστεί!!! Σπεύσατε!!!

 10. Ο/Η zavarakatranemia λέει:

  mathame italika (to Bronte to kaname gargara?) gia na ftiaxnoume kathe septemvri tentes 4 imeron gia ena proion pou exei katastrepsi ousiastika tin Aigina. Tora ke to Lisoui.Giati oxi? na mathoume kinezika.Oi epixeirisis mas theloun polyglossous ke skymenous. Atherapefte Aiginolatri,kane ke kamia gargara sto Bronte pou einai edo konta mas.Tous xairetismous mou sta italika ston palio mas dhmarxo kai stous filous apo ta thermokhpia tis paralias. O neos oti emathe kanei ki oti ixere apo ton misthoto kommatiko syndikalismo. Teleftaia kanei ton kinezo. Polypolitismikos ki anaptyxiakos.
  Min to svisete ki afto parakalo ke syggnomi gia ta greeklish. Afta mporo apo to pliktrologio edo pou zo

  • Ο/Η Άρες Μάρες λέει:

   Γιατι χρυσέ μου άνθρωπε έχεις τέτοιο καημό με το Μπρόντε??? Ήθελες να πας κι εσύ εκδρομή και δεν σε πήρανε μαζί τους??? Να σου αρέσει το ΦΦ δεν είναι υποχρεωτικό, (και έτσι όπως το κάνουνε οι τωρινοί φοβάμαι ότι θ’ αρχίσει να μην αρέσει ούτε στους εμπνευστές του) αλλά με την αποδοχή που έχει, μάλλον εσύ πρέπει να το κάνεις γαργάρα….Όσο για το πληκτρολόγιο, πάρε ένα άλλο. Δεν κοστίζει.

 11. Ο/Η Μπάο Ντάο, Κινέζος σκύλος λέει:

  Προς όλους τους σκύλους της Αίγινας

  Αδέλφια προσοχή !!! Αν σκέπτεται κανένας από σας να πάει με τον Σάκη ταξίδι στην πατρίδα μου την Κίνα να το ξανασκεφθεί ! Κινδυνεύει ! Εκεί, τους σκύλους, τους τρώνε !!!

 12. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Αζώρ, πού είσαι; Τ’ ακούς; Φυλάξου…

 13. Ο/Η zavarakatranemia λέει:

  Agenestatos o aiginolatris ki idi akouo tis gargares tou.Pragmati ares mares!. Oso gia tous empnefstes tha mporousan na mi horevoun me ta latinoamerikanika tsemperia ti sygkomidh (kati vlepoume ki emeis apo do) h na min stisoun tsantiri (opos ematha). Ta ftoxadakia pou tin patisan fistikothikane gia takala kai prin alektor lalisei tris na oi diakopes tis DEH, na oi kinitopoihseis gia tis ektaktes eisfores!
  Gia to plhktrologio kalytera na min soy apantiso. Oute to an zilepsa pou den me steilane sto Bronte. H anaideia einai anikiti. Tous xairetismous mou tous edoses sto proin? Ante, giati einai to efkolo na ta vazoume me ton kako tou mathiti pou kykloforei me skonakia kai milaei gia anaptyksi

 14. Ο/Η Άρες Μάρες λέει:

  Δυστυχώς δεν είναι η αναίδεια (απο την οποία διαθέτεις υπεραρκετή), αλλα η βλακεία που είναι ανίκητη….πραγματική ή προσποιητή….οπότε κέρδισες!!!!! Συγχαρητήρια!!!!

 15. Ο/Η Φίλος της ιστοσελίδας λέει:

  Έλεος! Όπως και με τον greg, θα ανοίγουμε διάλογο και με τον κάθε παρανοϊκό, που λέει ότι η φιστικιά κατάστρεψε την Αίγινα; Ο κάθε παρανοϊκός αυτό θέλει: Να τον παίρνουν στα σοβαρά και να του απαντούν. ΑΓΝΟΕΙΣΤΕ ΤΟΝ!

 16. Ο/Η zavarakatranemia λέει:

  Agnoeiste me. Agnoeiste tous tonous fytofarmaka,to apistefto nero pou xreiazetai ke to gegonos oti den se trefei. Me moni prosdokia to xrima pou den erxetai ke me monimes eisagoges apo tin anatoli,synexiste na to agnoeite. Oso gia tin Kina synexiste na agnoeite thn kinezopoihsh tis oikonomias ke na asxoleiste me ton alfa h ton bita vlameno pou tha ginei protagonistis tis mias tetraetias. Me ton Maltezo den diaferete katholou.Apla pezete sti geitonia sas.

 17. Ο/Η φίλος γενικώς λέει:

  Κάποιοι χαραμίζονται γράφοντας σχόλια στο ασήμαντο αυτό τοπικό blog. Είναι πλασμένοι για άλλα πράγματα, μεγάλα : Για να αρθρογραφούν στο protagon ή στο Huffington Post…. Για να καταγγέλλουν τις καταστροφές που φέρνει η καλλιέργεια της φιστικιάς…. Για να στηλιτεύουν την παγκόσμια κυριαρχία των Κινέζων…. Κανένας όμως δεν αναγνωρίζει ακόμα την μεγαλοφυΐα τους και αυτοί ασφυκτιούν στην ανήλιαγη τρύπα του παγκόσμιου χωριού που τους έριξε η μαύρη τους η μοίρα…..

 18. Παράθεμα: Έκθεση φωτογραφίας για την αδελφή μας πόλη Λισούϊ από την Κυριακή 15 Ιουλίου στο Λαογραφικό | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s