Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο: η επικαιροποίηση ξανά στην επικαιρότητα;

Φυλακές Αιγίνης - Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - Κεντρική Είσοδος

της Λίνας Μπόγρη-Πετρίτου*

Λίγο πριν από το 2000 μ.Χ., εγκρίνεται η μελέτη Δοξιάδη-Καπαρελιώτη, για τη διαμόρφωση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου της Αίγινας, σε Διαχρονικό Μουσείο! Μετά από δημοπρασία του ΥΠΠΟ, αναλαμβάνει η τεχνική εταιρεία «Σ. Σιγάλας ΑΤΕ», η οποία επέλεξε ως υπεργολάβο της για τα οικοδομικά μέρη, την τεχνική εταιρεία «Κοροντζής ΑΕ». Στη συνέχεια η «Σ. Σιγάλας ΑΤΕ» συγχωνεύεται με την «Αττι-Κατ ΑΤΕ», και η «Κοροντζής ΑΕ» με την «ΑΛΤΕ ΑΤΕ» (Αλλαμανής τεχνική εταιρεία). Αργότερα, η «ΑΛΤΕ ΑΤΕ», πάντα «κατά τας γραφάς», μπαίνει «σε άρθρο ειδικής εκκαθάρισης» και μένει η «Αττι-Κατ ΑΤΕ» να συνεχίσει –υποτυπωδώς– το έργο, για λίγους μήνες.

Στο αρχικό πλάνο της μελέτης, το Διαχρονικό μας Μουσείο θα είχε τελειώσει καιρό τώρα, και οι πύλες του θα ήταν ανοιχτές, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004! Οι τρίμηνες και οι εξάμηνες παρατάσεις δυστυχώς δεν βοήθησαν! Το προσωπικό, πήρε την απόλυση του «ανά χείρας». Το έργο σταμάτησε…

Φυλακές Αίγινας - Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο: κεντρική είσοδος 2

Διαβάσαμε στην Αιγιναία (τεύχος 13, 2007), «ο εργολάβος πτώχευσε… και για να ξαναρχίσουν οι εργασίες χρειαζόταν επικαιροποίηση, δηλαδή νέα μελέτη». Kαι ξαφνικά, κάποια μέρα, θα ήτανε αν θυμάμαι καλά στα 2007, όσοι περνούσαμε από εκεί, είδαμε να ακροβολίζονται κάθε τόσο, δυο, τρία άτομα, πάνω στις στέγες, τοποθετώντας ή μεταφέροντας κεραμίδια! Αναρωτηθήκαμε, να ’γινε άραγε νέα μελέτη, ή κάποια προσθήκη στην παλιά; Λες να βρέθηκαν χρήματα και τέλος πια στην αγωνία και στους αγώνες; Τελικά τι χρειαζόταν η επικαιροποίηση αν όλα έβαιναν καλώς; Ποια τεχνική εταιρεία είχε αναλάβει αυτή τη φορά;

Ρωτήσαμε (τότε), τους δυο τρεις που μπαινόβγαιναν με σκονισμένα ρούχα στο «εργοτάξιο»(;), δεν πήραμε απάντηση! Και όλ’ αυτά τότε… Μετά τίποτα. Απολύτως τίποτα! Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, που και πάλι ακούγονται φωνές που μιλούν για επικαιροποίηση και άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Τι συμβαίνει τελικά με τούτο το δύσμοιρο ιστορικό κτίριο; Γιατί τόσο πυκνό το πέπλο του μυστηρίου; Φοβάμαι ότι το σίγουρο είναι ένα: Για χρόνια ακόμα, μέσα στο «πληγωμένο γιαπί», θα ζουν τα φαντάσματα τόσων και τόσων χρόνων, που δεν καταφέραμε να ξορκίσουμε, ελέω συγχωνευθεισών τεχνικών εταιρειών!

* Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου ασχολείται συστηματικά με την Τοπική Ιστορία και την Λαογραφία της Αίγινας και αρθρογραφεί για τα θέματα αυτά στον τοπικό τύπο.

This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο: η επικαιροποίηση ξανά στην επικαιρότητα;

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  «Τί είχες Γιάννη; Τί είχα πάντα»!
  Έτσι και για πάντα, δυστυχώς έτσι. Παχιά τα λόγια του δημάρχου μας, παχύτερα του Ινστιτούτου, που μετά πολλών εγκωμίων μας ανακοίνωσε!!!

 2. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Για πολλά χρόνια βουλευτές και πολιτευτές της περιφέρειας δεν ενοχλήθηκαν αρκετά από τους Τοπικούς μας Άρχοντες. Μα ούτε και ο κόσμος μας, ακόμα και μέσω των συλλόγων, δεν διαμαρτυρήθηκε για την αδιαφορία των… διοικούντων. Κι αν κάποιοι, κάποια στιγμή θέλησαν να κάνουν κάτι, διάλεξαν λάθος δρόμους, δεν άκουσαν κουβέντα για τον τρόπο χειρισμού της όλης υπόθεσης, με αποτέλεσμα να μπερδέψουν τις διαμαρτυρίες του παπά που ήθελε καλά και σώνει να κάνει ενορία την ιστορική εκκλησία του Ορφανοτροφείου, με τη δική τους «επιτροπή» που πίστευαν ότι έτσι διατηρούν τον… έλεγχο, κ.ά., κ.ά. Ίσως δεν τους είχε συγκινήσει, ή καλύτερα δεν τους είχε αγγίξει όσο θα ‘πρεπε η Καποδιστριακή μας τοπική ιστορία… Κι αν δεν έχεις και διάφορο… άστα να πάνε. Τί να τα λέμε πάλι!

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  «Καποδιστριακά Κτίρια» -ΑΦΗΣΤΕΤΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ !!!

 4. Ο/Η επιρρεπής λέει:

  από το Κυβερνείο θα ξεκουμπιστούν οι καταληψίες καμιά φορά ή θα πέσει κι αυτό πάνω τους ;;;; τι λέω όμως …. ξέχασα ότι έιναι το μόνο κτήριο στην Αίγινα που πληροί τις προδιαγραφές για αρχείο και βιβλιοθήκη !!!!

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  ‘Φυλακές’ της Αίγινας. Το δικό μας γιοφύρι της Άρτας. Ο κυκεόνας των χρηματοδοτήσεων και η ανευθυνότητα των υπευθύνων. Πολύ καλό κείμενο Λίνα.

 6. Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

  Υπάρχει ισχυρή και πολύ σοβαρή ομάδα ανθρώπων που νοιάζεται την Αίγινα, Δεν έχει σχέση με κόμματα, με Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συλλόγους. Απλά και ανυστερόβουλα αγαπά την Αίγινα. Κι όμως, είναι αλήθεια! Ίσως η δική τους έννοια για το νησί, ο σεβασμός στην ιστορία του, η αγωνία τους για το μέλλον του, μπορέσει να βοηθήσει αρκετά. Βρείτε τους, πλαισιώστε τους… Είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν ανάμεσα μας…
  Ίσως αυτούς να χρειάζεται το…Ορφανοτροφείο!!!

  • Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης και original λέει:

   Καλώς τονε κι ας άργησε. Χάρηκα γι’ αυτά που έγραψες, πιστεύω πως… έπιασες το νόημα, αλλά πρέπει να κάνω μια… δήλωση.
   Εγώ είμαι που έγραψα 25-9-11 με το ίδιο ψευδώνυμο που γράφεις σήμερα εσύ 26-9-11. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων λοιπόν και χωρίς να είμαι θυμωμένος σου αφήνω το ψευδώνυμο. Αν εγώ το ξαναχρησιμοποιήσω θα προσθέτω και το… original!
   Υ.Γ. Συμφωνώ δε απόλυτα με τις υποδείξεις σου.

  • Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

   Έχω έναν ξάδελφο που έχει ένα φίλο, που του είπε κάποια φίλη του ότι άκουσε έναν φίλο της που πέρναγε από την παραλία ότι κάποιος (μάλλον παρασκευάς – γιατί δεν τον ήξερε) έλεγε σε κάποιον φίλο του ότι: ‘εγώ μπορώ να βοηθήσω την Αίγινα’.
   Τι είναι αυτά βρε παιδιά; ‘Βρείτε τους και πλαισιώστε τους’. Δηλαδή εμένα ή τον άλφα ή τον βήτα μας έχει βρει κανένας; Ή να βγούμε (οι ιθαγενείς) με ντουντούκα κ να λέμε ‘δηλώστε συμμετοχές βοήθειας προς το νησί στο τάδε τηλέφωνο’
   Όποιος γουστάρει κι αγαπάει το νησί και έχει μεράκι γι’ αυτό, ας βγει να δηλώσει παρόν.
   Ένα πρώτο βήμα για να τον ακούσουμε, μπορεί κάλλιστα να είναι το φιλόξενο Πρώτα η Αίγινα.

 7. Ο/Η Πεμπτάς λέει:

  Νομίζω ότι το παιχνίδι, φίλες και φίλοι μου, χάθηκε. Στην Αίγινα, όπως σε όλα τα μικρά μέρη, δεν θέλουνε βοήθεια από εκείνους που θεωρούν «ξένους», εξ ου και το χαριτωμένο… «Παρασκευάς»!
  Αν και πιστεύω ότι πολλοί εκ των «Παρασκευάδων» έχουν πλαισιώσει την σοβαρή κίνηση που ο «αγανακτισμένος αιγινήτης», αναφέρει πιο πάνω.Εγώ πάντως αποφάσισα να έρχομαι μερικές φορές από την Πέμπτη για να ξεχωρίζω από τους άλλους.

 8. Ο/Η Σαββατιανός λέει:

  Εγώ δυστυχώς έρχομαι Σάββατο, αλλά όποτε μπορώ μένω μέχρι τη Δευτέρα. Τις Παρασκευές πάντως τις αποφεύγω για να μην πέφτω στο πλοίο πάνω στην Ελένη την Κυπραίου και σε άλλους μεγαλοπαράγοντες του Δήμου.

 9. Ο/Η ΑΔΑΗΣ λέει:

  Άστα, φίλε Νικολάκη… Μη τα σκαλίζεις γιατί όχι μόνο βρωμάνε αλλά είναι κι επικίνδυνα… Μας πουλήσανε και μας ξεπουλήσανε… Και ξέρεις ποιοί; Δυστυχώς εκείνοι που κάτω από το τραπέζι κλείνανε τις συμφωνίες από τη μια Κυριακή στην άλλη… Μας τη φέρανε, Νίκο… Κι αν ήτανε σε προσωπικό επίπεδο ή έστω μεμονωμένα κακιά υπομονή…
  Για την Αίγινα, που μας πονάει, λέω, ρε γαμώτο…
  Άστα, Νικολάκη… Ίσως και συ να πέσεις απ’ τα σύννεφα έτσι και βγούνε στην επιφάνεια…

 10. Ο/Η fan tis Aiginas λέει:

  κατατέθηκε ερώτηση για το θέμα είδα σήμερα από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση! Μακάρι ν υπάρξει ενδιαφέρον από την Πολιτεία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s