Εγκαινιάζεται σήμερα στο Λαογραφικό το «Soul Project» του Δημήτρη Βλάικου

Δημήτρης Βλάικος soulproject Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

του Γιώργου Θ. Καλόφωνου*

Η πρώτη ατομική έκθεση του Δημήτρη Βλάικου, του «φωτογράφου της Αίγινας», εγκαινιάζεται στο Λαογραφικό Μουσείο σήμερα στις 8 το βράδυ. Γνωστός σε όλους μας από τις χαρακτηριστικές του φωτογραφίες που κυριαρχούν παντού –τοπικά έντυπα, προεκλογικό και διαφημιστικό υλικό, γάμους και βαφτίσεις αλλά και εικαστικές εκθέσεις – ο ταλαντούχος εικοσιεννιάχρονος Αιγινήτης φωτογράφος έχει αναβαθμίσει την εικόνα της σημερινής Αίγινας και των ανθρώπων της, έτσι όπως αποτυπώνεται από τον φωτογραφικό φακό. Δουλειά του έχει δημοσιευθεί και εκτός Αιγίνης, στην Καθημερινή, το περιοδικό Yachts Μotor and Sailing, την Athens Voice και το περιοδικό ΜΑΧ. Επιπλέον το καλοκαίρι του 2008 διοργάνωσε στο νησί μας, μαζί με τον Δημήτρη Μακαρατζή του MAX, την πετυχημένη μεγάλη υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας «Aegina LightCube», με την συμμετοχή σημαντικών φωτογράφων.

 soulprojectΗ έκθεση έρχεται μετά από την δεκάχρονη, ήδη, πορεία του Δημήτρη Βλάικου στον χώρο της καλλιτεχνικής και της επαγγελματικής φωτογραφίας, και έχει σαν θέμα της την Πόλη της Αίγινας – ή μάλλον την αποτύπωση της ψυχής της. Επιχειρεί να το επιτύχει, μέσα από τα πορτραίτα-ψυχογραφήματα εκατόν είκοσι από τους ανθρώπους της, που φωτογραφήθηκαν μέσα σε τρεις μέρες σε ένα υπαίθριο φωτογραφικό στούντιο που στήθηκε για τις ανάγκες της έκθεσης. Μπροστά από τον φωτογραφικό του φακό παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι της Αίγινας, άνθρωποι κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής και κοινωνικής προέλευσης. Πέρα όμως από την αντικειμενική καταγραφή τεκμηρίων μιας σύγχρονης ανθρωπογεωγραφίας της πόλης, τα πορτραίτα επιχειρούν μια κατάδυση στην φευγαλέα εσώτερη φύση των εκατόν είκοσι αυτών ανθρώπων, σε μια αναζήτηση της χαμένης αυθεντικότητας και της άχρονης ταυτότητας του τόπου μέσα από τους ανθρώπους του.

Λιμάνι Αίγινας - ΠανόραμαΜε τις φωτογραφίες του αυτές ο Βλάικος κλείνει το μάτι στους προκατόχους του υπαίθριους φωτογράφους: οι περισσότερες μορφές του εικονίζονται να ποζάρουν μετωπικά μπροστά από ένα λευκό φόντο. Η γραφικότητα όμως αποφεύγεται μέσα από την αποτύπωση των βλεμμάτων: βλεμμάτων αβρών ή διαπεραστικών, σκληρόκαρδων η ευαίσθητων, συνετών ή φιλάρεσκων, επιπόλαιων ή στοχαστικών, με διάθεση παιγνιώδη ή γεμάτων απόγνωση… Οι χαρακτηρισμοί των προσώπων δραματοποιούνται μέσα από την χαρακτηριστική χρήση της υψηλής αντίθεσης, της φωτοσκίασης και των μολύβδινων τόνων που δίνουν ακόμη και στις έγχρωμες φωτογραφίες του μιαν αίσθηση του μαυρόασπρου. Η χροιά των προσώπων γίνεται ανάγλυφη, αποτυπώνοντας τον χαρακτήρα με ένταση: με τον σκληρό και δραματικό τρόπο που ο φωτογράφος χρησιμοποιεί συχνά στους συννεφιασμένους ουρανούς των τοπίων του, υποδηλώνοντας θαρρείς κάποιαν αδιόρατη απειλή.

Η έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο (Σπύρου Ρόδη 16) θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Γιώργος Θ. Καλόφωνος είναι ιστορικός-βυζαντινολόγος και συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», όπου δημοσιεύει κατά καιρούς άρθρα, συνεντεύξεις και βιβλιοπαρουσιάσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s