3ο Fistiki Fest: Η συμβολή του Πρώτα η Αίγινα

3ο Aegina Fistiki FestΔεν μπορώ παρά να εκφράσω απερίφραστα την χαρά και την ικανοποίηση μου διότι μια ρηξικέλευθη πρότασή που είχα υποβάλει μέσω αυτού του μπλογκ, έγινε,  –κατά ένα μεγάλο μέρος της τουλάχιστον– αποδεκτή από την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ. Και εξηγούμαι αμέσως. Πρόκειται για την πρότασή μου για μετονομασία και αναμόρφωση της διοργάνωσης από «Fistiki Fest» σε «Skoupidi Fest», έτσι ώστε να τιμηθούν και να προωθηθούν τα σκουπίδια, που είναι άλλωστε και το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν του ιστορικού μας νησιού. Ακόμη και εγώ αναγνωρίζω ότι η ιδέα ήταν κάπως υπερβολικά προωθημένη και τολμηρή. Είχα λοιπόν υποθέσει ότι η νέα οργανωτική επιτροπή θα την απέρριπτε ασυζητητί. Οι εξελίξεις όμως με διέψευσαν πολύ ευχάριστα. Μπορεί μεν το φυστίκι Αιγίνης να παρέμεινε –φαινομενικά– και φέτος το κύριο αντικείμενο του Φεστιβάλ, μπορεί η διοργάνωση να εξακολουθεί να ονομάζεται «Fistiki Fest» ή έστω «Γιορτή της Φιστικιάς» –ή ίσως ακόμη μελλοντικά «Γιορτή του Τοκογλύφου»– αλλά, όπως φάνηκε τελικά, τα θαρραλέα μέλη της φετινής οργανωτικής επιτροπής εργάστηκαν άοκνα και αθόρυβα για να επιτύχουν την σταδιακή μεταμόρφωση του 3ου Fistiki Fest σε μιαν υπέροχη «Γιορτή του Σκουπιδιού».

Τζένη ΜπλούμφιλντΧωρίς να θέλω να διεκδικήσω κάποιου είδους δάφνες, υπενθυμίζω ότι η πρόταση για μια εκδήλωση συγκομιδής σκουπιδιών ήταν δική μου. Μπορεί να μην την χρησιμοποίησαν για την τελετή έναρξης –όπως είχα προτείνει– την ενέταξαν, όμως, αυτούσια στο φεστιβάλ, με αξιοθαύμαστη εξυπνάδα και επινοητικότητα, μεταφέροντάς την στην Κολώνα. Το άχαρο έργο της συγκομιδής αιγινήτικων σκουπιδιών στην παραλία δεν το ανέθεσαν σε οποιουσδήποτε εθελοντές, αλλά εξασφάλισαν την ίδια την Πρέσβυ της Αυστραλίας Τζένη (Πολυξένη) Μπλούμφιλντ και την οικογένειά της. Οι υψηλοί αυτοί επισκέπτες, ολομόναχοι, κάτω από το αδυσώπητο φως του αιγινήτικου ήλιου, με μοναδικούς συνοδούς τα τηλεοπτικά συνεργεία που ήρθαν για να καλύψουν το γεγονός καθώς και έναν μοναχικό δημοτικό σύμβουλο, έφεραν σε πέρας αδιαμαρτύρητα την σκληρή αυτήν εργασία. Είναι κρίμα που ούτε ο δήμαρχος, ούτε κάποιος αντιδήμαρχος ή έστω κάποιος πρόεδρος ή αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ ή της περίφημης οργανωτικής επιτροπής, δεν θέλησε να ενισχύσει με το κύρος του την άκρως συμβολική αυτήν δράση. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν από σεμνότητα, θεωρώντας ότι το κύρος της Πρέσβεως και της οικογένειάς της ήταν υπεραρκετό, ή, ίσως, από ευγένεια, μη θέλοντας να επισκιάσουν την Πρέσβυ με την βαρυσήμαντη παρουσία τους. Όπως ήταν αναμενόμενο η εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, κάνοντας τα σκουπίδια του τόπου μας, καθώς και την αξεπέραστη φιλοξενία μας, γνωστά στα πέρατα της γης.

Αίγινα - υδροφόραΗ διαδικασία αναπροσανατολισμού και αναμόρφωσης του φετινού φεστιβάλ, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Έτσι, παρόλο που η περσινή τελετή έναρξης κρατήθηκε αυτούσια (επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως), έγινε φέτος μία κρίσιμη προσθήκη: η αναπαράσταση των αρχαίων «Υδροφορίων», όπου, αντί για τις αρχαίες υδροφόρες που «υδροδοτούν» το νησί μας, παρήλασαν οι ημίγυμνοι «υδροφόροι» έφηβοι που μετέφεραν νερό σε παραδοσιακά αιγινήτικα κανάτια. Πέρα από την χρησιμότητά του στην εκπαίδευση της νεολαίας μας στην μεταφορά νερού –τέχνη που θα μας γίνεται όλο και πιο απαραίτητη επί των ημερών της νέας μας δημοτικής αρχής– οι ημιγυμνικοί αυτοί αγώνες, με την ευτελή και ευκαιριακή αρχαιολατρία που εκφράζουν, είναι κορυφαίο παράδειγμα του αισθητικού και πολιτισμικού αχταρμά που επικράτησε φέτος – αυτού, δηλαδή, που με περισσή κομψότητα ο πρόεδρος του δημοτικού μας συμβουλίου αποκάλεσε «εκπληκτικό συνονθύλευμα». Η ίδια τάση ήταν έκδηλη επίσης και στο εικαστικό μέρος του φεστιβάλ, όπου η επιτυχημένη «διαδρομή των καλλιτεχνών» των περασμένων διοργανώσεων ανακυκλώθηκε φέτος ως παρωδία, στερημένη από ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον έστω και κάποιων επισκεπτών της εμπορική έκθεσης της Παραλίας, προς τα ενδότερα της Πόλης. Ακόμη και στην κεντρική εικαστική εκδήλωση του Πύργου του Μάρκελλου τα εξαιρετικά γλυπτά του Ντέιβιντ Κένεντυ πλαισιώθηκαν από εντελώς αταίριαστα και χαμηλότατης ποιότητας ζωγραφικά έργα άλλου καλλιτέχνη, σε μια προσπάθεια εναρμονισμού της έκθεσης με τις φετινές κατευθύνσεις.

ΠερίπτεροΗ ίδια η εμπορική έκθεση έδειξε και αυτή φέτος τα σημάδια της επερχόμενης σκουπιδοποίησης: «Παραδοσιακές» σφυρίχτρες Κοζάνης, διακοσμημένες με στρας, χρυσοποίκιλτα εκκλησιαστικά είδη Γρεβενών, πλανόδιοι έμποροι που άπλωναν την πραμάτεια τους όπου ήθελαν, ύποπτης ποιότητας τροφές, με αποκορύφωμα τους γνωστούς πανηγυριώτικους λουκουμάδες και το δύσοσμο και βλαβερό λάδι τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα –αδιαμφισβήτητης χαμηλής αισθητικής– πλαστικά περίπτερα των προηγούμενων διοργανώσεων που κρατήθηκαν και φέτος ως είχαν, για να «δέσουν» προφανώς με τα καινούργια μόνιμα πλαστικά τσαντήρια των παραλιακών μαγαζιών. Η θεματική της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν επίσης έκδηλη και στην μουσική συναυλία. Ο αντιπεριφεριάρχης Δημήτρης Κατσικάρης έσπευσε πάραυτα να συμμορφωθεί και αυτός με την φετεινή θεματική και ανέσυρε μουσικό σχήμα από τα αζήτητα, το οποίο με αξιοθαύμαστη ευκολία κατάφερε να ανακυκλώσει. Σύμφωνα με έντονη φημολογία, έχει ήδη αρχίσει να αναζητεί πεισματικά τους απογόνους πασίγνωστης ντίβας του καφέ σαντάν, για την συναυλία που θα προσφέρει του χρόνου.

Πρόεδρος ΚΕΔΑΠαρόλα αυτά, στο φεστιβάλ που μόλις τελείωσε, υπήρξαν –ομολογουμένως– και ορισμένες εκδηλώσεις που δεν ευθυγραμμίσθηκαν με την θεματική του σκουπιδιού. Ήταν εκδηλώσεις άμεσα συνδεδεμένες με την προώθηση του φυστικιού, καλά οργανωμένες και επιτυχημένες, όπως π.χ. η παρασκευή του γιγάντιου παστελιού από την Λέσχη Αρχιμαγείρων. Πιστός, όμως, στο πνεύμα των προτάσεών μου, παρενέβη αμέσως ο εξαιρετικά καλλιεργημένος πρόεδρος της ΚΕΔΑ, ο οποίος, επιχείρησε φιλότιμα να ευτελίσει και τις εκδηλώσεις αυτές. Με τις βαρύγδουπες δηλώσεις του –όπου, για παράδειγμα, η δόξα την οποία θα αποφέρει στην Αίγινα το γιγάντιο παστέλι συγκρίνεται με εκείνην της πρώτης πρωτεύουσας– ο χαρισματικός πρόεδρος φρόντισε συστηματικά για την «υγειονομική ταφή» τους.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to 3ο Fistiki Fest: Η συμβολή του Πρώτα η Αίγινα

 1. Μπράβο ρε «φίλε/η» (ανώνυμε) kfr (από το kafros;-)
  έβγαλες όλη την μιζέρια σου !!!! στην επιστέρφουμε .
  … Ώστε από «Fistiki Fest» ήταν «Skoupidi Fest» !!!
  Nα ΄ταν η ζήλια ψώρα , θα γέμιζε όλη η χώρα. …
  Εμείς πάντως, κάναμε το κατα δύναμη, εσύ;
  http://aeginaportal.gr/eidiseis/ekpedefsi/6782–qq-moviemovie.html
  όσο για την Πρέσβυ της Αυστραλίας …. λές και ψέματα* … κρίμα 😦
  http://www.greece.embassy.gov.au/athn/110914-media.html
  http://aeginaportal.gr/ev-zin/161-draseis/6794–aegina-portal-moviemovie.html

  • Πόσες ώρες «Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση» ???? λέω …

  • Ο/Η kfr λέει:

   Αγαπητέ Γρηγόρη, λυπάμαι αλλά το αυτόματο φίλτρο του μπλογκ φαίνεται ότι σε έχει θέσει σε επιτήρηση. Ίσως να φταίει το περιεχόμενο παλαιότερων σχολίων που υπέβαλες στο μπλογκ. Δεν συνηθίζω να αντιδικώ με σχολιαστές των αναρτήσεών μου αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως το ύφος και το επίπεδο της επιχειρηματολογίας σου δείχνει πως διεκδικείς και εσύ επάξια τον χαρακτηρισμό που μου αποδίδεις. Εγώ πάντως προτιμώ να είμαι κάφρος παρά να είμαι ένας άνθρωπος χωρίς χιούμορ ή ένας άνθρωπος που έχει δυσκολίες στην κατανόηση απλών κειμένων τα οποία διαβάζει και σχολιάζει. Έχω όμως μια ένσταση ως προς την ιδιότητα του ψεύτη που τόσο αβασάνιστα μου αποδίδεις: Αντιγράφω από το αδέκαστο Aegina Portal στο οποίο παραπέμπεις:

   Η δράση είχε μάλλον συμβολικό χαρακτήρα καθώς συνέπεσε με το τετραήμερο του 3ου Φεστιβάλ Φιστικιού και δεν μπόρεσε να οργανωθεί με μία μαζικότερη κινητοποίηση από το Δήμο, τουλάχιστον με μεγάλο αριθμό εθελοντών από το νησί και την παροχή περισσότερων μέσων. Την κυρία Μπλούμφιλντ και τους συνεργάτες της συνόδεψαν στην Κολώνα ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Νίκος Οικονόμου και ο υπεύθυνος του γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αίγινας κύριος Γιώργος Καλοκέντρης

   Εσύ τί καταλαβαίνεις; ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες έσπευσαν να πλαισιώσουν την Πρέσβυ;

   Από την οργή σου πάντως καταλαβαίνω ότι πρέπει να είσαι από εκείνους που διαφωνούν με την ιδέα μου να γίνει το Fistiki Fest σκουπίδι. Θέλουμε δεν θέλουμε όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, το πράγμα πάει για εκεί από μόνο του.

   • Αγαπητέ kfr ,
    κατ’ αρχάς , συγνώμη για το κάφρος , [ http://www.slang.gr/lemma/show/kafros_878 ]
    αλλά είναι το λιγότερο άδικο , να μιλάω με κάποιον/α , ανώνυμο μασκοφόρο, που μπορεί να είμαστε γνωστοί ή και φίλοι !!! … και εγώ θα μπορούσα να σχολιάζω ανώνυμα , αλλά δεν θέλω .- )
    Βέβαια με πείραξε το σχόλιό σου , γιατί ασχολούμαι με θέματα περιβάλλοντος και ήμουν μαζί με άλλους στο καθαρισμό της Κολόνας και στην μετά ξενάγησή τους στο Μουσείο μας .
    Πριν την είχαν υποδεχθεί ο Δήμαρχος κ.α. , τους παραχώρησαν περίπτερο κλπ … (άρα … ό.ε.δ. που λέγαμε … )
    Επιπλέον στα πλαίσια του Φ.Φ. , παρουσιάσαμε το 1ο «Οικολογικό Κέντρο Ενέργειας και Ανακύκλωσης», με «Νησίδα Ανακύκλωσης» και “Εκπαιδευτικό Σταθμό Α.Π.Ε.” , το οποίο ήδη βρίσκετε στο 2ο Δημ. Σχολείο , με σκοπό να γίνει, κάτι αντίστοιχο σε καθ’ ένα από τα 20 σχολεία της Αίγινας.
    Αν λοιπόν όλα αυτά τα υποτιμάς … δικό σου το πρόβλημα !

  • Ο/Η σκουπιδοφάγος λέει:

   Αν ήσουνα εσύ εκεί Γρηγόρη μου, τότε το πράγμα αλλάζει….. Κακώς γκρινιάζει ο kfr, τι τον ήθελε το δήμαρχο???

 2. Ο/Η Φίλος του greg λέει:

  Έλεγα κι’ εγώ: Σκουπίδια χωρίς μαλτέζο γίνεται; Δε γίνεται!

 3. Ο/Η Φίλος του greg λέει:

  Θερμή παράκληση προς όλους τους αγανακτησμένους, τους οποίους κατανοώ απολύτως: Όχι διάλογο με τον κ. Μαλτέζο! Κίνδυνος -θάνατος!

 4. Ωχ .. αμάν, τώρα το’δα , ωραίος Φίλος ! , αν και έχει δίκιο , Όχι διάλογο γενικώς ! 🙂
  Όταν και τα αυτιά έχουν τοίχους 🙂 .
  Μούγκα στη Στρούγκα λοιπόν …
  . ναί… Κίνδυνος – Θάνατος! Τρομάξαμε τώρα !
  http://www.google.gr/url?sa=t&source=video&cd=1&sqi=2&ved=0CDcQtwIwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D-irE-ry5gdc&ei=1Yl4TrK0KOuQ4gTarIWVDA&usg=AFQjCNFQNpiKefrEjwMZA0aycLZZd9uQQA&sig2=S7bpvZFwpJzqhf03ylin1Q

 5. Ο/Η ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ λέει:

  ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΘΑΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ.

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΛΑΔΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΦΤΑΙΕΙ

  • Ο/Η επιρρεπής λέει:

   δεν ξερω αν φταιει ο Σακκιωτης, φταιει ομως η οργανωτικη του επιτροπη που εδωσε αδεια στον πανηγυρτζη κατοπιν πιεσεων …. δικων του ….

 7. Ο/Η Φίλος του greg λέει:

  Αν κάποιος γίνεται νούμερο και λένε «μη μιλάτε μαζί του», τότε φταίνε όλα τα αρνιά στη στρούγκα!

 8. Ο/Η και άλλος φίλος του greg λέει:

  Τα καλά παιδιά δεν μιλούν με αγνώστους. ‘Ασε που μπορεί να γίνουν και αγενείς!

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Επιτέλους και ένα post που λέει τα πράγματαε το όνά τους Χωρίς να γλύφει μαγαζάτορες, εθελοντές ή άλλους. Αυτο που πρέπει να αποφασίσουμε είμαι αν θέλουμε μια γιορτή της μελιτζάνας ή κάτι άλλο πιο σύνθετο που θα βοηθήσει περισσότερο από μια απλή αρπαχτή. Αν θέλουμε το 2ο το φεστιβάλ δεν πέτυχε

 10. Ο/Η Γενήτισσα λέει:

  Τί Λωζάνη, τί Κοζάνη!
  Τί ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΕΣΤ, τί ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΦΕΣΤ,που εδώ που τα λέμε εννιά μήνες τώρα πρωταγωνιστεί, κρατά το σκήπτρο του όχι μόνο ψηλά, αλλά πανύψηλα, και όχι μόνο για ένα τριήμερο!!!
  Μήπως, λέω, μήπως αν βάλουμε λίγο παραπάνω τα δυνατά μας, να κάνουμε μια αιτησούλα για κείνο το Γκίνες; Που ξέρεις; το ‘χουμε, που το ‘χουμε…

 11. Ο/Η Παναγιού, αφ' την Αίγενα λέει:

  Απάνου τους, μάτια μου, KFR. Έχεις όλα τα δίκια με το μέρος σου.
  Δε μου λες, κείνο το παιδαρέλι, που ξαμώνει είναι του Θεμιστοκλή; Αφ’ τα καλά μπακάλικα, τότες, με τσικάλια, με κανάτια, με το κουρείο του μπάρμπα Γιώργη του Γιαννούλη…
  Αψύς κι ο Θεμιστοκλής, δε λέω, αλλά τούτο όλο ξαμώνει, μάτια μου… Θα πήρε κι αφ’ το Μαρίνικο…
  Για διόρθωσε με άμα λαθεύω, αλλά όλο με κάτι ντενεκέδες των σκουπιδιώνε με καπάκι, δεν καταγίνεται; Το κρατάνε ακόμα το μπακάλικο;

  • Μια Αιγινήτικη Καλημέρα Παναγιού μ΄ , συ λογάς τον πόνο μου για τον τόπο μας , μιάς και με ξέρεις απο παιδί, τώρα πια έχω και 2 εγγόνια …. μεγαλώνουμε ….
   γιαυτό μην με παρεξηγάς , δεν καταγίνομαι με τα «σκουπίδια», τώρα το λέμε ‘ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» μάτια μου … http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B5%CE%B9%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7
   και έχω πολλά να σου πώ, … αλλά καλύτερα έλα στο δικό μου «Μπακάλικο»
   για την Οικολογική Αίγινα : http://eco-aegina.blogspot.com/
   ή πάρεμε στο τηλέφωνο …
   Φιλιά

   ΥΓ.: Για τον παπού τον Ευάγγελο Μαρίνη του Χαραλάμπους , ψάξε θα βρείς πολλά , μακάρι να του έμοιαζα.

   • Ο/Η Παναγιού, αφ' την Αίγενα λέει:

    Να με συμπαθάς, μάτια μου, εγώ ενόμιζα ότι ήσουνα εκεί κοντά στα 25 με 30 χρόνια και συ μου γράφεις ότι έχεις και εγγόνια. Να ζήσετε. Ελόγου μου με δύο κοπέλες που έκαμα, έχω τρία εγγόνια. Γράφεις ότι έχετε ακόμα το μπακάλικο. Καλές δουλειές, μάτια μου. Μόνο να μη ξαμώνεις… Ο πελάτης θέλει με το μέλι… θέλει τον τρόπο του…
    Αφού έχεις και εγγόνια θα είσαι και μεγαλούτσικος…για τούτο και πρέπει να λογιάζεις και μια και δυο, ότι λες. Άνθρωποι της ηλικίας μας (εγώ αφ’ τον αλωνάρη τα πιασα τα 72), πρέπει να τα μετράμε τα λόγια μας.

   • » Όπου αγαπάς μην πολυπάς
    κι αν πολυπάς, μην πολυκάτσεις
    κι αν πολυκάτσεις, μην πολυμιλείς
    κι αν πολυμιλείς να κατέχεις ήντα λες…»

 12. Ο/Η Αλανιάρα Σκουπιδιάρα λέει:

  Πως δεν το σκεφτήκαμε?? Του χρόνου να κάνουμε το ψηλότερο βουνό από σκουπίδια για το Γκίνες!!!! Άσε που έχουμε και εκείνο στο Λεόντι…. Τι υψόμετρο έχει??? Μήπως εκείνος ο Γκρεγκ μπορεί να μας ενημερώσει???

 13. Ο/Η φίλος του greg λέει:

  Eγώ σας προειδοποίησα, μην ανοίγετε διάλογο με τον greg. Ο άνθρωπος γι’ αυτό ζει. Για να του πιάσει κάποιος κουβέντα. Αλλά από ξεμωραμένες γριές τι να περιμένεις!

 14. Μαθαίνω ότι ο Κατσικάρης έχει βάλει ανθρώπους του να ψάχνουν στο Ληξιαρχείο για τους εγγύτερους συγγενείς και τους απογόνους της τραγουδίστριας της νίκης, της μεγάλης Σοφίας Βέμπο, για να δημιουργήσει ένα νέο μουσικό σχήμα για την συναυλία του 4ου ΦΦ του χρόνου.

 15. Ο/Η AOYA λέει:

  Εμένα τώρα γιατί μου έρχεται εμετός ?Από το ξύλο που έφαγα? Από τους λουκουμάδες ? Από το παστέλι ?Από τα πολλά σκουπίδια εκεί έξω ή από τα σκουπίδια που γράφονται εδώ μέσα ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s