Βασανιστικό ερώτημα της Εμβόλιμης: Αν δηλαδή ξαναφύγω διακοπές θα την βουλιάξετε την Αίγινα τελείως;

Δεν θέλω να το παινευτώ, αλλά με τα εμβόλιμα κείμενά μου, τόσο καιρό στο Αίγινα Φέρστ, νομίζω πως επιτελούσα μεγάλο έργο. Δεν λέω, το μπλογκ έχει εκλεκτούς συνεργάτες, αλλά είναι όλοι τους άτεγκτοι. Δεν νιώθουν την αγάπη για τον συνάνθρωπο, Γενίτη ή ξένο, που με κάνει ακόμη και την κριτική μου για τους άρχοντες του Δήμου μας να την εκφράζω με έναν τρόπο γλυκό και πολιτισμένο, χωρίς να ντρέπομαι να πω και τον καλό μου λόγο. Είπα λοιπόν φέτος το καλοκαίρι να πάω επιτέλους ένα ταξίδι στη θεία μου τη Μάρτζυ –τη Μαρδικούλα δηλαδή– στην Αυστραλία. Μείνανε, όμως, όπως φαίνεται, οι δημοτικοί μας άρχοντες και οι παρατρεχάμενοί τους χωρίς την καλή μου την κουβέντα, με όλους τους μπλόγκερς και τους δημοσιογράφους της Αίγινας να τους κατακεραυνώνουν και μόνο τον Γιάννη τον Προβή να τους υποστηρίζει. Θέλανε κι άλλο οι άνθρωποι για να τους τη βαρέσει; Δεν πρόλαβα να φύγω και αρχίσανε αμέσως –όπως μαθαίνω– τα τρελά: τι παραιτήσεις, τι μίση, τι λειψυδρίες, τι προεδρομαχίες, τι προσλήψεις, τι σκουπίδια, τι συντροφικά μαχαιρώματα, τι ανεξαρτητοποιήσεις, τι βίντεο-μνημόσυνα, τι τράβηγμα χαλιού κάτω απ’ τα πόδια (ή μάλλον «πάνας»), τι χάλια… Αφού τα ξέρετε… Να μη σας τα λέω και εγώ τώρα… Και άρχισε μετά το παραλήρημα… «Νοητικό κεφάλαιο» ο Δήμαρχος; «Αστροφυσικοί που μελετούν το φως της Αίγινας» η Πρόεδρος! Άσε αυτό με την κεραία… Να δείτε που σε λίγο θ’ αρχίσει να μιλάει για UFO και για απαγωγές από εξωγήινους. Και τώρα προσβλήθηκε κι εκείνο το καλό παιδί, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου… Έγραψε μια επιστολή στην Καθημερινή, τη βάφτισε άρθρο, και κάλεσε όλη την Ελλάδα στο «εκπληκτικό συνονθύλευμα πολιτιστικών εκδηλώσεων» της Γιορτής του Φιστικιού! Τόση πόρωση! Μήπως όμως αυτό τα εξηγεί όλα; Αν τώρα πια θεωρούν το συνονθύλευμα κάτι καλό, αν ο στόχος τους είναι πλέον να κάνουν την Αίγινα ένα συνονθύλευμα, τότε δεν είναι να απορεί κανείς με την κατρακύλα… Εγώ όμως, αισθάνομαι υπεύθυνη. Πολλά κι επίμονα τα ερωτήματα που με βασανίζουν… Είναι ποτέ δυνατόν να συμβαίνουνε αυτά τα πράγματα; Έφυγα και εγώ σαν άνθρωπος δυόμισι μήνες διακοπές και κοντεύει να βουλιάξει η Αίγινα; Πρέπει δηλαδή να είμαι συνέχεια εδώ να σας προσέχω; Πάντως να μη μου λέτε μετά πως δεν σας είχα προειδοποιήσει. Κανονίστε την πορεία σας: εγώ μετά το Φιστίκι Φεστ θα ξαναφύγω! Είναι πολύ κουραστικό να σας προσέχω βρε παιδί μου! Δεν αντέχω!

Η Εμβόλιμη

Aside | This entry was posted in Συνεργασίες, Σημειώματα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Βασανιστικό ερώτημα της Εμβόλιμης: Αν δηλαδή ξαναφύγω διακοπές θα την βουλιάξετε την Αίγινα τελείως;

 1. Ο/Η Ντάρια λέει:

  Καλώς τηνα τη φιλενάδα!!! Πάντοτε με το γλυκό το λόγο στα χείλη!!! Καλά τα καγκουρό;

 2. Ο/Η Φίλος (των αλμάτων ...κάθε είδους) λέει:

  Καλά, αλλά να δεις τα κουγκαρ πώς πηδάνε!

 3. Ο/Η απόστολος π. λέει:

  Κοσμοϊστορικά γεγονότα συμβαίνουν στην νήσο της φαιδρής πιστακιάς: Η Εμβόλιμη επιστρέφει εσπευσμένα από την Αυστραλία, η «Γενίτικη Χελώνα» αφυπνίζεται από μακρά χειμερία, εαρινή και θερινή νάρκη… Τί να πω… μακάρι να μας βγουν σε καλό όλα αυτά…

 4. Ο/Η Παναγιού, αφ' την Αίγενα λέει:

  Ωχού, μάτια μου, και που να το ‘ξερα όπου θα επήγαινες στην παλαιά μου φιλενάδα, τη Μαρδίτσα!
  Μετά από 60 χρόνους μαθαίνω ότι είναι καλά. Να ‘σαι καλά κι εσύ κοπέλα μου!
  Άμα όμως είχαμε κάνει τη γνώρα μας από πρωτύτερα κάτι τις θα της επήγαινες για χαιρετίσματα από μένανε. Θα της έλεγες ακόμη ότι εδώ εξυπνήσαμε και μεις με τούτα τα μαραφέτια και έτσι αμέσως εδιάβασα για όλα σου τα νέα! Πού να διείς φάισμπουκ, πού διεις λάικε και τουίτερι! Εγώ αμέσως καταπιάστηκα με δαύτα και δεν ημπορεί κανένας να με ξεγελάσει.
  Όσο για το δήμαρχο τί να σου ειπώ. Είναι και κοντός. Άλλο πράμα βρε παιδί μου, ένας αψηλός! Έχει άλλη θεωρία. Τονε σκιάζει τον άλλονε όταν του μιλεί. Μετά είναι και το άλλο. Μιλάει ακαταλαβίστικα… Τί να ειπώ, άμα δεν το κάνει εξεπίτηδες για να μας μπουρδουκλώσει, τότες δεν ηξέρει το δόλιο τί του γίνεται. Αυτά όμως, μάτια μου, και το ένα και το άλλο δεν μας εκάνουνε καθόλου μα καθόλου καλό στο νησί…
  Και άκου να σου ειπώ μέγα μυστικό και να το ξέρεις μοναχά εσύ και μή σε πάρει μήτε η πάντα σου είδηση, που λέει ο λόγος: Η πάνα με τα φιστίκια τραβήχτηκε εξεπίτηδες για να πέσει άτσαλα η έρμη η Ελένη. Η Μαρδίτσα θα τηνε θυμάται από τότες που επηγαίναμε στο κλησσιδάκι των Αγίων Θεοδώρωνε, για τη λειτουργία, στο χτήμα της. Άμα της ειπείς ότι είναι η ανηψά του ναύαρχου του κυρ Στέλιου του Καναβαριώτη, θα τηνε φέρει με νου της. Τώρα τηνε λένε Κυπραίου, δεν ξέρω άμα τηνε είχε προκάνει έτσι η Μαρδίτσα.
  Τηνε σακατέψανε που λες τη γυναίκα, και τώρα πάει στις γιορτές με δεκανίκια!!! Φτου στον κόρφο μας! Θέλω να γνωριστούμε για να σου τα λέω από πρώτο χέρι τα εδικά μας συμβάντα εδώ, γιατί απ’ ότι δείχνουνε τα πράματα ή δε σου τα λένε όλα, ή είναι σεβαστικοί και δεν ηθέλουνε να βγάζουνε τ’ άπλυτα στη φόρα.
  Σ’αφήνω τώρα, γιατί μου κάνουνε τσατ… Και ότι είπαμε, μάτια μου, νερό κι αλάτι! Την ευχή μου!

  • Ο/Η η... παρα-μορφωμένη λέει:

   Αγαπητή Παναγιού,
   Λυπάμαι πραγματικά που αναφέρεις ότι ο δήμαρχός μας μιλά ακαταλαβίστικα. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι είναι άριστος γνώστης των Ελληνικών και όλοι οι Αιγινήτες κρεμόμαστε κυριολεκτικά απ’ τα χείλη του σε κάθε δημόσια εμφάνισή του.
   Και για να σου αποδείξω το πόσο μεγάλος είναι σου παραθέτω αυτούσια μια φράση του από την ομιλία του χθες στο παλκοσένικο της γιορτής του φιστικιού:
   «η ανάδειξη τέτοιων συμπτωμάτων ιστορικότητας του νησιού μας έχουνε να κάνουν και υπηρετούνε προοπτικά την ανάπτυξη και την πρόοδο του ιστορικού μας νησιού».
   Αμ πως!!!

   • Ο/Η Παναγιού, αφ' την Αίγενα λέει:

    Και δεν μου λες, μάτια μου, που να σε χαρούνε οι γονέοι σου, κατάλαβες εσύ τίποτα με όλα τούτα που αράδιασε; Τούτος, μάτια μου, θέλει διορμηνέα!
    Όμως για να πούμε και του στραβού το δίκιο, κείνο το άλλο παιδαρέλι τα είπε μου είπανε καλύτερα. Μίλησε λέει για την Αίγενα που τηνε ξέρει η ανθρωπότη γιατί είναι Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδας και τώρα θα τηνε κάνουνε πάλι πρώτη, λέει, αλλά ετούτη τη φορά από το παστέλι με φιστίκια που θα έχει τέτοιο μάκρος, κάπου 45μέτρα (μετά συγχωρήσεως κιόλα) που θα τρομάξει όλη την ανθρωπότη!!!

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους:
  α) Μας έλειψες,
  β) καλώς μας ξανάρθες,
  γ) δυστυχώς και για σένα αγαπητή μας Εμβόλιμη, που έχασες πολλά επεισόδια, αλλά και για μας που τα βιώνουμε, τα πράγματα είναι τόσο χάλια, όσο δεν ήτανε ποτέ στην Αίγινα, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά.
  Αυτό το «συνονθύλευμα» που με τόσο καμάρι ο νεαρός πρόεδρος του Δ.Σ.του Δήμου μας, αναφέρει, αφορά εμμέσως πλην σαφώς, τα μέλη της συμπολίτευσης αλλά και τα…έργα τους!!!
  Δυστυχώς, φίλη Εμβόλιμη, η Αίγινα μας, είναι ένα πολύ άτυχο νησί, παρ’ όλες τις ομορφιές του!
  Τί να την κάνεις όμως την υπομονή, μέχρι να λήξει η θητεία μιας αναποτελεσματικής Δημ. Αρχής;
  Το κακό, δυστυχώς, έχει ήδη γίνει… Και δυο φορές δυστυχώς, γιατί με τη φόρα που έχουν πάρει, το μόνο που στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει, θα είναι… κέραμοι και λίθοι ατάκτως ερριμένοι!!!

 6. Ο/Η ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ λέει:

  Έλα βρε κορίτσι μου, και κόντεψα να πάθω! Τον ατελείωτο είχε το ταξίδι σου! Να μου πεις δεν ήτανε κανα δυο ώρες απόσταση, άντε και μισή μέρα! Αυστραλία είναι αυτή! Κι ούτε είχα την απαίτηση να με ειδοποιήσεις ακόμα και για την ώρα που θα έφτανες. Καλά που μπήκα internet να δω δρομολόγια για Αίγινα, και με πρόφτασε για την άφιξή σου (αλλά και την πίκρα σου), το ΑΙΓΙΝΑ ΦΕΡΣΤ! Άσε να τα πούμε από κοντά, γιατί στο νησί έχουνε γίνει πράματα και θάματα!
  Άμα δεις την πρόεδρο του Φ.Φ με τις πατερίτσες, μη ξαφνιαστείς. Της τραβήξανε, λέει, την πάνα οι εργάτες, που έριχνε μαζί τους φιστίκια, έπεσε, τραβήχτηκε (κι όπως λέει κι η κυρά Ρήναινα: «ο γέρος, παιδάκι μου, ή από χέ…ο, ή από πέσιμο), να τα τώρα τα νόστιμα. Ευτυχώς, που έγιναν έτσι, για να μη πέσουνε πάνω μου οι υποψίες για γρουσουζιές και ματιάσματα! Εξ άλλου εγώ έλειπα και φτάνω απόψε. Παρασκευή, βλέπεις. Αφού μας βγήκε το όνομα… ας το κρατήσουμε!!!
  Τα δρομολόγια για σήμερα απόγευμα απ’ ότι είδα, είναι: ΝΕΦΕΛΗ 5:20, ΠΟΣΕΙΔΩΝ 6:35, ΑΠΟΛΛΩΝ 7:20
  Άντε βρε, και καλή αντάμωση!

 7. Ο/Η Ανώνυμος πρώην αναγνώστης σας λέει:

  Επέστρεψε η Εμβόλιμη και έριξε κατακόρυφα την ποιότητα του blog . Είναι αυτό επίπεδο ? Ούτε μια πλήρη λίστα με τα δρομολόγια των πλοίων δεν μπορείτε να βάλετε πια ! Νισάφι !

  • Ο/Η ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ λέει:

   Καλημέρα, φίλε. Μετά από τόσο νταβαντούρι με Πάριο από το πρωΐ μέχρι το βράδυ, με πλαστικούρα και σφυρίχτρες από τα Γρεβενά, πού να μείνει χρόνος αλλά και όρεξη να μπεις στο ιντερνετ και να ενημερωθείς!
   Σήμερα που μπήκα λοιπόν, διάβασα αυτά που έγραψες και θέλω να διορθώσω κάτι:
   Η Εμβόλιμη είναι άλλη, (φίλη μου καρδιακή βέβαια), και άλλη η Ματίνα Παρασκευά, εγώ δηλαδή. Εγώ της έστειλα και τα δρομολόγια για να ξέρει τις πιθανές ώρες άφιξής μου, γιατί δεν την έβρισκα στο τηλέφωνο.

 8. Ο/Η Σύμφυρμα λέει:

  Μη συνω[ν]στίζεσθε. Όλοι θα πάρετε από αυτό το εκπληκτικό συνονθύλευμα…….

 9. Ο/Η Αζώρ λέει:

  συνονθύλευμα το [sinonθílevma] : συσσώρευση ετερόκλητων πραγμάτων ή στοιχείων χωρίς οργανική σύνδεση: Tο σύγγραμμά του είναι ένα ~ από ανακοινώσεις και άρθρα ξένων επιστημόνων.

  [λόγ. συν- ελνστ. ὀνθυλεύ(ω) `βάζω γέμιση σε κρέας΄ -μα]

  πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, http://www.greek-language.g

  • Ο/Η λεξιλάγνος λέει:

   Και ο Μπαμπινιώτης:
    
   συνονθύλευμα (το) [1851] {συνονθυλεύμ-ατος | -ατα,-άτων} σύνολο στοιχείων που έχουν ανακατευτεί μεταξύ τους, χωρίς να τα συνδέουν κοινά χαρακτηριστικά: ένα ~ ετερόκλιτων αντικειμένων αποτελούσε τη διακόσμηση τού δωματίου || ~ ξένων | αναφομοίωτων ιδεών ΣΥΝ. σύμφυρμα. > ΣΧΟΛΙΟ λ. εκφραστικός.
    
   εκφραστικές λέξεις. Στη γλώσσα χρησιμοποιούμε συχνά λέξεις που από τη φθογγική τους σύσταση παράγουν ένα ιδιαίτερα εκφραστικό ηχητικό και σημασιολογικό αποτέλεσμα. Τις λέξεις αυτές τις ονομάζουμε εκφραστικές λέξεις (expressive forms/words) και τις χρησιμοποιούμε κυρίως στον άτυπο και απλούστερο καθημερινό λόγο, στη βιωματική επικοινωνία που επιδιώκει την εκφραστικότητα. Μεταξύ πολλών άλλων, τέτοιες λέξεις στην ομιλούμενη είναι λ.χ. οι ξένης προέλευσης λέξεις αχταρμάς και χαβαλές, με εκφραστική, ευρύτερη και απροσδιόριστη σημασία, που τις καθιστά κατάλληλες για πολλές χρήσεις, αλλά και ελληνικές λέξεις όπως ανακατωσούρα ή συνονθύλευμα ή χαμός. Η παρουσία υγρών, έρρινων και λαρυγγικών συμφώνων στη λέξη φαίνεται ότι ενεργεί συναισθησιακά (με ανάλογους λεκτικούς συνειρμούς), προσδίδοντας μεγαλύτερη εκφραστικότητα στη χρήση των λέξεων.

   Έτσι για να μαθαίνουμε και κάτι….

   • Ο/Η ΑΦΑΣΙΑ λέει:

    Πέτρο, μια φιλική συμβουλή: Τα υγρά, τα έρρινα και τα λαρυγγικά σου την κάνανε τη ζημιά. Άσε λοιπόν τους λαρυγγισμούς και περιορίσου στις λέξεις που γνωρίζεις καλά γιατί αλλιώς σου βγαίνει το κείμενο αχταρμάς. Και μετά όλοι κάνουνε μαζί σου χαβαλέ και γίνεται μεγάλη ανακατωσούρα – με μια λέξη, χαμός !!!

  • Ο/Η Αλεξία λέει:

   Ήθελα και εγώ να προσθέσω τον σχολιασμό μου αλλά δεν αδειάζω! Αποσυνδέω τον υπολογιστή και σπεύδω να βοηθήσω την μητέρα να ονθυλεύσει τις τομάτες. Επανέρχομαι το ταχύτερον δυνατόν.

 10. Ο/Η Αβαβάς λέει:

  Το καλάμι του Πετράκη μακραίνει καθημερινά. Να δω στο τέλος που θα το παρκάρει.

 11. Ο/Η Αζώρ λέει:

  Αν και ημίαιμος ών, εν τούτοις ως φαίνεται κάποιο παϊδι μου έχει καταγωγή απο λαγωνικό και κατάφερα να ανακαλύψω την τροποποιημένη εκδοχή της σημαίας της Αίγινας που η διοίκηση του Δήμου προτείνει να ισχύει απο εσπέρας της 18ης Σεπτεμβρίου 2011:
  Σημαία Αίγινας

  • Ο/Η Είδα φως και μπήκα λέει:

   Εγώ πάλι προτείνω να μπει στη σημαία και μια κεραία που θα συμβολίζει τις θαυμαστές και ανεξήγητες ιδιότητες του Φωτός της Αίγινας

   • Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

    Αν αγαπητέ/η, πιστεύεις πως η κεραία που προτείνεις μπορεί να βοηθήσει τους «αστροφυσικούς ή έστω τους… αστροφιστικούς (λόγω Φ.Φ), που μελετούν το Φως της Αίγινας, ιστορική ρύσις της Προέδρου, ή το «Νοητικό Κεφάλαιο» του Δημάρχου, άλλη σοφότατη και ανεπανάληπτη… δημαρχιακή έκφραση, τότε μη καθόμαστε καθόλου. Να ειδοποιηθεί πάραυτα το… ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ να αναλάβει επιτέλους δράση αλλά και την πρώτη προς όφελος του Δήμου δαπάνη.

 12. Ο/Η Φίλος του festival λέει:

  Αγανακτισμένε, για «ρήση» πρόκειται!

  • Ο/Η Αγανακτισμένος Αιγινήτης λέει:

   Φίλε, ζητώ συγνώμη. Τέτοιο λάθος όντως απαράδεκτο. Διόλου δεν θα ήθελα να δικαιολογηθώ πως φταίει π.χ. η σύγχυση που μας προκαλούν με την προφορική ή την γραπτή τους σύνταξη οι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης… Μακριά από μένα αυτά… Ούτε θα επικαλεστώ το «δαίμονα του τυπογραφείου»…. Μα ούτε και για το φίλο που επιμένει να γράφει το φιστίκι με υ στο φυ… Μακριά, όπως είπα από μένα όλα αυτά…

 13. Ο/Η [αστρο]φίστικος λέει:

  Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ οργανώνει μαθήματα ελληνικών για να βοηθήσει τους συναδέλφους του. Ξεκίνησε να διδάσκει ο ίδιος χθες με τον λόγο του στο FF, ένα μνημείο ρητορικής τέχνης….

 14. Ο/Η Φίλος του festival λέει:

  Το «φυστίκι» μάλλον είναι λάθος, αν η λέξη βγαίνει από την πιστακία (φιστικιά). Έχει όμως ιστορικές ρίζες, κάποιοι παλιά το έγραφαν με «υ». Πάντως, η σύγχυση από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των τοπικών κυβερνητών, είναι απολύτως κατανοητή και αποδεκτή. Το κακό είναι ότι αυτά έρχονται ύπουλα και απροειδοποίητα. Του Βενιζέλου, σου έρχονται όταν είσαι καλά δεμένος στην καρέκλα σου για το δελτίο ειδήσεων. Των τοπικών, μπορεί να σου έρθουν εκεί που αμέριμνος μασουλάς το παστέλι σου εν μέσω παραλιακής…

 15. Ο/Η Φίλος του φιστικοπαστελιού λέει:

  Δεν ξέρω πώς θα σας φανεί εσάς αλλά εγώ το διάβασα στο blog aiakosrex και σας το μεταφέρω, είναι σχετικό με τη διαφήμιση που έγινε για το φιστικοπαστέλι:
  «Ο θείος μου άκουσε τα μεγάφωνα, πήρε τη φαμίλια και τα εγγόνια, κατεβήκανε κάτω και την κάνανε ταράτσα! Τρώγανε από τις οκτώ μέχρι τις δέκα και μισή το βράδυ. Τούμπανο τα γύρισε στο σπίτι. Αυτοί περάσανε καλά αλλά τα παιδιά ξερνάγανε όλη νύχτα, πάνω από είκοσι κομμάτια θα είχανε φάει. Και λέγανε να ψηφίσουνε τον ταχυδρόμο αλλά τώρα το ξανασκέφτονται!»
  Εσείς παστέλι δοκιμάσατε;

 16. Ο/Η ντάρια λέει:

  Κύριε είστε εγκάθετος: το παστέλι ήταν μούρλια!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s