Ο τόνος, ο… ήχος και το ύφος…

Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας - Αίθουσα ΣυνεδριάσεωνH ανεξαρτητοποίηση του Χαράλαμπου Μαράκη από το συνδυασμό της Δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί», τάραξε τα νερά της Αίγινας. Μιας Αίγινας που ακόμα στ’ αυτιά της βουΐζει ο μπαλκονάτος λόγος με τις άπειρες υποσχέσεις του κ. Σάκη Σακκιώτη, νικητή των Δημοτικών εκλογών. Εδώ πια δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στις παροιμίες για άλλοθι όπως: «Και οι τοίχοι έχουν αυτιά» ή «Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει». Το πράγμα μιλάει δυστυχώς από μόνο του…

«…Με αίσθημα ευθύνης, πίστη στις αρχές και τις αξίες, όπως η τιμή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν…», γράφει ο ανεξάρτητος πλέον σύμβουλος Χαράλαμπος Μαράκης, που δεν μπόρεσε να δεχτεί τον τόνο, τον… ήχο και το ύφος, των όσων του απηύθυνε ο Δήμαρχος, στους ενδοιασμούς που είχε ό δημοτικός σύμβουλος σε ό,τι αφορούσε το δάνειο. Ένα δάνειο που μετά μανίας καταψήφιζε ο ίδιος ο Δήμαρχος από τη θέση της αντιπολίτευσης λίγους μήνες πριν!

Δημαρχείο Αίγινας«Θα έρθεις και θα ψηφίσεις αυτό που θέλω εγώ, και όχι ό,τι θέλεις εσύ…», του φώναζε, καθώς χτύπησε τη γροθιά του στο γραφείο κουνώντας το δάχτυλό του προς τον έκπληκτο δημοτικό του σύμβουλο, στο προσυμβούλιο για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Σεπτεμβρίου 2011, μπροστά σε όλους τους συναδέλφους της συμπολίτευσης, αλλά και μπροστά στην ειδική σύμβουλο επί των δημοσίων σχέσεων για την οποία και το θέμα υπ’ αριθμόν 4 της ημερήσιας διάταξης: «Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού»!

Κανένας άραγε δεν αντέδρασε για την παρουσία της, για το μέγα, το μέγιστο, ηθικό θέμα που προέκυπτε με την παρουσία της; Κανένας δεν αντέδρασε όταν ο Δήμαρχος ευτέλιζε τον δάσκαλο Μπάμπη Μαράκη; Ούτε καν οι δύο  συνάδελφοι, της… πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης; Για τους άλλους, της δευτεροβάθμιας, δεν μπορείς να έχεις απαίτηση. Αυτοί είναι της… ανωτέρας!

Πέρα από το θέμα της ηθικής τάξης που μπαίνει επιτακτικά εδώ, μπαίνουν και τα χίλια δυο ερωτήματα για τον τρόπο της αντιμετώπισης των προβλημάτων, μετά από τέτοιες συμπεριφορές… «ανωτάτων» αρχόντων! (Φιστίκι Φεστ, και άλλα, και άλλα…)

Μα κανένας, φίλοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν μίλησε μετά από τέτοια συμπεριφορά; Για τον δάσκαλο, Μπάμπη Μαράκη; Τον φίλο και πατριώτη Μπάμπη Μαράκη;  Ναι τον πατριώτη, κι ας είναι γέννημα θρέμμα της Κρήτης! Που όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, στους «Όλοι Μαζί», ήταν αρκετοί εκείνοι που άλλαξαν «γνώμη» ή… πεποιθήσεις, διαφοροποιήθηκαν και ψήφισαν εκεί που ήταν ο δάσκαλος! «Δεν πάει, μωρέ, το χέρι μου να ψευτίσω το δάσκαλο». Τον δάσκαλο, που σαν βλέπει μαθήτριά του,  μαθητή του, να προοδεύει στον όποιο χώρο να λέει συγκινημένος: «…δικό μου παιδί και τούτο…»! Τον δάσκαλο που είχε αναλάβει και την «ειδική τάξη» του Α΄ Δημοτικού Σχολείου! Τον δάσκαλο που ποτέ δεν είδαν αγριεμένο οι μαθητές του!

Δεν πρόκειται να ξεχάσω τις παρακλήσεις αλλά και την απογοήτευση των μαθητών του, όταν έμαθαν ότι δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε την απόφαση του γραφείου εκπαίδευσης, όταν μας τον πήρε από το Α΄ Δημοτικό Σχολείο και τον πήγε στο Β΄. (Έτσι του έμεινε και ο χαρακτηρισμός που του έδωσα χαριτολογώντας: «αρνησίπατρις»!)

Κατάθεση ψυχής για τον άνθρωπο, τον δάσκαλο, το φίλο… Όσο μπορούσα λιγότερα… και έχω να σας πω, πως μαζί με μένα, πειράχτηκαν πάρα πολλοί από τούτη τη συμπεριφορά… Στον μικρό μας χώρο, την Αίγινά μας, που γνωρίζει ο ένας τον άλλον –ακόμα και τους Παρασκευάδες μας– το μεγαλείο της ψυχής, δεν βγαίνει μόνο από την εικόνα που έχει κρατήσει για μας η καλή θεια Κατίνα, ή η θεια Αννέτα, όταν μας είδε μια φορά να παίζουμε μπάλα ξυπόλυτοι με κοντά παντελονάκια…

Και παραφράζοντας το τραγούδι, «Το μεγαλείο της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα…», σημειώνω πως ή το ’χεις, ή δεν το ’χεις. Δεν αποκτάται με την άνοδο στον όποιο… θώκο!

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Ο τόνος, ο… ήχος και το ύφος…

 1. Παράθεμα: σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας » Blog Archive » ποιο το όφελος;

 2. Ο/Η Φίλος της αλήθειας λέει:

  Ας σκεφτούμε μόνο αυτό: Ο δήμαρχος καλεί το κρινόμενο πρόσωπο στο προσυμβούλιο και δεν βρίσκεται ένας να του πει «τι δουλειά έχει εδώ;» (η κ. Κανελά ιδίως;). Η πρόσκληση από το δήμαρχο ήταν πράξη αηδής και εκβιαστική. Τα υπόλοιπα είναι θέμα προσωπικής ευθιξίας. Φαίνεται ότι -προς το παρόν- μόνο ένας είχε το φιλότιμο. Πιθανώς θα ακολουθήσουν και άλλοι.

 3. Ο/Η Ο συστηματικός λέει:

  Μαχητική η πρωτοεμφανιζόμενη, απ’ όσο θυμάμαι, Οινώνη, αλλά γράφει μεγάλες αλήθειες….

 4. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  «Όσο καιρό θερίζαμε, Βασίλη κυρ Βασίλη. Και σαν αποθερίσαμε: πού σ’ είδα βρε κασίδη;»
  Λυπηρό και κατακριτέο! Ή ο καιρός που έχει λείψει από την Αίγινα (άρα έχει χάσει επεισόδια ο Δήμαρχος), ή η ανασφάλεια του, ή οι κακοί του «συμβουλάτορες», με την τελευταία του πράξη έδειξε πόσο ανώριμος στα περί διοίκησης είναι. Κι αν θέλει να φάει το κεφάλι του, ούτε που μας νοιάζει. Το κακό είναι ότι ήρθε για να κάνει τη ζημιά του στην Αίγινα, κι ούτε που το καταλαβαίνει.
  Πρέπει να βρέξεις κ..ο, για να πιάσεις ψάρια, αγαπητέ μου! Για σένα τα πιάσανε άλλοι, στα ψήσανε στα μασήσανε… έ, τι άλλο να σου κάνανε; Έλεος!!!

  • Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

   Το κακό είναι ότι κατάφερε πολλούς να πείσει και τελικά να εκλεγεί δήμαρχος, προβάλλοντας την «υπερεπαρκή» γνώση και εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά! Ας όψονται οι πεισθέντες που πήραν στο λαιμό τους τους υπόλοιπους και την Αίγινα!!!

 5. Ο/Η ΑΔΑΗΣ λέει:

  Ευτυχώς που διάβασα την ιστορική φράση του Δημάρχου προς Χαράλαμπο Μαράκη «…θα ψηφίσεις αυτό που θέλω εγώ, όχι αυτό που θέλεις εσύ!», και στο ΑΙΓΙΝΑ-NEW, και έτσι το… εμπέδωσα!
  Τί έγινε, βρε παιδιά; Μα δεν είναι να λείψει κανείς ούτε μήνα από τούτο το νησί; Μπάχαλο μου τα κάνατε! Και συ βρε καλό μου, τίποτα δεν θυμάσαι; Με 900 προβατάκια που σου ρίξαμε τη δεύτερη Κυριακή, που δεν είχε ματαγίνει, (Αχ, βρε Τάκη! Αχ, βρε Τάκη!), νόμισες πως έδεσες το γάίδαρο κι όλα θα παγαίνανε πρίμα;
  Αμ, δε!!! Μα και συ βρε καλό μου, ποτισμένο με τα νάματα της αριστεράς όσο ζούσες μακριά μας, τί σου ‘ρθε να κουνάς το δάχτυλο μπροστά στο πρόσωπο του φίλου και συναγωνιστή; Α, πα, πα, πα, πα! Περάστε όπως, όπως, μέχρι να τελειώσει ο προκαθορισμένος χρόνος και πάτε να ησυχάσετε στα σπιτάκια σας… Αυτά τα αθλήματα είναι για πιο νέους-όπως λέει και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού-, και σεις για τη νέα πενταετία άλλοι θα πιάνουνε τα 70 κι άλλοι θα τα ξεπερνάνε…

 6. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  «Και να, αδερφέ μου,
  που μάθαμε να κουβεντιάζουμε
  ήσυχα, ήσυχα κι απλά.
  Καταλαβαινόμαστε τώρα
  δε χρειάζονται περσότερα.
  […] έτσι για να λέμε πια
  τα σύκα-σύκα
  και τη σκάφη-σκάφη. (Γ.Ρίτσος)
  Τί σας έλεγα τη δεύτερη Κυριακή;» Να την ακούτε την Υβέτ», όπως έλεγε και το ανάλογο σλόγκαν!!!

 7. Ο/Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ λέει:

  Λέει ο φίλος Άκοπος στην ανάρτησή του «Ας ξεχάσουμε το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»…, αναφερόμενος στην συμπεριφορά του Δημάρχου προς τον Χαρ. Μαράκη, «… δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση να οδηγείται κανείς σε αυταρχικότητα και αλαζονεία»
  Πόσοι δεν χαρακτήρισαν την προηγούμενη Δημ. Αρχή με τους πιο πάνω χαρακτηρισμούς! Κι όλ’ αυτά γιατί δεν έτρεχαν από καφενείο σε καφενείο να καλημερίζουν άπειρες φορές την ημέρα. Όταν λαϊκίζεις και σπας τη μέση σου ως άλλος Χατζιαβάτης, είσαι… αποδεκτός!
  Τί με νοιάζει εμένα αν εσύ κάνεις έργο σε βάθος χρόνου; Φόραγες κοντό παντελονάκι; Έπαιξες ξυπόλυτος ποδόσφαιρο όπως σε καμάρωνε η θεια Κατίνα (και μας το θύμισε η Οινώνη); Αυτό μετράει, φίλε μου, σήμερα. Τί με νοιάζει εμένα αν έδινες τους μισθούς σου για τις ανάγκες μου; Τί με νοιάζει εμένα που έδωσες τα δικά σου χρήματα να τελειώσεις το σχολείο για να πηγαίνουν τα παιδιά όλα σε πρωϊνό σχολείο; Δεν έχω παιδιά μικρά! Σκασίλα μου για τους άλλους!
  Δεν έπαιζες μικρός στη γειτονιά. Δεν πότιζε τις ουρές των καραβιών ο συγγενής σου με το δίσκο γεμάτο νερά. Και περίμενες να κερδίσεις τις εκλογές; Εμ, γιαυτό έχασες!

 8. Ο/Η Αζώρ λέει:

  Το ποντίκι που βρυχάται

 9. Ο/Η ακατανόμαστος λέει:

  Ακούω ότι έρχεται και άλλη ανεξαρτητοποίηση λίαν συντόμως……

 10. Ο/Η ενα βαπόρι από την Συρία λέει:

  αλήθεια….εκείνη η περιουσία του Δήμου αξιοποιήθηκε τελικά από την άξια και μελιστάλαχτη εκείνη κοπέλα που την είχε αναλάβει;

 11. Ο/Η αιγινήτισσα λέει:

  Ο καντηλανάφτης, μάτια μου, και βασιλέας να γένει, πάλι σαν καντηλανάφτης θα φέρεται!!!
  Λίγος, μάτια μου…
  Λίγος κι απόλιγος… Τί καλωσύνες να περιμένεις;

 12. Ο/Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΣ λέει:

  Υπήρχε κάποτε Κοινωνική Πρόνοια (μηνιαία διανομή τροφίμων ) που ανακούφιζε κάπως στις άπορες οικογένειες . Θυμάμαι τα τον προεκλογικό λόγο του μεγάλου Αρχηγού (ΣΑΚ ΣΑΚ) έλεγε ότι δεν υπάρχει κοινωνική πρόνοια και όταν εκλέγει και αναλάβει τον Δημο τοτε θα δουμε τι σημαίνει κοινωνική πρόνοια και είδαμε βεβαίως ‘ ένα τίποτα ‘ την επομενη των εκλογων σταματησε η Διανομή τροφίμων σε περίπου 90 οικογένειες και η’ Βοήθεια στο σπίτι ‘από το κακό στο χειρότερο μάλλον θα μας τελειώσει σύντομα. Πολλά λόγια προεκλογικά … θα θα
  μετεκλογικά πλήρης αφλογιστία .

 13. Ο/Η Φίλος της αλήθειας λέει:

  Αυτό που αναφέρει ο παραπλανημένος είναι ένα από τα εκατοντάδες προεκλογικά «ταξίματα» του δήμαρχου. Σιγά -σιγά θα αρχίζουν όλο και περισσότεροι να θυμούνται το τι έχει πει και τάξει στους Αιγινήτες. Και θα περισσέψει ο κλαυσίγελως…

 14. Ο/Η Γενήτης λέει:

  «Ένα μύθο θα σας πω που τον μάθαμε παιδιά…» Κάποτε στου Αποστόλη το καφενείο περιμέναμε το φίλο να πάμε για φαΐ όπως το συνηθίζαμε τα πιο πολλά βραδάκια… Εκείνος όμως -όπως επίσης το συνήθιζε-, πάντα μας «έστηνε» στα ραντεβού μας. γιατί το «παιχνίδι», ήτανε σε εξέλιξη και δεν έπρεπε να κρεμάσει τον ψηλό -που από τότε είχε την πετριά με την αγωγιμότητα πλην της τσόχας-, και ο λόγος στις μεταξύ τους συμφωνίες είχε άλλη… βαρύτητα!!! Έφυγε κι άλλαξε πόστο δουλειάς -ανωτέρα βία έως παντόφλα. Εκεί εξελίχτηκε κι συμπάθησε το «Ρίζο»… Απέκτησε κι αυτός πετριά…
  Είπε να ανέβει στο μεγάλο σπίτι με τους φοίνικες, στην παραλία… Ο φίλος «Εγκυκλοπαίδειας»ή «ο θείος ο Πασοκ» (όπως τον έλεγε η πιτσιρίκα που της παίρνανε βιβλία με δόσεις), τον πήγε στον «ψηλό» από απέναντι για να τον σπρώξει. Το υπόλοιπο της ιστορίας είναι για πολλούς γνωστό και δεν χρειάζεται να το ξαναλέμε. Θέλω μονάχα να πω την κουβέντα που έλεγε τότε για κείνονε ένας άλλος σοφότερος φίλος καθώς περιμέναμε να τελειώσει το «κουμάρι» : «Βρε σεις, ξυπνάτε. Αγαπητικός, τεμπέλης και κουμουνιστής, δεν πάνε και τα τρία μαζί. Κάπου θα τα μπουρδουκλώσει και θα βγει κακό για πολλούς, γιατί δε δένει βλέπεις, και η τσόχα με τη μπέσα μαζί»
  Πόσο δίκιο είχε ο φίλος! Του βγήκανε νωρίς, νωρίς, όλα τα «σουσούμια». Και μετά μου λέτε για το δάσκαλο και πως του φέρθηκε.
  Δεν λες, φίλε Μπάμπη, που σου ‘ρθε σχετικά νωρίς η επιφοίτηση; Κρίμα δε θα ‘τανε να σε φιλοξενούσε από την «πίεση» κανά άσπρο κρεβατάκι; Τί να το κάνεις το γαλατάκι από τη νοσοκόμα: Άσε να βλεπόμαστε, να λέμε τα καλαμπουράκια μας! Τί έλεγε ο Κάλβος; «Θέλει αρετήν και τόλμη…» Εσύ την είχες τη λεβεντιά και το δειξες ,, και δεν πειράζει, ας σου ‘μεινε και λίγο πίκρα!!!

 15. Παράθεμα: ποιο το όφελος; | σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας (αρχείο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s