Η πυρκαγιά που φουντώνει

του Νίκου Μαρίνου*

Οι σύγχρονες κοινωνίες, στις οποίες είμαστε μέλη, έχουν αναπτύξει διάφορες μορφές αυτορύθμισης, ανάλογα με τον περίγυρο τους και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που βιώνουν στην καθημερινότητα τους.

Η αυτορύθμιση αυτή δεν είναι πάντα και η πρέπουσα, ή η βέλτιστη. Η πίεση που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία είναι σχετική και ρυθμίζεται από τα γραφόμενα της πρώτης παραγράφου, κατά τη γνώμη μου. Όταν πλέον δεν αντέχει μια κοινωνία, εκρήγνυται. Δυστυχώς –σχεδόν πάντα– η έκρηξη συνοδεύεται και από βία. Τότε οι κοινωνίες χωρίζονται στα τρία. Ξεσηκωμένοι, σύστημα και ουδέτεροι. Οι άνθρωποι (ξεσηκωμένοι και σύστημα) μεταμορφώνονται, διψάνε για αίμα. Οι ουδέτεροι, τώρα, είναι μια ιδιαίτερη ομάδα με πολλά επί μέρους χαρακτηριστικά που –επί του παρόντος– δεν μας ενδιαφέρει.

Παρακολουθώντας την «εξέγερση του Λονδίνου» αυτόματα έρχεται στο μυαλό μας η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα συνεπακόλουθα της. Οι εικόνες που παρακολουθούμε από την τηλεόραση δεν διαφέρουν σε τίποτε από τις εικόνες που παρακολουθήσαμε από την «εξέγερση της Αθήνας» τον Δεκέμβρη του 2008. Μία κοινωνία πιεσμένη και τότε που βέβαια δεν γνώριζε την οικονομική λαίλαπα που θα ερχόταν τα επόμενα χρόνια, εξεγέρθηκε και παρήγαγε ωμή βία – βία που συντήρησε τελικά το σύστημα που ήταν απέναντι της.

Τα τελευταία χρόνια είναι ευρέως γνωστό ότι οι κοινωνίες δεν χρειάζονται ιδιαίτερα εναύσματα για να ξεσηκωθούν. Η πίεση που δέχεται ο κοινωνικός ιστός είναι τεράστια και δεδομένη. Είναι δε, παγκόσμια. Κάναμε την υπέρβαση μας και μετά την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, του χρήματος και άλλων «αγαθών», παγκοσμιοποιήσαμε και την βία!

Δυστυχώς τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Η έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής φούσκας και η αδυναμία του παγκόσμιου πολιτικού κατεστημένου, που δείχνει ότι αδυνατεί να ελέγξει τη χιονοστιβάδα της κατρακύλας των αγορών, θα φέρει περισσότερη βία στα κοινωνικά στρώματα. Σύντομα θα υπάρχουν –παγκόσμια– δύο κοινωνικές τάξεις. Πλούσιοι και φτωχοί. Οι εντάσεις θα πολλαπλασιαστούν. Και βέβαια το σύστημα θα κληθεί να διαφυλάξει, ακόμα μια φορά, την «νομιμότητα». Ποιών όμως;

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

This entry was posted in Aegina First, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Η πυρκαγιά που φουντώνει

 1. Ο/Η fotovolida λέει:

  kai sta dika mas! dhladh ths aeginas: tha to doume kai auto! exegermenoi paraiththendes symvouloi tou Sakkiwth

 2. Ο/Η Φίλος του blog λέει:

  Το τεράστιο αυτό θέμα δεν προσφέρεται για αστεϊσμούς, όσο «χαριτωμένοι» και αν προσπαθούν να είναι. Ίσως κάποιους, στην προνομιούχο Αίγινα, να μη τους έχει αγγίξει ακόμα η οικονομική κρίση.
  Πλούσιοι και φτωχοί υπήρχαν πάντα. Τα τελευταία χρόνια όμως προωθείται η «εκπτώχευση» της πλειονότητας των μικροϊδιοκτητών και η μετατροπή τους σε εξαθλιωμένες μάζες με αβέβαια εργασία χαμηλής αμοιβής. Αυτό ισχύει περισσότερο για την Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η απώλεια της μικροϊδιοκτησίας και η μετατροπή σε εργατικό δυναμικό συντελέστηκε από τα αστικά καθεστώτα, που δεν υπήρξαν στην Ελλάδα. Τώρα θα χαθεί σιγά -σιγά (βλέπε επείγοντα μέτρα λιτότητας πανευρωπαϊκά) το επίπεδο ζωής και ασφάλειας που χτίστηκε μεταπολεμικά, γεγονός που πυροδοτεί συγκρούσεις. Οι αδιάφοροι (σιωπηλή πλειοψηφία) θα πάρουν θέση όταν θα φτάσει το «μαχαίρι» σ’ αυτούς ή θα καταλάβουν γρήγορα ότι πλησιάζει η ώρα τους; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Πάντως, τέτοιες τεκτονικές αλλαγές «αβρόχοις ποσίν», ας μη τις περιμένει ο καπιταλισμός -καζίνο.

 3. Ο/Η ΦΛΟΓΑ 2 λέει:

  ΑΠΟΤΥΧΑΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ-ΚΑΖΙΝΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ-ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ……ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ? ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ.ΤΗ ΛΥΣΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΓΚΑΖΑΚΗΣ

 4. Ο/Η Φίλος του blog λέει:

  Τι να κάνουμε! Ο εξυπνάκιας μικροαστός πιστεύει ότι είναι άτρωτος και μπορεί να βγάζει τη γλώσσα του στο σύμπαν. Όσο τον τόνο τον δίνουν οι «φλόγες», τόσο τα μέτρα περιορισμού και λιτότητας θα εντείνονται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s