Άλλο δυσπιστία και άλλο χυδαιότητα…

Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και την Πρόοδο της Νήσου ΑίγιναςΤο να πει κανείς ότι κάθε πρωτοβουλία για την στήριξη και την ανάπτυξη του νησιού μας, και μάλιστα όταν προέρχεται από σοβαρούς και καταξιωμένους παράγοντες της οικονομικής ζωής της δοκιμαζόμενης χώρας μας, θα έπρεπε κατ’ αρχήν να αντιμετωπίζεται –αν όχι με ευγνωμοσύνη– τουλάχιστον ως κάτι το θετικό, είναι –πιστεύω– πράγμα αυτονόητο. Πόσο μάλλον όταν μια τέτοια οργανωμένη πρωτοβουλία αναγγέλλεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και με την αδυναμία της παρούσας δημοτικής διοίκησης να αντιμετωπίσει, έστω και στοιχειωδώς, τις προκλήσεις των καιρών, στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις, να διαφαίνεται ήδη. Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ούτως ή άλλως, το έργο είναι τιτάνιο και ότι η πρώτη και καταλυτική αποτυχία διαχείρισης της κρίσης χρεώνεται στην κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Όπως και να έχει το πράγμα, για λόγους ευπρέπειας, αν μη τι άλλω, όταν κάποιοι προσφέρονται να σε βοηθήσουν –και μάλιστα αφιλοκερδώς– οφείλεις να είσαι ευγενής, έστω και αν διατηρείς ορισμένες επιφυλάξεις για την ορθότητα των στόχων τους ή ακόμη και για την αγνότητα των προθέσεών τους.

Αφορμή για τις γραμμές αυτές μου έδωσε η πρόσφατη επίσημη αναγγελία της έναρξης λειτουργίας του πολυσυζητημένου οργανισμού με τον κάπως βαρύγδουπο τίτλο «Ινστιτούτο για την Πρόοδο και την Ανάπτυξη της Νήσου Αίγινας». Όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας Παναγιώτης Κουκούλης στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, κατά την διάρκεια της σεμνής τελετής που διοργανώθηκε στον ΝΟΑ, το πρώτο πράγμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσουν τα μέλη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι η φυσική δυσπιστία των ενδιαφερομένων, δηλαδή των κατοίκων του νησιού. Και ο πρώην Δήμαρχος –που έχει και ο ίδιος αντιμετωπισθεί στο παρελθόν από μια μεγάλη μερίδα Αιγινητών με αντίστοιχη δυσπιστία– προχώρησε στην επισήμανση ορισμένων χαρακτηριστικών του Ινστιτούτου που ενδεχομένως να ενισχύσουν την αντίδραση αυτή.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης ΚρεούζηςΚατά την γνώμη του λοιπόν, βασικό μειονέκτημα της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου είναι η ασάφεια ως προς τους στόχους που προτείνει: πρόκειται για ανάπτυξη ήπια ή εντατική; για ανάπτυξη που σέβεται ή που υπονομεύει το φυσικό περιβάλλον και την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Αίγινας; Πρόκειται σαφώς για διαφορά κρίσιμη. Η άλλη επισήμανση του Παναγιώτη Κουκούλη, αφορά την εικόνα μιας κλειστής ελιτίστικης οργάνωσης που δίνει η οργανωτική δομή του ινστιτούτου και μάλιστα η προβλεπόμενη διαδικασία για την εισδοχή νέων μελών. Είναι κριτική νόμιμη μεν, αλλά ίσως λίγο άδικη: μεταφέρει κριτήρια δημόσιου, και μάλιστα πολιτικού, σχηματισμού σε μιαν οργάνωση ιδιωτική. Όποιος έχει εμπειρία τέτοιων πρωτοβουλιών μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη να προστατευθούν το όραμα και οι στόχοι της ιδρυτικής ομάδας από τις απειλές που συνήθως εκφράζει μια υπερβολικά ανοιχτή πολιτική εισδοχής μελών. Το καίριο ερώτημα, στην περίπτωση του Ινστιτούτου, είναι να διευκρινισθεί το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι στόχοι και αυτό το όραμα και όχι το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνει κάποιος μέλος. Όποιος αισθάνεται αποκλεισμένος, μπορεί κάλλιστα να βρει διέξοδο σε άλλες εθελοντικές πρωτοβουλίες, ενδεχομένως πιο «ανοικτές».

Η παρούσα σύνθεση βέβαια του διοικητικού συμβουλίου προσφέρει κάποιες ενδείξεις. Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι η σύνθεση υποδηλώνει μιαν ιδιαίτερη σχέση με τον νυν Δήμαρχο Σάκη Σακκιώτη προσωπικά –η οποία όμως μπορεί να εξηγηθεί από την ανάγκη συνεργασίας που υπάρχει με την δημοτική αρχή– η όλη εικόνα την οποία αποπνέει το συμβούλιο του Ινστιτούτου είναι μια εικόνα σοβαρότητας. Οι όποιες αμφιβολίες, αργά ή γρήγορα, θα διαψευσθούν ή θα επιβεβαιωθούν στην πράξη, μέσα από την δράση του νεοσύστατου φορέα. Ως τότε –επαναλαμβάνω– οφείλουμε να είμαστε έστω και συγκρατημένα ευγνώμονες, τουλάχιστον για την ευγενή πρόθεση προσφοράς που εκφράζει το γεγονός της ίδρυσής του.

Όσες λοιπόν επιφυλάξεις και αν διατηρούν ορισμένοι, όσες προσωπικές αντιπάθειες και αν τυχόν έχουν με τα πρόσωπα που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή, ορισμένα δημοσιεύματα των ημερών στην αιγινήτικη μπλογκόσφαιρα, ξεπέρασαν κάθε όριο. Και δεν αναφέρομαι στις ανοησίες περί «Παρασκευάδων» και «ντόπιων»: αναφέρομαι στην απόλυτη χυδαιότητα. Μπορεί ο προβληματισμός να είναι πολύτιμος, η κριτική απαραίτητη –έστω και η σκληρή– μπορεί ακόμη και η δυσπιστία να αποδεικνύεται χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις… Η χυδαιότητα, όμως, των δημοσιευμάτων αυτών είναι απαράδεκτη. Εκτός από φτηνή και μικρόψυχη, είναι αποπροσανατολιστική, αντιπαραγωγική και διχαστική – με μια λέξη, καταστροφική.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Άλλο δυσπιστία και άλλο χυδαιότητα…

  1. Ο/Η Φίλος Ανώνυμος λέει:

    Πρόχειρες επισημάνσεις: Προηγούμενη ανάρτηση περί «Παρασκευάδων» περνάει ασχολίαστη, δείγμα αμηχανίας; Σχολιάζεται μόνο η τοποθέτηση του Κουκούλη, όχι επειδή ήταν λάθος που δέχθηκε το λόγο αλλά το τι είπε; Δικαιολογείται η Σακκιωτική διοίκησηλόγω καλών σχέσεων, δηλαδή η θητεία του ινστιτούτου θα είναι τετραετής και μετά αν βγει άλλος θα αλλάξουν τους Σακκιωτικούς; Κάλεσαν τον κόσμο να ακούσει για το τι είναι το ινστιτούτο και να πει μπράβο; Αυτό είναι για έπαινο;

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δημοσιεύματα λέτε τα όσα γράφει ο Αιακός και οι λοιποί άρρωστοι, που περιμένουν να γράψει κάτι για να βγάλουν τη χολή τους; Μήπως τους αναγνωρίζετε κάτι που δεν το δικαιούνται; Γιατί ασχολείστε μ’ αυτά;
    Τώρα, το άν θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες με τις προθέσεις, μάλλον υπερβολικό το βρίσκω.

  3. Παράθεμα: Ατυχέστατος ο φωτισμός του Αγίου Νικόλαου του Θαλασσινού από το «Ινστιτούτο» | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s