Παρασκευάδες

Ροβινσώνας Κρούσος και Παρασκευάς

του Νίκου Μαρίνου*

Εκπληκτική λέξη – μα την αλήθεια. Λέξη ιδιαίτερη που ορίζει μια ομάδα ανθρώπων. Λέξη-ευφυολόγημα της Αιγινήτικης κουλτούρας που ενσωματώθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια στο Αιγινήτικο λεξιλόγιο και δηλώνει ανθρώπους μη γηγενείς που ήρθαν στην Αίγινα, τους άρεσε το νησί και είτε αγόρασαν κάποιο σπίτι είτε νοίκιασαν και το επισκέπτονται συχνότατα. Όνειρο τους, η ολική μετοίκηση στο νησί.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, χαίρονται τις ομορφιές του νησιού (σαν κι εμάς τους Αιγινήτες). Γκρινιάζουν για τις ακριβές τιμές των μαγαζιών (σαν κι εμάς τους Αιγινήτες). Στραβομουτσιουνιάζουν με τον όγκο των σκουπιδιών στους δρόμους (σαν κι εμάς τους Αιγινήτες). Φωνάζουν και βρίζουν όταν πετάνε το πλυντήριο τους λόγω της ποιότητας του νερού (σαν κι εμάς τους Αιγινήτες). Εκνευρίζονται όταν δεν έχουν ρεύμα (σαν κι εμάς τους Αιγινήτες). Αφήνουν τα χρήματα τους στο νησί (σαν κι εμάς τους Αιγινήτες).

Αίγινα

Τα τελευταία δέκα με δώδεκα χρόνια άρχισαν να οργανώνονται και να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τα παραπάνω με πιο δυνατή φωνή (σαν κι εμάς τους Αιγινήτες). Παρεμβαίνουν όπου και με όποιον τρόπο μπορούν (σαν κι εμάς τους Αιγινήτες). Γίνονται εθελοντές σε Αιγινήτικες δράσεις. Οι αρχικές κλειστές ομάδες τους, άνοιξαν και άρχισαν να δέχονται και Αιγινήτες (όπως και εμείς οι Αιγινήτες). Τους αρέσει να παίρνουν την Αιγινήτικη «υπηκοότητα» και να «βαφτίζονται» Αιγινήτες στα καφενεία, ουζερί και ταβέρνες του νησιού. Διαφημίζουν την Αίγινα στους φίλους τους εκτός Αίγινας και τσαντίζονται όταν τους λένε, «σιγά το νησί».

Η Αίγινα μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά συγκεντρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του νησιού υπό την σκέπη της. Ας εκμεταλλευτούμε ο ένας τον άλλον προκειμένου να διώξουμε άπαξ και δια παντός τα κακώς κείμενα του νησιού ΜΑΣ. Ας σεβαστούμε πρώτα απ’ όλα την Αιγινήτικη γη που μας ανέχεται.

Μία και μόνη διαφορά έχουμε με τους Παρασκευάδες. Σε ένα πράγμα, μόνο είναι άτυχοι. Την Κυριακή το βράδυ πρέπει να επιστρέψουν στο λεκανοπέδιο.

Λεκανοπέδιο Αττικής

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

This entry was posted in Aegina First, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s