Πολιτιστικό αλαλούμ

Αίγινα 2011 - Το εξώφυλλο του προγράμματος του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού»Ο αριθμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στην Αίγινα είναι μεγάλος. Ορισμένες από αυτές μάλιστα είναι υψηλής ποιότητας και τυγχάνουν σημαντικής πανελλήνιας –ή ακόμη και διεθνούς– προβολής. Προέρχονται συνήθως από τον χώρο των εικαστικών, όπου το νησί μας έχει μια μακρά παράδοση, και της μουσικής, όπου το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά, έχει γίνει θεσμός. Παράλληλα οργανώνεται και μια πληθώρα άλλων εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες απευθύνονται περισσότερο στην τοπική κοινωνία: διαλέξεις και ομιλίες, και άλλες εκδηλώσεις επιμορφωτικού περιεχομένου, εκθέσεις λαϊκής τέχνης, χειροτεχνίας και ερασιτεχνικής ζωγραφικής, βραδιές ποίησης και γαστριμαργίας, συναυλίες μουσικής όλων των ειδών, αναβιώσεις λαϊκών εθίμων και παραστάσεις λαϊκών χορών, εκδηλώσεις σχολείων και τοπικών φορέων και άλλα πολλά. Ιδιαίτερη θέση εδώ έχει και το θέατρο, με την λειτουργία στην Αίγινα πολλών θεατρικών ομάδων και εργαστηρίων –ερασιτεχνικών κυρίως– που δίνουν παραστάσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό των δραστηριοτήτων τοπικού ενδιαφέροντος ξεχωρίζουν κάθε χρόνο και ορισμένες εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, που όμως δεν έχουν καταφέρει –σχεδόν ποτέ μέχρι σήμερα– να αποκτήσουν εμβέλεια που να ξεπερνάει τα όρια του νησιού μας.

Όπως και να έχει το πράγμα, η έντονη πολιτιστική χροιά του αιγινήτικου καλοκαιριού αποτελεί ένα ακόμη δυνητικό πλεονέκτημα για το νησί. Με τον κατάλληλο συντονισμό και με την απαραίτητη προώθηση, τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των καλοκαιρινών μας επισκεπτών θα μπορούσε να αυξηθεί και, παράλληλα, η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί. Όλα αυτά βέβαια θα ήταν ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα την περίοδο αυτή που η χώρα μας μαστίζεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Η νέα δημοτική αρχή, λοιπόν, συνεχίζοντας προσπάθειες προηγουμένων ετών, επιδόθηκε στο τιτάνιο έργο του συντονισμού και της προώθησης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αποτέλεσμα: ένα δίγλωσσο έντυπο πρόγραμμα υπό τον ασύντακτο, βαρύγδουπο αλλά και παραπλανητικό τίτλο «Πολιτιστικό –Πρώτη Πρωτεύουσα– Καλοκαίρι 2011 Αίγινα» ή –αλλού στο εξώφυλλο– «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2011 – Aegina Arts & Culture Summer Festival».

«Πολιτιστικό Καλοκαίρι» Αίγινας 2011: το εσωτερικό του προγράμματοςΜε ένα εξώφυλλο που παραπέμπει σε φυλλάδιο τουριστικού γραφείου, από αυτά που διαφήμιζαν εκδρομές με πούλμαν την δεκαετία του 1980, ή –ακόμη χειρότερα– πρόγραμμα ημερίδας τοπικής ιστορίας, οργανωμένης από εξωραϊστικό σύλλογο ορεινής κωμοπόλεως την ίδια εποχή, η αισθητική του εντύπου αποτελεί μια βάναυση οπισθοχώρηση, όχι μόνο σε σύγκριση με το εξαιρετικά καλαίσθητο περυσινό πρόγραμμα, αλλά ακόμη και με το εξαιρετικά ακαλαίσθητο προπέρσινο. Στο εσωτερικό του επικρατεί η προχειρότητα, με φανερή την έλλειψη οποιασδήποτε γλωσσικής ή τυπογραφικής επιμέλειας. Έτσι το κείμενο γίνεται εξαιρετικά δύσχρηστο και δυσανάγνωστο και ο αναγνώστης με κόπο θα κατορθώσει να αλιεύσει την πληροφορία. Επίσης, μία πρωτοβουλία σωστή –η μετάφραση δηλαδή στα αγγλικά των κειμένων, προς ενημέρωσιν των ξενόγλωσσων κατοίκων, παραθεριστών και επισκεπτών– αχρηστεύεται στην πράξη τόσο από την έλλειψη οπτικής διαφοροποίησης μεταξύ αγγλικού και ελληνικού κείμενο όσο και από τα τυπογραφικά λάθη στην στίξη.

Πέρα όμως από τα θέματα αισθητικής και παρουσίασης, το πρόγραμμα πάσχει κυρίως από πλευράς περιεχομένου. Πρώτα απ’ όλα, το χαρακτηρίζει μια τελείως εκκεντρική αντίληψη για το τί είναι πολιτιστική δραστηριότητα και τί όχι. Έτσι, ο ανυποψίαστος αναγνώστης, ανάμεσα στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού καλοκαιριού της Αίγινας, θα συναντήσει αγώνες μπητς βόλλεϋ, τζετ σκι και τηλεκατευθυνόμενων σκαφών, αλλά και ετήσιους εορτασμούς ιερών ναών. Τέτοιες εκδηλώσεις, όμως –πέρα από την ενδεχόμενη χρησιμότητα, δημοτικότητα ή επιτυχία τους– δεν γίνεται με κανένα τρόπο να θεωρηθούν ως μέρος μιας σοβαρής πολιτιστικής διοργάνωσης. Επίσης, η έλλειψη και πάλι οποιασδήποτε οπτικής διαφοροποίησης ανάμεσα στα είδη των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τέτοιες άσχετες δράσεις ως παρόμοιες και ισοβαρείς με τις ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις του επιχειρούμενου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου ή με τις συναυλίες διακεκριμένων μουσικών στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκδηλώσεις συναφούς, εκ πρώτης όψεως, αντικειμένου έχουν προγραμματισθεί για την ίδια ημέρα και ώρα, εντείνει την σύγχυση και προβάλλει μιαν εικόνα του αιγινήτικου «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» που κάθε άλλο είναι παρά κολακευτική. Τα λιγοστά του ατού, αντί να προβάλλονται, όπως θα έπρεπε, εξαφανίζονται κυριολεκτικά μέσα στο γενικότερο αλαλούμ.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Πολιτιστικό αλαλούμ

 1. Ο/Η απόστολος π. λέει:

  πολύ παρόμοιες και οι διαπιστώσεις σε σημερινό άρθρο του Κώστα Ντρή:
  http://www.neaepohi.gr/index.php/arthrografia/proteraiotita-o-politismos-kai-o-tourismos.html

 2. Ο/Η htapodi λέει:

  Φαίνεται ότι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται: στις 8.16 π.μ. ο kfr, στις 8.33 ο Ν3ς…

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  όταν υπεύθυνοι για τα πολιτιστικά του Δήμου είναι άνθρωποι άσχετοι με τον χώρο, που δεν μπορούν ούτε να καταλάβουνε τι είναι τι, είναι φυσικό να συμβαίνουν αυτά τα σουρεαλιστικά….. Και επί Κουκούλη τα είχαμε ζήσει αυτά με την αμίμητη Τιτίνα Κανελά ….. Βρήκε όμως επί τέλους την παράταξη που της ταιριάζει…….

 4. Ο/Η Κώστας Ντρης λέει:

  Ομολογώ ότι πρόκειται περί συμπτώσεως. Χαίρομαι που για άλλη μια φορά οι απόψεις μου συμπίπτουν με τον KFR. Όντως δεν είναι η πρώτη φορά. Όμως γιατί να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι που έχουν αισθητήριο πάνω στα θέματα του πολιτισμού και κυρίως στη διοργάνωση εκδηλώσεων, αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα ότι αυτό που φτιάχτηκε φέτος δεν είναι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Είναι το άθροισμα – άκριτα – πάσης φύσεως εκδήλωσης που γίνεται στο νησί.
  Αυτό βέβαια μπορεί να αρέσει σε κάποιους στην Αίγινα και να αλληλοσυγχαίρονται. Όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται Στρατηγική για τον Τουρισμό και Καθιέρωση στον Πολιτιστικό Χάρτη της Ελλάδας.

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Βρε τους αθεόφοβους! Όλη η Αίγινα κοίταγε το πρόγραμμα εκστατική από τον πλούτο και την ποιότητα των εσπερινών (ευρεσιτεχνία Βελιώτη, «εσύ μας οδηγείς») και οι δύο υποχθόνιοι συνωμοτούσαν να υποσκάψουν το πολιτιστικό καλοκαίρι! Ευτυχώς τους πήρε χαμπάρι ο ντετέκτιβ του ωρολογίου και μας τους παρέδωσε στην περιφρόνηση. «Ανθεγινήτες!», που έλεγε και ο τέως (Μήτσος).

 6. Ο/Η aeginanet λέει:

  Ελπίζω ο συντάκτης του άρθρου να μου επιτρέψει την φιλοξενία συνδέσμου για ένα διαμάντι που είχα την τύχη να παρακολουθήσω χθές: Ιστορική συναυλία Roger Waters

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s