Έκθεση Κώστα Βαρώτσου στην Γκαλερί Citronne του Πόρου

Κώστας Βαρώτσος - Σπασμένη Σημαία

του Γιώργου Θ. Καλόφωνου*

Μια μέρα μετά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να περισώσει ό,τι μπορεί από το κύρος της, και ενώ οι πολίτες αυτής της χώρας οδηγούμαστε από την ανησυχία και την αγανάκτηση, στον τρόμο και την απόγνωση για όσα μας επιφυλάσσει το μέλλον, η θρυμματισμένη γυάλινη ελληνική σημαία του Κώστα Βαρώτσου στο δάπεδο της Γκαλερί Citronne του Πόρου αποτελεί ένα προφανές αλλά και δυνατό σύμβολο των προδομένων μας προσδοκιών καθώς και της ανεπανόρθωτα τραυματισμένης εθνικής μας υπερηφάνειας.

Η σπασμένη σημαία είναι το κεντρικό έργο της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες στην ποιοτική αίθουσα του γειτονικού μας νησιού, και περιλαμβάνει 13 έργα του διεθνούς εικαστικού δημιουργού που καταλαμβάνουν την εσωτερική αυλή και τον προαύλιο χώρο της γκαλερί, δημιουργώντας μιαν ενδιαφέρουσα αντίστιξη στο αστικό τοπίο του παραδοσιακού μετώπου της παραλίας του Πόρου. Εκτός από τα έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, εκτίθενται και ορισμένα παλαιότερα, με σκοπό να αναδειχθεί ή ενότητα των αναζητήσεων του καλλιτέχνη σε διαφορετικές δημιουργικές περιόδους του.

Όπως ήταν επόμενο η έκθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του τύπου, των ειδικών και του φιλότεχνου κοινού, που συνέρρευσαν το βράδυ των εγκαινίων στην γκαλερί, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο πολιτισμός αποτελεί καταφύγιο, παρηγοριά και διέξοδο στις δύσκολες εποχές. Παρόντες και πολλοί επισκέπτες από την Αίγινα, τον τόπο κατοικίας του καλλιτέχνη και της οικογένειάς του, έναν τόπο που απείλησε κάποια στιγμή ότι θα θρυμματίσει το εμβληματικό έργο «Η Πύλη της Αίγινας» που δώρισε ο Κώστας Βαρώτσος στο αγαπημένο του νησί. Ο κίνδυνος «μεταφοράς» –και άρα καταστροφής– του έργου μοιάζει να έχει απομακρυνθεί, αλλά η λαμπερή πύλη που δημιούργησε ο Βαρώτσος ειδικά για την προβλήτα του λιμανιού της Αίγινας εξακολουθεί να παραμένει τις νύχτες δυσοίωνα σκοτεινή

Ο Γιώργος Θ. Καλόφωνος είναι ιστορικός.
.

This entry was posted in Aegina First, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Έκθεση Κώστα Βαρώτσου στην Γκαλερί Citronne του Πόρου

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Αν δεν τη φωτίζουν τη νύχτα, το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της χάνεται. Σιγά -σιγά κανείς δεν θα της δίνει σημασία και θα είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή της.

  2. Ο/Η άλλος ανώνυμος λέει:

    δεν πιστεύω να την αφαιρέσουν τώρα πια ……. ΄Ήτανε τερτίπια προεκλογικά….

  3. Παράθεμα: Η άποψη ενός μεγάλου καλλιτέχνη! « pressarismenoi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s