Το λεξικό της κρίσης του Γιάνη Βαρουφάκη παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα

Γιάνης Βαρουφάκης, Κρίσης ΛεξιλόγιοΕν μέσω των πρωτοφανών πολιτικών εξελίξεων, όπου το σύνολο του πολιτικού κόσμου –και όχι μόνο– αποδεικνύεται όλο και πιο ανήμπορο να αντιμετωπίσει την επελθούσα καταστροφή, στους σπάνιας ομορφιάς κήπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασιλίσσης Σοφίας 22) στην Αθήνα –δύο βήματα από τις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα– θα παρουσιασθεί σήμερα, στις 8 μ.μ., ένα εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον βιβλίο. Συγγραφέας του ο Γιάνης Βαρουφάκης, πανεπιστημιακός, μπλόγκερ, οικονομολόγος και σκεπτόμενος άνθρωπος (τα δύο τελευταία δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα) και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες από τις αιρετικές φωνές που ήρθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας μέσα στην παρούσα κρίση.

Η πρόταση που κατέθεσε μαζί με τον Άγγλο πολιτικό Stuart Holland για την έξοδο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση, έμοιασε να υιοθετείται προς στιγμήν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για να εγκαταλειφθεί όμως πολύ σύντομα ως ανέφικτη (όπως άλλωστε χθες και η ιδέα της παραίτησής του από την πρωθυπουργία). Το όλο θέμα, καθώς και η ανοικτή επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, όπου τον καλούσε να κατέβει στην συγκέντρωση του Συντάγματος για να ανακοινώσει αλλαγή της πολιτικής του, απέκτησε διεθνή δημοσιότητα όταν αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς άρθρου των New York Times (επίσης εδώ). Η δημοσιότητα αυτή αποτέλεσε πηγή έντονης ενόχλησης των εγχώριων υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε διατελέσει στο απώτερο παρελθόν σύμβουλος και λογογράφος. Αποτέλεσμα η καταγγελλόμενη από τον ίδιο στο αγγλόφωνο μπλογκ του άτυπη απαγόρευση των εμφανίσεών του σε εκπομπές της ΕΡΤ, καθώς και η ύποπτη αποσιώπηση της παρουσίασης του βιβλίου του από τις τρεις μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες.

Ο Γιάνης ΒαρουφάκηςΤο βιβλίο που παρουσιάζεται αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για την κατανόηση των τεκταινόμενων στον ακατάληπτο για πολλούς χώρο της εντόπιας και της διεθνούς οικονομίας, ένα λεξικό της κρίσης όπου εξηγούνται όλοι οι δυσνόητοι όροι που ακούμε διαρκώς γύρω μας –ή και τους χρησιμοποιούμε– χωρίς να μπορούμε πάντοτε να καταλάβουμε ακριβώς τι σημαίνουν. Τίτλος του Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, έτερος πρωταγωνιστής των ημερών, ενώ στην συζήτηση θα παρέμβουν, ο αρχισυντάκτης της Κυριακάτικης Καθημερινής Νίκος Ξυδάκης, ο πεζογράφος Χρήστος Χωμενίδης καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας. Η παρουσίαση λοιπόν προμηνύεται εξίσου ενδιαφέρουσα με το βιβλίο.

Ανεξάρτητα από το πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα όσα προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν μπορεί παρά να εκτιμήσει το επίπεδο και την ευφυΐα της σκέψης του. Αντίθετα με άλλους αιρετικούς και αγανακτισμένους συναδέλφους του, δεν χαϊδεύει αυτιά και αποφεύγει να προσχωρήσει στον επικίνδυνο λαϊκισμό τους. Δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι είναι πραγματικά κρίμα που οι Αιγινήτες «αγανακτισμένοι» της προηγούμενης ανάρτησης δεν είχαν την τύχη τις προάλλες να συναντήσουν αυτόν, τυχαία, στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου να περιμένει το πλοίο, εφόσον είναι πιστός φίλος και τακτικός επισκέπτης της Αίγινας. Η γνώση τους για την κρίση θα είχε σίγουρα εμπλουτισθεί και κάποιες αφελείς βεβαιότητές τους θα είχαν μάλλον κλονισθεί. Μπορούν όμως πάντοτε να διαβάζουν τις αναρτήσεις του και, τώρα, το καινούργιο του βιβλίο.

This entry was posted in Aegina First, Βιβλία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Το λεξικό της κρίσης του Γιάνη Βαρουφάκη παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα

 1. Ο/Η Αγκιστρωμένος λέει:

  Περιέχει τη λέξη τούμπα το λεξικό του κ. Βαρουφάκη?

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Κ ΘΑ ΠΑΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μαύρα τα μαντάτα για το μέλλον της οικονομίας….

 4. Ο/Η Γιώργος Τσατήρης λέει:

  Η ανάδειξη της προσωπικότητας του Γιάννη Βαρουφάκη αυτή την περίοδο «της κρίσης», όπως λέει και η ανάρτηση, αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, έχουν το θάρρος της γνώμης τους και το κυριότερο δεν περιορίζονται στα παντός είδους κλισέ, όπως αυτά σερβίρονται είτε σε εγχώριο είτε σε διεθνές μενού. Με την έννοια αυτή ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, «μία από τις πιο ενδιαφέρουσες από τις αιρετικές φωνές που ήρθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας μέσα στην παρούσα κρίση», καθόσον αιρετικός είναι αυτός που είναι αντίθετος σ’ ένα δόγμα αποδεκτό σχεδόν από το σύνολο της κοινότητας που το υιοθετεί. Κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, εκτός και αν εξυπονοείται «αντίθετος στην κυβερνητική άποψη της κρίσης», αλλά τότε μιλάμε για αλλο πράγμα και θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε με άλλους όρους. Η καταλυτική περέμβαση του λόγου του Γιάννη Βαρουφάκη στη σημερινή συγκυρία έχει εξαιρετικό νόημα γιατί πρόκειται για «ανοικτό λόγο», χωρίς εξαρτήσεις από πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες καθεαυτόν. Αντίθετα η κυβερνητική άποψη για την «κρίση» και αρκετές παραφυάδες της, που επιχειρούν να το παίξουν εναλλακτικές προτάσεις, προϋποθέτουν τη διατήρηση ενός αποτυχημένου πολιτικού status quo, εγκλωβισμένου κυρίως σένα παρωχημένο και «ιμπεριαλιστικό» εν πολλοίς οικονομικό λόγο, που υποκρύπτει ξεπερασμένες, για την Ευρώπη τουλάχιστον, πολιτικές μορφές διακυβέρνησης. Στην πατρίδα μας συγκεκριμένα, το έλειμμα αντιπροσώπευσης, η μιζέρια του κομματικού κράτους, η πολιτισμική δυσανεξεία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας είναι θέματα στα οποία έχουν συμφωνήσει πολλοί και αντίθετοι πολλές φορές μεταξύ τους σύγχρονοι έλληνες διανοούμενοι, (βλ. Αξελό, Καστοριάδη, Κονδύλη, Γιανναρά, Ράμφο, Κοντογιάννη, Τσουκαλά και άλλους) και εν προκειμένω, από την πλευρά του, ο λόγος του Γιάννη Βαρουφάκη εγγράφεται σ’ αυτήν την πανελλήνια και κατά τη γνώμη μου και πανευρωπαϊκή (τουλάχιστον μέχρι τώρα) απαίτηση για εξανθρωπισμό και επανακαθορισμό του σύγχρονου πολιτικού λόγου και ιδιαίτερα στις σχέσεις Κοινωνίας-Κράτους.

 5. Παράθεμα: Το λεξικό της κρίσης του Γιάνη Βαρουφάκη « Vanessa111's Weblog

 6. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s