Η Αίγινα κινητοποιείται: από το Beach Volley στους «αγανακτισμένους»

Beach Volley στο «Και»

Μεγάλη η προσέλευση στο Aegina Cup!

Η παραλία της «μικρής μας Αίγινας», τις μέρες αυτές, μοιάζει να τα έχει όλα: το Beach Volley στο «Και», τους αγανακτισμένους να συνεδριάζουν απέναντι, στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου, πλαστικά στέγαστρα ενδιαμέσως –που θα τα ζήλευαν οι καφετέριες του Μπουρναζιού, του Χαϊδαριού και κάθε Αθηναϊκής συνοικίας που σέβεται τον εαυτό της– ακόμη και διαδηλώσεις που κόβουν την κίνηση της πολύπαθης παραλιακής λεωφόρου και δοκιμάζουν –δημοκρατικότατα– τα νεύρα ντόπιων και επισκεπτών.

Τα καταφέραμε λοιπόν να δημιουργήσουμε στο νησί μας μια μικρογραφία του λεκανοπεδίου; μια πόλη που σφύζει από ζωή; Αναμφισβήτητα ναι, αλλά δυστυχώς –ή μάλλον ευτυχώς– με τον τρόπο που εμείς μπορούμε: στο περίπου. Μια αθλητική διοργάνωση με το όνομά της γραμμένο λάθος στις αφίσσες, που διεξάγεται σε ένα σημείο μαγευτικό, αλλά σε ένα γήπεδο περίπου εντάξει και σχεδόν ασφαλές. Συνελεύσεις «αγανακτισμένων», αντιστοίχως, που είναι περίπου λαϊκές και σχεδόν αιγηνίτικες: Περίπου λαϊκές, διότι πέρα από τους γνωστούς μόνιμους επικριτές του «συστήματος», δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ακόμη αρκετούς εκπροσώπους των δοκιμαζόμενων πολιτών του νησιού μας, που ναι μεν έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση, αλλά αντιμετωπίζουν τις εκδηλώσεις αυτές –και τους οργανωτές τους– με δυσπιστία. Σχεδόν Αιγινήτικες, διότι οι λιγοστοί μόνιμοι συμμετέχοντες δεν προέρχονται από τους κόλπους της κλειστής κοινωνίας των γηγενών και γνήσιων Αιγηνιτών.

Η διαδήλωση των «αγανακτησμένων» της Αίγινας μπροστά από την «Ρέμβη»

Η διαδήλωση των «αγανακτισμένων» της Αίγινας μπροστά από την «Ρέμβη».

Καθήμενος σε παραδοσιακό καφενείο της παραλίας, την περασμένη Κυριακή, την ώρα της χαριτωμένης και ζωηρής –ομολογουμένως– διαδήλωσης των ογδόντα με εκατό αυτών συνειδητοποιημένων ανθρώπων, βρέθηκα αθέλητος μάρτυρας της ακόλουθης συζήτησης σε διπλανό τραπέζι: «Είναι όλοι τους του Συνασπισμού», είπε κάποιος. «Μα έχει ο Συνασπισμός τόσες ψήφους στην Αίγινα;», τον ρώτησε κάποιος άλλος, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση: «Γιατί; νομίζεις ότι ψηφίζει κανένας τους εδώ; Είναι όλοι τους Αθηναίοι και δεν έχουν μεταφέρει καν τα εκλογικά τους δικαιώματα». Δεν ξέρω πόσο ακριβής είναι η διαπίστωση αυτή, αλλά αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία της Αίγινας αντιμετωπίζει προς το παρόν τις πρωτοβουλίες των επιτοπίων «αγανακτισμένων».

Μέσα στην σκληρή τεχνοκρατική μας πραγματικότητα, η διοργάνωση του Beach Volley –η οποία, σημειωτέον, αποδεικνύεται πολύ πιο δημοφιλής στην τοπική κοινωνία– με όλη την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που την διαπνέει –και ίσως εξαιτίας ακριβώς της προχειρότητας και του ερασιτεχνισμού της– παραπέμπει στα χαμένα χρόνια της αθωότητας και αγγίζει σε όλους μας κάποιες ευαίσθητες χορδές. Όπως το αιγινήτικο Beach Volley, λοιπόν, έτσι και οι «αγανακτισμένοι» της Αίγινας, με την προσήλωση και τον κάπως αφελή ενθουσιασμό τους, συνοψίζουν τις νοσταλγικές αναμνήσεις της φαινομενικά χαμένης, αλλά πάντοτε αθάνατης, ελληνικής επαρχίας. Το δικό μας, κατάδικό μας, Κολοκοτρωνίτσι που –είτε το θέλουμε είτε όχι– παραμένει εσαεί ζωντανό.

Οι υποστηριχτές των «αγανακτισμένων» της Αίγινας αναχωρούν με τον Φοίβο

Ήλθαν, είδαν και απήλθαν οι υποστηριχτές των «αγανακτισμένων» μας. Ραντεβού το επόμενο Σαββατοκύριακο...

Αν πιστέψει κανείς μάλιστα πρόσφατο δημοσίευμα μεγάλου ενημερωτικού ιστοτόπου της περιοχής μας, η «επαρχιώτικη» αυτή αφέλεια των συνειδητοποιημένων συμπολιτών μας μπορεί να λάβει διαστάσεις καταλυτικές. Σε άρθρο με τίτλο «Εκπλήξεις για τη γενική συνέλευση πολιτών Αίγινας», ο αρθρογράφος μας πληροφορεί ότι, στην τελευταία συγκέντρωσή τους στον Αη Νικόλα, οι «αγανακτισμένοι» του νησιού μας βρέθηκαν προ δὐο ευχάριστων εκπλήξεων (καιρός ήταν). Η πρώτη από αυτές ήταν πως η συνεδρίαση τους προκάλεσε το ενδιαφέρον περαστικών Αθηναίων που αναχωρούσαν εκείνη την ώρα με το πλοίο για την πρωτεύουσα (τουλάχιστον βρέθηκε κάποιος να ενδιαφερθεί). Η δεύτερη έκπληξη είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ανάμεσα στους αναχωρούντες βρισκόταν και ημιΑιγινήτης (sic) οικονομολόγος καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος έσπευσε να διαφωτίσει την συνέλευση πάνω σε θέματα που προφανώς τους ήταν παντελώς άγνωστα έως τότε. Σύμφωνα με το άρθρο λοιπόν, από την συζήτηση με τον καθηγητή προέκυψαν άκρως πρωτότυπα πορίσματα από τα οποία σταχυολογώ τα εξής:

 • Στην πολιτική, την οικονομία και τη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
 • Το χρέος μπορεί να χαρακτηριστεί επαχθές από την Ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο για να γίνει αυτό αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα πρέπει να παραδοθούν στη δικαιοσύνη όσοι τα «έφαγαν»
 • Τόσο το μνημόνιο όσο και ό,τι υπόγραψε μετά από αυτό ο υπουργός Οικονομίας είναι αντισυνταγματικό αφού για την υπογραφή του μνημονίου χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία
 • Η επόμενη κυβέρνηση έχει κάθε λόγο και δικαίωμα να ακυρώσει τις συμβάσεις
 • Η άρνηση του χρέους είναι πολιτική απόφαση όπως και η επιστροφή στη δραχμή

και άλλα τέτοια, εντελώς επιστημονικά… Ομολογώ ότι αγνοώ το ερευνητικό έργο του ημιΑιγινήτη καθηγητή, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι αγανακτισμένοι συντοπίτες μας έπεσαν πάνω στον πιο επιμελή μελετητή ενός άλλου ογκόλιθου της οικονομικής επιστήμης, του Δημήτρη Καζάκη, στον οποίο και παραπέμπουν όλες αυτές οι αφελείς συνθηματολογίες. Διαβάζοντας λοιπόν για την μεγάλη έκπληξη των «αγανακτισμένων» δεν μπορώ παρά να αναρωτήθώ και εγώ, σαν την συμπαθέστατη Εμβόλιμη του μπλογκ μας: αν δεν τα πίστευαν ήδη όλα αυτά και οι ίδιοι, γιατί είχαν αγανακτήσει τόσο καιρό;

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Η Αίγινα κινητοποιείται: από το Beach Volley στους «αγανακτισμένους»

 1. Ο/Η ακατανόμαστος λέει:

  όλο βασανιστικά ερωτήματα είσαστε σε αυτό το blog!Καλό πάντως το συγκεκριμένο αν και πονάει λίγο…….

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Να προσέχουν οι αγανακτισμένοι της Αίγινας μην παρεισφρήσουν και στις δικές τους συγκεντρώσεις τίποτα κουκουλοφόροι…

 3. Ο/Η Π.Α. λέει:

  Προ των ευθυνών τους οι βουλευτές του κυβερνώντοε κόμματος, ανάμεσά τους και οι δικοί μας βουλευτές, προ των ευθυνών τους και οι γνωστοί κουκουλοφόροι που με τα επεισόδια υπονομεύουν τις ειρηνικές εκδηλώσεις αντίθεσης προς την κυβερνητική πολιτική. Την λύση φαίνεται πως μπορούν να δώσουν μόνο οι εκλογές.

 4. Ο/Η Αγνωστος λέει:

  Διακρίνω μια ειρωνεία σ όλα αλλά δεν διάβασα καμία πρόταση . Μάλον , κατάλαβα ότι προτείνετε να μην αντιδράσει κανείς και σε τίποτα . Η κάνω λάθος ????

  • Ο/Η kfr λέει:

   Αν αυτό κατάλαβες λυπάμαι. Και βέβαια πρέπει να αντιδρούμε, πόσο μάλλον υπό τις παρούσες συνθήκες. Το θέμα όμως είναι πώς θα αντιδράσουμε και τί θα επιδιώξουμε με την αντίδρασή μας αυτή. Η αντίδραση δεν είναι πάντοτε καλή και σωστή μόνο και μόνο επειδή είναι αντίδραση. Υπάρχουν αντιδράσεις αφελείς, όπως υπάρχουν και αντιδράσεις αυτοκαταστροφικές. Το κείμενό μου επιχειρεί να περιγράψει μια κατάσταση και όχι να κάνει προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση… Η λογική μου όμως επαναστατεί όταν ακούει ή διαβάζει αναλύσεις σαν αυτήν στην οποία αναφέρομαι στην ανάρτηση.

   Για περισσότερα πάνω στο θέμα σε παραπέμπω σε παλαιότερή μου ανάρτηση:
   Να αγανακτήσω ή να αφυπνισθώ;

 5. Παράθεμα: Το λεξικό της κρίσης του Γιάνη Βαρουφάκη παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

 6. Ο/Η νεος λέει:

  το διαβάσατε αυτό ; δε μπόρεσα να μη το αντιγράψω από το ΑΙΓΙΝΑNEW :

  Ο/Η Ανώνυμος είπε…
  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΗΜΙ ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ.Η επόμενη μεγάλη έκπληξη προήλθε από την παρέμβαση του ημιΑιγινήτη οικονομολόγου καθηγητή Πανεπιστημίου, κ. Κωλέτη (το γένος Κάτσα).ΔΗΛΑΔΗ, ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΚΟΥΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑΣ ΗΜΙ ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΧΑΡΑ. ΑΝ ΠΑΡΕΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΞΕΝΟΚΑΡΦΙΤΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ.

  14 Ιουνίου 2011 6:40 μ.μ.

  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχ
  αμ αυτό «το γένος» τι σας λέει ;

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μα, τι άλλο περίμενε ο «νέος» να βρει σ’ αυτό το blog; Δεν βλέπει τι γράφουν εκεί; Γιατί του έκανε εντύπωση το Αιγινήτικο Espresso;

 8. Παράθεμα: Το λεξικό της κρίσης του Γιάνη Βαρουφάκη « Vanessa111's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s